wieska napisał(a):Witam wszystkich i pozdrawiam, mam nadzieję że mogę to ująć w nowy wątek
Jestem tu nowa i pierwszy też raz wybieram się do Czarnogóry na razie w okolice Budvy.
Po kilkudniowym czytaniu na forach i na tym też ustaliłam sobie taką trasę: (...)
Przestrzegam przed drogą R426 w BiH, która na odcinku wielu km jest tak wąska, że mieści się na niej tylko jeden samochód, więc jazda Fordem Transitem może trwać o wiele dłużej niż podpowiada nawigacja. Droga R428 również może przysporzyć kierowcy i pasażerom takiego samochodu kilku niezapomnianych wrażeń
Czytając Twój program, nie zauważyłem dwóch obowiązkowych dla turysty miejscowości nad Boką Kotorską, tj. Perast i Kotor. Absolutnie nie możecie ich sobie odpuścić. Nieco dalej i o wiele wyżej jest Cetinje (pol. Cetynia), dawna stolica Czarnogóry, którą również trzeba zobaczyć. Dojazd z Budvy drogą M2.3 (na początku maja br. było na niej kilka placów budowy, ale ogólnie jedzie się bardzo sprawnie), natomiast nie polecam - jedynie ze względu na Wasz samochód, bo poza tym odcinek jest rewelacyjny - drogi P1 (cudowne widoki lotnicze na Bokę Kotorską jak poniżej).
Jeśli traficie do Cetinje, to pomyślcie o Parku Narodowym Lovcen, choć ograniczeniem znów może okazać się Wasze duże auto...
Szerokiej drogi i szczęśliwego powrotu!