Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
drifter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drifter » 26.04.2009 21:53

Witam !
Właśnie planuję objazd po Bałkanach kamperem i mam pytanie, czy ktoś wie o jakichś kempingach w Albani, bo nigdzie nie ma żadnego info o tym, ew. jakichś miejscach co można bezpiecznie nocować w kampie, najlepiej jakichś nadmorskich ?
Przy okazji moje drugie pytanie (może odbiegam od tematu), planuję przejazd przez Kosowo, ale nigdzie nie ma info o przejściach granicznych z Serbią, chcę jechać od Skopie, z Macedoni wjechać do Kosowa i dalej przez Prisztinę, w kierunku Kursumilija w Serbi, czy jest na tej trasie przejście graniczne ? Czy nadal w Kosowie nie działa Zielona Karta i kasują po 50Euro ?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.04.2009 22:35

Z tego co wiem dalej zdzierają, do zeszłego roku było 50E, nie wiem jak teraz.
Z Twoją trasą możesz mieć mały kłopot. Też nie wiem jak teraz ale słyszałem że Serbowie nie chcieli wpuszczać wjeżdżających do "Serbii właściwej" z Kosowa jeśli ci wjechali do Kosowa z innego kraju. W drugą stronę (wjazd do Kosowa z Serbii, wyjazd z Kosowa do innego kraju) nie powinno być problemu.
Jak ktoś ma aktualniejsze czy dokładniejsze wiadomości albo może mnie poprawić to niech tu krzyknie :)
pzdr
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.04.2009 07:20

Z tego co wiem, to z wjazdem z Serbii do Kosova i z Kosova do Serbii mogą być problemy. Ale ponoć można bez problemów wjechać z Czarnogóry, a np. wyjechać do Macedonii, lub na odwrót.
pozdro
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 28.06.2009 22:20

Sprawdzone aktualne (dzisiaj wróciliśmy) informacje:
  • Najniższa kwota za TRANSIT INSURANCE POLICY płacona przy wjeździe do Kosowa to 50 EUR za 15dni. Ta obowiązkowa polisa ważna jest 360 godzin od momentu jej wystawienia. To wystarczający czas, żeby objechać ten niewielki kraj.
  • Nikt nas nie pytał o to, gdzie stawiać pieczątki, po prostu postawili je w paszportach. W Kosowie widzieliśmy sporo samochodów z serbską rejestracją, sytuacja więc normalnieje, chociaż wzajemna nieufność jest duża.
  • W Czarnogórze obowiązuje oplata ekologiczna 10EUR za samochód, płatna przy wjeździe, ważna przez rok.
  • Na pocieszenie, w Albanii przy wjeździe dają kartkę na samochód jak wcześniej ale kasują tylko 1 EUR przy wyjeździe.
  • Problemów na granicach nie mieliśmy żadnych na trasie Serbia, Czarnogóra, Kosowo, Albania, Czarnogóra, Chorwacja z BiH (wymieniam tylko kraje poza Unią).
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.06.2009 23:02

Witaj Racibor, napisz chociaż krótko coś więcej gdzieście byli i coście robili! :)
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 28.06.2009 23:13

Witaj,
Króko: Kosowo i Prokletije z różnych stron.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.06.2009 06:18

Racibor napisał(a):Witaj,
Króko: Kosowo i Prokletije z różnych stron.

No to rzeczywiście krótko :-) Coś więcej napisz koniecznie... Szczególnie interesuje mnie, czy może "spenetrowałeś" jakiś nowy nieznany nam fragment Prokletich? Do mojego planowanego (ale krótkiego) wyjazdu jeszcze trochę pozostało...
Czytałem, że w ostatnich dniach w Albanii oddali do użytku 61 km odcinek autostrady wschód-zachód w stronę Kosova. Jechałeś może tym odcinkiem?
drifter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drifter » 30.06.2009 16:45

Sprawdzone aktualne (dzisiaj wróciliśmy) informacje:
W Czarnogórze obowiązuje oplata ekologiczna 10EUR za samochód, płatna przy wjeździe, ważna przez rok.

Czyżby coś zmienili ??? czy Racibor się pomylił bo była mowa zawsze o 30EUR.
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 01.07.2009 00:38

typ napisał(a):Coś więcej napisz koniecznie...

Mam zamiar napisać "coś więcej" tutaj, ale nauczony doświadczeniem, nie obiecuję że nastąpi to szybko.
Szczególnie interesuje mnie, czy może "spenetrowałeś" jakiś nowy nieznany nam fragment Prokletich?

Grbaja i to co na zachód od niej po stronie czarnogórskiej pieszo i albańskiej samochodem, ponownie Ropojana bo chcialem zobaczyć Buni i Jezerce, okolice styku granic Czarnogóry, Kosowa i Albanii - Bogicevica i Hridski Krs, Ridsko jezero, Djeravica, doliny potoków Albańskiego i Serbskiego, Lumi i Tropojes, Proni Gasit, Stane Silbices, Dobri Dol, Valbona.
Dla mniej wtajemniczonych, mapy są tutaj
Do mojego planowanego (ale krótkiego) wyjazdu jeszcze trochę pozostało...

Napisz kiedy i gdzie się wybierasz.
Czytałem, że w ostatnich dniach w Albanii oddali do użytku 61 km odcinek autostrady wschód-zachód w stronę Kosova. Jechałeś może tym odcinkiem?

Gdzie o tym czytałeś. Domyślam się, że chodzi o budowaną autostradę w kierunku Kukes. Jechaliśmy tamtędy 22.06. Widać było budowę, ale jechać trzeba było starą drogą. Może jednak jakiś oddany już do użytku odcinek przegapiliśmy, bo oznaczenie dróg w Albanii nie nadąża za zmianami ich stanu.
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 01.07.2009 00:56

drifter napisał(a):Czyżby coś zmienili ??? czy Racibor się pomylił bo była mowa zawsze o 30EUR.

Nie pomyliłem się.

Więcej informacji na ten temat znalazłem tutaj.
Nie jest to do końca jasne, ale nasz Opel Corsa zostal zakwalifikowany do kategorii M1
(taką nalepk dostaliśmy za 10 EUR), czyli wszystko się zgadza.

Być może za większe samochody trzeba płacić więcej.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 01.07.2009 09:20

Racibor napisał(a):Mam zamiar napisać "coś więcej" tutaj, ale nauczony doświadczeniem, nie obiecuję że nastąpi to szybko.

Jutro jadę rodzinnie do Włoszech, więc nie będę na bieżąco śledził Twojego wątku, ale po przyjeździe nadrobię :-)

Racibor napisał(a):Napisz kiedy i gdzie się wybierasz.

Planuje sierpień, jeszcze nie wiem kiedy dokładnie, pewnie podobnie jak rok temu z Kamilem na kilka dni. Dokąd? - tam gdzie jeszcze nie byłem - więc albo okolice ubiegłorocznego wyjazdu, albo pomiędzy Bajram Curri a Valbone (nie pamiętam dokładnie nazwy grupy ale to chyba Maja Hekurave - muszę tylko coś o tym poczytać, jeśli gdziekolwiek coś będzie...)

Racibor napisał(a):Gdzie o tym czytałeś. Domyślam się, że chodzi o budowaną autostradę w kierunku Kukes. Jechaliśmy tamtędy 22.06. Widać było budowę, ale jechać trzeba było starą drogą. Może jednak jakiś oddany już do użytku odcinek przegapiliśmy, bo oznaczenie dróg w Albanii nie nadąża za zmianami ich stanu.

Takie coś wpadło mi w oko na temat autostrad w Albanii.
drifter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) drifter » 01.07.2009 17:31

Racibor napisał(a):
drifter napisał(a):Czyżby coś zmienili ??? czy Racibor się pomylił bo była mowa zawsze o 30EUR.

Nie pomyliłem się.

Nie jest to do końca jasne, ale nasz Opel Corsa zostal zakwalifikowany do kategorii M1

Czyli z tego wynika że za kampera do 3,5t 4osobowy, powinnem zapłacić 10EUR, a nie 30EUR

Motorna vozila za prevoz putnika koja, pored sjedišta vozaca, imaju najviše još osam sjedišta plaćaju eko naknadu u iznosu od 10

Motorna vozila za prevoz putnika koja, pored sjedišta vozaca, imaju više od osam sjedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 5t plaćaju eko naknadu u iznosu od 30
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 01.07.2009 18:01

janniko napisał(a):Z tego co wiem, to z wjazdem z Serbii do Kosova i z Kosova do Serbii mogą być problemy. Ale ponoć można bez problemów wjechać z Czarnogóry, a np. wyjechać do Macedonii, lub na odwrót.
pozdro

Znajomi byli w maju na motocyklach w Serbii i chcieli pojechać do Kosowa.
Nie wiem o co chodziło dokładnie, ale mieli problemy z wjazdem i w końcu odpuścili.
Pozdrawiam!
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 02.07.2009 11:40

W Kosowie nie obowiązuje ani polskie OC ani Zielona Karta - trzeba wykupić osobne ubezpieczenie (tak jak mniej więcej ok. 10 lat temu w Czarnogórze). Może o to poszło...
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 07.07.2009 21:15

Racibor napisał(a):

Nie pomyliłem się.

Cześć

Wjeżdżaliśmy do Czarnogóry w połowie czerwca 2009 i nie kazali nam płacić tego podatku (dostaje się naklejke, jak winietkę). Byłem trochę zdziwiony ale się nie dopominałem - gość stał przy celnikach i nic nie mówił. Obserwując samochody przyjezdne w Czarnogórze (lokalne zresztą też) stwierdziłem że tak mniej więcej połowa samochodów miała eko-naklejke.

Pzdr
K2
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone