Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
KOL
Cromaniak
Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 13.06.2006 10:12

Aha widziałem też nową stację w Sarajevie jadąc z Czarnogóry zaraz na początku miasta czerwona trudno przeoczyć.
typ
Cromaniak
Re: Lpg Albania

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 13.06.2006 12:21

KOL napisał(a):Wracałem parę dni temu z Grecji(Zakynthos) przez Albanię i z LPG nie ma tam problemu, jest dużo stacji gorsza sytuacja jest ze stanem dróg.
Dużo stacji jest też w Macedonii.

Czy możesz potwierdzić te ceny, które podawałem za forum bułgarskim?
A może pamiętasz jakieś lokalizacje stacji LPG, chyba że jest ich aż tak dużo że nie ma potrzeby sobie tego zaznaczać na mapach.....
KOL
Cromaniak
Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.06.2006 07:32

W Albanii gaz kosztuje 60 leków, plus minus kilka.Euro u cinkciarzy na granicy 130 leków,czyli lpg wychodzi niecałe dwa złote.W Macedonii podobnie ale dokładnej ceny w denarach nie pamiętam.Tankowałem gaz w Albanii gdzieś na drodze z Gijrokaster do Fier i w Skodrze,ale stacji jest tyle ,że napewno trafisz na jakąś.W Macedonii tankowałem w Gostivarze i w Ohrid.Tam jest ta sama sytuacja co w Albanii stacji może troszkę mniej ale na pewno coś się znajdzie.
Bośnia i Hercegowina gaz coś około 1 marki czyli ok 2zł.Chorwacja niezmiennie 3,05 kuny.Jeśli Cię to interesuje to tankowałem jeszcze w Grecji(54 centy) i w Serbii(bardzo dużo stacji, niecałe dwa złote).Pozdrawiam
typ
Cromaniak
Re: Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 14.06.2006 12:09

KOL napisał(a):W Albanii gaz kosztuje 60 leków, plus minus kilka.Euro u cinkciarzy na granicy 130 leków,czyli lpg wychodzi niecałe dwa złote.W Macedonii podobnie ale dokładnej ceny w denarach nie pamiętam.Tankowałem gaz w Albanii gdzieś na drodze z Gijrokaster do Fier i w Skodrze,ale stacji jest tyle ,że napewno trafisz na jakąś.W Macedonii tankowałem w Gostivarze i w Ohrid.Tam jest ta sama sytuacja co w Albanii stacji może troszkę mniej ale na pewno coś się znajdzie.
Bośnia i Hercegowina gaz coś około 1 marki czyli ok 2zł.Chorwacja niezmiennie 3,05 kuny.Jeśli Cię to interesuje to tankowałem jeszcze w Grecji(54 centy) i w Serbii(bardzo dużo stacji, niecałe dwa złote).Pozdrawiam

Dzięki za informacje. Interesuje mnie Serbia, Macedonia i Albania, więc wszystkie te informacje się przydadzą...
To dobrze ze nie bedzie problemu z LPG....
A co do wymiany pieniędzy - piszesz, że wymieniałeś "u cinkciarzy" - 130 za dolara, a ile kosztuje "normalnie". Jest dużo gorszy przelicznik?
KOL
Cromaniak
Re: Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.06.2006 17:44

typ napisał(a):
KOL napisał(a):W Albanii gaz kosztuje 60 leków, plus minus kilka.Euro u cinkciarzy na granicy 130 leków,czyli lpg wychodzi niecałe dwa złote.W Macedonii podobnie ale dokładnej ceny w denarach nie pamiętam.Tankowałem gaz w Albanii gdzieś na drodze z Gijrokaster do Fier i w Skodrze,ale stacji jest tyle ,że napewno trafisz na jakąś.W Macedonii tankowałem w Gostivarze i w Ohrid.Tam jest ta sama sytuacja co w Albanii stacji może troszkę mniej ale na pewno coś się znajdzie.

Dzięki za informacje. Interesuje mnie Serbia, Macedonia i Albania, więc wszystkie te informacje się przydadzą...
To dobrze ze nie bedzie problemu z LPG....
A co do wymiany pieniędzy - piszesz, że wymieniałeś "u cinkciarzy" - 130 za dolara, a ile kosztuje "normalnie". Jest dużo gorszy przelicznik?

Z tego co wiem w Albanii nie ma kantorów wymiany walut a tzw "cinkciarstwo", czy jak się to pisze, jest legalne,zresztą roi się od nich na granicy grecko-albańskiej.Nie wiem jak jest w bankach, aha 130 za euro a nie dolara.Pozdrawiam
golek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) golek » 19.06.2006 10:55

mam pytanie.
jak wygląda droga ze Szkodry do Theth? Da sie GolfemIII przejechac?

ps. w piatek jade na dwa tygodnie ( tylko;-(( ) Macedonia, Albania i Czarnogora, w planie gory/i inne atrakcje

pzdr
golek
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 19.06.2006 12:02

Da się GOLFEM!!!! 8)
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 19.06.2006 12:06

wiolak3 napisał(a):Da się GOLFEM!!!! 8)

... pod warunkiem, że będzie się zabierało sympatyczne autostopowiczki. :wink: :lol:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 19.06.2006 13:13

Noooo, to chyba nie ulega wątpliwości! :wink: Da sie golfem III-tez takim jeżdziłyśmy!no takim to chyba najlepiej, :wink: :lol: :lool:
golek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) golek » 19.06.2006 13:18

wiolak3 napisał(a): Da sie golfem III-tez takim jeżdziłyśmy!no takim to chyba najlepiej, :wink: :lol: :lool:

uhmnn.. dodaliście mi troszkę optymizmu ;-))))
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 19.06.2006 18:16

golek napisał(a):
wiolak3 napisał(a): Da sie golfem III-tez takim jeżdziłyśmy!no takim to chyba najlepiej, :wink: :lol: :lool:

uhmnn.. dodaliście mi troszkę optymizmu ;-))))

Napisz coś więcej o swoich planach... Jakie "pagórki" planujesz w Macedonii, jakie w Albanii no i jakie w Macedonii.... My jedziemy tam już za niecały miesiąc....
A co do drogi do Theth - to chyba wszystkie informacje - łącznie ze zdjęciami drogi - są na poprzednich stronach tego tematu.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to polecam lekture :-) (m.in. strona 3, 5 i inne)
golek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) golek » 19.06.2006 22:27

Napisz coś więcej o swoich planach... Jakie "pagórki" planujesz w Macedonii, jakie w Albanii no i jakie w Macedonii.... My jedziemy tam już za niecały miesiąc....
[/quote]

w Macedonii - Solunska Glava i Pelister, w Czarnogorze Volusnica lub Popadija (Prokletije), Prutas i Bobotov Kuk ( Durmitor) i moze jeszcze Komovi ( Savin Kuk ). Co do Albanii, to moze cos w Prokletije, mapę jakąś mam, jak dojedziemy w poblize Theth to gdzies by sie wyskoczylo..
Dwa tygodnie to niestety mało czasu, ale lepsze to niż nic....

pzdr
golek
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 19.06.2006 23:51

Golek, witamy w klubie! Życzę szerokości, a w górach kila wody pod stopą :D
Wg mnie o tych wszystkich pagórach nie znajdziesz lepszego przewodnika jak www.summitpost.org - jakbyś miał jakieś kłopoty z wyszukaniem czego trzeba to krzycz, podam linki. Od zeszłego roku doszło mnóstwo nowych opisów i ciągle się pojawiają nowe.
pzdr
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 20.06.2006 01:09

typ napisał(a):Zakupiłem sobie kilka nowych map i na jednej z nich zauważyłem dziwną drogę, której nie widziałem i nie widzę na żadnej innej mapie. Czyżby coś nowego budowali? Coś co "wedrze się" z drugiej strony do samego środka Alp Albańskich?
A może to po prostu bład w druku?
Zwróćcie uwage na drogę (oznaczoną grubą żółtą linią) biegnącą od Fierze przez Lektibaj i nagle kończącą się pomiędzy dwoma wierzchołkami o wys 2355 i 2066 mnpm (jeśli dobrze odczytuje ich nazwy to są to Maja e Kakise i Maja e Ershellit).
Na końcu tej drogi nie ma żadnej oznaczonej miejscowości..... dziwne...... a zaraz ponad nią i poniżej są dwie duże miejscowości do których wg mapy nie prowadzi żadna droga :-) (Salce, Curraj i Siperm)
Co to jest???
Podejrzewam że albo tej drogi w ogóle nie ma, albo jest w fatalnym stanie ale przez jakiś błąd zaznaczyli ją jako jedną z głównych.

Typie, a coz to za mapa:?:
Porownalem ja z mapa "Albania" wydana przez Cartographia kft. (to ta z zamkiem w Kruji na okladce) i tam pomiedzy Lekbibaj a Salce znajduje sie droga oznaczona w legendzie jako carriageway, co przetlumaczylbym w tym przypadku, jako droge polna. Co ciekawe, identycznej kategorii droga wychodzi z okolicy litery "L" na Twojej mapie poprzez bliskie okolice szczytu m. e Ershellit (m. e Kakise wogole na niej nie ma :D) i prowadzi do Nicaj-Shale. Z pewnoscia sprawdze to juz na miejscu, albowiem, jezeli okaze sie, ze droga mimo niskiej 'klasyfikacji geodezyjnej' nadaje sie do jazdy bedzie to duzy skrot dla chcacych szybko (no, powiedzmy szybciej :D) przemiescic sie np. z Theth do Valbone unikajac jazdy calkowicie naokolo.
Mapa Cartographii posiada date wydania 1997r, wiec dane do niej pochodza z czasow jeszcze wczesniejszych, a nawet na takim odludziu, jak gory Nicaj pewnie cos sie zmienia, dlatego tez podchodze do niej z pewna rezerwa, aczkolwiek w zeszlym roku nie znalazlem wiekszych roznic pomiedzy nia, a rzeczywistoscia.

zawodowiec napisał(a):Golek, witamy w klubie!

He, he, Klub Albamaniakow rozrasta sie :D
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 20.06.2006 04:16

von Laos napisał(a):
typ napisał(a):Zakupiłem sobie kilka nowych map i na jednej z nich zauważyłem dziwną drogę, której nie widziałem i nie widzę na żadnej innej mapie. Czyżby coś nowego budowali? Coś co "wedrze się" z drugiej strony do samego środka Alp Albańskich?
A może to po prostu bład w druku?
Zwróćcie uwage na drogę (oznaczoną grubą żółtą linią) biegnącą od Fierze przez Lektibaj i nagle kończącą się pomiędzy dwoma wierzchołkami o wys 2355 i 2066 mnpm (jeśli dobrze odczytuje ich nazwy to są to Maja e Kakise i Maja e Ershellit).
Na końcu tej drogi nie ma żadnej oznaczonej miejscowości..... dziwne...... a zaraz ponad nią i poniżej są dwie duże miejscowości do których wg mapy nie prowadzi żadna droga :-) (Salce, Curraj i Siperm)
Co to jest???
Podejrzewam że albo tej drogi w ogóle nie ma, albo jest w fatalnym stanie ale przez jakiś błąd zaznaczyli ją jako jedną z głównych.

Typie, a coz to za mapa:?:
Porownalem ja z mapa "Albania" wydana przez Cartographia kft. (to ta z zamkiem w Kruji na okladce) i tam pomiedzy Lekbibaj a Salce znajduje sie droga oznaczona w legendzie jako carriageway, co przetlumaczylbym w tym przypadku, jako droge polna. Co ciekawe, identycznej kategorii droga wychodzi z okolicy litery "L" na Twojej mapie poprzez bliskie okolice szczytu m. e Ershellit (m. e Kakise wogole na niej nie ma :D) i prowadzi do Nicaj-Shale. Z pewnoscia sprawdze to juz na miejscu, albowiem, jezeli okaze sie, ze droga mimo niskiej 'klasyfikacji geodezyjnej' nadaje sie do jazdy bedzie to duzy skrot dla chcacych szybko (no, powiedzmy szybciej :D) przemiescic sie np. z Theth do Valbone unikajac jazdy calkowicie naokolo.
Mapa Cartographii posiada date wydania 1997r, wiec dane do niej pochodza z czasow jeszcze wczesniejszych, a nawet na takim odludziu, jak gory Nicaj pewnie cos sie zmienia, dlatego tez podchodze do niej z pewna rezerwa, aczkolwiek w zeszlym roku nie znalazlem wiekszych roznic pomiedzy nia, a rzeczywistoscia.

To jest mapa Serbia i Montenegro 1:500 tys wydana przez GIZI MAP, a zakupiona w bezdrozach...
Na początku w opisie mieli 1:250 tys i jako taką ją kupowałem, ale okazało się że przesłali 1:500 tys....
Opis poprawili, moją stratę też "wyrównali" :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone