Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.07.2009 13:09

Kurcze, ale inwestycje.... Pensjonat-restauracja w Valbone?
Droga ciekawa, my z Valbone szliśmy zupełnie inaczej.
Czyżby znakowali swoją drogę? Czy to po prostu znak na ścieżce z Valbone do Thethi?
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 27.07.2009 18:33

Kiedyś porównywaliśmy ilość śniegu w miejscu pokazanym w 2/3 filmu (3;23).
W tym roku śniegu w Prokletiju było znacznie mniej niż zwykle, a na filmie śniegu widać więcej niż się spodziewałem.
Trasa pokazana na tym filmie to w przybliżeniu nasza trasa z 2006r, tylko my szliśmy w odwrotnym kierunku, z Maja e Jezercës na Maja e Popluks.
Śnieg, jak już wspominałem kiedyś, właśnie na tym odcinku nam pomógł. Później, kiedy śniegu nie będzie, może być trudniej.
Mieliśmy w planie w tym roku wejście podobną trasą przynajmniej na Maja e Popluks, a jeżeli warunki pozwolą to i na Maja e Jezercës. W Valbone byliśmy 21 czerwca. Niestety pogoda nie pozwoliła na jakiekolwiek wyjście w góry.
Dojechaliśmy tylko do centrum.
Zmiany rzeczywiście są. Jest prąd, już nie tylko z elektrowni wodnej, buduje się droga, jest więcej sklepów, barów jest restauracja i hotelik.
Ale, z drugiej strony kilka starych domów, które trzy lata temu miały się całkiem dobrze, nie przetrzyma zapewne kolejnej zimy.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 02.08.2009 08:54

typ napisał(a):Kurcze, ale inwestycje.... Pensjonat-restauracja w Valbone?
Droga ciekawa, my z Valbone szliśmy zupełnie inaczej.
Czyżby znakowali swoją drogę? Czy to po prostu znak na ścieżce z Valbone do Thethi?

...jest oznakowany szlak z Thethi do Valbony. Napiszę więcej o tym w swojej relacji.
pozdrav

PS ten szlak trochę pokrzyżował nam plany, bo pogubiliśmy się :).
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 03.08.2009 20:05

RobCRO napisał(a):
...jest oznakowany szlak z Thethi do Valbony. Napiszę więcej o tym w swojej relacji.

No, czyli wróciłeś :-) Czekam więc na relację. Ja też przed chwilą wróciłem z nieco bliższych górek.
A co do szlaków - między Thethi do Valbone możliwe, że jest znakowany bo to chyba najczęściej uczęszczany z tamtych "szlaków".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2009 22:47

zawodowiec napisał(a):Z tego co wiem dalej zdzierają, do zeszłego roku było 50E, nie wiem jak teraz.
Z Twoją trasą możesz mieć mały kłopot. Też nie wiem jak teraz ale słyszałem że Serbowie nie chcieli wpuszczać wjeżdżających do "Serbii właściwej" z Kosowa jeśli ci wjechali do Kosowa z innego kraju. W drugą stronę (wjazd do Kosowa z Serbii, wyjazd z Kosowa do innego kraju) nie powinno być problemu.
Jak ktoś ma aktualniejsze czy dokładniejsze wiadomości albo może mnie poprawić to niech tu krzyknie :)
pzdr

Dokładnie z tego powodu wczoraj mnie wrócili z przejścia w Merdare i kazali wacać do Skopje i na Kumanovo (jeśli ktoś wjedzie do Kosova nie z Serbii to nie może wyjechać z Kosova do Serbii)
Ubezpieczenie kosztuje 50 eur minimum 15 dni
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 18.08.2009 11:39

junkers111 napisał(a):wczoraj mnie wrócili z przejścia w Merdare i kazali wacać do Skopje i na Kumanovo (jeśli ktoś wjedzie do Kosova nie z Serbii to nie może wyjechać z Kosova do Serbii)

W tej kwestii było już kilka informacji, ale ja nadal nie wiem czy bez problemów wpuszczą mnie do Serbii po tegorocznym przejeździe na trasie Czarnogóra, Kosowo, Albania...
Proszę, odpowiedz mi na trzy pytania:
  • Czy ci którzy "kazali wracać" powoływali się na jakieś obowiązujące przepisy?
  • Czy można wjechać do Serbii (nie z Kosowa) mając w paszporcie pieczątki z innych, niż na granicy z Serbią. przejść do Kosowa?
  • Czy w związku z tym, że miałeś zapewne takie pieczątki, były jakieś problemy ze strony służb granicznych Serbii?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2009 16:51

Racibor napisał(a):
junkers111 napisał(a):wczoraj mnie wrócili z przejścia w Merdare i kazali wacać do Skopje i na Kumanovo (jeśli ktoś wjedzie do Kosova nie z Serbii to nie może wyjechać z Kosova do Serbii)

W tej kwestii było już kilka informacji, ale ja nadal nie wiem czy bez problemów wpuszczą mnie do Serbii po tegorocznym przejeździe na trasie Czarnogóra, Kosowo, Albania...
Proszę, odpowiedz mi na trzy pytania:
  • Czy ci którzy "kazali wracać" powoływali się na jakieś obowiązujące przepisy?
  • Czy można wjechać do Serbii (nie z Kosowa) mając w paszporcie pieczątki z innych, niż na granicy z Serbią. przejść do Kosowa?
  • Czy w związku z tym, że miałeś zapewne takie pieczątki, były jakieś problemy ze strony służb granicznych Serbii?

ad. 1 Chodziło im o to że to nie jest przejście graniczne tylko punkt policyjny (ponieważ Serbia nie uznaje Kosova jako państwa)
ad. 2 i 3 Twierdzili że brakuje mi pieczątki wyjazdowej z Macedonii (najpierw jechałem do Grecji i dopiero potem z Grecji do Albanii i dalej) i pytali się czemu nie wracałem znowu przez Macedonię
Według rozmowy z żołnierzem KFOR z Polski który stacjonował na granicy Kosova z Macedonią wynika że Polacy raczej nie mają czego szukać na granicy Serbia/Kosovo (od momentu poparcia niepodległości Kosova przez rząd RP)
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 19.08.2009 06:53

Usiłuję znaleźć w postępowaniu Serbów jakąś logikę, żeby można było przewidzieć, jakie będą skutki i możliwość przejazdu taką czy inną trasą.
ad. 2 i 3 ad. 1 Chodziło im o to że to nie jest przejście graniczne tylko punkt policyjny (ponieważ Serbia nie uznaje Kosova jako państwa)
To z ich punktu widzenia jest logiczne.
ad. 2 i 3 Twierdzili że brakuje mi pieczątki wyjazdowej z Macedonii...
Rozumiem, że Serbom chodziło raczej o pieczątkę potwierdzającą legalny, wjazd na teren Serbii i Kosowa jako całości. Legalny, to znaczy, przez przejście graniczne kontrolowane przez ich służby graniczne. A takiego potwierdzenia nie miałeś.
Masz natomiast w paszporcie pieczątki potwierdzające wjazd na teren Kosowa z Albanii wbite przez nieuznawane przez Serbów służby graniczne Kosowa. Pisał ktoś wcześniej, że z taką pieczątką niemożliwy jest wjazd na teren Serbii. Tymczasem Ty jak zrozumiałem, nie miałeś problemu z przejazdem przez Serbię, ale postawiono Ci warunek, że wjedziesz do niej legalnie.
Taką serbską logikę mogę zrozumieć.

Rozumiem też, że nie spotkały Cię już żadne inne, poza koniecznością przejechania dodatkowo kilkudziesięciu kilometrów, konsekwencje, nielegalnego według Serbów, przekroczenia granicy między Albanią a Kosowem i Serbią.
Według rozmowy z żołnierzem KFOR z Polski który stacjonował na granicy Kosova z Macedonią wynika że Polacy raczej nie mają czego szukać na granicy Serbia/Kosovo (od momentu poparcia niepodległości Kosova przez rząd RP)
Powyższe stwierdzenie wskazuje na to, że problemy z przekraczaniem granicy Serbii z Kosowem to raczej próba utrudnienia nam jej przekraczania za wszelka cenę, a wtedy nie ma sensu doszukiwać się w działaniach Serbów logiki.

Może ktoś jeszcze był w Serbii po wcześniejszym odwiedzeniu Kosowa?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2009 08:59

Dokładnie chodziło im o to, ale tu chodzi tylko o utrudnianie Polakom w zamian za poparcie Kosova i cyba to jest tylko ta ich logika.
Po przejechaniu z Kosova do Macedonii i dalej do Serbii nie było żadnych problemów (na granicy SRB-MK pogranicznicy byli bardzo mili)
bzyq74
Cromaniak
I połowa października w Czarnogórze

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 24.08.2009 05:24

Witam forumowiczów.
Chciałbym się wybrać z żoną w okresie I połowy października do Czarnogóry. Chcemy odetchnąć od codzienności pracy i innych problemów. Chcielibysmy się nastawić na zwiedzanie i odpoczynek. Nie zalezy nam na kapielach słonecznych i morskich, choć nogi można zamoczyć.
Mam pytanie na jaką pogodę można liczyć w tym czasie?
Czy 15 stopni nocą i do 25 za dnia oraz w miarę słoneczna pogoda jest osiągalna?
W planach tez byłby Dubrownik oraz coś w Bosni.
Czy mozna liczyc na znalezienie noclegu
Rosomak
Plażowicz
Jezerce w jeden dzień?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosomak » 02.09.2009 01:51

Witam wszystkich. Mam pytanie, czy jest możliwość zrobienia Maja Jezerce od Theth w jeden dzień i powrót do Theth? (bez namiotu)
Chciałbym się wybrać w drugiej połowie września, niestety linki do wielu opisów z początku już nie działają.
Będę wdzięczny za podanie przybliżonych czasów przejścia theth-szałasy pasterzy-jezerce.
Narazie znalazłem tylko, że grupa 40 osobowa szła 8 godzin w jedną stronę; wydaje mi się to trochę długo jak na 1500 m przewyższenia.
typ
Cromaniak
Re: Jezerce w jeden dzień?

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 02.09.2009 08:30

Rosomak napisał(a):Witam wszystkich. Mam pytanie, czy jest możliwość zrobienia Maja Jezerce od Theth w jeden dzień i powrót do Theth? (bez namiotu)
Chciałbym się wybrać w drugiej połowie września, niestety linki do wielu opisów z początku już nie działają.
Będę wdzięczny za podanie przybliżonych czasów przejścia theth-szałasy pasterzy-jezerce.
Narazie znalazłem tylko, że grupa 40 osobowa szła 8 godzin w jedną stronę; wydaje mi się to trochę długo jak na 1500 m przewyższenia.

Faktycznie, linki nie działają, bo od dwóch lat swoje relacje zawiesiłem gdzie indziej i są bardziej "prywatne". Pisz na typ małpa interia.pl to podam ci szczegóły.
Co do czasów przejścia. My mieliśmy na to czas - z tego co pamiętam - do godziny 16. Wtedy nie było tam zasięgu telefonów więc umówiliśmy się w Theth, że Peter z Boge zabierze nas z powrotem za 3 dni o godzinie 16 :-), więc ostatniego dnia mieliśmy określony czas na zrobienie wyjścia. Teraz podobno jest tam zasięg, choc nie chce mi się w to wierzyć :-)
Wyszliśmy rano (5 czy 6) z Bufe (to są pierwsze zabudowania w Theth od strony Boge, więc na dół do "właściwego" Theth mieliśmy jeszcze z pół godziny) i wróciliśmy około 16, więc da się zrobić.
Czasy przejścia mogę podać ci wieczorem - sprawdzę na zdjęciach, ale z tego co pamiętam to:
Bufe-Theth (Okol) skrótami (nie drogą) - 3/4h
Theth (Okol) - przełęcz - 1,5 h
przełęcz - dolinka - 0,5 h
dolinka - Maja - 3 h
To są czasy "bardzo optymistyczne", jesli brakuje kondycji trzeba je zwiekszyć.
Co do przewyższenia - jest tego dużo więcej niż 1500m. Z tego co pamietam (nie mam mapy przed sobą) to najniższy punkt w Theth leży na wysokości ok 800-900 mnpm. Dodając do tego jeszcze zejście z Bufe i powrót do góry (kolejne 100-200 metrów przewyższenia), zejście do dolinek (kilkadziesiąt metrów) - powinno wyjść na pewno minimum 2000 metrów przewyższenia.
40 osób mogło iść 8 godzin, czas grupy to zawsze czas najsłaszego w grupie... Poza tym, jesli mieli czas to dużo odpoczywali. Taka droga jest przyjemniejsza, a nie ukrywam, że nasze pierwsze wyjście na Maja Jezerce od strony Theth było z tych bardzo szybkich spowodowanych brakiem czasu (poprzedniego dnia nie znaleźliśmy szczytu, bo sugerowaliśmy się błędnymi wskazówkami).
Wieczorem przeanalizuje czasy i jeśli będzie taka konieczność to je skoryguje, ale jesli masz dobrą kondycję to jednego dnia zrobisz to, choć musisz wziąć pod uwagę to, że dzień jest już krótszy. No i jesli jesteś ograniczony czasowo startuj z dołu a nie z Bufe, oszczędzisz w sumie ponad godzinę. Jeśli będziesz miał problemy związane z lokalizacją, topografią (np zła pogoda) to może się okazać że nie zdążysz.... Jeśli nie znałbym prognoz pogody to bez namiotu "na wszelki wypadek" bym się nie wybierał...
Napisz cos więcej o swoich planach...

PS. Po sprawdzeniu na zdjęciach nieco zmieniam czasy przejść.
Ostatnio edytowano 03.09.2009 07:00 przez typ, łącznie edytowano 1 raz
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 02.09.2009 09:14

Opowiadałem niedawno, w gronie osób z dużym górskim doświadczeniem o wakacjach w Alpach Albańskich. Przysłuchiwał się temu młody człowiek, który spędził już kilka dni w górach (Beskid Żywiecki) i góry bardzo mu się spodobały. Po wysłuchaniu stwierdził, że zostało mu jeszcze trochę wakacji i jedzie zdobyć Jezercesa. Gdy zasugerowałem mu, żeby najpierw nabrał doświadczenia w naszych górach, stwierdził, że w takim razie pojedzie najpierw w Tatry (jeszcze tam nie był), wejdzie na Rysy, bo to podobna wysokość.
Pisałem już o takim podejściu na poprzedniej stronie.

Rosomak napisał(a): Mam pytanie, czy jest możliwość zrobienia Maja Jezerce od Theth w jeden dzień ...

Jest możliwe jeżeli:
  • potraktujesz wyjście w te piękne góry jak wyczyn sportowy
  • masz doświadczenie w podobnych górach, potrafisz wybrać właściwą drogę w trudnym orientacyjnie terenie
  • masz odpowiednią kondycję
  • znasz teren ( przeanalizowałeś mapy, opisy wejść. liczne relacje innych)
  • wyjdziesz dostatecznie wcześnie.
Rosomak napisał(a):...i powrót do Theth? (bez namiotu)
będzie bezpieczny jeżeli
  • chęć osiągnięcia sukcesu za wszelka cenę nie weźmie góry nad zdrowym rozsądkiem
  • właściwie ocenisz swoje możliwości
  • potrafisz sie wycofać i przyznać, że góry Cię tym razem pokonały

Przed podjęciem decyzji przeczytaj relacje doświadczonych (Zawodowiec, Typ, Shtriga i Wiola) i właściwie oceń swoje możliwości.
Zacytuję Zawodowca:
Krew, pot i bluzgi
...
Głupio zmarnowany dzień? Tak by się mogło wydawać. Myślę jednak że nie. Przebywałem parę godzin samotnie w trudnym i momentami niebezpiecznym terenie. Przez cały ten czas zachowałem chłodne, trzeźwe myślenie, podejmowałem jakieś wkalkulowane w całą zabawę ryzyko, a w najważniejszym momencie podjąłem dobrą decyzję. Zdobyłem jakieś doświadczenie. A najważniejsze, że dowiedziałem się dużo o sobie, że w razie czego mogę liczyć na siebie samego.

Do odważnych i rozsądnych świat należy.
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 02.09.2009 09:59

bzyq74 napisał(a):Chciałbym się wybrać z żoną w okresie I połowy października do Czarnogóry. ...Mam pytanie na jaką pogodę można liczyć w tym czasie? Czy 15 stopni nocą i do 25 za dnia oraz w miarę słoneczna pogoda jest osiągalna? ...Czy mozna liczyc na znalezienie noclegu

Nie byłem w październiku na Bałkanach, ale w Grecji, a więc dużo bardziej na południe pod koniec września w niewysokich górach (1000 m npm.) temperatura spadła do +4°C, co przy dużej wilgotności powietrza powodowało, że nocleg w namiocie w letnim puchowym (700g) śpiworze nie był komfortowy.
To dobry czas na zwiedzanie, nie ma już tłumu turystów, łatwo można znaleźć tańsze noclegi.
A i w góry, na jednodniowy wypad, można pójść gdy pogoda będzie odpowiednia. Trzeba tylko pamiętać o tym co pisał w powyżej Typ, że dzień jest już krótki a przejście między dniem i nocą na południu jest znacznie krótsze niż u nas.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 02.09.2009 10:37

Witajcie! Z wielką tęsknotą wracam do tego wątku.. Ech... :D

Przeczytałam pytanie Rosomaka rano i się zastanawiałam. Ale chłopaki powiedziały już wszystko.

Od siebie tylko dodam, że wg mnie faktycznie - kondycja i bardzo dobra orientacja w terenie. Jeśli bardzo dobrze wiesz którędy pójść i nie ucieknie Ci czas na poszukiwaniu właściwej przełęczy czy ścieżki :) jeśli nie przydarzy Ci się żadna przygoda ze zjazdem po kruszyźnie :wink: (to mój przypadek :D ) to przy założeniu, że dzień jest długi - powinno się udać.

Pewnie (niestety) całkiem niedługo przyjdzie czas oznakowania tej trasy. Wtedy na pewno taki wyczyn człowieka w dobrej formie jest możliwy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. Choć dodam z mojego punktu widzenia i siedzenia :D, że mimo nieudanego "ataku" na Maję, cudownie mi się spędzało kolejny dzień w dolince pasterzy i uganiając się po okolicznych pagórkach. To jest po prostu miejsce jak z bajki, którego nie chce się szybko opuszczać. I oby jak najdłużej tak zostało...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone