Jak nie Chorwacja to... ???
Cześć i czołem
We wtorek wyruszamy w 5-ke (3 facetów/2 dziewczynki)
na Durmitor, Komovi i jak czasu starczy na Prokletije. Jak wszitko dobrze pójdzie to w 2 tyg. chcemy zrobić trasę Dubrovnik /Herceg-Novi /Zabljak /Stavna /Gusinje(opcja) /Bar /Budva /Dubrovnik. Będziemy poruszać się miejscową komunikacją (bus, stop, kolej).
Ważne jest to , że zabieram ekipe, która chce tylko trekkingu, z ewentualną leciutką wspinaczką, oczywiście bez szpeju. W związku z tym mam kilka pytań – głównie do tych którzy ostatnio (choć i niekoniecznie) przemierzali pasma Czarnogórskie i Albańskie.
1) Jak wygląda przejście z Bobotov Kuk na Bezimeni Vrh?
2) Jak wygląda podejście z Todorov Do (na Prutasa) i zejście na Planinice (potem do Żabljaka) – w sensie dużo tu różnic wysokości?
3) Jak wygląda wejście na Kom Kucki i Kom Vasojevicki?
4) Czy ta osada pasterska Stavna istnieje, czy teraz to tylko polana?
5) Wejście z Gusinje/ lub z Vusanje na szczyt Karnafila?
6) Na jakim portalu sprawdzaliście pogodę dla konktenego obszaru Czarnogóry?
7) I pytanie za 100 punktów: Czy np. w Żabljaku, Herceg-Novi, czy Dubrovniku widzieliście/można dostać kartusze CAMPINGAZu?
Najlepiej spróbujcie porównać trudność do naszych Taterek (Orla Perć, inne szczyty), czy np. Słowackich Tatr (Gerlach, Lodowy, inne).
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie całą ekipę
PS 1.
Typ gratuluję tego „Bałkańskiego Expressu” (widzę, że swój samochód w tamtym rejonie to spory plus)!
i jeszcze na koniec Musala (ech.. 2 lata temu tam byłem)…
PS 2.
Dziewczyny z Bielska-B. – może ok. 25go sierpnia zobaczymy się w Żabljaku? gdzie śpicie ?
PIONA,
Kuba