Nie trzeba żadnych paszportów,
jechałem z dziećmi od Dubrownika i przez
kanion wszędzie na dowody
wiolek_lp napisał(a):Ja też mam delikatne obawy czytając informacje na stronie, którą podał Janusz, tym bardziej, że starszy syn ma inne nazwisko niż my, ale mam nadzieję, że będzie ok, opieram się jeszcze na tej stronie :
https://podgorica.msz.gov.pl/pl/informa ... ki_wjazdu/
gdzie jest zapis:
dzieci i młodzież do 18. roku życia, będący obywatelami RP, wjeżdżają na terytorium Czarnogóry na takich samych warunkach, jak pełnoletni, czyli jak wyżej opisane - do 30 dni na podstawie dowodu osobistego, od 30 do 90 dni na podstawie paszportu, powyżej 90 dni na podstawie wizy *;
* warunek jest uregulowany przepisami prawa czarnogórskiego i co do zasady nie może być podważany. Niekiedy dochodzi do nieporozumień na granicy, kiedy funkcjonariusz policji granicznej Czarnogóry prosi o paszport osoby niepełnoletniej będącej obywatelem RP i legitymującej się tylko dowodem osobistym. Wynika to z dwóch przyczyn - brak znajomości konkretnego przepisu prawnego oraz brak świadomości, że niepełnoletni obcokrajowiec może mieć dowód osobisty (w Czarnogórze niepełnoletni mają tylko paszporty). W takiej sytuacji prosimy o spokojne wyjaśnienie funkcjonariuszowi sytuacji prawnej. Mimo tego, aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień, warto rozważyć przed podróżą do Czarnogóry wyrobienie osobie niepełnoletniej paszportu.
U nas wyrobienie paszportu było by problemem dla starszego, ale mam nadzieję, że z dowodem będzie ok
jolcix napisał(a):Wiola, nie moja sprawa i nie znam Twojej sytuacji, ale już któryś raz wspominasz , że syn ma inne nazwisko, wiec napiszę, myślę, ze problemem nie jest dowód czy paszport, spokojnie na dowód wjedziesz, ja jeżdżę z synem od 8 lat na dowód, Chorwacja, jak jeszcze w uni nie była, Czarnogóra, Bośnia , w tym roku, Serbia, Macedonia i Albania, nigdy problemów nie było, ale dużo czytałam na forum, i wiem, że niekiedy rodzice pisali, ze jak jedno z nich jechało z dzieckiem , to nie dokument (chodzi o kraje poza unią, w których dopuszczalny jest wjazd na dowód osobisty) był ważny, tylko zgoda pisemna drugiego rodzica, też nie wiem na ile to jest prawda i jak to prawnie wygląda, bo się nie zagłębiałam, ale może warto żebyś poczytała, skoro masz jakieś obawy
tak jak piszę, nie moja sprawa i nie wiem jaka jest Twoja sytuacja życiowa,
serdecznie pozdrawiam
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe