reddccrew napisał(a):Szybkie pytanie planuje wyjazd do Chorwacji ew Czarnogóry samochodem. Jaka trasa tu i tu będzie najszybsza? Jakimi krajami?
reddccrew napisał(a):Opłaty w CZ SK HU są mi znane więc nie trzeba się powtarzać pytanie jak inne państwa?
reddccrew napisał(a):Jak ma się czas dojazdu wdł google maps?
reddccrew napisał(a):Jak sama Czarnogóra?
Bondkr napisał(a):Byłem w ub. roku w Ulcinju na przełomie sierpnia i września i nie podobało się, jak zresztą w całej Czarnogórze. To taka Chorwacja B. Od cholery Cyganów i to na każdym kroku, ceny wcale nie takie atrakcyjne. O policji wymuszającej łapówki za rzekome wykroczenia drogowe nie wspomnę, na szczęście mają tanio- 5-10 euro rozwiązuje kłopot. W Ulcinju są 2 "miejskie" plaże, jak to już opisano, Duża i Mała. Mała w centrum miasta, Duża na obrzeżach (stoi na 2-pasmówce dojazdowej policja z radarem). Na obu tłok przeogromny. Z Dużej można się co prawda udać na cześć nie ucywilizowaną ale natychmiast natykamy się na osiedle Cyganów w postaci bud zbudowanych z bądź czego i postawionych na plaży. My jeździliśmy na plażę zwaną Valdanos, parę km od centrum miasta. Darmowa, ogrodzona, na bramie wjazdowej strażnik, jest knajpa i w miarę mało ludzi a we wrześniu to już dosłownie pojedyncze osoby. Tu (Ulcinj) Rosjan nie ma, okupują Budvę i Kotor.Nie wiem czy było to wspomniane, nawet jeśli to przypomnę. KONIECZNIE mieć przy wyjeździe z Czarnogóry potwierdzenie opłaty klimatycznej- obowiązuje, jeśli na terenie tego kraju przebywa się dłużej niż bodajże 3 dni-nie jestem pewien. Mnie brak kwitu kosztował 40 euro do kieszeni straży granicznej, grożenie 400 czy 600 euro mandatem (za 2 osoby) i tego typu przyjemności. Wynikło to po pierwsze z mojej niewiedzy a po drugie z nieuczciwości gospodarza, który to jest taką opłatę od nas zobowiązany pobrać i kwit dać. O przygodach z apartamentem szkoda pisać, takiej maniany jak jeżdżę 15 lat na Bałkany nie spotkałem. Dla mnie- Montenegro- thank U very much, never again. Ale może po prostu miałem pecha.
MarPat napisał(a):Dzień dobry. Jak najtaniej dzwonić z Polski do Czarnogóry i z Czarnogóry do Polski? Koszt rozmów oferowanych przez polskich operatorów to między 5 a 9 zł za minutę połączenia. Czy są jakieś sposoby na obniżenie tych opłat dla obu stron? Czy może jakieś sposoby z wykorzystaniem internetu? Co możecie doradzić? Pozdrawiam serdecznie.
reddccrew napisał(a):Interesuje mnie tylko szybka jazda - koszt nie jest istotny mam winety roczne CZ SK HU więc luz. Liczę na Wasze propozycje tylko autostrady.
Pioracz napisał(a):opłaty klimatycznej nikt ani ode mnie, ani żadnego z wielu moich znajomych którzy byli w Czarnogórze nie wymagał na granicy.
Pudelek napisał(a):Pioracz napisał(a):opłaty klimatycznej nikt ani ode mnie, ani żadnego z wielu moich znajomych którzy byli w Czarnogórze nie wymagał na granicy.
opłaty klimatycznej to chyba na żadnej granicy nie wymagają słyszałem o opłatach ekologicznych, ale to chyba nie to
Pioracz napisał(a):Pudelek napisał(a):Pioracz napisał(a):opłaty klimatycznej nikt ani ode mnie, ani żadnego z wielu moich znajomych którzy byli w Czarnogórze nie wymagał na granicy.
opłaty klimatycznej to chyba na żadnej granicy nie wymagają słyszałem o opłatach ekologicznych, ale to chyba nie to
Kolega Bondkr pisał że na granicy żądali od niego potwierdzenia zapłaty opłaty klimatycznej i z powodu braku tego potwierdzenia musiał zapłacić 40 eur.
Pioracz napisał(a):Pudelek napisał(a):Pioracz napisał(a):opłaty klimatycznej nikt ani ode mnie, ani żadnego z wielu moich znajomych którzy byli w Czarnogórze nie wymagał na granicy.
Kolega Bondkr pisał że na granicy żądali od niego potwierdzenia zapłaty opłaty klimatycznej i z powodu braku tego potwierdzenia musiał zapłacić 40 eur.
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe