Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.08.2006 08:24

Racibor, możesz dać linki do tych panoram w większej rozdzielczośći? Niekoniecznie muszą się zmieścić na ekranie, bedę sobie przesuwał :-)

Mam informacje, że Kamil (zawodowiec) planuje trochę pochodzić po tej częsci Albańskich Alp. To nie będzie tylko MJ, ale też kilka innych szczytów.
Dziś z Dubrownika ma zaglądnąć na forum, może się odezwie :-)

POWODZENIA!!! Oby pogoda wam sprzyjała, bo tak jak napisał Racibor, jeśli jest mgła, albo idziesz w chmurach to podchodzenie na jakikolwiek szczyt jest bardzo utrudnione... Trudnosci orientacyjne są zbyt duże...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.08.2006 08:57

I kolejny przerywnik w naszej dyskusji.....
Jak tylko znajduje w sieci coś ciekawego dot gór Albanii to muszę to tu wrzucić.
Nie wiem dlaczego dopiero teraz wpadłem na ten link. Okazuje się, że już kilka lat temu powstała koncepcja (i dalej jest rozwijana) aby na terenach gór, o których tu mówimy powstało coś w rodzaju "Park Międzynarodowego" (BPPP - Balkans Peace Park Project). Teren parku miałby obejmować Prokletije w częsci albańskiej, czarnogórskiej oraz góry Kosowa...
Resztę sobie doczytajcie :-)
Nie wiem czy to dobra czy zła informacja, ale raczej ta druga... Na pewno ten "rozwój" będzie się wiązał z powstawaniem bazy hotelowej, noclegowej, dróg (co już powoli widać), znakowaniem i tworzeniem szlaków i zwiększeniem liczby odwiedzających tamte rejony...
Więc spieszcie się żeby odwiedzić te góry w takim stanie w jakim jeszcze teraz są....
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 14.08.2006 09:34

To znowu my! Z Zabljaka! Wczoraj byl Curevac / z Janqesem z forum i jego kolezanka Magda. A potem Sedlo! Wiemy Tomku co to wiatr na Sedlo!!! Nie dalo sie oddychac! Zawodowiec wczoarj dotarl do Koplika / mieli pogode w kratke. My mialysmy caly dzien niesamowitej ulewy. W nocy byly plus 4 stopnie. Przezylysmy :)
Dzis spacer na Crno Jezero a jutro BK. Jak Bog da, bo pogoda kaprysna.
pozdrawiamy Was!!!
adahu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu » 14.08.2006 10:24

wiolak3 napisał(a):Dzis spacer na Crno Jezero a jutro BK. .

BK- Brygada Kryzys?? :)
w piątek wyjazd w niedziele na miejscu :D są wyłomy w ekipie i pewnie tylko we dwójke pojedziemy, też dobrze :!: jakies info o poprawie pogody na miejscu poprosze :)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 14.08.2006 10:38

Pogoda ma byc dobra - od dziś przez najbliższe kilka dni ma być niewiele chmur, prognozy nie przewidują deszczu.... Dziś ma być 15, jutro 17, a w piątek aż 26 stopni, co na tej wysokości (Zabljak) jest chyba bardzo wysoką temperatura....
A więc dobrej pogody dziewczyny!
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 16.08.2006 15:47

Wczoraj dziewczyny były na Bobotovie, dzisiaj Kamil wszedł na Maja Jezerce.
Gratulacje!
Skoda Kamila dojechała do Theth, więc da się dojechać "nieterenowym samochodem"....
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 16.08.2006 16:28

Meldujemy ze bylysmy! i to same na szczycie! CUDOWNIE!Piekna pogoda i widoki wynagrodzily trud 13 godzinnej wedrowki!
Jutro probujemy Wlk.Mededa- pozdrawiamy serdecznie! :papa:
jakobo
Plażowicz
Jak nie Chorwacja to... ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakobo » 16.08.2006 20:33

Cześć i czołem :coool:

We wtorek wyruszamy w 5-ke (3 facetów/2 dziewczynki) :D na Durmitor, Komovi i jak czasu starczy na Prokletije. Jak wszitko dobrze pójdzie to w 2 tyg. chcemy zrobić trasę Dubrovnik /Herceg-Novi /Zabljak /Stavna /Gusinje(opcja) /Bar /Budva /Dubrovnik. Będziemy poruszać się miejscową komunikacją (bus, stop, kolej).

Ważne jest to , że zabieram ekipe, która chce tylko trekkingu, z ewentualną leciutką wspinaczką, oczywiście bez szpeju. W związku z tym mam kilka pytań – głównie do tych którzy ostatnio (choć i niekoniecznie) przemierzali pasma Czarnogórskie i Albańskie.

1) Jak wygląda przejście z Bobotov Kuk na Bezimeni Vrh?
2) Jak wygląda podejście z Todorov Do (na Prutasa) i zejście na Planinice (potem do Żabljaka) – w sensie dużo tu różnic wysokości?
3) Jak wygląda wejście na Kom Kucki i Kom Vasojevicki?
4) Czy ta osada pasterska Stavna istnieje, czy teraz to tylko polana?
5) Wejście z Gusinje/ lub z Vusanje na szczyt Karnafila?
6) Na jakim portalu sprawdzaliście pogodę dla konktenego obszaru Czarnogóry?
7) I pytanie za 100 punktów: Czy np. w Żabljaku, Herceg-Novi, czy Dubrovniku widzieliście/można dostać kartusze CAMPINGAZu? :? :coool:

Najlepiej spróbujcie porównać trudność do naszych Taterek (Orla Perć, inne szczyty), czy np. Słowackich Tatr (Gerlach, Lodowy, inne).

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie całą ekipę :papa:

PS 1.
Typ gratuluję tego „Bałkańskiego Expressu” (widzę, że swój samochód w tamtym rejonie to spory plus)! :wink: i jeszcze na koniec Musala (ech.. 2 lata temu tam byłem)…

PS 2.
Dziewczyny z Bielska-B. – może ok. 25go sierpnia zobaczymy się w Żabljaku? gdzie śpicie ? :lol:

PIONA,
Kuba
adahu
Plażowicz
Re: Jak nie Chorwacja to... ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu » 17.08.2006 06:56

jakobo napisał(a):Cześć i czołem :coool:

We wtorek wyruszamy w 5-ke (3 facetów/2 dziewczynki) :D na Durmitor, Komovi i jak czasu starczy na Prokletije. Jak wszitko dobrze pójdzie to w 2 tyg. chcemy zrobić trasę Dubrovnik /Herceg-Novi /Zabljak /Stavna /Gusinje(opcja) /Bar /Budva /Dubrovnik. Będziemy poruszać się miejscową komunikacją (bus, stop, kolej).

hej, my w dwójkę mieszaną mamy w ogólnym planie pokonanie bardzo podobnej marszruty czyli Durmitor, Komovi,Prokletije z lacza, busem, koleją i czym sie da..zresztą zamierzenia bedą modyfikowane na miejscu jak to zawsze bywa; zaczynamy w niedzielę na 80% od Zabljaka :)
może bedzie dane nam wspólnie rakija sie raczyć :D
pozdro, Adahu
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.08.2006 07:05

Na Prutasa szliśmy inną drogą, więc nie odpowiem, na Bobotov wyszliśmy ale w strone Bezimiennego nie szliśmy więc też nie odpowiem...

jakobo napisał(a):3) Jak wygląda wejście na Kom Kucki i Kom Vasojevicki?

Odpowiem tylko o Vasojevickim. Podejście od Stavny. Najpierw trawers po kamiennym lawinisku, potem podejście na przełęcz i stamtąd w 15-30 minut szczyt. Trudności technicznych nie ma. Ostatni odcinek to "spacer po łączce", w czasie całego podejścia w kilku miejscach (a może tylko jednym, nie pamiętam) można użyć rąk.

jakobo napisał(a):4) Czy ta osada pasterska Stavna istnieje, czy teraz to tylko polana?

Jakieś zabudowania widziałem, zesztą widać je też na zdjęciu z wyjazdu (drugie zdjecie pod częscią dotyczącą komów - po lewej stronie od drogi widać zabudowania). Poza tym pasły się tam konie (też na zdjęciu) i odwiedziły nas podczas noclegu byki i krowy, więc te wszystkie okoliczności potwierdzają, że jacyś pasterze w tych zabudowaniach mogą mieszkać :-)

jakobo napisał(a):6) Na jakim portalu sprawdzaliście pogodę dla konktenego obszaru Czarnogóry?

Ja sprawdzam na tym serwerze. Wybierasz miasto (ja akurat zaznaczyłem Zabljak). Sprawdzała mi się podczas wyjazdu.

jakobo napisał(a):7) I pytanie za 100 punktów: Czy np. w Żabljaku, Herceg-Novi, czy Dubrovniku widzieliście/można dostać kartusze CAMPINGAZu? :? :coool:

Nie wiem czy oryginalne ci się uda, ale pasujące do Campingazu pewnie tak. Nie szukałem więc nie wiem, wystarczyły nam 2 nakręcane duże 470g. Choć np małe nabijane (190g) widziałem np na stacji benzynowej.

jakobo napisał(a):PS 1.
Typ gratuluję tego „Bałkańskiego Expressu” (widzę, że swój samochód w tamtym rejonie to spory plus)! :wink: i jeszcze na koniec Musala (ech.. 2 lata temu tam byłem)…

No tak, jeśli planuje się tak jak my - skakanie od jednego pasma do drugiego to tylko samochód, ale jeśli się chce pobyć kilka dni w jednym miejscu to można i stopem

jakobo napisał(a):PS 2.
Dziewczyny z Bielska-B. – może ok. 25go sierpnia zobaczymy się w Żabljaku? gdzie śpicie ? :lol:

Dziewczyny pewnie odpowiedzą, ale domyślam się że wtedy będą już gdzieś w Albanii :-)
golek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) golek » 17.08.2006 11:26

jakobo napisał(a):5) Wejście z Gusinje/ lub z Vusanje na szczyt Karnafila?
Kuba

tu znajdziesz opis wejscia
http://tinyurl.com/j33uc

i troche zdjęć ( nie tylko karanfili) http://wfs.freehost.pl/CGora06/CGora06.html

pzdr
golek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 17.08.2006 12:01

Dziewczyny dziś zdobyły "Wielkiego Misia" (Medjed, 2287) w Durmitorze, a Kamil wszedł na "szczyt o nieznanej wysokości w bocznym grzbiecie nad doliną z pasterzami gdzie biwakują" (Bjeskhet e Nemuna)...

Ehhh, może by tak jakaś teleportacja, choc na chwile... :-)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 18.08.2006 14:07

........a dziś Kamil jest na Maja Popljuks (czy tez Popljuces).
Ten wczorajszy szczyt to był Qatat e verlla (2333)....

Ehh.......
lucy63
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lucy63 » 18.08.2006 17:16

...a dziewczyny już w Albanii.
Witam Wszystkich serdecznie- od początku śledzę i podziwiam Wasze wyczyny. A dziś postanowiłam się ujawnić i westchnąć razem z Typem
Ehhh, może by tak jakaś teleportacja, choc na chwile...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 18.08.2006 18:19

lucy63 napisał(a):...a dziewczyny już w Albanii.
Witam Wszystkich serdecznie- od początku śledzę i podziwiam Wasze wyczyny. A dziś postanowiłam się ujawnić i westchnąć razem z Typem
Ehhh, może by tak jakaś teleportacja, choc na chwile...

To dobrze, że się ujawniasz bo się powoli zaczynał mój monolog.... hehe
Wszyscy dotychczasowi "dyskutanci tematu albańskiego" są w Albanii albo w Czarnogórze....
Ale jak wrócą to na pewno się rozgadają....

Powiadasz że dziewczyny już w Albanii, to może się z Kamilem spotkają gdzieś w Theth....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone