rufus295 napisał(a):Plan zacny. Oby udało sie wszystko zrealizować. Mogę jak coś podpowiedzieć odnośnie Durmitoru. Byłem 3 tygodnie temu 3 dni w wiosce Virak przed Żablijakiem. Wchodziłem na Bobka i Prutasa, Czarne jezioro. Inne tematy obleciałem 3 lata temu( wtedy to przejeżdżałem drogą P14 i powiedziałem sobie że jeszcze tutaj wrócę:)). Dróg sie nie bójcie , ja cały Durmitor i największę wzniesienia CRO pokonuję autkiem z 77 konną benzyną i wszedzie da radę wjechać:)
Dzięki! Śpimy w Zabljaku właśnie, całkiem blisko autem do Czarnego Jeziora. Szczytów raczej nie zamierzam zdobywać chociaż bardzo bym chciał, ale czasu mało. Więc głównie chcę się skupić na przejeździe drogą P14 właśnie aż do Pivsko Jezero. Chciałem zrobić kółko i wrócić trasą, która biegnie na północy Durmitoru, widzę na mapie, że jakaś tam jest, ale nie ma street view i nie wiem w jakim stanie i ile mi to czasowo wyjdzie. Wkleiłbym link, ale forum nie pozwala. :S Chodzi o drogę, która odbija z P14 w miejscowości Trsa i dalej idzie na Durmitor.
roykssop napisał(a):Krupi3r napisał(a):Ma ktoś ochotę i czas zerknąć na mój plan na Czarnogórę?
Fajny plan.
Rijeka Crnojevica - tu sie nie przerazcie, ta miejscowosc jest malowniczo polozona, ale bardzo zaniedbana i smutna (choc nam sie podoba, na trzy wyjazdy bylismy dwa razy). Jak juz bedziecie w okolicy Virpazar, to jak bedziecie mieli czas to polecam Zabljak Crnojevica. Ruiny zamku na wzgorzu z widokiem na rzeke Crnojevice i jezioro.
Droga wzdluz jeziora Szkoderskiego od Virpazar do Ulcinj to jakies 5-6h jazdy. Szerokosc jezdni miejscami 2,5m.
Dodalbym, ze jak juz bedziecie na poludniu w Ulcinj to koniecznie Velika Plaza i Ada Bojana.
Rijeka Crnojevica to tylko pierwszy nocleg, tuż koło mostu jak patrzyłem. Przylatujemy późno bo koło 19, bierzemy auto i od razu udajemy się tam spać i odpocząć, a wcześnie z rana w trasę więc tą miejscowość tylko liźniemy. Ale dzięki za info o zamku, może podjedziemy chociaż niby w Virpazar jest zamek Besac i tam chcieliśmy sobie wejść.
Przy okazji, czytałem, że z tej miejscowości robią jakieś rejsy po jeziorze lub chociaż do wyspy Gmozur gdzie stoją ruiny twierdzy, może ma ktoś jakiś namiar lub stronkę do polecenia?
skojola napisał(a):To i ja coś dorzucę. Droga do Ulcinj od miejscowości Krute (za Vladimirem) jest w remoncie. Jest przejezdna, ale nie ma nawierzchni, leży tłuczeń. Trzeba jechać bardzo wolno, przepuszczać samochody drogowców, czekać, aż skończą pracę. Jedzie się miejscami 10 km/h. Nikt nie kontroluje ruchu. W pewnym miejscu, gdzie nie było połowy drogi nad urwiskiem, trzeba było się wycofać, bo z naprzeciwka jechali drogowcy. Cofała tak się cała grupa samochodów. Nasz gospodarz radził jechać drogą z Krute do Dobrej Vody (ze względu na widoki), ale chcieliśmy zajechać do Ulcinj.
Droga wzdłuż jeziora przepiękna i ekscytująca
podobnie, jak pozostałe drogi.
Dzięki za info! Właśnie nie wiem czy do Ulcinj będziemy zajeżdżać, nocleg mamy w Barze, a czytając o Ulcinj jakoś mnie nie zachęciło. Może gdyby było więcej czasu.
Najbardziej mnie martwi droga na serpentyny Kotoru, która ponoć jest w remoncie, a nie mogę znaleźć konkretnych informacji czy jest przejezdna (niby jest, ale w określonych godzinach).
Tutaj mam mapkę z zaznaczonymi miejscami, które planujemy odwiedzić: drive.google.com/open?id=1i-f4lXJzeT1fPh1JCE_3LCr4xLIvSXz0&usp=sharing
Aaa i może ktoś jakieś knajpy poleci?