Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 18.03.2009 18:05

PAP napisał(a):
Plumek napisał(a):Kochani Podróżnicy :D

Planuję wyskoczyć z Cro do Albanii (raczej wybrzeże - powrót może jakoś naokoło), a stamtąd (dokładnie z Sarandy) choć na jeden dzień na Korfu do Corfu. Ponoć jakieś promy pływają. Ale czy oprócz promów i wodolotów ktoś z Was wie o jakichś innych jednostkach pływających?
Może ktoś z Was przerabiał taki manewr?

Plumku,

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli kiedy pytasz o inne jednostki pływające :roll: :?: :), ale mogę Ci potwierdzić, że na lini Saranda - Korfu na 100% są regularne połączenia, acz mam wrażenie, że tylko pasażerskie :?, acz to musiałabyś sprawdzić na necie ...

Pomysł jazdy wzdłuż albańskiego wybrzeża super, ale na widoki nastawiaj się dopiero od Vlory w dół, acz to właśnie dla tych dziewiczych widoków warto :D ... inna rzecz to czy skończyli już remont tej drogi do Vlory do Sarandy ... w 2008 KOL pisał, że była lekka masakra, więc dopytaj się jeszcze i o to ...

A co do powrotu z Sarandy to szczerze polecam trasę przed Gjirokastra - Korce - Pogradec - Ohrid ... i teraz zależy czy do PL czy do HR ... jak do HR to Ohrid - Tirana i dalej tak jak sobie upatrzyłaś dojazd do AL ... w mej relacji znajdziesz więcej na ten temat :D ... a jak do PL to patrz do relacji KOL'a z 2008 roku ...

Pozdrawiam,

PAP

Remont drogi z Vlory do Sarandy jest już prawie skończony. Na dole tej strony są informacje, sam się tam wybieram za dwa miesiące:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 934&page=3
Pozdrawiam
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.03.2009 20:43

KOL napisał(a):Remont drogi z Vlory do Sarandy jest już prawie skończony. Na dole tej strony są informacje, sam się tam wybieram za dwa miesiące:
Pozdrawiam

KOL,

Widzę, że 'odrobiłeś pracę domową' w ramach przygotowania do wyjazdu :) ... BRAWO :D :D ... i dobre wieści ... żeby tylko skończyli przed twoim przejazdem ...

Pozdrawiam,

PAP
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 18.03.2009 20:48

Plumek napisał(a):PAPie - bardzo Ci dziękuję :)

No włąśnie na necie wyczytałam o promach. Z sarandy wypływa jeden i już w tym samym dniu nie wraca - dopiero następnego. Stąd moje pytanie np. o jakieś statki typu rejsy wycieczkowe (na Korfu i z powrotem). Wiem, że z Korfu do Sarandy jest taka wycieczka.

Jesli chodzi o widoki nadmorskie - to niekoniecznie dla nich tam się wybieram :) Ja lubię też widoki miejskie, industrialne czy też górskie :)
Zaraz zerknę na mapę, którędy Ty mnie prowadzisz z powrotem. Aha! Jadę z Hr do Hr.

Plumku,

To prawda, że z Korfu do Sarandy jest prościej, bo tam masa Brytoli robi sobie wypady jednodniowe do AL i to pod nich są te rejsy planowane ...

Co do reszty AL, tras i widoków, to mam wrażenie, że Ty nie obeznana w mej 'twórczości' na ten temat :wink: :) :lol: :lol: ... ale może się mylę :roll: :D ... tak czy siak zapraszam Cię tu, czyli do spisu treści, a tam do wyboru właściwego odcinka ... będziesz tam miała mapki, zdjęcia i przynudnawe :wink: opisy :lol: :lol: ... forum/viewtopic.php?t=17704&start=0

W razie dalszych pytań służę radą :) ...

Pozdrawiam,

PAP
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 20.03.2009 19:28

zawodowiec napisał(a):Tomek, czy ten hotel w Thethi to przypadkiem nie jest ten kilkaset metrów przed Bufe? W relacji wspominałem że gadaliśmy z właścicielką hotelu właśnie tam.

Zależy, z której strony patrzeć. Ten hotelik z filmiku (ok 3:30) to chyba jest ten dokładnie sąsiadujący z BUFE, a tego betonowego dużego nie kojarzę.... Kilkaset metrów wcześniej coś tam było, ale chyba nie to.... Spałem kiedyś w październiku w samochodzie przy drodze w Thethi zaraz na początku wioski, ale nie zwróciłem uwagi na to....

zawodowiec napisał(a):AroN, jak ja mogłem tego wcześniej nie zauważyć... dopiero teraz odpowiem icon_redface.gif icon_smile.gif

Przypominajki mailowe nie działały chyba. Ja dopiero dziś zauważylem ze w temacie "coś się pisze" :-)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 22.03.2009 16:05

PAP napisał(a):
KOL napisał(a):Remont drogi z Vlory do Sarandy jest już prawie skończony. Na dole tej strony są informacje, sam się tam wybieram za dwa miesiące:
Pozdrawiam

KOL,

Widzę, że 'odrobiłeś pracę domową' w ramach przygotowania do wyjazdu :) ... BRAWO :D :D ... i dobre wieści ... żeby tylko skończyli przed twoim przejazdem ...

Pozdrawiam,

PAP

Nawet jak nie skończą to i tak na pewno nie będzie to to samo co w tamtym roku. Zdjęcia, które widać na podanej wyżej stronie pochodzą z grudnia ub. roku czyli źle nie będzie.
Jeśli można to mam do Ciebie PAP pytanie, ile Twoim zdaniem zajmie godzin trasa z Gijrokaster do Ohrid przez Korce(jechałeś tamtędy)?
I jeszcze jedno zarazerwowałem podobnie jak Wy pokoje w hotelu Regina w Radhime, i tu jedna uwaga do następnych, unikać pośrednika Edialtour do którego odsyła większość rezerwacji online nawet w w/w hotelu. Zaproponowali mi cenę 80% wyższą niż w hotelu bezpośrednio. POZDRAWIAM
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.03.2009 16:19

PAP napisał(a):
Plumku,

To prawda, że z Korfu do Sarandy jest prościej, bo tam masa Brytoli robi sobie wypady jednodniowe do AL i to pod nich są te rejsy planowane ...

Co do reszty AL, tras i widoków, to mam wrażenie, że Ty nie obeznana w mej 'twórczości' na ten temat :wink: :) :lol: :lol: ... ale może się mylę :roll: :D ... tak czy siak zapraszam Cię tu, czyli do spisu treści, a tam do wyboru właściwego odcinka ... będziesz tam miała mapki, zdjęcia i przynudnawe :wink: opisy :lol: :lol: ... forum/viewtopic.php?t=17704&start=0

W razie dalszych pytań służę radą :) ...

Pozdrawiam,

PAP

Dzięki, dzięki, dzięki :)

Już zgłębiłam wiedzę... A co tam... Najwyżej na Korfu spedzę jakąś upojną noc (jeśli czerwiec, to jedną z krótszych) ze statywem i aparatem pod gołym niebem ;)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 23.03.2009 10:54

KOL napisał(a): Jeśli można to mam do Ciebie PAP pytanie, ile Twoim zdaniem zajmie godzin trasa z Gijrokaster do Ohrid przez Korce(jechałeś tamtędy)?
I jeszcze jedno zarazerwowałem podobnie jak Wy pokoje w hotelu Regina w Radhime, i tu jedna uwaga do następnych, unikać pośrednika Edialtour do którego odsyła większość rezerwacji online nawet w w/w hotelu. Zaproponowali mi cenę 80% wyższą niż w hotelu bezpośrednio. POZDRAWIAM

KOL,

Tak jak piszesz jechałem tamtędy, więc sobie teraz zajrzałem do odcinka forum/viewtopic.php?p=259996#259996 bo szczerze mówiąc już nie pamiętam ile jechaliśmy ten odcinek :oops: ... więc wychodzi, że z Sarandy wyjazd był 5:00, na skrzyżowaniu, już po przejechaniu Gjirokastry, z drogą na Korce byliśmy 7:00, a w Pogradecu o 16:00, przy czym ponad 2 godziny zeszły nam na postoje jedzeniowe ... Z Pogradeca do Ohridu jest jeszcze kawałek, ale możemy założyć że on się równa czasowo temu, co my jechaliśmy z Sarandy do Gjirokastry ... żeby nie przynudzać :wink: mnie wychodzi, że odcinek Gjirokastra - Ohrid spokojnie jadąc powinno się przejechać w jakieś 10 do 12 godzin ... acz jak wiadomo, jak się ktoś spręży to i da radę szybciej, a jak będą jakieś niespodzianki po drodze czy na granicy AL / MK to może być i więcej :roll: ... tyle mojego wymądrzania się w tym temacie :wink: :lol: :lol: ...

A ja w rewanżu poprosiłbym o linka do hotelu Regina, którego użyłeś w celach rezerwacyjnych :wink: :D ...

Pozdrawiam,

PAP
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 23.03.2009 12:37

A ja w rewanżu poprosiłbym o linka do hotelu Regina, którego użyłeś w celach rezerwacyjnych :wink: :D ...

Pozdrawiam,

PAP[/quote]

Proszę to link do Hotelu:
http://www.hotelregina-al.com/indexeng2.htm
z tym, że jak pisałem przycisk booking odsyła do strony Edialtour, lepiej wejść na contact i tam jest adres:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
przez który skontaktujesz się bezpośrednio z hotelem(30 euro dwójka ze śniadaniem). Dosyć ciekawie wygląda też ten hotel(40 euro dwójka plus śniadanie):
http://www.hotel-nimfa.com
albo w Dhermi (plaża z bunkrami):
http://www.jollyhoteldhermi.com
(20 euro dwójka ze śniadaniem). Ze wszystkich tych hoteli otrzymałem odpowiedź, wybór padł na Reginę ponieważ odpowiedzieli jako pierwsi, niestety na odpowiedź z Albani trzeba czasem trochę poczekać.
Pozdrawiam i mam nadzieję że adresy się przydadzą.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 23.03.2009 13:18

KOL napisał(a):Pozdrawiam i mam nadzieję że adresy się przydadzą.

KOL,

Dzięki za namiary :) ... my w tym roku lekko 'udomowieni' są :wink: :lol:, ale w przyszłości z pewnością skorzystamy ... i z twoich greckich / macedońskich wskazówek i namiarów tyż :D ...

Póki co, w tym roku liczę na kolejną twą relację :) ...

Pozdrawiam,

PAP
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 23.03.2009 13:30

PAP napisał(a):
KOL napisał(a):Pozdrawiam i mam nadzieję że adresy się przydadzą.

KOL,

Dzięki za namiary :) ... my w tym roku lekko 'udomowieni' są :wink: :lol:, ale w przyszłości z pewnością skorzystamy ... i z twoich greckich / macedońskich wskazówek i namiarów tyż :D ...

Póki co, w tym roku liczę na kolejną twą relację :) ...

Pozdrawiam,

PAP

Czytałem, czytałem, GRATULACJE!!!!
Wyjeżdżamy 21 maja, powrót 16-17 czerwiec. Trasa "tradycyjna", Bośnia, Czarnogóra, Albania, Macedonia, Grecja. Po powrocie na pewno coś napiszę.
Pozdrowienia
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.04.2009 06:25

KOL napisał(a): ,,, Wyjeżdżamy 21 maja, powrót 16-17 czerwiec. Trasa "tradycyjna", Bośnia, Czarnogóra, Albania, Macedonia, Grecja. Po powrocie na pewno coś napiszę.

Więc jest szansa, że przed naszym wyjazdem przeczytam twoją relację.
My wyjeżdżamy 1 sierpnia (3 tyg.). W planach mamy 10 dni w Albanii, tydzień w Montenegro (Kruce) i kilka dni tradycyjnie na Węgrzech (term. baseny).
Na razie robimy rozeznanie Albanii. Nas interesują wyłącznie jakieś fajne miejscowości nadmorskie z ładnymi i "przyjaznymi" plażami. Im bardziej odludnie i dziko tym lepiej! No, ale sklep z chlebem być musi... resztę wozimy ze sobą :P .

Pościągałem trochę zdjęć z Google Earth i zrobiłem z tego małą foto-stronkę. Zdjęcia są średniej jakości, ale plus minus na ich podstawie można sobie wyobrazić jak tam jest.. a jest PIĘKNIE!!!

o tu stronka:
http://www.parkowa12.krakow.pl/albanplan/

Mamy zamiar objechać wszystkie te miejsca i wybrać coś na dłuższy pobyt... na miejscu się okaże.
Jeszcze tylko nie wiemy czy zacząć od "góry", czyli Dhermi, czy też od "dołu", czyli Borshi. No i nie wiemy którędy jechać, czy przez Grecję, do Sarandy i wtedy w "górę", czy też od razu z Macedonii skierować się na jezioro Okrhid...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.04.2009 07:18

Bardzo fajnie to zrobiłeś. Dobre źródło wiedzy na temat tamtejszych plaż, choć trzeba uważać. Zdjęcia czasem "upiękniają", ale jeśli lubisz "albańską egzotykę" to będzie ci sie podobać.
Kilka zdjęć do swojej kolekcji masz tutaj. Bardziej koncentrowałem się zazwyczaj na górach ale i morze kilka razy odwiedziliśmy... Pusta plaża po zjeździe z Llogary była super, ale Kakome była bardzo brudna... Nie woda tylko plaża.....
Plaże od Llogary w dół - wszędzie ładnie :-), no i w dodatku chyba droga jest już wyremontowana. Potwierdzi ktoś?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.04.2009 08:28

Siema Typie. Dzięki za uznanie.. :P
Twoje wszystkie relacje (z tamtych terenów) oczywiście przeczytałem wcześniej... :P , dzięki, są świetne!
My musimy też uwzględnić w miarę dobry dojazd, bo nie mamy terenówki. Jedziemy Toytoą Avensis Verso (2004). Dobre auto ale nie koniecznie na szutrową drogę. Górek się nie boimy, bo nasza Ave to kobyła, 156 koni i nie ma góry, której by nie pokonała..
Tak jak pisałem, nas najbardziej interesują plaże i miejscowości plażowe.
Do brudnych plaży jesteśmy przyzwyczajeni (Czarnogórskie często są nie najczyściejsze .. delikatnie mówiąc) i jakoś nam to zbytnio nie przeszkadza. Przedkładamy dzikość i "naturalność" ponad czystość. Tzn. jeśli mamy do wyboru czyściutką plażę w "cywilizowanym" i co nieco zatłoczonym kurorcie i brudną plażę w jakiejś przez Boga opuszczonej nadmorskiej wiosce, to bez zastanawiania się wybieramy tę drugą opcję.. he he.. tak już mamy.. 8)
Jak mi za bardzo przeszkadza brud i śmieci, to po prostu je sprzątam... :lol:
Na dany moment opierając się na zdjęciach najbardziej podoba nam się Qeparo, potem Himare i Borshi...
Zależy też nam na tym, by znaleźć jakieś fajne lokum, blisko plaży i z fajnymi gospodarzami.. reszta to pikuś.. :P
pozdro
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 10.04.2009 14:54

janniko napisał(a): Na dany moment opierając się na zdjęciach najbardziej podoba nam się Qeparo, potem Himare i Borshi...
Zależy też nam na tym, by znaleźć jakieś fajne lokum, blisko plaży i z fajnymi gospodarzami.. reszta to pikuś.. :P
pozdro

janniko,

Że na KOLa relację czekam to już pisałem, a teraz dodam, że wobec tego co piszesz, czekam też na twoją :D ... nam też się ta część AL baaaaardzo podobała, głównie też dlatego, że taka (jeszcze) dzika, i chcemy rychło tam powrócić na dłużej, więc wszelkie info praktyczne, w tym o ciekawych kwaterach, będzie mile widziane :D ... myślę, że powinno się Wam tam podobać, acz typ ma rację, że zdjęcia nie zawsze oddają 100% rzeczywistości ...

Pozdrawiam,

PAP

P.S. W innym wątku piszesz o znajomym, który bywa w AL ... rozumiem, że Balkandriver = paszczak :wink:, czyli nick pod którym tu kiedyś był obecny :) ...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.04.2009 21:58

PAP napisał(a): ... P.S. W innym wątku piszesz o znajomym, który bywa w AL ... rozumiem, że Balkandriver = paszczak :wink:, czyli nick pod którym tu kiedyś był obecny :) ...

Dobrze rozumiesz.
Andrzej Balkan to jest kompendium wiedzy na temat Albanii. Przynajmniej z tych osób, które znam. A poza tym to przesympatyczna rodzinka.
Jesteśmy wstępnie umówieni na po-świętach na herbatkę i pogawędki o podróżach (głównie albańskich), więc na pewno trochę ich wypytamy co i jak. Już wcześniej nam opowiadali i byłem też na ich "wykłado-pokazie" (super). Z tym, że oni głównie odwiedzają tereny górskie i różne takie dzikie dziury, a plaże to marginalnie. Nam jednak chodzi o ogólne info o Albanii.
pozdro

PS
Co do tego, że na zdjęciach często jest inaczej, to faktycznie prawda. Trzy lata temu przeczytałem o Thassos i okropnie "napaliliśmy się" na zwiedzenie tej wyspy. Pościągałem kupę zdjęć i naczytałem się relacji. Po roku pojechaliśmy i... rzeczywistość okazała się zupełnie inna... zdjęcia nawet w części nie oddały piękna i uroku tej wyspy! Byliśmy bardziej niż zachwyceni!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone