Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2007 13:15

typ napisał(a):Jak się Kamil będziesz w święta nudził :-) to przetłumacz i opisz w skrócie którędy szli.
Nie znam czeskiego ale wg kalichćieciowego tłumaczenia wychodzi mi, że nie jechali do Theth tylko szli z Boge na skróty a dalej poszli na Pejes oraz ten najbliższy szczyt między przełęczą a dolinkami z szałasami pasterskimi.... (początkowo chcieli na Jezerce ale nie znali drogi...)

Mniej więcej tak. Swego czasu już pogadaliśmy o tym z Typem telefonicznie. Dla formalności i tu powiem że dojechali drogą gdzieś za przełęcz, tam rozbili bazę i dalej w dół z buta. Na biwaku jakiś miejscowy im zwędził jeden śpiwór.
typ napisał(a):Jest też ciekawie zapowiadająca się relacja Pawła Wiejaczki z wejścia na Jezerce od strony czarnogórskiej, której dokończenie jest w papierowym wydaniu magazyn NPM (05/2006). Jeśli ktoś ma ten numer, chętnie bym przyczytał dokończenie :-)

Mam go w domu w Łodzi, jak będę na Wielkanoc to w skrócie napiszę co dalej.

Nowości w temacie :D

Nasz zeszłoroczny wypad widziany oczami Azry. Po bośniacku ale to też po słowiańsku, dużo się skuma. No i niesamowite foty nie wymagające tłumaczenia.

Długo oczekiwana relacja Odoakra z Prokletija 2006. Autorowi zjadł ją złośliwy komputer i musiał pisać od nowa, stąd opóźnienie. Są w niej wspomniane nasze Shtrigi! :D Zbieżność imienia jednego z uczestników z moim jest przypadkowa :)
Trzeba zjechać w dół, kliknąć w Bałkany 2006 a potem w Albanię.

Wielka galeria zdjęć Darka z Prokletija 2006.

Typie, możesz dorzucić sznurki do linkowni na swojej stronie.

No i powstają nasze "zajednicke" strony na summitpost. Tu jest główna o Maja Popluks a tu opis drogi na szczyt. Zresztą Typ już je wyczaił, daję linki dla formalności :)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.03.2007 16:24

zawodowiec napisał(a):Typie, możesz dorzucić sznurki do linkowni na swojej stronie.

Dzięki za linki!
Dodane :-)
Co do relacji Odoakra (chyba tak sie odmienia..) to link zmodyfikowałem już kilka dni temu, tylko na nieco innej mojej stronie. Teraz swoją starą przeniosłem na nowe miejsce i dodałem przekierowanie ze starej.
Jest troche uaktualnien, szczególnie w linkach.
Plan na 2007 też już się powoli kształtuje.....
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2007 17:47

Jeszcze flagę Azry zmień na niebiesko-żółtą :lol:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.03.2007 18:17

zawodowiec napisał(a):Jeszcze flagę Azry zmień na niebiesko-żółtą :lol:

Jedni mówią: faux pa
A ja powiem: obciach... dałem ciała....
Przepraszam autorkę strony... ale to nie celowo, choć teraz przypomniałem sobie jak mowiłeś o tym, że miałeś super przewodnika po Sarajewie w osobie Azry...
Mam nadzieje że teraz jest poprawnie..
Sprawdź i skoryguj :-)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.03.2007 19:19

Nie powiemy :lol:
A kto wie, może w tym roku szlaki nas wszystkich się gdzieś spotkają?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 04.03.2007 21:26

zawodowiec napisał(a):Nie powiemy :lol:
A kto wie, może w tym roku szlaki nas wszystkich się gdzieś spotkają?

To jak już będziesz miał sprecyzowane te plany "depresyjne" od których uzależniony jest czas urlopu to daj znać :-). Wspólna akcja w Albańskich Alpach może być ciekawa hehe
My chyba tak jak zwykle lipiec. Powoli zapełnia się pierwszy samochód i chyba zaczniemy kompletować drugi. Ale do lipca jeszcze tyle czasu że może okazać się, że zostanę sam :-)

Jeszcze jedno. MAPYYYYYY. Na zaktualizowanej niedawno stronie dotyczącej Maja Jezerce są podane mapy, które można gdzieś zdobyć. Może jeśli masz kontakt z ludźmi z Bośni czy Czarnogóry z summitpost zapytałbyś ich o mapy.... Przydała by się np taka mapa całych Prokletich jak ta, którą wysyłałeś z okolicami Jezerce....
Jest tam mail do jakiegoś albańskiego instytutu wojskowego w Tiranie... Moze by tam napisać....
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 05.03.2007 14:06

Ciao chłopaki! Właśnie sobie tu troche chlipię nad klawiaturą, ale tylko trochę - w te wakacje u nas raczej Bałkanów nie będzie :cry: . No i chyba nasze drogi się nie skrzyżują w tym miejscu...

A dlaczego płacze tylko trochę, to wyjaśnię, ze będzie i tak niesamowicie (tak sądzę) Wiola zrobiła szybką akcje z zakupem taniego latania i w lipcu ciągniemy się do Hiszpanii i idziemy z Pirenejów do Santiago de Compostella.

Ale ja tej Majki nie odpuszczę i tak :lol:

Aha - Fotki Azry - przepiękne!!! A poza tym, to dopiero dziś widzę Tomasz, jaką Ty śliczną stronę www masz!!! I jeszcze coś - plany napisania naszej relacji 2006 nabieraja rumieńców :lol: :lol: :lol:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.03.2007 00:27

shtriga napisał(a):A dlaczego płacze tylko trochę, to wyjaśnię, ze będzie i tak niesamowicie (tak sądzę) Wiola zrobiła szybką akcje z zakupem taniego latania i w lipcu ciągniemy się do Hiszpanii i idziemy z Pirenejów do Santiago de Compostella.

Nie no, ma się rozumieć, "Bjeszki" to nie cały świat. A świat jest duży i trzeba poznawać wszystkie górki... Ja w tym roku jeszcze raz do Albanii...

shtriga napisał(a):I jeszcze coś - plany napisania naszej relacji 2006 nabieraja rumieńców :lol: :lol: :lol:

No no no no.... bo jeszcze uwierze :-)

Przy okazji kilka linków do ciekawych zdjęć:
- Albania 1989. I jakaś dziwnie znajoma marka "samochodu dostawczego". Poznajecie ;-) ?
- Albania 1989. Berat.
- "Najsłuszniejsza" w Albanii marka samochodu
- Albańskie wybrzeże. Naturalne.
- Hamburger z bunkra. Durres.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.03.2007 09:10

Czyś Ty przypadkiem nie trafił na zlot mafii :?: 8O 8O 8O
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.03.2007 11:16

Leszek Skupin napisał(a):

Czyś Ty przypadkiem nie trafił na zlot mafii :?: 8O 8O 8O

Nie wiem, bo to nie są moje zdjęcia. Przeglądam sobie flickr.com.
Ale rzeczywiście - na zdjęciu jest nieco za duże nagromadzenie "nowszych" modeli mercedesa w jednym miejscu....
Ani jednej "beczki"...

I jeszcze kilka zdjęć z flickr.com:
bunker in Valbona Gorge
Valbona
Most w Kosovie
Rugova bridge
Fierza Lake view from the ferry

i dla mnie najlepsze ze wszystkich dotychczasowych:
Tropoja Road
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.03.2007 12:27

Wrzuciliśmy jeszcze coś na summitpost - Qatat e Verlla razem z drogą wejścia.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.03.2007 22:59

To się ostro wziąłes do pracy :-)
Jak ci tak dobrze idzie to mam pytanie, a w zasadzie "konkurs" bez nagród :-).
Dodam jeszcze, że dla mnie odpowiedź na to pytanie, które uzyskałem od autora zdjęcia była bardzo istotna!
Pytanie brzmi: kiedy (jaka pora roku) zostało wykonane to rewelacyjne zdjęcie.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 13.03.2007 00:07

Świeży śnieg, na dole jeszcze ciepło - jesień? Ale to pewnie za proste by było :)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 13.03.2007 00:24

Dokładnie. Za proste.
9 stycznia 2007!!! Okolice Bajram Curri.
Autor zdjecia odpisał mi, że zazwyczaj o tej porze w śniegu są nie tylko szczyty, ale wszystko dookoła (hehe), ta zima była jednak taka jak u nas. Więc i śniegu było dużo mniej.
A co się z tym wiąże? To, że śnieg może szybciej zniknie i wyjątkowo będzie można już tam w maju - czerwcu pojechac....
Tylko jak śniegu jest mało, to może znów będą mieli w lecie problemy z elektrowniami wodnymi....
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 29.03.2007 15:06

No to zaczęłyśmy: forum/viewtopic.php?t=14857&highlight= :lol:
Ale zanim dojdziemy do konkretów... :lol: :lol: :lol: . Mam nadzieję, że będzie to przed wakacjami 2007 :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone