Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 08.07.2011 18:28

Franz napisał(a):Stamtąd wejście na Jezerces i powrót prawie tą samą drogą. W górnych partiach śniegu jeszcze trochę jest. W końcówce wyjąłem czekan do asekuracji, a w drodze powrotnej zjeżdżałem na butach po polach śnieżnych. Do wozu dotarłem o zmroku.

Gratuluję zrobienia takiej trasy w jeden dzień.
W 2006r śniegu było więcej mimo, że my wchodziliśmy na M. Jezerces 1 lipca.

Jadę niebawem Prokletije.
Ostatnio edytowano 04.08.2011 11:47 przez Racibor, łącznie edytowano 1 raz
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.07.2011 20:24

Racibor napisał(a):

Jakie plany? Czarnogórska strona czy albańska? Która dolina/doliny?
My z Kamilem wróciliśmy stamtąd kilka godzin temu....

perkac napisał(a):
Potrzebuje informacji : czy ktoś z Was przekraczał granicę Albanii z Grecją koło miejscowości Konispol ( droga z Sarande ).
Jaka droga po stronie albańskiej? tzn. jest asfalt czy nie?

Hmm, czyżby tam było jakieś przejście graniczne? Myślałem że w tamtym rejonie tylko Kakavije. Jeśli rzeczywiście tam jest przejście to dajcie koniecznie znać.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 10.07.2011 17:00

WITAM
Też się zastanawiam czy jest już asfalt do przejścia granicznego pod Konispole. Na google map widać, że jest szutrowa ale przeczytałem gdzieś na necie, że jest już asfalt. Jak ktoś ma sprawdzone informacje to proszę o info.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 10.07.2011 17:07

adi91dca napisał(a):Zamierzamy jechać do Durres na wakacje kolegi samochodem lecz kolega nie jest ujęty jako właściciel i pytanie czy dojedziemy do Albanii?

Generalnie to powinieneś nieć przetłumaczone na języki (kraje przez które jedziesz) pismo z PZM.
Ja po Bałkanach jeździłem dwa 3 lata z rzędu autem zarejestrowanym na firmę leasingową i nikt się nie czepiał. Najważniejsze to mieć Zieloną Kartę
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 10.07.2011 17:09

typ napisał(a):
Racibor napisał(a):

Jakie plany? Czarnogórska strona czy albańska? Która dolina/doliny?

perkac napisał(a):
Potrzebuje informacji : czy ktoś z Was przekraczał granicę Albanii z Grecją koło miejscowości Konispol ( droga z Sarande ).
Jaka droga po stronie albańskiej? tzn. jest asfalt czy nie?

Hmm, czyżby tam było jakieś przejście graniczne? Myślałem że w tamtym rejonie tylko Kakavije. Jeśli rzeczywiście tam jest przejście to dajcie koniecznie znać.

Przejście jest na pewno.
Na google map widać jak po stronie greckiej budują nowy terminal.
Racibor
Odkrywca
Prokletije i nie tylko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 11.07.2011 07:11

typ napisał(a):Jakie plany? Czarnogórska strona czy albańska? Która dolina/doliny?

W Czarnogórze Zla Kolata (bo to najwyższy szczyt, a tam mnie jeszcze nie było) i w okolicy: Zijevo, Maglic (ten spod którego wypływa Tara), może Visitor i Komy od południa. Baza w Grbaji w chacie Radnickiego.
W Albanii. o ile czas i pogoda pozwoli, chciałbym pokręcić się trochę po południowej, rzadko odwiedzanej części Prokletija, ale Maja e Jezercës też nie ominiemy.
Nie mam ambitnych planów, ciągnie mnie w te góry i mam ochotę trochę tam pobyć.

Krótki jak zwykle ten Wasz wyjazd. Ciekaw jestem co tym razem zdobyliście.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 11.07.2011 07:27

Miałem zieloną kartę na quada który nie była na mnie zarejestrowany i na granicy Czarnogórskiej się przyczepili,flaszkę to mnie kosztowało.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.07.2011 07:32

typ napisał(a):Hmm, czyżby tam było jakieś przejście graniczne? Myślałem że w tamtym rejonie tylko Kakavije. Jeśli rzeczywiście tam jest przejście to dajcie koniecznie znać.

Przejście Konispol - Sagiada istnieje od kilku lat, inna nazwa to Qafe Bote - Mavromati.
Dojazd drogą z Sarandy i promem przez kanał Vivari albo boczną asfaltową (wg słów napotkanego w Butrincie chłopaka) drogą z Finiq przez Krane, Kuturice, Konispol.

Racibor napisał(a):Zijevo, Maglic

Sam Maglic taki sobie, ale widoki świetne.
Cała Kucka Krajina jest mz bardzo atrakcyjna.
Zdjęcie z mojego avatara pokazuje ją z drogi na Maglic :wink:

Pzdr
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 08:07

Z napisał(a):Miałem zieloną kartę na quada który nie była na mnie zarejestrowany i na granicy Czarnogórskiej się przyczepili,flaszkę to mnie kosztowało.

Pewnie dużo zależy to od szczęścia.
Quada pewnie sprawdzali z czystej ciekawości :)
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 08:31

kulka53 napisał(a):
typ napisał(a):Hmm, czyżby tam było jakieś przejście graniczne? Myślałem że w tamtym rejonie tylko Kakavije. Jeśli rzeczywiście tam jest przejście to dajcie koniecznie znać.

Przejście Konispol - Sagiada istnieje od kilku lat, inna nazwa to Qafe Bote - Mavromati.
Dojazd drogą z Sarandy i promem przez kanał Vivari albo boczną asfaltową (wg słów napotkanego w Butrincie chłopaka) drogą z Finiq przez Krane, Kuturice, Konispol.

Kulka - orientujesz się czy położyli już asfalt do Konispolu ?
Na zdjęciach wklejonych na google widać, że prace trwają. Nie wiadomo na ile te zdjęcia są aktualne. Gdzieś w necie wyczytałem, że jest już asfalt. Ale czy to prawda?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.07.2011 08:51

pelkin1971 napisał(a):Kulka - orientujesz się czy położyli już asfalt do Konispolu ?
Na zdjęciach wklejonych na google widać, że prace trwają. Nie wiadomo na ile te zdjęcia są aktualne. Gdzieś w necie wyczytałem, że jest już asfalt. Ale czy to prawda?

Nie wiem.
Co prawda kiedyś wyczytałem że położyli 22 km asfaltu na budowanym odcinku Saranda - Konispol ale do Butrintu we wrześniu 2010 było może 2 km nówki przed Ksamil, reszta w budowie. Z tego co znalazłem w necie, za kanałem pod nowy asfalt przygotowany był tylko kawałek z Konispola do przejścia, wcześniej stara, wąska asfaltówka.
Ale w Butrincie po drugiej stronie kanału parkowało kilka eleganckich autobusów wycieczkowych, jakoś z GR widocznie dały radę :D
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 13:21

kulka53 napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):Kulka - orientujesz się czy położyli już asfalt do Konispolu ?

Nie wiem.
Co prawda kiedyś wyczytałem że położyli 22 km asfaltu na budowanym odcinku Saranda - Konispol ale do Butrintu we wrześniu 2010 było może 2 km nówki przed Ksamil, reszta w budowie. Z tego co znalazłem w necie, za kanałem pod nowy asfalt przygotowany był tylko kawałek z Konispola do przejścia, wcześniej stara, wąska asfaltówka.
Ale w Butrincie po drugiej stronie kanału parkowało kilka eleganckich autobusów wycieczkowych, jakoś z GR widocznie dały radę :D

Kulka dzięki za informacje
We wrześniu mam zamiar przekraczać granice w tym miejscu.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 13:36

Kulka jeszcze jedno pytanie.
Przeprawa promowa w Butrincie - płatna, nie ma problemu z osobówką?
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 11.07.2011 14:18

czy są jakieś dostępne prognozy pogody dla Albanii? czy tylko takie ogólne?
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 11.07.2011 14:24

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=32883
na dole info o Albanii... czy to w miarę aktualne? zwłaszcza te bankomaty mnie zaniepokoiły ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone