Chodziło mi o to, że w temacie dotyczącym w głównym stopniu Maja Jezerce, gdzie cały czas są informacje na jej temat, na temat dojazdu, podejścia, na temat trudności, są mapy, linki, itd, pojawiło się pytanie z pkt 6, później już nie czytałem, więc nie doszedłem nawet do informacji o dzieciach
. Nie lubię w taki sposób odpisywać jak odpisałem, raczej tak nie robię, więc szybko się reflektuje i szybko odpisuje krótko, reszta do wyczytania na forum.
paweł_ko napisał(a):1. Czy kempingi są bezpieczne i posiadają, chociaż część standardu, jaki można spotkać w sąsiedniej Czarnogórze czy Chorwacji?
Nie korzystałem, nie spotkałem się z kempingami znanymi nam z innych krajów (z infrastrukturą). Może już są...
paweł_ko napisał(a):2. A może kwatery, jakie są ceny i jakie jest ich zagęszczenie (czy łatwo znaleźć)?
Jeśli chodzi o jakieś apartamenty blisko plaży to raczej trzymają już europejską (a nawet wyższą) cenę. Najtaniej spaliśmy chyba za 20 EUR/3 osoby, ale to było bardzo daleko od plaży, ceny z sezonu (pytasz o wybrzeże). Były i duuużo droższe i raczej drożej trzeba byłoby kalkulować...
paweł_ko napisał(a):3. Czy trzeba je rezerwować, czy można przyjechać na miejsce z "biegu" (sierpień)?
Zależy gdzie. My jechaliśmy zawsze w ciemno. Byliśmy też raz w sierpniu i raczej nie chcę powtarzać tego
. Bardzo dużo ludzi, szczególnie mieszkających na stałe poza Albanią, korki w okolicach miejscowości turystycznych nad wybrzeżem, choć cały czas budują drogi szybkiego ruchu powoli rozładowując mniejsze drogi....
paweł_ko napisał(a):4. Hotele i Motele - słyszałem że można zanocować poniżej 10e/osoba wraz ze śniadaniem - czy to prawda? I gdzie takich szukać?
Raczej nie na wybrzeżu w sezonie. Wybrzeże jest bardzo drogie jeśli chodzi o hotele.
paweł_ko napisał(a):5. Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś ładne i spokojne miejsce nad morzem, może jakieś zatoczki do nurkowania?
Nie nurkuję, więc nie wiem gdzie najlepiej i jakie są kryteria
paweł_ko napisał(a):6. I jeszcze jedno: czy ktoś zdobywał Maja e Jezercës w górach? Może jakieś wskazówki, czy góra jest trudna, jak się dostać pod nią i gdzie można zostawić samochód na kilka nocy bez stresu, że ktoś go lub jego zawartość sprywatyzuje?
Do poczytania od pierwszej strony tego tematu i w linkach które podałem wcześniej. Pisać mógłbym długo.
Piękna góra, piękne góry, z roku na rok coraz bardziej zaludniane przez turystów. Podejście możliwe z dwóch stron, nieco łatwiej od Thethi, trudniej od Valbone. Trudności tatrzańskie (ale nie ma łańcuchów oczywiście ani wytyczonych szlaków - o czym pisał już Fatamorgana), ale jest też kruszyzna na samej górze. Jeśli jest dobra widoczność to nie powinno być orientacyjnych trudności.
Jeszcze jeden czynnik który można rozpatrywać w kategoriach trudności to "osamotnienie". Jeśli coś Ci się stanie nikt Ci nie pomoże, no chyba że jacyś inni turyści, których z roku na rok przybywa.
Samochód można bezpiecznie zostawić u kogoś z "tambylców" (może w grę wchodzić jakaś mała opłata za "opiekę") w Thethi (albo w Boge jeśli nie dojedziesz do Thethi) lub też podchodząc z drugiej strony - w Valbone. Trudności dokładnie sam ocenisz po zdjęciach i opisach
Może się spotkamy
To tak bardzo skrótowo...
paweł_ko napisał(a):Będę wdzięczny za info, bo jak już wspominałem kraj dla mnie jest zupełnie nieznany, a nie chce narażać dzieci na długie szukanie kwatery, zasyfione plaże, czy ekstremalne przeżycia górskie...
Plaże czyste wszędzie nie będą to fakt, musisz liczyć się z innym pojmowaniem porządku niż to do którego jesteś przyzwyczajony. Góry są jeszcze (chyba) dzikie, choć już coraz mniej. Do sierpnia dużo czasu, na pewno informacji jest bardzo dużo, choćby na tym forum, jest kilka relacji z wyjazdów rodzinnych nad morze jak i kilka relacji z wyjazdów górskich, więc podejmiesz dobrą decyzję.
Powodzenia!
PS. A miało być krótko...