Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.07.2006 07:22

zawodowiec napisał(a):Typie, na summitpostowej stronie Ocnjaka kliknij na Routes - classical approach po lewej stronie. Z tego co pisze to latem nie potrzeba żadnego szpeju :)

Mówisz - masz!

Uspon na Očnjak:
Wejście na Očnjak

Pošavši iz podnožja, na samom početku staze nalazi se prilično strma i klizava livada. Samo kretanje nije problem, ali u slučaju okliznuća posledice mogu biti prilično ozbiljne. Zato na tom mestu postavljamo gelender. Tačnije Dejan Hvetković formira gelender od 50m užeta, a mi ostali ga uz pojaseve koristimo kao osiguranje. Nakon toga strma staza nastavlja do samog podnožja stene Očnjaka na oko 2000m visine. Na ovom mestu se nalazimo svih dvadeset četvoro, pravimo kraću pauzu, a zatim se delimo u dve grupe od po 12 planinara i planinarki. Prva grupa odmah kreće na završni uspon, dok druga grupa na ovom mestu ostaje čekajući prvu grupu da uspešno okonča ovaj uspon i vrati se. Prvu grupu je predvodio Hvetko, a drugu Lončar. (...)

Na początku jest stroma i śliska łąka (pewnie raczej "trawki" w znaczeniu tatrzańskim) - niby nie problem ale przy pośliźnięciu może być przykro. No więc przewodnik założył 50m poręczówkę którą sobie pomogli. Potem stroma ścieżka do samego podnóża ściany Ocnjaka na 2000m. Tam się podzielili na 2 grupy, pierwsza poszła na szczyt z jednym przewodnikiem, druga poczekała aż tamci zejdą i też poszła z drugim.

Ova staza je "markirana" sajlom koja je nekada davno postavljena, sada je malo dotrajala ali i dalje dobro služi. Navezujemo naše pojaseve na sajlu i tako se osiguravamo. Obzirom da je stena prilično krušljiva i da je izuzetno lako odroniti kamen - pravimo medjusobna rastojanja i koračamo što je moguće opreznije. Na nekoliko mesta je bilo potrebno savladati vertikale od po par metara, ali nije bilo nikakvih problema. Za oko sat vremena svi smo na vrhu. (...)

Na tym ostatnim odcinku jest stalowa linka, dosyć stara ale dalej dobrze się trzyma. Przypięli się do niej (lonżami) do swoich uprzęży i tak się asekurowali. Jest rzęch (kruszyzna) więc zachowywali odstępy i szli ostrożnie. W niektórych miejscach było po parę metrów pionu ale poszło bez problemu. Po około godzinie weszli na szczyt.

Na moje oko jak to na hromadnym vystupie wszelkie środki ostrożności zachowane, pewnie sporo uczestników było niespecjalnie obytych ze skałą, lufą (przepaścistością) itp. więc może nawet nadmiar tej ostrożności trzeba było zachować, no i dobrze. Między wierszami czytam że sam bym poszedł bez szpeju. Napisz mi jeszcze raz jakie macie doświadczenie to zapytam Vlada, autora strony o Ocnjaku na summitpost co by Wam radził ze szpejem. Niby pisze że latem nic nie trzeba ale można się upewnić. Jakby co to pytaj o co jeszcze chcesz.
pzdr

Doświadczenie, hmmm po prostu chodzimy wszędzie tam gdzie "szpej" nie jest potrzebny, powiedzmy max trudnosci to np. Orla bez użycia zabezpieczeń, łańcuchów (oprócz dwóch miejsc, bo np do Koziej przełęczy bez użycia drabinki nie schodziłem hehe :-)).
Ale wolałbym w zupełnie obcym terenie nie przesadzać. Oczywiście nie zabieramy żadnego sprzętu. Najwyżej kawałek liny. Nie ryzykujemy za bardzo, czasem wolimy się wycofać, żeby jeszcze trochę pożyć :-)
Jeśli Vlado miałby jakieś zdjęcia z tych trudnijszych miejsc, byłbym "dźwięczny" bo "honorny" kształt góry aż zachęca do wyjścia na nią :-).
Przy okazji zapytaj co bardziej by polecał - Ocnjak czy Karanfile, bo są one obok siebie i podejrzewam mają podobny stopień trudnosci....
A na summitpost ciekawie brzmi opis tego przejscia po 70 cm szerokosci grańce, z przepaściami w tle.... brrr
Ehhh, chyba wszystkiego podczas jednego wyjazdu sie nie da zrobic..... Trzeba bedzie wybierać....
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 15.07.2006 07:55

LOBBY CZARNOGÓRSKO-ALBAŃSKIE! :wink: : trzymać kciuki za Typa i ekipę- bardzo!!!! :lol: już, mam nadzieję, wyjechali.
Szerokiej drogi! :papa: :papa:
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 15.07.2006 23:35

typ napisał(a):
Jolanta Michno napisał(a):
typ napisał(a): Zeby tylko samochód nie odmówił posłuszeństwa, żeby tylko zdrowie nie odmówiło posłuszeństwa......

Zeby tylko samochód nie odmówił posłuszeństwa, żeby tylko zdrowie nie odmówiło posłuszeństwa......

Zeby tylko samochód nie odmówił posłuszeństwa, żeby tylko zdrowie nie odmówiło posłuszeństwa......

:-)

AMEN! :D

Pozdrav
Jola

Musi sie udac!

Jasne, że musi!!! I nie tylko to. :D
Trzymamy kciuki! :)

Telepatyczny pozdrav i sretan put! :papa:
Jola
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.07.2006 12:56

Z OSTATNIEJ CHWILI!!!

Przed chwilą światowe agencje podały że Typ wszedł na Maja Jezerce!

Z tego co wiem od południa. Wcześniej zaliczyli Durmitor (Bobotov Kuk i Prutas), Komovi i Ocnjaka w czarnogórskich Prokletijach.

Gratulacje :D
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 23.07.2006 22:17

GRATULACJE!!! :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.07.2006 23:15

Mówiąc krótko Typ wysoko zaszedł tego lata :wink: Będą fajne foty.

Wie ktoś jak to jest wysoko?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.07.2006 23:31

2694 - wyżej niż Tatry :)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 24.07.2006 07:30

GRATULACJE !!! dla TYPA i Jego ekipy :D

Udalo się, no ale po takich przygotowaniach - musialo sie udać!

Też z niecierpliwością będę czekać na relację. Niestety, gdy będzie powstawać mnie nie będzie :( - wracam dopiero 15 08, ale poczytam po powrocie. Z pewnością wiele informacji przyda mi sie za rok - Durmitor zaliczony ale inne góry Czarnogóry czekają ......:D

Zawodowcu - szykujesz niezlą Summitpostową ekipę :wink: Twoją relację (mam nadzieję że będzie) pewnie będę śledzić na bieżąco... Powodzenia! :D

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 24.07.2006 07:37 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 24.07.2006 07:34

Bogu dzieki ze sie wszystko poukładało! hiiii! swietnie!!!!
GRATULACJE
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 24.07.2006 10:26

zawodowiec napisał(a):Z OSTATNIEJ CHWILI!!!

Przed chwilą światowe agencje podały że Typ wszedł na Maja Jezerce!

Z tego co wiem od południa. Wcześniej zaliczyli Durmitor (Bobotov Kuk i Prutas), Komovi i Ocnjaka w czarnogórskich Prokletijach.

Gratulacje :D

Moim zdaniem to jedna z najpiękniejszych wiadomosci w historii tego forum! :lol: Czytając od początku ten wątek widać to wyrażnie, jak... jak z samego szczytu Maji :lol: !
TYPIA EKIPO - OGROMNE GRATULACJE!!!
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.07.2006 12:45

A dzisiaj...

Typom gratulujemy Koraba

:D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.07.2006 12:52

GRATULACJE :!:

Aż im zazdroszczę...
No to będzie relacja... :D SUPER!

Aż się boję czytać co będzie następne - M. Everest??? :wink:
Ostatnio edytowano 25.07.2006 12:56 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 25.07.2006 12:52

Ohoho... znowu światowe agencje podały?
Nie ma to jak informacje z pierwszej ręki...

Typy, GRATULACJE!!! :D

No, musiało się udać - i to, i tamto...
Ciekawe, co jeszcze światowe agencje wkrótce podadzą... :wink:

Pozdrav
Jola
von Laos
Odkrywca
:-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 25.07.2006 22:30

Zawodowiec, gdybys slyszal sie z Typem przekaz mu gratulacje rowniez ode mnie.
A jezeli nie to z pewnoscia, jak wroci to sam przeczyta.

Dobra robota Typie! :!:
:)
Czekamy na fotoreportaz.

Przy okazji mam pewna propozycje. Niech kazda relacja pojawia sie w osobnym watku, ok? Bedzie latwiej czytac. W sumie obojetne, czy poumieszczamy je tutaj, czy w dziale "relacje z podrozy", aczkolwiek w ten drugi dzial wydaje sie odpowiedniejszy, choc pewnie warto bedzie pogadac w tej sprawie z moderatorem i poprosic o przymkniecie oka. :wink:

Ja juz siedze, jak na szpilkach. Za tydzien startujemy, a wejscie na MJ zapisane zostalo planie podrozy na 8 lub 9 sierpnia (akurat wtedy wypada pelnia ksiezyca, ktory dodatkowo przez cala noc swiecic bedzie na niebie).

W zeszlym roku tez byla pelnia podczas pierwszej nocy w Albanii. Akurat wracalismy wtedy z Butryntu do Sarandy. To wlasnie ksiezyc jako pierwszy oswietlil toczaca sie po szosie bez swiatel ciezarowke... :D

Nie wiem dlaczego, ale wlasnie przypomnial mi sie dialog z "Misia":

- wegiel przywiezli
- Jezus, Maria, bedzie wojna
- alez co mama, jaka wojna
- a mowie ci, w '39 tez przywiezli...
:D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.07.2006 23:04

Widzę że Maja w tym roku zaliczy więcej polskich wejść niż w całej swojej dotychczasowej historii :lol: Von Laos, niestety się miniemy, będziesz parę dni przede mną. Do 11.08 siedzimy na Hvarze.
Moja Pani leci ze Splitu 12.08 rano a ja zostaję ze skodzinką. Jak dobrze pójdzie to robimy najazd na Albanię od strony Theti z 2 znajomymi Chorwatami i Bośniaczką z Sarajewa. Cele w Prokletijach jeszcze do ustalenia, ale pewnie Maja Jezerce od południa i może jeszcze jakieś inne szczyty.
W międzyczasie się szykuje grubsza akcja od północy, zobaczcie tu na summitpost, jakby się otwierało nie tu gdzie trzeba to wejdźcie na 13 stronę wątku.
pozdrav svima!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone