walp napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):czyli jakieś 30 E w sezonie za 3 osoby doba?
My dwa lata temu, płaciliśmy w sierpniu 10 euro/os.
jest to możliwe z aneksem kuchennym, balkonem i internetem?
Sol-Wagon napisał(a):walp napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):czyli jakieś 30 E w sezonie za 3 osoby doba?
My dwa lata temu, płaciliśmy w sierpniu 10 euro/os.
jest to możliwe z aneksem kuchennym, balkonem i internetem?
Prez napisał(a):My wyjeżdżamy do KSAMIL w Albanii (miało być wcześniej, ale życie zmienia plany) 1 sierpnia rano, z Wa-wy.
Trasa najszybsza i najdroższa ok 2200km w jedną stronę. Apropos trasy i jej drobnej optymalizacji, po studiowaniu mapy i wynikach czasowych na GoogleMaps rezygnujemy z winiety czeskiej i jedziemy owszem kawałek przez Czechy, ale do Słowacji i dalej już autostradą przez Grecję. Postój będzie na Węgrzech i drugi może w Serbii przy granicy z Macedonią.
Chętnie zapoznam się z waszymi wrażeniami i uwagami na temat trasy, a w szczególności na temat wrażeń ze swojego pobytu w Albanii. Wiem z poprzedniego swojego postu, że z CB podczas podróży raczej nie ma problemów, co najwyżej trzeba zdjąć antenę na granicach, żeby się nie czepiali. Wiem żeby uważać na prędkość i nie przekraczać 140 Km/h autostradach, bo jest sporo kontroli.
Ale:
- czy bierzecie lokalną walutę na bramki w Serbii i Macedonii, bo kartą płacić nie można, a przelicznik Euro mają z kosmosu
- czy warto wymienić złotówki na leki, czy wziąć euro i wymieniać tam na miejscu. Jak wygląda przelicznik.
- jak wygląda kwestia płacenia kartą na południu Albanii, czy poprawiło się czy tylko gotówka np na stacjach benz.
- czy za pokoje w apartamentach płaciliście kartą, czy też wchodziła w grę tylko gotówka,
- gdzie najlepiej i bezpieczniej wymieniać euro, czy biorą jakąś prowizję ?
- Czy w ogóle w KSAMIL są bankomaty, czy muszę jechać do SARANDY
- apropos rezerwacji, czy to prawda, że na miejscu jest sporo kwater, których nie ma na Booking.com i innych "wynajmowarkach turystycznych" i można coś wynająć bez wcześniejszej rezerwacji ?
- jakie ceny w sierpniu, czyli w szczycie sezonu, uważacie za normalne za apartament dla 3 os. rodziny, żeby nie naciąć się ?
Pozdrawiam
Pudelek napisał(a):z innej bajki: jechał może ktoś tą drogą (https://www.google.pl/maps/dir/42.40067 ... 5845,13.5z) i wie w jakim jest stanie? Zastanawiam się nad nią nad ewentualnym skrótem z Cetyni do Kotoru (skrótem widokowym, nie czasowym).
JurekM73 napisał(a):Sporo ludzi tak robi i zawsze coś znajdują. Niestety portale oferujące apartamenty i inne noclegi w AL nie są tak rozwinięte jak w Cro (ale z roku na rok jest coraz lepiej).
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem szukania czegoś na miejscu, bo presja czasu, zmęczenie i bierzesz co jest pod ręką aby mieć dach nad głową.
Teraz z relacji ludzi którzy są w AL wiem, że kwater jest sporo. W szczycie sezonu (w Al to sierpień) może być gorzej aby dostać coś porządnego i blisko plaży. Należy pamiętać, że w Al noclegi na pewno są tańsze niż w Cro, ale też i niska cena wiąże się z podłym standardem - niestety standard w wielu miejscach jest dużo niższy niż w Cro czy MNE (chodzi głownie o łazienki )
Na pewno coś znajdziesz. W jaki rejon się wybierasz ?
Pudelek napisał(a):z innej bajki: jechał może ktoś tą drogą (https://www.google.pl/maps/dir/42.40067 ... 5845,13.5z) i wie w jakim jest stanie? Zastanawiam się nad nią nad ewentualnym skrótem z Cetyni do Kotoru (skrótem widokowym, nie czasowym).
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe