Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
malg0rzatka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malg0rzatka » 25.08.2018 18:59

witam Was,
wybieram się w październiku do Ulcinj.
Czy ktoś z Was przerobił trasę koleją Bar - białe Pole i powrót jakoś autobusem, żeby zamknąć się w jednym dniu? Wiem, że są jakieś połączenia autobusowe z Białego Pola, ale po pierwsze czytałam, że pociąg lubi się opóźniać i niekoniecznie mogę zdążyć na autobus do dokądkolwiek.
Czy ktoś to przerobił w ten sposób i gdyby mógł się podzielić informacją JAK.
Byłabym wdzięczna na wskazówki w tym zakresie.

I czy ktoś z Was ma jeszcze doświadczenie w wypożyczeniu samochodu? Jak to wygląda praktycznie ?
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 28.08.2018 16:48

Czy ktoś jechał do Czarnogóry, lub wracał przez Serbię? W jakim stanie jest droga poza autostradą?
gregor_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregor_r » 28.08.2018 21:09

kmusial napisał(a):Czy ktoś jechał do Czarnogóry, lub wracał przez Serbię? W jakim stanie jest droga poza autostradą?

Do Czarnogóry(Petrovac( jechałem przez BiH, przejście Hum/Scepan Polije, aby zobaczyć kanion Pivy. Wracałem przez Serbię, bo chciałem trochę miałem już dosyć tych wąskich dróg, w niezbyt ciekawym stanie w Czarnogórze (zaraz za przejściem granicznym).

W porównaniu do trasy przez BiH, droga przez Serbię jest o wiele w lepszym stanie. Cały czas przez całą Czarnogórę aż do przejścia granicznego z Serbią masz normalną drogę (po 1 pasie w każdą stronę) w dobrym stanie. Jechałem przez przejście graniczne w Dobrkowie:
https://goo.gl/maps/eviRhE9kJiG2

Droga w Serbi od przejścia granicznego z Czarnogórą bardzo dobra. Stan dróg w Serbii dużo lepszy niż w Czarnogórze. Równa, po 1 pasie w każdym kierunku, chociaż trasa dłuższa nie przez BiH, chyba dlatego że duża część trasy w Serbii prowadzi przez góry.
Powrót zajął mi w sumie około 25h, 1 dzień: 13h (nocleg w Novi Sad), 2 dzień: 11h. Jechałem z 2 dzieci w wieku 4 i 8 lat, robiliśmy w miarę często postoje, wychodziło średnio z 2h na dzień. Granicę Serbia/Węgry przekraczaliśmy w Roszke, czas oczekiwania około 1..1,5h. Lepiej ominąć te przejście i skierować sie na przejście Ásotthalom/ Bački Vinogradi (czynne od 7 do 19), zjazd kilkanaście kilometrów wcześniej, miałem tam zjeżdżać ale automapa pokazywała mi że nie ma tam przejścia, były znaki na nie kierujące ale przejechałem zjazd i tak trafiłem na Roszke.
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 28.08.2018 22:13

powitać
po szumnych wakacjach w chorwacji w tym roku zaczynam poszukiwania czegoś w albanii pewnie sporo postów na ten temat ale że jestem leń to wrzućcie cuś o albanii /gdzie, za ile, po co, z kim i takie tam/ i jeśli ktoś samolotem był to też info please ....... kawałek linka??/
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 28.08.2018 22:16

dudzis napisał(a):powitać
po szumnych wakacjach w chorwacji w tym roku zaczynam poszukiwania czegoś w albanii pewnie sporo postów na ten temat ale że jestem leń to wrzućcie cuś o albanii /gdzie, za ile, po co, z kim i takie tam/ i jeśli ktoś samolotem był to też info please ....... kawałek linka??/

Święte słowa, podzielcie się wiedzą na temat Albanii.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 29.08.2018 20:41

gregor_r napisał(a):
kmusial napisał(a):Czy ktoś jechał do Czarnogóry, lub wracał przez Serbię? W jakim stanie jest droga poza autostradą?

Do Czarnogóry(Petrovac( jechałem przez BiH, przejście Hum/Scepan Polije, aby zobaczyć kanion Pivy. Wracałem przez Serbię, bo chciałem trochę miałem już dosyć tych wąskich dróg, w niezbyt ciekawym stanie w Czarnogórze (zaraz za przejściem granicznym).
...

ta droga w Czarnogórze mocno dziurawa? da się slalomem poomijać dziury? czy to jakieś przejściowe braki w asfalcie?
na jakim odcinku?
..."chciałem" się przejechać tą trasą w tym roku...
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 29.08.2018 21:49

Ale widoki są zadośćuczynieniem
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.08.2018 07:07

jechałem "różnymi" drogami (Albania), dlatego wolę dopytać o co dokładnie chodzi z tym felernym odcinkiem...
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 30.08.2018 07:36

Nic strasznego.Kawałek to szutrowa,utwardzona droga a dalej asfalt tak na szerokość jednego auta plus utwardzone pobocze(jest dość wąsko,ale pocieszę,że jest szerzej jak było 3 lata temu) Natomiast jest to dość krótki dystans a dalej jak na te regiony jest normalnie.
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 30.08.2018 13:40

ponawiam pytanie
powitać
po szumnych wakacjach w chorwacji w tym roku zaczynam poszukiwania czegoś w albanii pewnie sporo postów na ten temat ale że jestem leń to wrzućcie cuś o albanii /gdzie, za ile, po co, z kim i takie tam/ i jeśli ktoś samolotem był to też info please ....... kawałek linka?? .... aaa samochodem też pojade
potrzeba mi namiarów na miejscówki nieduże spokojne dla rodzin z dzieckami przy wodzie bez walki o leżaki
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.08.2018 13:47

Sporo informacji znajdziesz na fb w grupie o Albanii - informacji o hotelach jest tam zatrzęsienie oraz o dolotach (przez Korfu) z bp także.
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 31.08.2018 08:42

piekara114 napisał(a):Sporo informacji znajdziesz na fb w grupie o Albanii - informacji o hotelach jest tam zatrzęsienie oraz o dolotach (przez Korfu) z bp także.

dzięki bardzo
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.09.2018 22:04

gregor_r napisał(a):Czy przez Serbię da sie przejechać normalnymi drogami nie tak wąskimi jak na granicy BiH z Czarnogórą (dolina Pivy), trochę obawiam się tych wąskich dróg i mijania z samochodami jadącymi z przeciwnej strony i przepaścia zaraz za oknem samochodu.

i jak jechałeś? Serbia czy BiH?

najgorszy odcinek to Foca-Hum, gdzie zdecydowaną większość drogi (przy szanowaniu swojego samochodu osobowego) jechałem 2-3 biegiem, a jedynie tylko odcinek ok. 100 m na "jedynce"...
co do tych przepaści...to gdzieś tam "dalej" (kilka metrów) są, ale nie od razu za oknem samochodu (drzewa przy drodze nie potęgują lęku przestrzeni), jest nawet czasami "pobocze" z każdej strony drogi, mijałem się z autobusami i ciężarówkami...bez większych cyrków...trzeba czasami zatrzymać się i to wszystko...
można śmiało jechać, nawet tak jednorazowo z czystej ciekawości...
zdecydowanie "większe" wrażenie przepaści robią "kotorskie serpentyny" albo np. Llogara w Albanii, albo np. zjazd z góry Srd...albo sam nie wiem co jeszcze...
gregor_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregor_r » 10.09.2018 21:44

Sol-Wagon napisał(a):
gregor_r napisał(a):Czy przez Serbię da sie przejechać normalnymi drogami nie tak wąskimi jak na granicy BiH z Czarnogórą (dolina Pivy), trochę obawiam się tych wąskich dróg i mijania z samochodami jadącymi z przeciwnej strony i przepaścia zaraz za oknem samochodu.

najgorszy odcinek to Foca-Hum, gdzie zdecydowaną większość drogi (przy szanowaniu swojego samochodu osobowego) jechałem 2-3 biegiem, a jedynie tylko odcinek ok. 100 m na "jedynce"...
co do tych przepaści...to gdzieś tam "dalej" (kilka metrów) są, ale nie od razu za oknem samochodu (drzewa przy drodze nie potęgują lęku przestrzeni), jest nawet czasami "pobocze" z każdej strony drogi, mijałem się z autobusami i ciężarówkami...bez większych cyrków...trzeba czasami zatrzymać się i to wszystko...
zdecydowanie "większe" wrażenie przepaści robią "kotorskie serpentyny" albo np. Llogara w Albanii, albo np. zjazd z góry Srd...albo sam nie wiem co jeszcze...

Do Czarnogóry jechałem przez BiH (Słowacja-Węgry-Chorwacja-BiH-Czarnogóra). Nie omijałem płatnych dróg. Generalnie na filmikach droga przed przejściem Hum/Scepan Polije wyglądał na bardzo trudną, w rzeczywistości nie taki diabeł straszny jak go malują. Dało się spokojnie przejechać, nie rozpędzisz się za mocno, tym bardziej, że żona z boku tylko ciągle marudziła aby wolniej jechał :). Widoki w Kanionie Pivy przepiękne, chociaż bardzo mało miejsc widokowych, dużo krzaków i drzew i mało co widać. Zatrzymaliśmy się na parkinkgu (stary tunel) przed tamą, tam był piękny widok. Trasa zajęła nam 21h jazdy. Spaliśmy na południu Węgier. Na Węgrzech chyba dopiero na 5 stacji znalazłem LPG.
Jako, że lubię urozmaicenia to wracałem przez Serbię. Chciałem też uniknąć tego trudnego odcinka w górach, w okolicy granicy BiH/Czarnogóra. Na początku chciałem jechać przez kanion Tary, ale do końca nie wiedziałem którą drogą (chyba na Zabijak), i wydawała mi się dłuższa(chyba trzeba było jechać bardziej na zachód), pojechałem na przejście w Dobrakowie, potem na Uzice i Cacak, Belgrad itp. Droga powrotna przez Serbię dużo lepsze niż przez BiH. Cały czas masz po jednym pasie w każdą stronę drogi dobrej jakości. Myślałem, że trasa będzie szybsza jednak wyszło około 25h jazdy, zapewne dlatego że przez Serbię bardzo dużo dróg w górach prowadzi. I przegapiłem zjazd na przejście graniczne Serbia/Węgry - Bački Vinogradi/Ásotthalom i pojechałem na Roszke, a tutaj 1.5h musiałem stać.
Podsumowując droga przez BiH ciekawsza ze względu na przepiękne krajobrazy kanionu Piwy, coś tak pięknego widziałem pierwszy raz w życiu. Do tej pory super wydawały mi się potoki w Tatrach, jednak kanion Piwy bije wszystko.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.09.2018 21:50

Sol-Wagon napisał(a):

dla zainteresowanych "dokładnym" czasem przejazdu:
1. Doboj-Travnik / 2h;
2. Brod (koło Foca)-most na Pivie / 1h / ok. 28 km (googlemaps podaje 45 minut) / tak jak pisałem powyżej, zdecydowana większość odcinka Brod-Hum na 3-cim biegu;
3. Sutomore-Lepetane (wjazd na prom): 1h 15 min. / start o godz. 8.00 dnia 11.09 / natychmiastowy wjazd na prom;
4. granica z BiH, godz. 10.20 (na podstawie potwierdzenia płatności 3 EUR za przejazd);
5. Trebinje, przyjazd ok. godz. 11.00;
6. Trebinje-Brod (koło Foca) / 2,5 h;
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 193
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies