Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.07.2011 07:31

pelkin1971 napisał(a):Jak na tą chwile to skłaniam się ku Ksamil za waszą radą.

Jak będziesz w Ksamil nie przeraź się widokiem licznych zawalonych szkieletów niedokończonych domów :wink: . To nie wynik zawiści i waśni sąsiedzkich ani też nie skutki trzęsienia ziemi.... prawdopodobnie to efekt rozprawiania się z samowolami budowlanymi :roll:

A z atrakcji w tej okolicy możesz rozważyć jeszcze promową wycieczkę na Korfu. Jeden z forumowiczów pisał że płynął z Sarandy małym samochodowym promem który kursuje raz dziennie. Zapewne są też inne możliwości.

TUTAJ trochę przykładów ruin i plaża między Sarandą i Ksamil na której spędziliśmy noc :D
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 14.07.2011 07:41

jak znaleźć prom na korfu? czy w necie to gdzieś jest? idę co prawda szukać ale może ktoś już ma takie info?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.07.2011 07:47

espeso napisał(a):jak znaleźć prom na korfu? czy w necie to gdzieś jest? idę co prawda szukać ale może ktoś już ma takie info?

Espeso, pisaliśmy o tym kiedyś, zobacz, może się przyda....

junkers111 napisał(a):
kulka53 napisał(a):Fajny pomysł na urlop.
Nie wiedziałem że pływają promy z Sarandy na Korfu :?
Jakbym wiedział, może mój tegoroczny wrzesień wyglądałby inaczej :roll:

Czy może one tylko w sezonie pływają?
A koszt tej przyjemności jaki jest?

PS Transfogaraska też zaliczona, w 2008 :D , dla mnie rewelka....

Na Transfogarską wybieram się jeszcze raz ale teraz już motocyklem :D Widoki bomba, droga słaba od południa ale za tunelem na północ nawierzchnia super.

W Grecji i Albanii byliśmy w lipcu 2009, plan był taki żeby popłynąć na Korfu na tydzień i później z powrotem na tydzień do Sarande, ale po dojechaniu w południe do Igoumenitsy okazało się że Grecy zrobili 2-dniowy strajk (strajkować to oni uwielbiają :lol: ), więc szybka weryfikacja planów i zamiana kolejności pobytu.
W Sarande zrobiliśmy rozeznanie i okazało się że pływa mały prom 1 x dziennie do Kerkyra

Obrazek

Obrazek

Wchodziły 4 samochody i 2 skutery, ale stan techniczny był OK.
W 2009 roku samochód kosztował 42,00 eur, dorosły 19,00 eur, dziecko 9,00 eur, płynął około 2 godziny, nawet mały bar był z kawą i napojami.

Operator nazywa się Finikas Lines, nie wiem czy pływa tylko w sezonie bo nie pytałem, a nie mogłem znaleźć żadnych informacji w sieci, ale sądzę że pływają też poza sezonem (może nie codziennie) bo to jest jedyne połączenie wodne Sarande z Korfu a tam pracuje sporo Albańczyków.
:)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 14.07.2011 08:05

dzięki wielkie :) zapowiada się coraz ciekawej
znalazłam jeszcze coś takiego jak by ktoś szukał może sie przyda
http://www.ionian-cruises.com/lines.php#5
i to
http://finikas-lines.com/

ale to chyba bez samochodu ....
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 14.07.2011 08:07

a nie ... jest tam coś o cenach za auto :) to może
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 14.07.2011 08:17

kulka53 napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):Jak na tą chwile to skłaniam się ku Ksamil za waszą radą.

Jak będziesz w Ksamil nie przeraź się widokiem licznych zawalonych szkieletów niedokończonych domów :wink: . To nie wynik zawiści i waśni sąsiedzkich ani też nie skutki trzęsienia ziemi.... prawdopodobnie to efekt rozprawiania się z samowolami budowlanymi :roll:

A z atrakcji w tej okolicy możesz rozważyć jeszcze promową wycieczkę na Korfu. Jeden z forumowiczów pisał że płynął z Sarandy małym samochodowym promem który kursuje raz dziennie. Zapewne są też inne możliwości.

TUTAJ trochę przykładów ruin i plaża między Sarandą i Ksamil na której spędziliśmy noc :D

Pewnie, że się nie przerażę.
Korfu chodziło już mi po głowie. Brałem pod uwagę opcje przepłynięcia bez auta. Tylko w tej opcji za dużo się nie zwiedzi.
Może można wypożyczyć skuter na Korfu? Tak mi przyszło do głowy.
Nie wiem czy to dobry tok myślenia.
Ale zawsze podróż przyjemniejsza i tańsza (zależy ile kosztuje wynajęcie skutera - jeśli takie są do wypożyczenia)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 14.07.2011 08:31

http://www.portisarande.com.al/

chyba nie kumam ale ... strona jest , znaczy się cywilizacja ;)
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 14.07.2011 14:28

espeso napisał(a):a nie ... jest tam coś o cenach za auto :) to może

To są opłaty w jedną stronę ??? Czy w dwie ???
Orientujesz się
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 18.07.2011 13:06

no właśnie nie mam pojecia , też dopiero zbieram informacje :) zobaczymu na miejscu ... ale sporo wychodzi
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 21.07.2011 19:45

espeso - pytałaś gdzieś na farum o stacje CPN w Albanii, własnie wróciłem
powiem tak jadąc od Szkodry do Tirany mijałem wiele stacji paliw,
w większych bez problemu zapłacisz kartą,
wiadomo uważaj na patrole - suszą, polecam zwiedzić Kruję, robi wrażenie, a jazda w mieście - hah egzotyczna, bez zasad :arrow:

pozdrawiam, zapewne Albania zrobi na Tobie wrazenie :)
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 22.07.2011 06:42

mwxx - bardzo dziękuję !
na pewno zrobi wrażenie :D nie moge się doczekac
pamiętam nasz pierwszy przejazd przez Bosnie ... eh to były czasy i nasza pierwsza tak daleka wyprawa ... no i właśnie ze stacją byl problem a raczej z płatnością . Tym razem chcemy pobyć więcej w dziczy , więc bierzemy kanistry. Ale dopytać warto :D
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 24.07.2011 09:26

Jako, że pomysłu u mnie na wakacje trochę nie ma i myślę o Albanii po raz kolejny. Pytanie brzmi - czy można znaleźć gdzieś spokój w sierpniu? Może Dhermi? Poza tym jak z cenami, bo te w internecie delikatnie mówiąc to przerażają... Ewentualnie może jakaś Grecja, ale gdzie będzie tak ładnie jak na Lefkadzie?
Pozdrawiam
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.07.2011 09:38

Obawiam się, że jeśli chodzi o plaże to tylko Grecja może być ciekawa. Co innego gdybyś jechał w góry - wtedy tylko Albania.
Inne kierunki bałkańskie są w tym roku chyba mocno zapełnione ze względu na niepewną sytuację w kilku krajach, które były dotychczasowymi celami wyjazdów.
Co do cen na albańskim wybrzeżu to na pewno będą wyższe niż w nieco pustej w tym roku Grecji. Z tego co donoszą forumowicze w tym roku w Grecji ceny mocno spadły i jest "luźno".
Dlatego też jeśli chodzi o wyjazd rodzinny "niegórski" ja celuję w Grecję i chyba podobnie jak w ubiegłym roku wyspy. W tamtym była Lefkada i puste plaże, w tym roku tak samo puste plaże mam zamiar znaleźć na Kefalonii albo Zakhyntos. Tylko te ceny promów odstraszają... Mam jeszcze kilka-kilkanaście dni na ewentualna zmianę planów....
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.07.2011 11:54

Typie, chyba musiałbym poprosić o jakiś namiar na Ciebie. Zbieram wszystko co przydatne o Albanii i jej górach.
Pozdr.
Ew. napisz na alexado13(małpisko)yahoo.co.uk z tytułem "Albania" w temacie.

Pozdr.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 24.07.2011 16:30

No i właśnie - na pewno trochę pobędę w Macedonii i okolicach. Myślę też o festiwalu piwa w Korczy w połowie sierpnia. No nic myślałem sobie że w Dhermi się coś znajdzie w "ciemno" za normalne pieniądze, ale chyba się nie zapowiada. Popłynął był na jakieś łowienie ryb itd. a na Lefkadzie chyba bez szans... Lefkada b. mi się podobała, ale może coś nowego?

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone