Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 18.01.2012 07:11

Korab jest łatwy, ale ja cały czas ostrzegam przed dużymi psami pasterskimi...
Czasami ostrzegam też mailowo, ostrzeżenia potwierdzają po powrocie. Podobno jednak jest teraz jakiś znakowany szlak od strony albańskiej. Nie wiem czy to prawda, może ktoś potwierdzi? Może omija on tą pasterską dolinę?

Na tą prelekcję też może wybrałbym się, ale jednak trochę za daleko. Za rok będzie już autostrada więc będzie szybciej :-)
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 18.01.2012 10:54

O znakowanym albańskim szlaku nic nie wiem
Ścieżka prowadząca doliną od południa biegnie zboczem, dość daleko od pasterskich szałasów. Idąc doliną na północ od szczytu, spotkania z psami nie da się uniknąć.
Psy w rejonie Koraba są rzeczywiście bardzo agresywne, lecz boją się ludzi. Robią dużo hałasu, ale gdy widzą, że człowiek się ich nie boi, zachowują bezpieczną odległość. Gdy do nich się zbliżamy ustępują, nawet gdy jest ich kilka, nie przestając szczekać.
Gdy dziecko przestraszy się i zacznie uciekać, nawet w miejskim kundelku budzi się instynkt łowcy i atakuje.
Dla osób, które nie są w stanie przełamać strachu przed psami może to być problem.

Spotkanie w Krakowie zapowiada się ciekawie.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 20.01.2012 23:55

Jeśli ktoś z Was jeszcze nie oglądał to polecam Top Gear - seria 16 odcinek 3. Ciekawy odcinek z głównym tematem - Albania. Ogląda się fajnie, trochę znajomych widoków. Jest na filmie Vlore, Saranda, Llogara, Borsh, Porto Palermo, jest też chyba prom koło Butrinti.
Nie znalazłem w internecie wersji z polskimi napisami lub lektorem. Z polskim lektorem do obejrzenia w BBC (np w BBC HD ten odcinek po raz kolejny powtarzany był godzinę temu) a w języku angielskim można obejrzeć tutaj:
http://tinyurl.com/7arvhk4
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.01.2012 07:45

Tak jest to ten sam prom,też zwróciłem na to uwagę,nieżle im się podóżuje tym Bentleyem-Zastawą :D
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 28.02.2012 00:18

Znalazłem taką stronkę, gdzie są apartamenty w Albanii może komuś się przyda. Myślałem że jest tylko po albańsku ale jest i angielski :)

http://shtepi-pushimi.al

Pozdrawiam
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 24.03.2012 10:24

Witam :D
może wybiera sie ktoś wekend majowy (własciwie 29.04-12.05) do czarnogóry?
jest plan na 90%(żona musi dostać urlop :D )na wyjazdu do czarnogóry,( chociaż turecki klimat też za mną chodz-zobaczymy )z Lublina, a właściwie 30.04 z Rzeszowa.
Kocurek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kocurek » 10.04.2012 18:54

Italiano napisał(a):Witam :D
jest plan na 90%(żona musi dostać urlop :D )na wyjazdu do czarnogóry,( chociaż turecki klimat też za mną chodz-zobaczymy )z Lublina, a właściwie 30.04 z Rzeszowa.

Czekam na relację :)
Jedziecie w ciemno, czy macie namiary na kwaterę?
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 16.05.2012 13:24

Czy byliście w Czarnogórze w ten długi weekend?
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 03.06.2012 18:14

tamtam napisał(a):

Czy byliście w Czarnogórze w ten długi weekend?

Relacja
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=36646
driverman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) driverman » 24.06.2012 22:48

Witam
W lipcu będę jechał do Czarnogóry i gdześ w relacji wyczytałem o złej jakości paliwa a konkretnie oleju napędowego, który załatwił wtryski. Mam pytanie. Jaka jest jakość paliwa w Bośni, Czarnogórze, Chorwacji i gdzie najlepiej tankować. Jeśli chodzi o pozostałe kraje tranzytowe to już wiem bo sprawdziłem. Mam silnik diesla common reil i nie strawi złej jakości paliwa. Drugie pytanie dotyczy płatności na stacjach, w sklepach kartami, czy jest to już powszechne? Jaka jest sytuacja na granicy z Kotoru do Dubrownika ? czy są kolejki? Jak daleko jest do plaży w Dolni Stoj? No i obawy mam co do daty wyjazdu. Wyjazd 12 lub 13.07. i to są dni wolne w Czarnogórze Dzień Niepodległości. Dziękuję za to forum, za wiele cennych informacji pomocnych przy planowaniu podróży.
jarecky82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky82 » 26.06.2012 20:57

driverman napisał(a):Witam
W lipcu będę jechał do Czarnogóry i gdześ w relacji wyczytałem o złej jakości paliwa [cut].

Cześć,

Na wstępie chciałem się przywitać ze wszystkimi Forumowiczami, forum czytam od dłuższego czasu, teraz postanowiłem wziąć czynny udział w jego życiu. W szczególności pozdrawiam Franza, typa, zawodowca i KOL'a - dzięki za Wasze super relacje.
Teraz do rzeczy, w Czarnogórze byłem w 2010 r. Też czytałem o problemach z paliwem, kierowałem się zasadą "nie tankuj na stacjach typu _krzak_", wybierałem duże stacje, pierwsze tankowanie wypadło jeszcze przed Kamenari (przeprawa promowa przez Bokę Kotorską - wtedy 4 euro - polecam, skraca czas), po drodze trafiłem dużą stację w odcieniach czerwonego po lewej stronie. Generalnie na MNE przypadły 2 pełne baki diesla - też mam common raila - oplowskiego 1.9 CDTI - nie było żadnych uwag odnośnie pracy auta (góry, autostrada). W Chorwacji dwa razy dotankowanie po 10 euro, żeby się dotoczyć do Czarnogóry, też wybierałem większe stacje.
Nie wiem co masz na myśli pytając o sytuację na granicy, jak ja wracałem (koniec sierpnia) czekałem w kolejce około 5 minut, nie było wnikliwej kontroli, celnik tylko machnął "jechać", nawet dokumentów nie brał.
Jak będziesz wjeżdżał do Czarnogóry, to na granicy Ci kolesie w białych koszulkach sprzedają winiety roczne - trzeba kupić. Widziałem sytuację, gdzie nasi Rodacy nie wiedzieli o co chodzi, nie chcieli nic kupować i ich pogonili z powrotem w stronę Chorwacji :)
Jeśli chodzi o płatności ja miałem gotówkę, jednak jadąc dzisiaj wziąłbym jej tylko trochę + karty płatnicze. W marketach stały POS'y, a widziałem też bankomaty, więc myślę, że nie ma obaw.
Polecam zwiedzić Kotor, Stari Bar, Lovcen (ze względu na widoki), Stare miasto w Budvie, jezioro Szkoderskie (kosztowna sprawa, chyba, że na nielegalu małą łódeczkę z miejscowości Murici).
Mam jeszcze kilka informacji, może przydadzą się komuś innemu:
- jak ktoś jedzie przez Wrocław, to odradzam katorgę na Kłodzko i Boboszów, ja jechałem na Grodków, Nysa, Głuchołazy, Sumperk, a wracałem z Olomouca na Sternberg, Bruntal. W obydwie strony spokojna przeprawa przez góry nowym asfaltem.
- w Słowenii jechałem na Mureck, Lenart, Ptuj i dla pewności z Ptuj'a na Trzec - banalnie prosty objazd, przy minimalnym obczajeniu google maps nie ma możliwości pogubienia się.
- jako, że mam kombi nocowałem na stacji benzynowej w Chorwacji - bez obaw, rano parking był pełny takich jak ja :)
- teoretycznie nie można wwozić do Czarnogóry jedzenia, jednak mnie nie kontrolowali i z tego co zaobserwowałem to raczej Polaków nie trzepią, biorą głównie Niemców i Włochów.
- jeśli ktoś jest zainteresowany posiadam namiar na fajne pokoje i apartamenty w miejscowości Bar, ja płaciłem wtedy 25 euro; za klimatyzowany apartament 2+1 w nowo powstałym domu. Do nie zatłoczonej, kamienistej płaży jakieś 100m w linii prostej.
- bez obawy można jechać z ciemno nawet w high season.

pozdrawiam
Jarek
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 27.06.2012 08:15

Małe sprostowanko odnośnie opłaty 10E przy wjeździe do MNE, PODOBNO od tego roku zniesione.
Jeśli chodzi o przeprawę promową na Boce Kotorskiej, to fakt skraca czas przejazdu ale i pozbawia przepięknych widoków.
Co do paliwa to bez przesady. Przecież Czarnogórcy też mają nowoczesne diesle. Byłem i dieslem i lpg i bez problemu objechałem. Mają stacje sieci Lukoil i myślę, że tam najlepiej tankować. Przy dieslu sprawa o tyle prostsza, że na jednym baku ok 1000km się zrobi.
Crna Gora jest piękna, warto jechać i zwiedzać.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 27.06.2012 12:40

KarKoz napisał(a):Małe sprostowanko odnośnie opłaty 10E przy wjeździe do MNE, PODOBNO od tego roku zniesione.
Jeśli chodzi o przeprawę promową na Boce Kotorskiej, to fakt skraca czas przejazdu ale i pozbawia przepięknych widoków.
Co do paliwa to bez przesady. Przecież Czarnogórcy też mają nowoczesne diesle. Byłem i dieslem i lpg i bez problemu objechałem. Mają stacje sieci Lukoil i myślę, że tam najlepiej tankować. Przy dieslu sprawa o tyle prostsza, że na jednym baku ok 1000km się zrobi.
Crna Gora jest piękna, warto jechać i zwiedzać.

:D W zeszłym roku to tam jeszcze nie wiedzieli co to xenony dlatego musiałem do kraju bez światła wracać.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 27.06.2012 12:48

Ta opłata na granicy to chyba nie winieta a opłata ekologiczna, czy coś takiego :)
jarecky82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky82 » 27.06.2012 13:51

@Z:

Ja dwa lata temu nie miałem żadnych problemów z xenonami.

@renatalato:
Rzeczywiście ta opłata nazywa się EKO-TAX i na stronach brytyjskiego ministerstwa doczytałem, że rzeczywiście od 1 stycznia 2012 została zniesiona.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone