Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.08.2006 19:47

Wieści od Shtrig: nawet na plaży może być ekstremalnie, plaża im się zatrzęsła 2 razy, patrzą gdzie uciekać w razie tsunami 8O :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 26.08.2006 20:52

Te to wszędzie potrafią narozrabiać. :wink: 8O :D :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 27.08.2006 17:19

Najważniejsze że są całe i zdrowe - tsunami nie tyka Wiedźm :lol: I tylko zdziwione że wszyscy pytają czy żyją :lol: :lol: :lol:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 27.08.2006 22:35

Kamil, zanim poczytamy twoją całą relację (mam nadzieje że już coś tworzysz na płaskiej holenderskiej ziemi), to odpowiedz na jedno pytanie, które mi umknęło...
Dojechałeś skodą do Theth. Rzuciłeś okiem ile dokładnie było km z Boge do Theth?
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 28.08.2006 06:46

... ile dokładnie było km z Boge do Theth?

Z Koplik do Theth (miejsca, gdzie droga dociera do rzeki) jest 59 km, w tym z przelęcz Thethores 16 km. (według stanów liczników, z zaokrągleniem do 1 km)

Z Theth do Koplik początkowe 40 km to droga bez asfaltu. Nie mam dokładnych notatek dotyczących odleglosci do Boge, ale wydaje mi się, że z przelęczy do do Boge jest ok. 10-11 km
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.08.2006 10:25

Witam juz z mokrej holenderskiej ziemi.

Typ - z powrotem patrzylem na licznik, z BUFE-tu w Thethi do "centrum" Boge (knajpka) jest 23km, dalej nie patrzylem.

Racibor - niedlugo bedziemy sie z kumplem Chorwatem zabierac do ukladania stronki o Maja popljuces na www.summitpost.org w dziale Prokletije. Moze chcesz sie przylaczyc? Trzeba by pogadac o szczegolach jakimi drogami Wy i my sie poruszalismy, wszystko by trzeba opisac :)

Typ raz jeszcze - wglebilem sie w Twoj opis wejscia na "bezimienny". Cholernie mnie ciekawi co to byla za gora, czyzby jedna z tych w lancuchu miedzy Maja kolacit i "moja bezimienna" Quatat e verlla? Wtedy Twoja by byla wyzsza od mojej.
Co do nazw to wg jednego pasterza caly lancuch ma 2 nazwy (Qatat e verlla albo Maja e stierra) a wg drugiego caly lancuch to Maja e stierra a "moj" szczyt 2333 to Qatat e verlla. A moze jeszcze inaczej bo ciezko sie bylo z nimi dogadac :)
Wg ks. Artana z Koplika pisze sie Qatat e verdhla (verdhla = zolty). Chociaz o tej gorze nie slyszal wiec to tez niepewne.
"Moja" gorka jest oddzielona od reszty lancucha gleboka skalna przelecza raczej nie do przejscia bez liny, a dalej w kierunku Maja kolacit wyglada ze sa lagodne trawki i skalki na calej grani. Nam wygladalo ze Maja kolacit jest tez latwo dostepna grania od drugiej strony z doliny na polnoc od tej naszej z katunem (a dokladnie z przeleczy miedzy M. kolacit i M. malisores). Natomiast bez szpeju sie na nia raczej nie wejdzie grania od strony M. jezerce.

Z tego co pamietam gran idzie tak: "moj" szczyt 2333, 2 nastepne szczyty kolejno coraz wyzsze (moze jeden z nich Wasz? nie ma ich na mojej mapie, tylko je widzialem w terenie), M. kolacit (z niego odchodzi gran M. malisores), dalej szczyt 2509 i M. jezerce. Potem w domu sprawdze z mapa.

pzdr
Kamil
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 28.08.2006 12:39

zawodowiec napisał(a):Wieści od Shtrig: nawet na plaży może być ekstremalnie, plaża im się zatrzęsła 2 razy, patrzą gdzie uciekać w razie tsunami 8O :D

w Utjeche raczej nie ma gdzie, chyba, ze do swoich ogromnych plecaków :wink:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.08.2006 14:40

zawodowiec napisał(a):Witam juz z mokrej holenderskiej ziemi.

Płasssssko

zawodowiec napisał(a):Typ - z powrotem patrzylem na licznik, z BUFE-tu w Thethi do "centrum" Boge (knajpka) jest 23km, dalej nie patrzylem.

Kurcze, Piter znów miał racje, że więcej niż 17, ale chyba wspominał coś o 30. W każdym razie uczciwy z niego facet. Na mapie było tylko 17, a w rzeczywistości na sam dół jest pewnie ok 25 km. Wg danych Racibora na dół jest nawet ok 27 (59 do Koplika, a z Boge do Kopilika było chyba 32)

zawodowiec napisał(a):Typ raz jeszcze - wglebilem sie w Twoj opis wejscia na "bezimienny". Cholernie mnie ciekawi co to byla za gora, czyzby jedna z tych w lancuchu miedzy Maja kolacit i "moja bezimienna" Quatat e verlla?

Nie wiem, nie miałem altimetra, wiec jej wysokości nie podam, ale nie sądze żeby była jakaś bardzo wysoka. Na jakiej wysokości była ta niby-zamknieta dolinka? Bo ten szczyt był po drodze na Maja, mysle, że w połowie drogi?
Nie mam żadnych zdjęć stamtąd, może jak bedziesz miał zdjecia z Maja Popljuks to uda mi się cos wychwycić z panoramy w strone MJ.
von Laos
Odkrywca
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 28.08.2006 15:24

Witam po powrocie!
:D
Jak tylko ogarnę się co nieco to przygotuję relację z wyprawy w Góry Przeklęte.

Wiecie, że dwa tygodnie temu koło Ulcinja zdarzyło się trzęsienie ziemi? Wstrząsy wywołały tsunami, w wyniku którego na Velikiej Plaży zginęły dwie osoby.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.08.2006 16:01

Hej von Laos!

My spotkalismy ekipe Czechow ktorzy opowiadali o jakims wstrzasie ktory sie dalo odczuc w Prokletijach. Moze to to samo?
Janqes
Croentuzjasta
Re: :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 28.08.2006 17:14

von Laos napisał(a):Witam po powrocie!
:D
Jak tylko ogarnę się co nieco to przygotuję relację z wyprawy w Góry Przeklęte.

Wiecie, że dwa tygodnie temu koło Ulcinja zdarzyło się trzęsienie ziemi? Wstrząsy wywołały tsunami, w wyniku którego na Velikiej Plaży zginęły dwie osoby.

16 sierpnia akurat moczyłem tyłek na Miami Bicz 8O Na szczęście nie moje to plaże. Choć ochłodzić sie musiałem.

Trzy dni temu podobno w Utjeche odczuwalne były wstrząsy. Tak mówiła Ula.
Ale czy zagrozenie było, tego nie wiem :?:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.08.2006 22:39

typ napisał(a):Nie wiem, nie miałem altimetra, wiec jej wysokości nie podam, ale nie sądze żeby była jakaś bardzo wysoka. Na jakiej wysokości była ta niby-zamknieta dolinka? Bo ten szczyt był po drodze na Maja, mysle, że w połowie drogi?
Nie mam żadnych zdjęć stamtąd, może jak bedziesz miał zdjecia z Maja Popljuks to uda mi się cos wychwycić z panoramy w strone MJ.

Tych niby-zamkniętych dolinek to tam jest po drodze ze 3 - kolejne piętra doliny (w najniższym piętrze jest katun). Ciekawi mnie tylko czy się wdrapaliście na któryś ze szczytów w głównej grani zamykającej tą dolinę od lewej (patrząc w górę, w kierunku MJ). Jak tak to by był niezły wyczyn.
Muszę się ze wszystkim obrobić to wrzucę jakieś pomocnicze foty i skan mojej mapki. Na razie się wszystko opóźnia bo wróciłem do roboty i rzeczywistość skrzeczy :)
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 28.08.2006 22:47

Typ napisał(a):...ile dokładnie było km z Boge do Theth?

Kilometry zgadzają się dokładnie: moje 16+11=27, Kamila 23+ok.4 (z BUFE-tu do rzeki) =27 i dla potwierdzenia 59 (Koplik - Theth) - 32 (Koplik - Boge) też daje 27. Różne sposoby liczenia a wynik zawsze ten sam.

zawodowiec napisał(a):Moze chcesz sie przylaczyc?

Trochę mało mam w tej chwili czasu, bo pod koniec przyszłego tygodnia ruszam też na "mokrą ziemię", a wcześniej musze załatwić kilka pilnych spraw. Ale później (za trzy tygodnie) chętnie się włączę.
Ostatnio edytowano 28.08.2006 23:20 przez Racibor, łącznie edytowano 1 raz
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 28.08.2006 23:05

zawodowiec napisał(a): Ciekawi mnie tylko czy się wdrapaliście na któryś ze szczytów w głównej grani zamykającej tą dolinę od lewej (patrząc w górę, w kierunku MJ). Jak tak to by był niezły wyczyn.

Nie, to na pewno nie był szczyt w głównej grani. Jeśli tak by było, to zobaczyłbym z niego chyba MJ, a ja jej nie zobaczyłem i wróciliśmy się....
Jedyne zdjęcia spod wierzchołka i po zejściu są poniżej:

Obrazek

Obrazek
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 28.08.2006 23:56

Hmmm czy byś zobaczył nie jest takie pewne.
Tu jest widok z przedwierzchołka naszej góry na drugi i trzeci szczyt w grani. MJ jest schowana gdzieś za nimi. Nie wiem czy np. z tego najbliższego (drugiego) szczytu byś zobaczył MJ.

Obrazek

Czy ze szczytu Waszej góry było widać prosto w dół dolinę po drugiej stronie?

I jeszcze parę widoków na grań o której mówimy.

Widoki z zejścia z "mojego" szczytu w kierunku katunu. Stąd ta górka (pierwsza od lewej) wygląda szczególnie honornie 8) W prawo dalsze szczyty w grani, trochę wyższe od niej.

Obrazek Obrazek

A teraz widok na tą samą grań z podejścia na Maja popljuces. Przyznasz że stąd już mój szczycik jest deczko mniej okazały ;) Oznaczyłem go QV (Qatat e verlla). MK - Maja kolacit 2490m. Między nimi te 2 szczyty o których mówiłem. Nie byliście na którymś z nich? A jak nie to na co wleźliście? Coś bliżej w kierunku MJ?

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone