Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
driverman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) driverman » 28.06.2012 00:32

W szczególności chodziło mi o Bośnie i jaka jest tam jakość paliwa. No i jak wyglądają płatności kartą na stacjach i w sklepach. Przed tankowaniem zawsze pytam o możliwość zapłaty kartą gdyż różnie to bywało ale chciałbym wziąć jak najmniej gotówki.
Jak by mógł ktoś podzielić się informacjami na temat cen wstępu na atrakcje turystyczne w Dubrowniku, Czarnogórze, rejsy po jeziorach, ceny wstępów. Jest to dla mnie dość istotne gdyż rodzinka jest duża. I na koniec wielkie dzięki za praktyczne podpowiedzi.
Andrewski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrewski » 07.07.2012 16:41

Planuję się dostać z budvy do podgoricy w godzinach popopuldniowych,a potem w godzinach wieczornych 23-3 wrócić z powrotem. Ktoś moze mi powiedziec jak najtaniej i najszybciej sie tam dostane i czy jedzie coś w nocy z Podgoricy do Budvy?? 8)
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 08.07.2012 18:31

Czy orientuje się ktoś w jakiej cenie jest pociąg relacji Praga - Belgrad, planuje wsiąść w Bratysławie , ogólnie będę wdzięczny za podanie aktualnych cen biletów kolejowych , chcemy dojechać do Baru , może być połączenie bezpośrednie bądz kombinowane :) czekam na Waszą pomoc, z góry dzięki !
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 08.07.2012 18:59

chciałem jeszcze dopytać w jaki rejon się wybrać aby miasto/miasteczko tętniło życiem nocnym :) ? jakieś kluby, dyskoteki ? tak żeby młodym osobom się nie nudziło a zarazem żeby było ładnie , z góry dzięki za odp
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 11.07.2012 13:20

Hejka,
Wybieram się do Albanii przez Serbię i Macedonię. Mam pytanko dotyczące kantorów przygranicznych w krajach w/w. Czy jeżeli będę przekraczał granicę w nocy lub w weekend mogę "pocałować klamkę"? Czy Euro w bilonie normalnie przyjmują do wymiany na swoją walutę?
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
jarecky82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky82 » 11.07.2012 14:33

wierny62 napisał(a):chciałem jeszcze dopytać w jaki rejon się wybrać aby miasto/miasteczko tętniło życiem nocnym :) ? jakieś kluby, dyskoteki ? tak żeby młodym osobom się nie nudziło a zarazem żeby było ładnie , z góry dzięki za odp

Hej,

Z miejscowości największą imprezownią jest Budva, myślę, że można ją porównać do Mielna albo Międzyzdrojów, z innych większych fajnym jest Petrovac i Bar. W tym ostatnim byłem, fajny deptak z knajpkami, jakieś disco też pewnie się znajdzie, super plaża (niezatłoczona) vis a vis Susanj (przedmieścia Baru od strony Budvy), niedaleko stare miasto Bar do zwiedzenia na popołudnie - super zachowane ruiny (Stari Bar).

pozdrawiam
Jarek
TooWee
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TooWee » 15.07.2012 10:25

[quote="KarKoz"]
Wybieram się do Albanii przez Serbię i Macedonię. Czy Euro w bilonie normalnie przyjmują do wymiany na swoją walutę?
[/quote]

tak jak wszędzie - czyli często po złodziejskim kursie.
Na granicy, lub na pierwszej stacji benzynowej napotykasz bankomat rozwiązujący tego typu problemy. Gorzej może być w Albanii - działającego bankomatu możesz być pewien tylko w większych miejscowościach.
W zeszłym roku jechałem tą trasą.
kamilll
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilll » 21.07.2012 21:33

hej za tydzień z żoną wybieramy się do budvy i dla wyjaśnienia co z jedzenia można a czego nie można wwozić? Z tego co wyczytałem to nie można mięsa,ryb, produktów mlecznych. Mam nadzieję że znajdziemy kwaterę dla 2 osób bo jedziemy w ciemno. Jak wrócimy damy znać co i jak.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 21.07.2012 21:57

Byłem dwa razy w MNE i nie sprawdzali mi bagaży...
jarecky82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky82 » 21.07.2012 23:51

kamilll napisał(a):hej za tydzień z żoną wybieramy się do budvy i dla wyjaśnienia co z jedzenia można a czego nie można wwozić? Z tego co wyczytałem to nie można mięsa,ryb, produktów mlecznych. Mam nadzieję że znajdziemy kwaterę dla 2 osób bo jedziemy w ciemno. Jak wrócimy damy znać co i jak.

Ja byłem dwa lata temu i też nie sprawdzali mi bagaży, miałem przenośną lodówkę pełną mięs, serów, kanapek itd. :) Oprócz tego jakiś ryż, kaszę, sosy w słoikach (pudliszki itp.). Co do znalezienia wolnego miejsca to nie będzie absolutnie problemu, jeśli wolicie spokój to polecam przedmieścia Baru - Susanj, fajna kamienista plaża, a do tego prawie pusta (druga połowa sierpnia).
http://mapy.google.pl/maps?q=42.117068,19.075164&num=1&t=h&z=16

pozdrawiam
Jarek
kamilll
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilll » 22.07.2012 10:37

dzieki
my będziemy szukali miejsca w budvie/becici bo dobre miejsce wypadowe i w nocy jest co robić :) spokoju nam nie trzeba :P
ktoś kojarzy gdzie i czy jest tam jakis wiekszy sklep typu lidl itp ?
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 23.07.2012 08:38

jarecky82 a mógłbyś polecić jakąś kwaterę w Susanj ewentualnie czy łatwo jest am znaleźć kwatery dla 2 osób bo właśnie za cel obrałem tą miejscowość Jadę dopiero od 01 września wiem że zaraz odezwie się grono forumowiczów że we wrześniu to spoko, ale wolałbym coś sprawdzonego ewentualnie gdzie poszukiwać ludzi co oferują kwatery czy stoją z kartkami czy trzeba chodzić od chałupy do chałupy pytać [/b]
JerzyM73
zbanowany
Nocleg w BiH w drodze do MNE

Nieprzeczytany postnapisał(a) JerzyM73 » 23.07.2012 13:55

Witam jak w temacie, będę jechał do Czarnogóry przez bośnię drogą E73 Osjek/Satajevo przez Zenica.
Czy może polecić ktoś sprawdzony (dobry i tani) nocleg zaraz za granicą Chorwacka w stronę Sarajewa ???.
Generalnie mam problem aby coś w necie odszukać jak już coś jest to za daleko (w sarajevie) lub jakieś 3 i 4 gwiazdkowe hotele.
Z góry dziękuje za pomoc
jarecky82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky82 » 23.07.2012 15:10

Archangel napisał(a):jarecky82 a mógłbyś polecić jakąś kwaterę w Susanj ewentualnie czy łatwo jest am znaleźć kwatery dla 2 osób bo właśnie za cel obrałem tą miejscowość Jadę dopiero od 01 września wiem że zaraz odezwie się grono forumowiczów że we wrześniu to spoko, ale wolałbym coś sprawdzonego ewentualnie gdzie poszukiwać ludzi co oferują kwatery czy stoją z kartkami czy trzeba chodzić od chałupy do chałupy pytać [/b]

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić kwatery - apartamenty lub pokoje - 150 m od morza i z widokiem na nie. Napisz do mnie maila - login taki sam jak tu, poczta na skrzynce onet.eu
Ludzie oferujący kwatery stoją na każdym kroku, do tego na co drugim domu napisy "Sobe". My zatrzymaliśmy się tam na parkingu (Susanj), żeby zobaczyć czy fajna plaża jest, a zaraz podbił do nas przesympatyczny Serb z zółtego gazika i zaoferował lokum, po sprawdzeniu plaży i obejrzeniu kwater okazało się, że to jest to :)
Stendo
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 06.08.2012 15:08

kamilll napisał(a):hej za tydzień z żoną wybieramy się do budvy i dla wyjaśnienia co z jedzenia można a czego nie można wwozić? Z tego co wyczytałem to nie można mięsa,ryb, produktów mlecznych. Mam nadzieję że znajdziemy kwaterę dla 2 osób bo jedziemy w ciemno. Jak wrócimy damy znać co i jak.

Jestem obecnie w Czarnogórze. Na granicy i węgiersko-chorwackiej, jaki Cro-BiH i BiH-MNE nie kontrolowali nas. Polaków jakoś szczególnie lubią, bo tylko rzut oka na trzy kartoniki dowodów osobistych i machnięcie ręką :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone