Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 06.06.2011 18:52

Ok, dziękuje parrot, biorę pod uwagę też taką ewentualność,
wybieram namiot bo daje wiekszą swobodę, w poruszaniu się po wybrzeżu - jednak czasem sam pobyt na miejscu weryfikuje i podsuwa najlepsze rozwiązanie, zobaczymy, póki co zbieram i nfo...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.06.2011 21:06

Kempingi są na pewno przy Wielkiej Plaży. Nocowaliśmy kilka razy. "standard poniżej wszelkich standardów" :-) ale nam to nie przeszkadzało.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 07.06.2011 08:32

Bardzo przyzwoite campingi są w Utjeha ,niedaleko Baru-dwa obok siebie przy plaży .Zajrzałam tam w drodze do Albanii ale tylko dla rekonesansu.Tylko,że plaża główna bardzo zatłoczona.Ale można to miejsce potraktować tylko jako nocleg i robić wypady w okoliczne zakątki .
Spałam natomiast w Buljarice na campingu Maslina i również było nieżle.
W Budwie są na pewno 3 campingi w tym na pewno na jednym są przyczepy do wynajęcia,bodajże camping Anton.
I najlepiej właśnie z racji tłoku w sezonie jest podjechać na camping około południa.Wieczorem przyjeżdżający mieli i problem ze znalezieniem miejsca.Z tym,że wielu spało tylko tranzytowo i po godzinie 10 robiło się lużniej.
Warmiak
Globtroter
Re: Trasa Kraków-Risan

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 09.06.2011 10:41

noras napisał(a):Ponieważ w tym roku padło na Czarnogórę, proszę doświadczonych o pomoc i poradę w sprawie trasy Kraków - Risan. Rozważam kilka opcji, problem mam w tym, że google maps ignoruje istnienie BiH przy liczeniu trasy. A więc co myślicie o opcjach:
- Osjek, Tuzla, Kladanj, Gorażde, Niksić, Risan
ewentualnie Kladanj, Sarajevo,Brod, Trebinje, Risan
czy lepiej przez Serbię - a jak tak to którędy ?
A może ktoś podpowie co innego ?

W 2003 roku połączyłem wypoczynek w Czarnogórze z podróżą przez piękne miejsca, czyli - Jadrańską od Zadaru przez Szybenik, Split, Dubrownik - i koniecznie dookoła Zatoki Kotorskiej do miasteczka Becici (wspaniałe zabytki) i miasteczka Rafalovici, gdzie odkryłem najpiękniejsze plaże z otoczaków. Św. Stefana chyba nie muszę polecać
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 12.06.2011 10:26

Jak z pogodą z CG?

Mieliście słoneczko? Jaka temperatura wody??

Myślę czy klimat taki sam jak w Cro czy ciut inny ;)
Warmiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 12.06.2011 11:22

WIOLAB napisał(a):Jak z pogodą z CG?

Mieliście słoneczko? Jaka temperatura wody??

Myślę czy klimat taki sam jak w Cro czy ciut inny ;)

Pogoda była znakomita. Temperatura morza około 26 stopni. Słońce bardzo intensywne - do tego stopnia, że w południe nie sposób przejść bosą stopą po plaży z drobnych otoczaków.
Temperatury w dzień nieco wyższe niż w Chorwacji, a noce chłodniejsze ze względu na prądy powietrzne od wysokich gór, które dochodzą do samego wybrzeża. Roślinność bardziej bujna. Inne są też kolory skał i morza.
W Chorwacji dominują skały wapienne (biel), a w Montenegro piaskowce i granity. Inne są kolory plaż i morze robi wrażenie bardziej ciemnego.
Czarnogórcy robią najlepszą śliwowicę na świecie - monastyrkę. Mają też znakomite czerwone wino - Vranać.

Polecam jeszcze raz podróż dookoła Zatoki Kotorskiej - niezapomniane wrażenia. Można oczywiście skrócić trasę i skorzystać z promu, ale warto przynajmniej raz tę trasę przejechać.

http://www.eioba.pl/a/31wr/czarnogora-k ... -i-spokoju
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 12.06.2011 11:54

Warmiak dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :D

Jeszcze nie sprecyzowałam miejsca pobytu, oczywiście pod kątem dzieci

Dalej drażę temat, następny zestaw pytań icon_cool.gif będę wdzięczna za odpowiedź

Jak jest z jeżowcami czy komarami???

Nie wiecie czy w bankomaty wypłacają bez prowizji jak to miało miejsce w Cro?

Gdzie nie warto jechać?

Może ktoś z Was pokonywał trasę do CG dwoma wariantami??? np przez Węgry - Serbie czy Bośnię / Słowenię, Cro ??????
Nie wiem co wybrać, czy naprawdę zaoszczędzę dużo jadąc I wariantem (zł) a drugim sporo czasu
:roll:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 13.06.2011 06:55

Dla jadących do Albanii od Czarnogóry (przejście Sukobin-Murican)
otwarto nowy most na rzece Buna w Szkoder:
Youtube

MAPA
adi91dca
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi91dca » 16.06.2011 08:58

mógłby ktoś zorientowany napisać jak najtaniej i w jaki sposób dostać się do Albanii i jaki koszt mniej więcej. Nie wliczam tutaj podróży na stopa.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 16.06.2011 21:25

adi91dca napisał(a):mógłby ktoś zorientowany napisać jak najtaniej i w jaki sposób dostać się do Albanii i jaki koszt mniej więcej. Nie wliczam tutaj podróży na stopa.

Chyba nie ma sensownego sposobu dotarcia, dlatego większość jeździ własnym środkiem transportu...
Gdzie się wybierasz? Góry, plaża czy objazdówka?
adi91dca
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi91dca » 16.06.2011 23:29

objazdówka, zobaczyć bym chciał również Serbie, Macedonii kawałek i Czarnogórę bo jak na razie odwiedziłem jedynie Chorwację i Bośnię
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 17.06.2011 13:52

Witam!

Wybieram się w tym roku do Herceg Novi. Wyjazd z Katowic (a dokładniej z okolic Przeczyce). Mam pytanie co do trasy dojazdowej. W niektórych sprawach chcę się upewnić, a o niektóre zapytać.

Dojazd:

Przeczyce - Cieszyn - Cadca - Zlina - Budapeszt - Mohac - Udar - Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar - Dubrownik - Herceg Novi

Interesują mnie 4 rzeczy.

I - to odcinek Zilina Budapeszt, którędy jechać? Przez Bańska Bystrzyca, Ruzomberok? da się nie płacić za winietę (płatne jest od miejscowości Jakub)? Bo jeżeli się nie da i trzeba ją wykupić to już chyba lepiej śmigać przez Bratysławę i później na Budapeszt.
Kompletnie nie mam koncepcji na ten odcinek.

II - Odcinek od granicy HR/BiH do Sarajewa. Przez Doboj - Zenica czy możne Tuzle? Zdecydowany jestem na Zenice, podobno jest to prostrza droga (mnije kręta, lepsza, szybsza) jeśli to nie prawda prosze o weryfikację.

III - czy dobrze policzyłem ceny i opłaty;

- Węgry 1650 HUF (4 dniowa x 2)
- Czarnogóra 10 Euro
- Bośnia ok 1 E (jadąc przez Zenice)
- Chorwacja 37 kun (Osijek - Velika Kopanica, tu nie wiem czy włąśnie płace na tej bramce czy tylko na Dakovo)
- Serbia 880 dniarów ( Belgrad - Novi Sad - Subotica)
- no i opcjonalnie Słowacja 7 Euro - tydzień i tu też x 2

IV - Droga powrotna będzie od Baru i przez Belgrad: Bar - Podgorica - Bijelo Polje - Uzice - Cacac - Belgrad - Novi Sad - Subotica - Szeged - Budapeszt

Proszę o weryfikację trasy, o rozwianie wątpliwości, korekty i porady.
[/b][/quote]
zellt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zellt » 17.06.2011 17:43

II - ja jadę przez Zenice, może pare km dalej ale jest odcienk autostrady za 1,5E

III - na Węgrzech winieta 10dniowa 2750 huf
- w Chorwacji ten odcinek autostrady 26 kun

Jak piszę źle to poprawcie
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 17.06.2011 19:32

zellt napisał(a):II - ja jadę przez Zenice, może pare km dalej ale jest odcienk autostrady za 1,5E

III - na Węgrzech winieta 10dniowa 2750 huf
- w Chorwacji ten odcinek autostrady 26 kun

Jak piszę źle to poprawcie

Z tym że 10 dniowa na Węgrzech mi nie starczy (10 noclegów w MNG).
A co do Chorwacji to faktycznie 26 kun, źle spisałem.

A co z pytaniem I w sumie to jest dla mnie największa rozkminka. Dlatego też chcę jechać przez Zenice tylko upewnić się chciałem. a co do płatności to mało, że 1,5E to jeszcze to na 4 dzielimy :twisted:
zellt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zellt » 17.06.2011 23:20

Co do I to ja nie pomogę bo z Rzeszowa startuję ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone