Jechałem w tym roku przez Słowację dwa razy samochodem osobowym.
W lipcu do Chorwacji, w sierpniu na Węgry.
Nic na szybę nie przyklejałem.
https://www.eznamka.sk/selfcare/home/
tuktuk napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):wieska napisał(a):Witam wszystkich i pozdrawiam
(Uwaga . Znam tą trasę i jak ktoś nie chce płacić to w nawigacji nastawić Sena i wykluczyć płatne.
Wtedy przeprowadzić powinno drogami równoległymi bezpłatnymi.
Są 2 odcinki płatne z Presov do Koszyc i przed granicą z Węgrami droga płatna R4.
Cena winiety na 10 dni 10 euro . Kupić w internecie!! bo już na stacjach trudno je dostać
znalazłam dopiero w Presov )
Witam.
Jakie winiety trudno dostać na stacjach benzynowych na Słowacji.
Obowiązują elektroniczne, opłatę po okazaniu dowodu rejestracyjnego można zrobić na każdej większej stacji benzynowej.
Chyba jednak jeszcze nie elektroniczne. przynajmniej dla samochodów osobowych dalej naklejki na szyby
wieska napisał(a): Cena winiety na 10 dni 10 euro . Kupić w internecie!! bo już na stacjach trudno je dostać
znalazłam dopiero w Presov )
tuktuk napisał(a):Chyba jednak jeszcze nie elektroniczne. przynajmniej dla samochodów osobowych dalej naklejki na szyby
wieska napisał(a):w nawigacji nastawić Sena i wykluczyć płatne.
Wtedy przeprowadzić powinno drogami równoległymi bezpłatnymi
wieska napisał(a):2. Z Budapesztu autostradą do Mohacs i na Osijek potem w Strużani dojeżdżam do autostrady
i następnie:
Zupanja , Srebenik, Tuzla, Olavo, do Sarajeva,
(...)
Lepiej przez Tuzlę czy Doboj z Osjek do Sarajeva ??
wieska napisał(a):Następnie chciałabym zwiedzić wodospady Kravica
( może ktoś podpowie jakiś camping niedrogi w okolicy wodospadów lub gdzie można przenocować w kamperze )
wieska napisał(a):Dziękuję za rady.
Na Słowację winietę można kupić tylko przez internet albo na stacji benzynowej, ale w większych miastach bo pytałam na kilku i kupiłam ją dopiero w Presovie na stacji.
wieska napisał(a):Dziękuję za rady.
Na Słowację winietę można kupić tylko przez internet albo na stacji benzynowej, ale w większych miastach bo pytałam na kilku i kupiłam ją dopiero w Presovie na stacji.
Teraz już kupuję programem eznamka.
Skorzystam z rady i do Sarajeva pojadę łatwiejsza trasą.
Nadialena napisał(a):A ja mam pytanie do osób przebywających obecnie, bądź tych, które niedawno wróciły z Czarnogóry.
Jak plasują się ceny w sklepach spożywczych? Owoce, warzywa, alkohol, przekąski, pamiątki - jakiego rzędu są to ceny?
Zastanawiam się właśnie ile euro wziąć ze sobą
JurekM73 napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):proszę Cie...
Znam takich co mylą Słowację ze Słowenią
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe