dziękuję za zdjecia! \
A jak z internetem było?
A w tych knajpkach na plazy było wifi?
Potrzebujemy w zasadzie zdjecia wrzucić na google i zobaczyć co w okolicy jest ciekawego do zobaczenia, jakieś mapy sprawdzic, no i booking.
ewalla napisał(a):I jeszcze... o Ksamil, bo kusi mnie jakoś....
Propozycja, to na ok 5 dni zatrzymać sie w Ksamil. Będzie to pierwszy tydzień lipca, wiec mam nadzieję, że tłumów nie będzie.
Czy w okolicy są jakieś "dzikie i bezludne " plaże? czy tylko te gęstwiny wyleżakowane? bo to mnie trochę przeraża, my raczej "ręcznikowi" jesteśmy.
Mai napisał(a):Wi-fi działało. W apartamencie pod nami co wieczór rodacy prowadzili rozmowy przez skype. Najlepiej działało na dole przy kuchni letniej. Najsłabiej w pokoju. Lepiej na tablecie niż na telefonie, pewnie zależny od modelu Ale podobno co roku działa lepiej
W knajpach nie wiem czy działało (nie korzystałam) ale widziałam tabliczki że jest.
Jeżeli chcecie dzielić wyjazd na dwa miejsca to czy nie myśleliście nad tym co by się w Grecji zatrzymać np. Parga? My tak byliśmy.
wybuch napisał(a):ewalla napisał(a):I jeszcze... o Ksamil, bo kusi mnie jakoś....
Propozycja, to na ok 5 dni zatrzymać sie w Ksamil. Będzie to pierwszy tydzień lipca, wiec mam nadzieję, że tłumów nie będzie.
Czy w okolicy są jakieś "dzikie i bezludne " plaże? czy tylko te gęstwiny wyleżakowane? bo to mnie trochę przeraża, my raczej "ręcznikowi" jesteśmy.
Spedzilismy w Ksamil 4 dni. Owszem pieknie,ale Ksamil nosi znamiona i ma zadatki na bycie w przyszlosci tlocznym kurortem.
Duzo ludzi w miasteczku,dosc tlocznie,plaza to istny dramat(przelom lipca i sierpnia),parasol obok parasola,recznik na reczniku plaze stosunkowo male.
Jezeli ktos szuka spokojnego miejsca to napewno nie Ksamil, ewentualnie na obrzerzach miasteczka. Mieszkalismy w hoteliku Vila Vista Mare.
Fajnie jechac zobaczyc,spedzic chwile. Nacieszyc sie tlokiem i iloscia fajnych knajpek i uciekac tam gdzie mozna faktycznie odpoczac.
Jedny z niewielu atutow Ksamilu jest to,ze niedaleko stamtad do Butrintu...
Jesli chodzi o trase do Albanii to droga na Elbasan i Durres z Ochrid jest zdecydowanie krótsza i mniej monotonna niz przez Grecje.W Grecji dodatkowo platna. Stopien jej skomplikowania w skali 1-10,to 5. Poza tym stracicie piekny widok z przeleczy Llogara...
ajdadi napisał(a):Gollum napisał(a):To Roszke-Horgosz przejechałeś z marszu...jechałeś w środku tygodnia?
journeymanxafm napisał(a):"Tak czytam o tym Ksamilu i coraz mniej mi się podoba, choc możliwe, że w pierwszym tygodniu lipca nie będzie tak tłoczno."
Ja bym się na zapas nie martwił. Różnie bywa z oglądem miejsc. Wszak ludzie mają inne potrzeby, inne rzeczy lubią, a nawet tłok potrafi być absolutnie uroczy, jak na Bliskim Wschodzie na przykład.
A co do samego Ksamil: mam nadzieję, że koniec czerwca będzie trochę jak początek września.
Wielu Albańczyków wyjechało w latach 80 i 90 do Niemiec. A Niemcy zaczynają wakacje na początku sierpnia. Włosi - w lipcu.
Więc chyba gorszego terminu, niż między 20 lipca a 20 sierpnia nie można sobie wyobrazić.
Nie będzie źle - zakładam, że zobaczycie ten wzbierający sezon, kiedy będziecie już pakować manatki.
p.s. Gjirokastrę można zwiedzić wracając - świetne ceny, fajne noclegi.
A na "międzylądowanie" - nawet z dzieciakami - polecam Sarajewo. I dojazd tam doliną Piwy. Absolutny kosmos, a wiem co mówię, bo porównanie mam zacne. ;o)
robur napisał(a):Witam odświeże temat
Jedziemy w 3-4 rodziny od 13.08.16, proszę polecic fajny domek (czysty kemping z bungalowami) najlepiej na obrzezach wiekszego miasta blisko morza, nie w centrum bo towarzystwo leniwe i idzie najkrótrzą drogą na plaże a w centrum kocioł.
Chodzi mi konkretną kwatere , bo w takim składzie na żywioł może być problem ze znalezieniem pokoi w jednym apartamencie.
przegladałem wpisy na forum z tamtego roku i myśle o Dobra Voda, Petrovac,(inne fajne miasteczka na płn też mogą być) bo w zatoce kotorskiej pewnie beton.
Basen dla nas zbędny, ale czysty ogródek zacieniony mile widziany. Ogólnie kompromis jakość do ceny najlepiej.
z góry dzięki za namiary
wybuch napisał(a):w Caliope bylismy w zeszlym roku w sierpniu 15 osobowa ekipa przez 2 tygodnie. Miejscowka bardzo fajna ,standart do przyjecia.Apartamenty czyste.Uwaga,na parterze nie ma klimy,ale spokojnie sie obejdzie i zdrowiej.Bardzo fajny domek w ogródku przed villa. Grupa byla spora i rozbiezna wiekowo (5-45), ale kazdy znalazl podczas wakacji dla siebie cos ciekawego.Do plazy 100m, dojscie asfaltem. Dwa sklepy w odlegosci ok 200m.Knajpki z dobrym i tanim jedzeniem ,ok 200m.
Muzyka slyszalna wieczorami z jednego baru przy plazy (do ok 24tej). Fajne miejsce na zewnatrz,zeby usiasc wieczorem,zrobic grillowanego levaka,napic sie piwka,zagrac w karty (Wi-Fi dziala w tym miejscu bez zarzutu,w pokojach roznie...) Plaza niezatloczona (prysznic tylko przy knajpce,za boiskiem do siatkowki),szeroka. Z wycieczkami sie nie zgubicie raczej (praktycznie jedna droga wzdluz wybrzerza przez cala riviere...).W niedalekiej odleglosci piekna plaza Gjipe z podwodnymi grotami. Bylem trzeci raz w Albanii. Na przyszlosc i jeszcze niezdecydowanym polecam Borsh po prostu bardziej mi sie podobal.
Do Albanii jezdzimy zawsze przez Slowacje na Sahy,Wegry(Szeged),Serbia,Macedonia(do Ohrid). Nocleg nad jeziorem Ohrydzkim,sniadanie i ostatnie 350km na Riwiere(czas przejazdu nawet ok 6g!!!)
Z napisał(a):robur napisał(a):Witam odświeże temat
Jedziemy w 3-4 rodziny od 13.08.16, proszę polecic fajny domek (czysty kemping z bungalowami) najlepiej na obrzezach wiekszego miasta blisko morza, nie w centrum bo towarzystwo leniwe i idzie najkrótrzą drogą na plaże a w centrum kocioł.
Chodzi mi konkretną kwatere , bo w takim składzie na żywioł może być problem ze znalezieniem pokoi w jednym apartamencie.
przegladałem wpisy na forum z tamtego roku i myśle o Dobra Voda, Petrovac,(inne fajne miasteczka na płn też mogą być) bo w zatoce kotorskiej pewnie beton.
Basen dla nas zbędny, ale czysty ogródek zacieniony mile widziany. Ogólnie kompromis jakość do ceny najlepiej.
z góry dzięki za namiary
W Petrovacu kempingu z bungalowami nie znajdziesz,parking przy plaży Lucice i podłączenie do wody i prądu jest lecz bungalow musisz przywieźć swój
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe