Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.12.2008 20:24

Po co się Hutować :-)
W Grbaji namiot rozkładasz gdzie chcesz, parę euro dasz pasterzom....
Choć ostatnie zdanie ("Camping is not allowed but not controlled regularly. ") mnie zaskoczyło....
Nigdzie nie widziałem zakazów....
Ostatnio edytowano 29.12.2008 01:07 przez typ, łącznie edytowano 1 raz
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 28.12.2008 20:29

Oczywiście, że pod chmurką najlepiej, ale chcę poznać też "bazę", może się przydać. :wink:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.12.2008 20:41

Mail poszedł
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 28.12.2008 20:52

Dzięki chłopie :wink:

Zanim się wczytam chciałbym zadać jeszcze pytanie.
Zawodowiec pisze, że pod Koraba jechał z Kukes. I dalej Kolesjan, gdzie skończył się asfalt i Radomire, gdzie zostawili auto.
Nie mam póki co mapy Albanii, korzystam z www.viamichellin.pl

I tak, jak mniej więcej prowadzi droga pod Korabit?
Obrazek

I czy droga przez Cakor jest już przejezdna?

No i jeszcze ten prom :wink: Pływa do Fierze, z tego co pamiętam, ale skąd?
Obrazek

Jeszcze raz dzięki.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.12.2008 21:38

AroN napisał(a):Zanim się wczytam chciałbym zadać jeszcze pytanie.

Wczytaj się wczytaj. Korab to 2006 rok. Może znajdziesz tam odpowiedzi na część pytań.

AroN napisał(a):Zawodowiec pisze, że pod Koraba jechał z Kukes. I dalej Kolesjan, gdzie skończył się asfalt i Radomire, gdzie zostawili auto.
Nie mam póki co mapy Albanii, korzystam z www.viamichellin.pl
I tak, jak mniej więcej prowadzi droga pod Korabit?

Z Kukes na południe na Bicaj i później jest Kolesjan (nie ma na twojej mapie).... Później zjeżdżasz już z tej drogi na inną, której nie ma na mapie....

AroN napisał(a):I czy droga przez Cakor jest już przejezdna?

Tego nie wiem, ale Kulka coś na ten temat pisał - poczytaj.

AroN napisał(a):No i jeszcze ten prom :wink: Pływa do Fierze, z tego co pamiętam, ale skąd?

Z Komani - nie ma tej miejscowości na mapie. Poczytaj - promem płynęliśmy w 2007 roku. Ale jeśli chcesz rzucić szybko okiem na twoją mapę - masz na niej zaznaczoną czarną kreską zaporę na jeziorze Komani - to stamtąd startuje prom i płynie prawie do następnej zapory w Fierze (a dokładnie kilka km wcześniej - Breglume, czy jakoś tak). Super sprawa.
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 28.12.2008 22:29

O to mi właśnie chodziło. Mniej-więcej, bo na szczegóły mam jeszcze czas.

Teraz czytam relację Zawodowca "Góry Przeklęte 2008" - rewelacja! 8)
Ależ tu i innych ciekawych opowiadań masa, że też dopiero odnalazłem TAAAAKIE forum :wink:
Odnośnie tekstu Kamila - szliście m.in. na Grbajski Zastan - czy nie trzeba było mieć na ten teren pozwolenia?

Pozdrawiam, A.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.12.2008 22:34

Doczytaj do końca tą relację - wyjaśniło się ;-)
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 29.12.2008 00:20

Czytam, czytam i... się skończyło w barze! (nie mylić z Barem), ale niezły klimat mieliście. :twisted:

Sprawa "bumagi" też nie do końca wyjaśniona, można się tylko domyślać, że czarnogórscy pogranicznicy mają już w nosie gdzie kto łazi, i dobrze. :wink:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.12.2008 00:34

No to tak - wg mnie nie ma żadnych pozwoleń. Wszelkie "przełażenia" z Czarnogóry na stronę Albanii są wg mnie nielegalne, ale z drugiej strony raczej nikt tego nie sprawdza, więc wiele osób tak sobie łazikuje.... Nie ma tam (w górach) żadnych pograniczników, jedynie pasterze... Chyba że zejdziesz gdzieś do albańskiej wioski (Thethi jest najbliżej), wtedy możesz spotkać policjanta...
Z roku na rok sytuacja jednak może się zmieniać.....

Wybór należy do Ciebie.

Kamil w lipcu szedł "legalnie inaczej" a w sierpniu szliśmy razem "zupeeeeełnie legalnie" :-)
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 29.12.2008 00:44

Też już się zastanawiałem jak Czarnogórska Straż Graniczna może wydawać pozwolenie na przejście do Albanii, ale z tego co czytałem coś takiego jeszcze niedawno funkcjonowało.
A to przejście co nim wjechaliście do Albanii to jakaś nowość czy "zawsze" tam było?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 29.12.2008 01:00

Istnieje chyba od kilku lat. Dwa lata temu już o nim słyszałem, ale ponoć miało być przejezdne tylko dla samochodów 4x4.
Jak widać nie jest tylko dla terenowych...

Z tej informacji (na dole) wynika, że budowa przejścia rozpoczęła się w 2002 roku. Długo pewnie nie trwała :-)
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 05.01.2009 12:05

Witajcie!

Przedzieram się przez górskie relacje, które są bardzo ciekawe, ale w tym natłoku informacji nie znajduję odpowiedzi na moje konkretne pytania. Więc je zadam, z nadzieją na pomoc. Poszukuję namiarów i dobrych rad odnośnie noclegów w CG dla grupy 45-osobowej (!!!) - parę noclegów w okolicy Żablijaka (żeby w góry było blisko) - może być hotel, kwatery lub namioty, (ale w miarę dobry camping), potem parę dni Moraca- Kolasin Mojkovac. Potem chcemy jechać do Albanii, mając na celu Prokletyje (Majka, o której tyle się tu naczytałam- konieczna!). I nie mamy pomysłu jak tam z bazą. Gdzie nocować, żeby się w tak licznej grupie zmieścić i jak najwięcej pochodzić po górach. No i czy drogi w okolicach gór są dla autokaru przejezdne? Czy jest możliwość przechodzenia przez góry CG/Albania? Może ktoś by miał jakieś cenne rady co do trasy, bazy? Chcemy jechać na 2 tygodnie i jak najwięcej zobaczyć. Zwłaszcza gór. Czy jest sens korzystać z tamtejszych przewodników (w sensie człowieka, a nie książki ;)) Mamy dobre przygotowanie górskie, również alpinistyczne.

pozdrawiam :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.01.2009 12:11

8O Jo_Anno , pół Nowego Sącza :wink: zabierasz w góry Czarnogóry :lol:
Sam jestem ciekaw co bywalcy tamtych terenów odpowiedzą, ale czytając ich relacje , to może być z tym krucho :?:
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 05.01.2009 12:16

Janusz Bajcer napisał(a):8O Jo_Anno , pół Nowego Sącza :wink: zabierasz w góry Czarnogóry :lol:

To nie ja zabieram! ;) Ja tylko zdobywam informacje ;) A z nami jeździ nie tylko NS, ale i Kraków, W-wa, Poznań :)

serdecznie pozdrawiam :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.01.2009 12:18

W relacji Kulki53 podawałem taki link:

http://jezerine.org/TOK08/

Może tam coś znajdziesz o noclegach
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone