Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 01.07.2018 14:55

Krupi3r napisał(a):Ja w Chorwacji jeździłem na Sygicu i spisywał się względnie dobrze, ale widzę, że na Czarnogórę ma beznadziejne mapy. Jadę w lipcu i najprawdopodobniej będę używał Maps.me, ale zobaczę też polecane Here We Go.

Mam przy okazji pytanie odnośnie murów w Kotorze. Wyczytałem już, że wejście na nie z miasta kosztuje jakoś 8€, ale wiem, że jest darmowe wejście poza miastem, które później łączy się z płatną trasą. Znajduje się tutaj:

42°25'37.9"N 18°46'24.1"E

Pytanie jak jest z zejściem. Bo chcę wejść darmowym, zrobić kółko i wyjść płatnym. Sprawdzają tam jakieś bilety na wyjściu czy coś? :P Chyba nie powinni bo szlak prowadzi praktycznie od parku Lovcen i jak ktoś będzie chciał sobie tamtędy iść w stronę Kotoru to co? ;p

Byłem wczoraj w Dubrowniku na starym mieście, wejście na mury 20 euro :) więc nie wchodziłem na mury, kolejka linowa chyba 25 euro, na górę nad dubriwnikiem, mały kawałek pizzy od 3 do 4,5 euro, piwo w hotelu 7 euro, a w sklepie od 1,5 do 2 euro, ogólnie że 2 do 4 razy wszytko droższe niż w Czarnogórze a czasem i iwiecej. Dużo Amerykanów Anglików Japończyków i to ceny pod nich. :) pozdro z Petrovac :)
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 01.07.2018 14:56

A parkingi drogie też i ciężko o miejsce wolne nawet na płatnych parkingach :) 2 strefa 4 euro godzina 3 strefa 1,5 euro za godzinę. No i zadko akceptują euro wola kartę albo kuny
gregor_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregor_r » 01.07.2018 18:57

Na początku myślałem o automapie, ale po wejściu na ich stronę: http://www.automapa.pl/pl/produkty/mapa-europy/zawartosc/ jest mapa pokrycia krajów i Czarnogóra (Serbia, przenią nią zamierzam jechać) jest koloru ciemnozielonego czyli: częściowe pokrycie siatką dróg (drogi główne oraz w części miast), także dało to mi do myślenia. I zacząłem zastanawiać sie na google maps w trybie offline. Jest darmowy i podobno ma dobre pokrycie europu, ktoś używał go?
Automapy używałem kilka lat temu, na swojej starej nawigacji, jedną z jej zalet jest punkt pośredni tzw via, który nie przechodzi tak jak w google przez konkretny adres tylko w okolicy punktu.
czapir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czapir » 01.07.2018 20:01

Automapa daje radę. Ma pokrycie we wszystkich "przejezdnych drogach". To nie Europa, tam rządzą góry...chyba że wybierasz "offroad" ale to już inna bajka. Na zwykłych drogach w wielu miejscach jest stan powyżej stresu i dreszczyk emocji. Będę w lipcu w Montenegro i wszystkie perełki do zobaczenia mapa ogarnia.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 01.07.2018 21:10

np. Albania, Macedonia, czy BiH na automapie bez problemu...a i tak niby z "głównych" dróg nie raz trzeba było rezygnować...
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 02.07.2018 07:51

gregor_r napisał(a):Na początku myślałem o automapie, ale po wejściu na ich stronę: http://www.automapa.pl/pl/produkty/mapa-europy/zawartosc/ jest mapa pokrycia krajów i Czarnogóra (Serbia, przenią nią zamierzam jechać) jest koloru ciemnozielonego czyli: częściowe pokrycie siatką dróg (drogi główne oraz w części miast), także dało to mi do myślenia. I zacząłem zastanawiać sie na google maps w trybie offline. Jest darmowy i podobno ma dobre pokrycie europu, ktoś używał go?
Automapy używałem kilka lat temu, na swojej starej nawigacji, jedną z jej zalet jest punkt pośredni tzw via, który nie przechodzi tak jak w google przez konkretny adres tylko w okolicy punktu.

Cały czas jeżdżę na Automapie i nie było problemów z jazdą po krajach bałkańskich :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2018 11:36

mike_ napisał(a):No i zadko akceptują euro wola kartę albo kuny
No ale to nie dziwne, ze nie akceptują EUR, skoro w Chorwacji obowiązuje kuna..
Dubrovnik to wyższa liga, na linii morskiej Split-Grecja raczej nie ma innego miasta o takiej reputacji i tak ładnego.
Krupi3r
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krupi3r » 02.07.2018 12:46

mike_ napisał(a):Byłem wczoraj w Dubrowniku na starym mieście, wejście na mury 20 euro :) więc nie wchodziłem na mury, kolejka linowa chyba 25 euro, na górę nad dubriwnikiem, mały kawałek pizzy od 3 do 4,5 euro, piwo w hotelu 7 euro, a w sklepie od 1,5 do 2 euro, ogólnie że 2 do 4 razy wszytko droższe niż w Czarnogórze a czasem i iwiecej. Dużo Amerykanów Anglików Japończyków i to ceny pod nich. :) pozdro z Petrovac :)

Ale ja pisałem o Kotorze. :P
jacek36
Odkrywca
Czarnogóra autem

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek36 » 02.07.2018 13:06

witam serdecznie, pierwszy raz chcemy jechać do Czarnogóry, autem, z namiotem, na campingi. Co polecacie i którędy najlepiej jechać z Wrocławia?
Budva, Kotor czy Petrovac na M.???

jacek36
boqler
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boqler » 04.07.2018 08:04

Hej, w połowie sierpnia wybieramy się z dziewczyną do Czarnogóry. Jedziemy z Trójmiasta więc jest kawałek. Zatrzymujemy się na nocleg w Wiśle, Osijeku, Sarajevie, później 1 noc w Zablijaku, kilka dni na południu nad morzem i tydzień Kotor jako baza wypadowa. Wyjeżdżamy po południu stąd nocleg jeszcze w Polsce. Jedziemy na spokojnie, myślałem nad jednym rzutem z Wisły do Sarajeva ale chyba nie ma co się zabijać.

Trasę planuję mniej więcej tak - ktoś ją jeździł, są może lepsze, szybsze? Powrót przez Budapeszt i Zwoleń.
Chciałem podrzucić link do mapy ale jeszcze nie mogę więc trasa tak: Polska (Gdynia-Wisła), Słowacja (przejście w Zwardoniu, Trenczyn-Trnawa, przejście do Węgier w Komarno), Węgry (M1 do Budapesztu i M6 na południe, przejście z Chorwacją
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 04.07.2018 08:05

Wiecie może, czy droga P1 na Lovcen jest przejezdne? Mapy Google podają że jest zamknięta. Jechał ktoś może ostatnio?
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 04.07.2018 08:23

boqler napisał(a):Hej, w połowie sierpnia wybieramy się z dziewczyną do Czarnogóry. Jedziemy z Trójmiasta więc jest kawałek. Zatrzymujemy się na nocleg w Wiśle, Osijeku, Sarajevie, później 1 noc w Zablijaku, kilka dni na południu nad morzem i tydzień Kotor jako baza wypadowa. Wyjeżdżamy po południu stąd nocleg jeszcze w Polsce. Jedziemy na spokojnie, myślałem nad jednym rzutem z Wisły do Sarajeva ale chyba nie ma co się zabijać.

Trasę planuję mniej więcej tak - ktoś ją jeździł, są może lepsze, szybsze? Powrót przez Budapeszt i Zwoleń.
Chciałem podrzucić link do mapy ale jeszcze nie mogę więc trasa tak: Polska (Gdynia-Wisła), Słowacja (przejście w Zwardoniu, Trenczyn-Trnawa, przejście do Węgier w Komarno), Węgry (M1 do Budapesztu i M6 na południe, przejście z Chorwacją

ja bym sobie odpuścił Wisłe i Osjek,
z Trójmiasta to wydaje mi się że bez "większej" spinki powinniście dociągnąć
do Bratysławy czy Budapesztu,
następny nocleg Sarajewo,tutaj jeśli masz możliwość warto cały dzień połazić,
z Sarajewa do Zabliaka kawałeczek może wam "chodzi" po głowie Tara rafting :papa:
boqler
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boqler » 04.07.2018 10:01

599 napisał(a):ja bym sobie odpuścił Wisłe i Osjek,
z Sarajewa do Zabliaka kawałeczek może wam "chodzi" po głowie Tara rafting :papa:

Tak, dokładnie mamy w planach rafting :) Co do przejazdu, kurcze wyjeżdżając po południu (17-18) i lecieć do Budapesztu (ok 12h jazdy) to pół dnia będę odsypiać :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 04.07.2018 11:19

boqler napisał(a):
599 napisał(a):ja bym sobie odpuścił Wisłe i Osjek,

Tak, dokładnie mamy w planach rafting :) Co do przejazdu, kurcze wyjeżdżając po południu (17-18) i lecieć do Budapesztu (ok 12h jazdy) to pół dnia będę odsypiać :)

sorki jakoś mi uciekło ze jedziesz po południu
ale i tak zmodyfikowałbym to tak aby do Sarajewa na jeden nocleg jechać,
no ale jak kto woli,
rafting,most na Tarze,kanion Pivy ,zazdroszczę, :wink:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 04.07.2018 17:24

rufus295 napisał(a):Wiecie może, czy droga P1 na Lovcen jest przejezdne? Mapy Google podają że jest zamknięta. Jechał ktoś może ostatnio?

wróć się do str.186 niniejszego tematu i poczytaj...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 187
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone