Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
rafgrzeg
Croentuzjasta
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 05.05.2013 18:57

przepioor napisał(a):Witaj!

Potem w Albanii do Tirany też spoko

A jak w samej Tiranie? czy jest jakaś obwodnica, czy trzeba przez centrum się przepychać - na mapie nie widzę obwodnicy...
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 05.05.2013 19:12

W "tamtą" stronę Tiranę ominęliśmy, jadąc na Vore i dalej do Durres (zobacz na googlu). Z powrotem zwiedzaliśmy Tiranę i o ile pamiętam to droga Vore - Tirana była dwupasmowa. Obwodnicy na pewno nie ma. Ruch w mieście był spory ale bez przesady - w korkach nie staliśmy.

Sprawdziłem w "track-ach" GPSa - z centrum Tirany (Park Rinia obok słynnej piramidy) do Vore, w sumie ok. 17 km jechaliśmy niecałe 30 min (włączając w to małe pobłądzenie :oops: )
hunrid
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hunrid » 24.05.2013 20:57

Rok temu uzyskałem dzięki forumowiczom świetną pomoc w znalezieniu miejscówki w Chorwacji, czy teraz pomoglibyście z Czarnogórą?

* 8 osób
* koniec września
* studenci
* przy otwartym morzu i niedaleko do plaży

proszę o informacje na priv
MM94
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MM94 » 26.05.2013 14:34

Witam, może ma ktoś jakieś namiary na tanie pokoje/ apartamenty dla 4 osób do wynajęcia w Czarnogórze? Może ktoś był w zeszłym roku w jakimś fajnym miejscu, niekoniecznie przy samej plaży? Proszę o kontakt
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 26.05.2013 16:21

w tamtym roku nocowałem w Petrovac nad moru, pomiędzy Tivat a Kotor ( nie pamiętam dokladnie nazwy miejscowości w tej chwili), i w Herceg Novi, . W maju 2012 za apartmani nie przekraczaliśmy z żoną 25 Euro za dobę. najtaniej wyszlo w Herceg novi coś około 21 Euro za apartmani. wszystko było " brane na miejscu" bez rezerwacji( ale przed 17.00) . Nie mam konkretnych adresów ale jak by cię to mocno interesowało to lokalizację mozna wskazać na google map .
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.05.2013 04:57

hunrid napisał(a):Rok temu uzyskałem dzięki forumowiczom świetną pomoc w znalezieniu miejscówki w Chorwacji, czy teraz pomoglibyście z Czarnogórą?

* 8 osób
* koniec września
* studenci
* przy otwartym morzu i niedaleko do plaży

proszę o informacje na priv

Proponuję dwa namioty przy plaży. W każdym zmieszczą się 4 osoby. Studenci nie potrzebują komfortowych apartamentów. Byle woda i piwo było. :wink:
efendi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efendi » 31.05.2013 16:13

Cześć,

z racji tego że Cro już mi trochę zbrzydła, tzn byłem już we wszystkich topowych miejscach i większych miastach w tym roku porywam się do Ulcinj ale nie o to chce pytac.

Będąc tam chciałbym sobie zwiedzić Albanie --> Shroder i Tirane albo jedno z nich i teraz moje pytanie:

- jak w Albanii jest z pozostawieniem auta gdzieś i zwiedzaniem na nogach ? są jakieś parkingi godne zaufania w w/w miastach? Pytam bo niechciałbym wrócić do auta na cegłach albo do śladów po aucie :D :D :D - w Albani byłem kilka dobrych lat temu wycieczką autokarem to pamiętam że wszystko ginęło aż miło :)
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 31.05.2013 16:29

Cześć,

byłem w Albanii w zeszłym roku (druga połowa lipca). Zostawialiśmy samochód w różnych miejscach - w Sarandzie, w Butrincie, w Gjirokastrze, w Tiranie - zwykle po prostu przy chodniku na ulicy. Nigdy i nigdzie nie mieliśmy z tym najmniejszego problemu. W Tiranie parking był płatny - trzeba było wykupić bilet w budce obok - kosztował jakieś grosze....

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio edytowano 01.06.2013 17:11 przez przepioor, łącznie edytowano 1 raz
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 01.06.2013 15:52

Potwierdzam słowa przepioor`a. Żadnego problemu z zostawianiem i znajdowaniem samochodu potem, w Albanii w zeszłym roku nie było. Zarówno w miejscach, które zostały wymienione, ale także w niewielkich wioseczkach typu "koniec świata".
Pozdrawiam
Romo
efendi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efendi » 02.06.2013 16:20

a to dziękuje za poradę bo w sumie tego się obawiałem :D czytając róźne strony na temat panującej tam "dziczy"
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 02.06.2013 20:23

efendi napisał(a):a to dziękuje za poradę bo w sumie tego się obawiałem :D czytając róźne strony na temat panującej tam "dziczy"

Jedź śmiało póki ta "dzicz" tam panuje... to ma swój urok. Takich miejsc w Europie już nie wiele zostało...
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 03.06.2013 20:09

Jak wygląda odprawa na przejściu MN/Al? Wybieram się do MN a przy okazji chciałbym wyskoczyć do Albanii na taką jednodniową wycieczkę.....
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 03.06.2013 20:31

pioszczep
jedziecie do MNE ?? Do tej kwatery ode mnie czy znaleźliście coś innego ??
My w ubiegłym roku również się wybieraliśmy do Albanii i pomimo że mieszkaliśmy niedaleko od granicy to w końcu nie dojechaliśmy.
Mam nadzieję że w tym roku nadrobię to :hut:
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 03.06.2013 21:21

Nie mamy jeszcze sprecyzowanego miejsca lecz "kilka na oku". W najgorszym wypadku zrobimy to czego robić nie chcielibyśmy a mianowicie - pojedziemy w ciemno...(jakoś to będzie).
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 11.06.2013 21:57

Witam, zauroczony zeszłorocznym Durmitorem chcę poznać inne pasma górskie w Czarnogórze i zajrzeć również do Albanii. Przekopałem ten wątek prawie w całości, znalazłem wiele ważnych informacji ale na kilka pytań chciałbym uzyskać odpowiedź i pomoc od osób, które już tam były i chciałyby podzielić się swą wiedzą w tym temacie :)
Jadę wraz z żoną, połaziliśmy razem trochę w zeszłym roku w Durmitorze - Medjed, Savin Kuk, Sljeme, Crvena Greda. To był jej debiut w tego typu górach i te szczyty (górki, pagórki ;) ) nie stanowiły dla niej problemu.
7-8 dni chcemy spędzić w górach, później zjazd na plażę.
Chciałbym zabrać ją w Prokletije, z tego co się zorientowałem, widokowo są bezkonkurencyjne a na tym nam zależy przede wszystkim. Ale i trudności w większości tatrzańskie co pewnie przerasta nasze wspólne możliwości. Dolina Grbaj i Vusanje (Skakavica, wywierzysko Vusanje), Voluśnica - to rozgrzewka na zapoznanie się z terenem; Zla Kolata, Maja e Rosit - jaka to trudność w odniesieniu do Durmitoru? Gdzie ew. możemy się wdrapać w tych rejonach bez strachu w oczach mej Ukochanej? :) Nocleg mamy zamiar znaleźć gdzieś w Gusinje ew. Vusanje - namiot odpada niestety. Jeśli chodzi o stronę albańską marzy mi się dolina Valbone, ale tam bez namiotu raczej nie ma co się wybierać na jednodniowe wypady, prawda? Jak wygląda dojazd do samego Valbone, osobówką tam wjadę (i czy wrócę :D)? Ew. od strony Theth gdzie warto wejść na jednodniowe wypady?
Z innych pasm, które przeglądałem, wpadło mi w oko Komovi z Komem Vasojevickim, który wydaje się być dużo łatwiejszy od Kućkiego ale czy na tyle łatwym co np. Medjed?
Kolejnym pomysłem jest albański Korab, o psach wiem i tylko tego się obawiam. Od południowej strony ponoć da radę je obejść o czym czytałem chyba też tutaj na forum, jeśli tak to byłby to ciekawy szczyt - głównie ze względu na swoją wysokość :)
Ciekawą opcją do połażenia po szczytach wydaje się też Sar Planina, ale to już i Kosowo i Macedonia więc chyba jak na tak krótki okres to raczej odpada w tym roku.
Wiem, że dużo w tym wszystkim chaosu ale dopiero układam plan na te 7-8 dni w górach a do tego oczy mi się już kleją ;)
Poradźcie gdzie spędzić te kilka dni, z naciskiem na Prokletije ;)
remik
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone