Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 09.03.2019 13:57

anka581 napisał(a):W tym roku ruszamy do Albanii a dokładnie okolice Ksamilu. Pierwszy postój w Novi Sad a następnego dnia planujemy okolice Fierze ,ponieważ planujemy wycieczkę promem Fierze-Koman . Czy ktoś może polecić nam trasę przejazdu z Poznania do Ksamilu ? Boje się tych górzystych rejonów , więc może ktoś z Was jechał taką trasę i może coś podpowiedzieć

Z Warszawy jechaliśmy Słowacja - Węgry, Serbia (podobnie Novy Sad nocleg - polecam pozwiedzać stare miasto - super), dalej Macedonia objazd Skopje i do Ochrydu - drugi nocleg - WARTO, potem granica od strony płn Ochryd z Albanią - Elbasan, Fier - przełęcz Llogara (absolutnie warto - widoki WOW) - polecam zatrzymać się na kąpiel plaża Dhermi, i dalej do Ksamil.

Szybciej przez Serbię - Grecja autostrada do Ksamil.
anka581
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka581 » 10.03.2019 19:24

Dziękuję za podpowiedź, jednak musimy chyba gdzieś koło Prisztiny odbić już na Szkodrę ,żeby dotrzeć do noclegu w Fierze
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2019 10:14

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.03.2019 18:31

Ciekawe zjawisko, nie znałem tego miejsca.
Problem w tym, że trzeba trafić na deszcz. Podczas naszego pobytu nie spadła ani kropla. :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2019 18:52

Nikt nie obiecywał, że łatwo będzie to cudo obejrzeć :lol: :lol:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 26.03.2019 07:35

Witam
Potrzebuję porady od osób, które podróżują zwykłą osobówką. Plan dojazdu na wytęsknione plaże W Himare i na Kefalonii mam taki, żeby po drodze zwiedzić Sarajewo, potem nocleg w Żabljak ( moze dwa) i po lekturze ostatnich postów na cro.pl i zaprzyjaźnionych forach, ciągnie mnie do Valbone lub Fierze. I pytanie do drogich forumowiczów : Jak dojechać z Żabljak do Valbone. To co Google pokazuje nie wydaje mi sie przejezdą drogą. Przez Szkodrę dookoła daleko.
Z góry dziękuję za pomoc
anka581
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka581 » 28.03.2019 09:29

wiola2012 napisał(a):Witam
Potrzebuję porady od osób, które podróżują zwykłą osobówką. Plan dojazdu na wytęsknione plaże W Himare i na Kefalonii mam taki, żeby po drodze zwiedzić Sarajewo, potem nocleg w Żabljak ( moze dwa) i po lekturze ostatnich postów na cro.pl i zaprzyjaźnionych forach, ciągnie mnie do Valbone lub Fierze. I pytanie do drogich forumowiczów : Jak dojechać z Żabljak do Valbone. To co Google pokazuje nie wydaje mi sie przejezdą drogą. Przez Szkodrę dookoła daleko.
Z góry dziękuję za pomoc

My mamy drugi nocleg w Valbone . Już od tygodnia chodzę ludzikiem po mapie google i nie mogę się doczekać tych widoków.Jeśli wyrobimy się ładnie z czasem dojazdu z Novi Sad to na bank pójdziemy w góry :)
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 30.03.2019 11:52

Prom z koman do fier, do valbone jest nowy asfalt, albo przez kosovo, przez pec

wiola2012 napisał(a):Witam
Z góry dziękuję za pomoc
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 30.03.2019 21:57

marcines napisał(a):Prom z koman do fier, do valbone jest nowy asfalt, albo przez kosovo, przez pec

Dzięki, też mi się wydaje , że przez Kosowo muszę jechać.
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 31.03.2019 11:35

Nie wiem jak jest z zakupem ubezpieczenia na samochód w kosowie na tym przejsciu , myślę ze powinna być możliwość kupienia, ale lepiej się dowiedzieć

przy okazji mozena zwiedzic monastyr Decani w kosowie

wiola2012 napisał(a):
marcines napisał(a):Prom z koman do fier, do valbone jest nowy asfalt, albo przez kosovo, przez pec

Dzięki, też mi się wydaje , że przez Kosowo muszę jechać.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.03.2019 14:11

Dziękuję Marcines. Szczerze przyznam, że na temat miejsc w Kosowie wartych odwiedzenia prawie nic nie wiem. Muszę nadrobić zaległości. Kilka lat temu nawet mapy Google omijały Kosowo, teraz już wyznaczają trasę. A gdzie mogę znaleźć info, czy na tej granicy od strony Czarnogóry kupię ubezpieczenie?
Pozdrawiam
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 31.03.2019 14:24

Jeżeli nic się nie zmieniło to na granicy kupisz ZK.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 01.04.2019 06:14

ajdadi napisał(a):Jeżeli nic się nie zmieniło to na granicy kupisz ZK.

Dziękuję :)
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 06.04.2019 19:45

Google wyznacza trase do Kosowa ale tylko od strony Me, Al albo Macedonii. Od Serbii nie wyznacza. Ogólnie Kosowao jest fajne, jeśli chodzi o drogi to jest bardziej jak w Serbii niż Albanii, nawet na podrzędnych jest asfalt.
Po drodze masz jescze fajne wodospady
https://goo.gl/maps/YLLqp2ovavs

Polecam tez monastyr Gracanica w Prisztinie i obok niedawno odkryte stanowisko archeologiczne Ulpiana
https://goo.gl/maps/PpbXmX5uvPt

no i oczywiscie Prizren

Ja uwazam ze najszybsza droga do Al jest własnie przez Kosowo, w dodatku w wiekszosci autostradą, nawet chyba jeszcze bezpłatną, jedyny minus to 15 e na ubezpieczenie auta i obowiązek posiadania paszportu
Olisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 08.04.2019 08:06

takie pytanie organizacyjne do forum - czy nie warto by było rozdzielić wątku Czarnogóry i Albanii? trochę mieszają się oba kraje ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 197
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies