Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 13.10.2009 16:36

typ napisał(a):Hej, Racibor, coś sie nie odzywałeś, czyżbys tam jednak pojechał?
... Jeszcze mam ok 2 tygodni szansy na wyjazd...
Pogoda była tam niespecjalna w ostatnim czasie, pewnie spadł juz pierwszy śnieg ale może to być ciekawe. Nie znalazłem drugiego chętnego. Nadal jestem otwarty na propozycje.
Racibor
Odkrywca
Maja Lagojvet

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 13.10.2009 16:56

Fatamorgana napisał(a):Ja już nic nie powiem, bo jak widzę tę panoramkę...to mnie coś strasznie kusi.....
Obrazek
Na zachętę (lub pod rozwagę), trochę więcej szczegółów w oczekiwaniu na relację Kamila.
-
kulka53 napisał(a):Za Srbijanet.rs: "Crnogorski planinar Andrej Tomović je poginuo, a ambasador Poljske u Crnoj Gori Jaroslav Lindenberg i još jedna osoba su povređeni, tokom planinarenja ka vrhu Ostrvica kod Kolašina, kada je u njih udario grom, javio je RTS.
Nesreća se dogodila u nedelju oko 13 sati. Tomović i dvoje povređenih bili su u grupi od 11 planirala koja je pokušala da se popne na vrh Ostrvica, na oko 2.000 metara visine.
Polski dyplomata został ranny w trakcie górskiej wycieczki. ...Dyplomata był wśród 11 turystów, którzy wyruszyli w góry w centralnej części kraju.
typ napisał(a):...czyli to nie miało miejsca ani w Durmitorze (raczej to pn część) ani w Prokletijach

vrh Ostrvica, na oko 2.000 metara visine ??? - a może
Ostrovica (42°45'14"N, 19°30'42"E) to szczyt o wysokości 1768m. 2 km na zachód od Mataševa (tego przy drodze w rejon Komów), niecałe 8 km na południe od Kolašina, 40 km od Podgoricy.
Obrazek
To raczej nie jest skalista góra, a większość mediów podała informację o tym, że wypadek miał miejsce podczas wspinaczki: "Jarosław Lindenberg był uczestnikiem wspinaczki na jeden ze szczytów w środkowej Czarnogórze."
Pewnie dlatego, że GoogleTłumacz, tokom planinarenja ka vrhu tłumaczy z chorwackiego i serbskiego jako podczas wspinaczki na górę a crnogorski planinar na Wspinacz Czarnogóry

Nieważne, wspinaczka czy wycieczka - to są góry.
Rosomak
Plażowicz
Spóźniona relacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosomak » 17.10.2009 23:57

Wybaczcie spóźnienie, byliśmy w prokljetych trzy dni od 14.09, niestety nie udało nam się wejść na szczyt. Prognoza z vreme.yubc.net niestety się nie sprawdziła, pasowała za to z http://www.ilmeteo.it/portale/meteo-eur ... c=9056&g=0 .Góry rzeczywiście trudne orientacyjnie, szczególnie przy złej pogodzie. Pierwszą noc spaliśmy zaraz za przełęczą, chyba w tym miejscu gdzie Racibor. Drugi dzień lało jak z cebra do 16.00, wieczorem doszliśmy pod kły wampira. Trzeci dzień było ładnie od rana, ale trochę pogubiliśmy się, poszliśmy najpierw w pierwszą dolinkę od "zębów" potem dotarliśmy do "niby-zamkniętej" ale zamiast na progu dolinki iść w lewo, poszliśmy prosto przez dolinę i żlebem w kierunku grani. Koło południa przyszły chmurki i zaczęło grzmieć, trzeba było się wycofać, tym bardziej, że nie wiele było widać. Przez trzy dni nie spotkaliśmy żywej duszy. W Theth jest już rzeczywiście zasięg telefonów komórkowych, w górach urywa się gdzieś koło Qafe Pejes. W przyszłym roku planuję powtórkę, mam nadzieję że z lepszą pogodą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 18.10.2009 21:45

Racibor napisał(a):
typ napisał(a):Hej, Racibor, coś sie nie odzywałeś, czyżbys tam jednak pojechał?
... Jeszcze mam ok 2 tygodni szansy na wyjazd...
Pogoda była tam niespecjalna w ostatnim czasie, pewnie spadł juz pierwszy śnieg ale może to być ciekawe. Nie znalazłem drugiego chętnego. Nadal jestem otwarty na propozycje.

Takiej pogody "jak wtedy" kiedy mailowaliśmy już nie będzie, ale nadal liczę na jakieś małe szczęście. Obserwuje pogodę codziennie, a od dwóch dni coś jakby lepiej z kręgosłupem :-), ale prognoza na razie nic dobrego nie zapowiada.
Jeszcze mam nadzieje przez 2 tygodnie... Śnieg - to nic. Ważne żeby tam chwilę pobyć... Byle nie w deszczu, choćby w jakiejś dolince, nie trzeba już mi szczytów, byle się jeszcze w tym roku udało... choć szanse b.małe...

Rosomak napisał(a):Wybaczcie spóźnienie, byliśmy w prokljetych trzy dni od 14.09, niestety nie udało nam się wejść na szczyt.

Widzę po zdjęciach że do szczytu zabrakło Wam godziny, może nieco więcej. Mieliście Jezerce po lewej stronie, poszliście chyba za bardzo w stronę Popljuksa, choć może to tylko po to by mieć lepszą orientację ... Wystarczyło podejść w stronę grani na lewo i granią do szczytu... Łatwo się to mówi (pisze), a gdy pogoda jest niepewna lepiej nie ryzykować. Szkoda że pogoda Wam nie dopisała...
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 19.10.2009 07:02

Ważne żeby tam chwilę pobyć... Byle nie w deszczu, choćby w jakiejś dolince, nie trzeba już mi szczytów, byle się jeszcze w tym roku udało... choć szanse b.małe...
Każdego z nas tam ciągnie, byle nie we mgle.
W tym roku będzie już trudno znaleźć dogodny termin.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 13.03.2010 19:19

W tym roku wybieram się do Albanii. Niestety moje ubezpieczenie AC nie obejmuje tego kraju ( nie uwzględnia kradzieży). Trochę,za późno się zorientowałam.
Dla tych co wybierają się w przyszłości: sprawdzajcie swoje ubezpieczenie :twisted:
Sanchez
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sanchez » 30.03.2010 15:36

Witam. Co prawda mój post będzie się miał nijak do dyskusji, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Otóż poszukuję kogoś chętnego na wyprawę rowerowo-górska, a że przypomniałem sobie o forum cro.pl i że sie tu kiedyś zarejestrowałem, toteż postanowiłem i na tych łamach uderzyć. Do rzeczy:

"Korona Europy Środkowej i Wschodniej 2010, czyli rowerowa włóczęga plus górska łaziorka po byłych demoludach"

wedle szablonu z pewnego innego forum:

- o sobie. 24 lata, jeszcze student politologii, coś tam już przejechałem (http://www.bikemap.net/route/299183 plus jakieś rajdy), ale gdzie mi tam do niektórych wymiataczy, więc... czas to zmienić :mrgreen:
- z Polski przez b. Czechosłowację (z zahaczeniem o węgierski Kékes) i Austrię do b. Jugosławii - a więc także Chorwacji(znów z zahaczeniem o albańsko-macedoński Korab od strony albańskiej oraz o bułgarskiego Wichrena i Musałę), dalej przez Rumunię, Mołdawię, południową Ukrainę do Rosji (z rosyjskich republik: Adygeja i Karaczajo-Czerkiesja). Dalej na północ do znanej z wysokich gór Estonii, krajami nadbałtyckimi przez Białoruś na Ukrainę i stamtąd na Ojczyzny łono
- planowałbym wystartować w połowie czerwca i wrócić w połowie września
- planowany średni dystans dzienny ok. 110 km (na płaskim więcej, po górzystym mniej)
- około 10 k km
- rodzaje noclegów: na dziko/schroniska(w górach)/na sępa(lub kulturalniej - gospodarza)
- gotowanie generalnie we własnym zakresie
- budżet wyprawy na jedną osobę - ok. 700 zł wizy do Rosji i na Białoruś i inne papióry + koszta standardowe - myślę, że optymistycznie 3,5 k zejdzie :krakowski centuś:
- chodzi tu głównie o widoki, atrakcje miejskie i inne architektoniczne tylko przy okazji

Wiem, że trochę późno, ale jakby ktoś jeszcze nie miał planów a chciał się skusić to bardzo serdecznie zapraszam. Mój mail - [url]na.rower@gmail.com[/url]
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 30.03.2010 17:34

Ej, 10 lat wcześniej byłoby nas już dwóch :-). Teraz 3 miesiące z życiorysu nie da się nijak wyłączyć, choć taki reset byłby fajny, ale i forma już nie ta... Mniej więcej w taki właśnie sposób jak opisujesz wyglądały nasze wyjazdy rowerowe (nocleg na dziko lub u gospodarzy, ok 100 km dziennie, jedzenie przyrządzane we własnym zakresie), z tym że trwały trochę krócej.
Masz ambitne plany, ciekawe rejony, mam nadzieję że znajdziesz chętnego/chętnych. Powodzenia!
Sanchez
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sanchez » 30.03.2010 22:27

Dzięki za te życzenia, mam nadzieję, że się ktoś znajdzie. Tym bardziej dziękuję za życzenia, że to lektura różnych opisów albańskich wędrówek na tym forum skłoniła mnie do wypadu tamże.
Gollum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gollum » 21.05.2010 09:12

Renatka66 napisał(a):W tym roku wybieram się do Albanii.

I ja sie wybierałem (w planach była i Czarnogóra oraz nie zrealizowana w ub. roku cześć Chorwacji, Plitvice i Dubrovnik). Miałem nawet zarezerwowany apartament w Velipoje na południe od Szkodry. Niestety, wylądowałem w szpitalu na kardiologii i lekarze kategorycznie mi zabronili wyjazdu tego lata w jakiekolwiek góry i klimat cieplejszy od naszego...
Przyszło rezerwacje zdjąć i zapowiedzieć sie za rok...
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 24.05.2010 15:22

od ponad 2miesięcy rozpracowywalem wypad do Grecji - ale ekipa się wykruszyla i ...zmusilo mnie to do zmiany planów :? :(

Ale chyba na pocieszenie wybiorę sie do CZARNOGÓRY (Dalmacja+Czarnogóra).

Mam takie pytanko: Jak jeździcie do Czarnogóry to rezerwujecie nocleg czy tak samo jak w Chorwacji tj "w ciemno"?? :?: 8)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.05.2010 20:04

Idzik napisał(a):... Jak jeździcie do Czarnogóry to rezerwujecie nocleg czy tak samo jak w Chorwacji tj "w ciemno"?? :?: 8)

Hm... ?
Jeśli do Chorwacji w ciemno, to tym bardziej do Czarnogóry.

Ale też zależy gdzie macie zamiar się zakotwiczyć.
Im dalej na południe, tym łatwiej o tanie i fajne noclegi.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.05.2010 20:13

Janniko, piękne zdjęcie masz w awatarze (jeśli tak to się odmienia). Alpy Albańskie, zdjęcie które mnie kiedyś popychało do wiosennego wyjazdu w tamte góry....
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.05.2010 21:00

typ napisał(a):Janniko, piękne zdjęcie masz w awatarze (jeśli tak to się odmienia). Alpy Albańskie, zdjęcie które mnie kiedyś popychało do wiosennego wyjazdu w tamte góry....

Uwielbiamy z żona to zdjęcie i Albanię też uwielbiamy...
Szkoda, że nie mamy 4x4, bo byśmy się na pewno poszukali tego miejsca!
W tym roku chcemy bujnąć się, jadąc z Grecji do Monte, przez Bitole i Ohrid, więc może troszkę zahaczymy o podobne widoczki..

Obrazek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 24.05.2010 21:11

janniko napisał(a): i Albanię też uwielbiamy...
[/URL]

No i znalazłeś swoje miejsce na tym forum .Albanii się trzymaj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone