napisał(a) pawel86 » 17.05.2016 15:00
Pozwolę sobie napisać kilka moich spostrzeżeń odnośnie Czarnogóry. Byłem tam w zeszłym roku na początku lipca w miejscowości Sutomore. Jeśli ktoś chce poznać kraj (a przynajmniej wybrzeże) i nacieszyć się nim swobodnie to zdecydowanie odradzam wyjazd w lipcu i sierpniu. Ilość turystów mnie zaskoczyła mimo, że spodziewałem się, że pustek nie będzie. Po kilkunastogodzinnej jeździe gdy dotarłem na główną plażę w Sutomore moja pierwsza myśl brzmiała - "wracamy", ale że miałem już rezerwację to zostałem. Zaskoczył mnie też syf, brud i ilość śmieci. Zrozumiałe, że duża ilość turystów je generuje, ale Czarnogóra jest zupełnie nieprzygotowana na takie masy ludzi. Myślałem, że czarnogórcy mentalnie będą podobni do chorwatów, ale to zdecydowanie inni ludzie - bród i smród wydaje im się nie przeszkadzać. Ogólnie w Sutomore jest kilka (naście?) plaż, ale żadna nie jest godna polecenia. Zaskoczyła mnie też bardzo zimna woda. Na plus Bar, Kotor, Sveti Stefan i Petrovac, ale tak jak już pisałem za dużo turystów. Żałuję, że nie byłem w głębi kraju (za duży upał na zwiedzanie), ale jeszcze to kiedyś nadrobię. Jeśli chodzi o wybrzeże to jest ogromna przepaść między Chorwacją, a Czarnogórą. Polecam ten kraj, ale nie na plażowanie, a zwiedzanie i nie w sezonie.