Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania jako miejsce docelowe ?

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 18.06.2007 11:27

Znacie jakiś camping w Albani? Są tam wogóle jakieś campingi :roll:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.06.2007 12:02

Znam jeden kamp ale w dosyc ciezko dostepnym miejscu :D
Zobacz w tym odcinku mojej relacji i w nastepnych (przez trwajace juz nie wiem ile "przyczyny techniczne" trzeba czytac na podgladzie :roll: ).
pzdr
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 18.06.2007 13:28

Chciałbym dojechać do miejscowości Sarande albo Saranda.Tam jest juz chyba koniec Albani według mojej mapy kończy sie droga.Jak juz byłbym tak daleko to pewnie skoczyłbym chociaz na chwile do Grecji.Podobno w Sarande rosną banany 8O .

Zawodowiec byłeś tam?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.06.2007 15:12

W tamte rejony mnie jeszcze nie zanioslo :)
Z tego co slyszalem z przejazdem do Grecji nie powinno byc klopotu, jadac od polnocy na poludnie chyba caly czas jest asfaltowa droga (dobrej jakosci asfaltu nie gwarantuje).
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 18.06.2007 17:10

Banany?! w Sarandzie?-pierwsze słyszę, mnóstwo wielkich palm i platanów chyba, ale bananowce, to nieeeeeeeeeeeeeeee :wink: :lool:
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 18.06.2007 17:42

wiolak3 napisał(a):Banany?! w Sarandzie?-pierwsze słyszę, mnóstwo wielkich palm i platanów chyba, ale bananowce, to nieeeeeeeeeeeeeeee :wink: :lool:

http://home.agh.edu.pl/~swagh/Albania_2 ... randa.html

Przepraszam a co to jest?????????????
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 18.06.2007 18:08

Wpisać w google Saranda,i w wynikach pierwsze od góry.Niestety jest w formacie PDF więc niemoge wstawić .Tam też są na foto banany
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 18.06.2007 18:19

Pakula napisał(a):
wiolak3 napisał(a):Banany?! w Sarandzie?-pierwsze słyszę, mnóstwo wielkich palm i platanów chyba, ale bananowce, to nieeeeeeeeeeeeeeee :wink: :lool:

http://home.agh.edu.pl/~swagh/Albania_2 ... randa.html

Przepraszam a co to jest?????????????

Wspaniałe zdjecia!!!!
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 18.06.2007 20:23

Piękne zdjęcia i piękne banany :D . życzę powodzenia!
kicol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kicol » 22.06.2007 10:56

Cześć!

To mój pierwszy post na forum i w związku z tym witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Podepnę się trochę pod topic

Za 2 tygodnie (6.07.2007) ruszamy (z Torunia) ze znajomymi (3auta 11 osób) do Albanii planujemy podzielić pobyt na 2 lokalizacje po około 5 dni
1. okolice Vlore
2. południe - okolice Sarande

Mam pytanie do osób które były w Albanii jaki jest optymalny wariant drogowy do Albanii - którędy jechać i czy znacie ewentualnie jakieś fajne miejscówki w tych okolicach w które się wybieramy - chodzi o pensjonaty, hoteliki, kwatery (ewentualnie ceny)...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam Błażej
agham
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agham » 24.06.2007 12:26

Witam !! ja mam pytanko także do losób któe już były w Albanii. Jakie sa koszty noclegów nad morzem (chodzi mi o północna i południową częśc) ??
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 01.07.2007 19:06

kicol napisał(a):Za 2 tygodnie (6.07.2007) ruszamy (z Torunia) ze znajomymi (3auta 11 osób) do Albanii planujemy podzielić pobyt na 2 lokalizacje po około 5 dni
1. okolice Vlore
2. południe - okolice Sarande

Mam pytanie do osób które były w Albanii jaki jest optymalny wariant drogowy do Albanii - którędy jechać i czy znacie ewentualnie jakieś fajne miejscówki w tych okolicach w które się wybieramy - chodzi o pensjonaty, hoteliki, kwatery (ewentualnie ceny)...

Co do wariantu dojazdu... Hmmm.. Jest ich kilka. Wszystko zależy czy chcecie tam być jak najszybciej, czy chcecie coś przy okazji zobaczyć ciekawego. No i zależy skąd jedziecie. Wydaje mi się że optymalnej trasy nie ma. Każda ma plusy i minusy. Przez Belgrad niby jest ok, ale jeżdżą tamtędy prawie wszyscy udający się do Grecji, więc oczekiwanie na granicy serbsko-wegierskiej moze być dłuższe.
My w tym roku jedziemy trochę na około. Jedziemy ciekawszą, ale dłuższą i bardziej krętą drogą...... Jedziemy za tydzień...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.07.2007 01:08

Kicol, trasa do rozważenia żeby uniknąć stania na węgiersko-serbskiej granicy: Mohacs - Osijek - Vukovar - Novi Sad - Belgrad. 2 lata temu tak jechałem z Łodzi. Uwaga na suszących chorwackich i serbskich smerfów :D
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 02.07.2007 07:09

zawodowiec napisał(a):Kicol, trasa do rozważenia żeby uniknąć stania na węgiersko-serbskiej granicy: Mohacs - Osijek - Vukovar - Novi Sad - Belgrad. 2 lata temu tak jechałem z Łodzi. Uwaga na suszących chorwackich i serbskich smerfów :D

Właśnie jedziemy przez Mohacs, Osijek i Vukovar, ale dalej nie skrecamy na Belgrad tylko kierujemy się na Sarajewo...
Choć jak zwykle plany mogą się zmienić, jednak ta trasa - choć dłuższa - pozwala przejechać przez Scepan Polje :-) i piknym kanionem Pivy....
kicol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kicol » 02.07.2007 08:26

typ napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Kicol, trasa do rozważenia żeby uniknąć stania na węgiersko-serbskiej granicy: Mohacs - Osijek - Vukovar - Novi Sad - Belgrad. 2 lata temu tak jechałem z Łodzi. Uwaga na suszących chorwackich i serbskich smerfów :D

Właśnie jedziemy przez Mohacs, Osijek i Vukovar, ale dalej nie skrecamy na Belgrad tylko kierujemy się na Sarajewo...
Choć jak zwykle plany mogą się zmienić, jednak ta trasa - choć dłuższa - pozwala przejechać przez Scepan Polje :-) i piknym kanionem Pivy....

W takim razie ruszamy w tym samym terminie - co więcej my też będziemy jechać przez Sarajevo (z Osijeka E73), poźniej E762 w kierunku Podgoricy, Szkoder i dalej na południe.

Wyjeżdżamy z Torunia w piątek około 22.00.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Albania jako miejsce docelowe ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone