Droga wzdłuż jeziora przepiękna i ekscytująca

rufus295 napisał(a):Plan zacny. Oby udało sie wszystko zrealizować. Mogę jak coś podpowiedzieć odnośnie Durmitoru. Byłem 3 tygodnie temu 3 dni w wiosce Virak przed Żablijakiem. Wchodziłem na Bobka i Prutasa, Czarne jezioro. Inne tematy obleciałem 3 lata temu( wtedy to przejeżdżałem drogą P14 i powiedziałem sobie że jeszcze tutaj wrócę:)). Dróg sie nie bójcie , ja cały Durmitor i największę wzniesienia CRO pokonuję autkiem z 77 konną benzyną i wszedzie da radę wjechać:)
roykssop napisał(a):Krupi3r napisał(a):Ma ktoś ochotę i czas zerknąć na mój plan na Czarnogórę?
Fajny plan.
Rijeka Crnojevica - tu sie nie przerazcie, ta miejscowosc jest malowniczo polozona, ale bardzo zaniedbana i smutna (choc nam sie podoba, na trzy wyjazdy bylismy dwa razy). Jak juz bedziecie w okolicy Virpazar, to jak bedziecie mieli czas to polecam Zabljak Crnojevica. Ruiny zamku na wzgorzu z widokiem na rzeke Crnojevice i jezioro.
Droga wzdluz jeziora Szkoderskiego od Virpazar do Ulcinj to jakies 5-6h jazdy. Szerokosc jezdni miejscami 2,5m.
Dodalbym, ze jak juz bedziecie na poludniu w Ulcinj to koniecznie Velika Plaza i Ada Bojana.
skojola napisał(a):To i ja coś dorzucę. Droga do Ulcinj od miejscowości Krute (za Vladimirem) jest w remoncie. Jest przejezdna, ale nie ma nawierzchni, leży tłuczeń. Trzeba jechać bardzo wolno, przepuszczać samochody drogowców, czekać, aż skończą pracę. Jedzie się miejscami 10 km/h. Nikt nie kontroluje ruchu. W pewnym miejscu, gdzie nie było połowy drogi nad urwiskiem, trzeba było się wycofać, bo z naprzeciwka jechali drogowcy. Cofała tak się cała grupa samochodów. Nasz gospodarz radził jechać drogą z Krute do Dobrej Vody (ze względu na widoki), ale chcieliśmy zajechać do Ulcinj.
Droga wzdłuż jeziora przepiękna i ekscytującapodobnie, jak pozostałe drogi.
Krupi3r napisał(a):Najbardziej mnie martwi droga na serpentyny Kotoru, która ponoć jest w remoncie, a nie mogę znaleźć konkretnych informacji czy jest przejezdna (niby jest, ale w określonych godzinach).
skojola napisał(a):gregor_r napisał(a):Cześć. Wybieram się w tym roku w sierpniu pierwszy raz do Czarnogóry, to powiedz jaką trasą jechałaś, przez jakie kraje, czy drogami płątnymi, jaki czas podróży?
Cześć! Jechaliśmy trasą przez Słowację, Węgry, Chorwację i Bośnię. Wszędzie, gdzie się dało, płatnymi drogami. Zajęło nam to dwa dni, bo nie spieszyliśmy się. Tu, na Forum, czytałam wielokrotnie stwierdzenie, że podróż do celu, to część urlopu, i my też tak uważamy.
Granicę Polski przekraczaliśmy w Zwardoniu (zaraz za granicą kupowaliśmy winietę), potem przez Czadcę do Żyliny i autostradą D1 do Bratysławy, przejście graniczne Rajka (zakup winiety po stronie węgierskiej – taniej, niż po słowackiej), autostradą M1 do Budapesztu, potem M6 do przejścia granicznego w Udvarze i dalej do Bilje w Chorwacji, bo tam mieliśmy nocleg. Wyjechaliśmy z Piaseczna o 3 rano, dojechaliśmy na miejsce około 16. Po drodze były przerwy na tankowania, zakup winiet, śniadanie, rozprostowanie kości, półgodzinne opóźnienie z powodu korka przed Budapesztem, przejście graniczne (około 15 minut) i dojechaliśmy na 16.00. Trasa około 1085 km.
Drugiego dnia wyruszyliśmy o 5 rano. Dojechaliśmy przez Osijek do autostrady w Chorwacji i kierowaliśmy się na przejście w Šamac, potem cały czas drogą E73, przez Doboj, do autostrady przed Sarajewem, która zaczyna się w Zenicy. Za Sarajewem jechaliśmy drogą M18 do przejścia Hum/Šćepan Polje (chcieliśmy zobaczyć Kanion Pivy), potem przez Niksic do Podgoricy (E762). Z Podgoricy nad morze jechaliśmy tunelem Sozina (bo szybciej). Na miejsce dojechaliśmy też około 16.00. Oczywiście były przerwy na obowiązkowe 2 tankowania w Bośni (najtańsza benzyna), śniadanie, dwa przejścia graniczne (dłużej w Šćepan Polje – więcej samochodów) i robienie zdjęć, zdjęć, zdjęć…Trasa około 590 km.
gregor_r napisał(a):Od 1m22s drogą wydaje się niebezpieczna, nad urwiskiem prowadzi.
Czy przez te okolice jest duże natężenie ruchu?
czapir napisał(a):Jeżeli pojedziesz z piękną Panną, która potocznie ludzie nazywają żoną, chwila ta będzie trwała wieki![]()
![]()
Krupi3r napisał(a):Chciałem zrobić kółko i wrócić trasą, która biegnie na północy Durmitoru, widzę na mapie, że jakaś tam jest, ale nie ma street view i nie wiem w jakim stanie i ile mi to czasowo wyjdzie. Wkleiłbym link, ale forum nie pozwala. :S Chodzi o drogę, która odbija z P14 w miejscowości Trsa i dalej idzie na Durmitor.
Bodek1 napisał(a):Proszę o info jakie stacje paliw wybierać w Albanii i Czarnogórze i Bośni by diesel nie był szkodliwy dla auta![]()
Pamięta ktoś ceny, chcę jechać trasą powrotną z Grecji z pauzą w okolicach Szkodry lub Płuzine bądź Zablijak.
Ile czasu przejazdu dołożyć z grubsza do tego z gogle ,Wszelkie info mile widziane