Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 24.03.2016 21:17

marcines napisał(a):
marwyk napisał(a):Tiry z naczepami załadowane jeżdżą wiec i osobówka da rade. Tylko przejazd z przyczepka proponowałbym zacząć tak w okolicach godziny 4.30 - 5 rano - serpentyny sa bardzo kręte wiec nie byłoby wskazane spotkać się z kimś z przeciwka

Jezdza ale nie drogą przez przełęcz Loogara, tam najwieksze co widzialem to takie do 12 ton i autobusy, nie wiem czy dla tirów zakazu nie ma, jest kilka zakrętów na których miały by problem się złożyć.
Odnośnie przyczepy chodzi mi o to, ze wyjazd lub zjazd na przewyższenie prawie 1000 metrów w upale może być zabójczy dla silnika i hamulców.

a przede mną od strony Himare na Llgora wjeżdżał ciągnik siodłowy z naczepą...niezaładowany...lepiej składał się w zakrętach niż nie jeden osobówką...
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 24.03.2016 22:41

kaawon
Co do wodospadów Kravica.
W 2009 roku to było piękne, dzikie, mało uczęszczane i jeszcze niezadeptane miejsce, nawet parkingu jeszcze nie było, dopiero zaczęły się jakieś przygotowania do jego stworzenia. W charakterze infrastruktury turystycznej występowała jakaś chatka, zbita z żerdek, nawet nie z desek i to tak na uboczu. Ludzi spotkaliśmy tam sztuk kilkanaście, praktycznie całe wodospady i jezioro było dla nas i spędziliśmy tam w sumie ze 3-4 godziny. Było przepięknie.
W 2013 roku stwierdziłem, że sytuacja zmieniła się diametralnie. Tłumy turystów - także wycieczki autokarami, tłumy "tambylców", którzy przybywają tam na całodzienne pikniki. Otworzyły się tam chyba ze trzy knajpy - w tym dwie bezpośrednio przy spadającej z góry wodzie, "przemysł parkingowy" na dość rozległym, a mimo to przepełnionym parkingu, kwitnie w najlepsze - oczywiście pobierane są opłaty. Potem, lawirując między ludźmi i czekając na swoją kolej do przejścia wąskimi ścieżkami i drewnianym pomostem, jakoś dotarliśmy bezpośrednio pod wodospady.
Dla mnie osobiście, a także dla mojej rodziny, to co tam zastaliśmy, w porównaniu do roku 2009, to była tragedia i potężny niesmak. Szybciutko uciekliśmy stamtąd.
Rozumiem, że chcesz koniecznie zobaczyć te wodospady. Zatem jeśli już, to spróbuj być tam jak najwcześniej, żeby mieć szansę na ich obejrzenie bez udziału "miliona" innych osób. W innym przypadku - możesz być zawiedziony.
Pozdrowionka
Romo
kaawon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaawon » 25.03.2016 06:12

Panowie,

Pewnie wygodniej byłoby kamperem, ale wypożyczenie kosztuje majątek - przyczepa mniej. Skłaniam się ku namiotom bo jak pomyślę o 500kg w aucie (bagażę+pasażerowie) i 1000kg na haku to...
Prom z Fierze do Komana: znalazłem dwie stronki. Wg jednej (komanilakeferry.com) odpływa codziennie o 13-tej, wg drugiej (alpin.al) o 9-tej.
Nadal nie znalazłem info czy do Theth jest asfalt, ale z opisów forumowiczów wynika, że osobówką (bez przyczepy) dojadę:) Myślałem jakby połączyć wycieczkę promem z wizytą w Valbone, ale chyba nie da rady. Można by wtedy jednodniową wycieczkę przez przełęcz do Theth zrobić i z powrotem?
Czekam na info dot. campu w Sarajewie....
Wodospady... hm... bardzo to smutne co piszesz Romo, ale chyba taka jest kolej rzeczy. Z campu w Blagaj jest niedaleko więc może rano się wyrobimy:) Jak się poranna kawa małżonki nei przeciągnie, ale od czego są kubki termiczne, nie?;)
pzdr,
A
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 25.03.2016 08:41

kaawon napisał(a):Panowie,

Prom z Fierze do Komana: znalazłem dwie stronki. Wg jednej (komanilakeferry.com) odpływa codziennie o 13-tej, wg drugiej (alpin.al) o 9-tej.
A

Racja, nie widzialem tej drugiej stronki, to są 2 różne promy, tez z alpin to taki duży na 20 albo więcej samochodów, a ten drugi to maleństwo, w obu przypadkach lepiej wczesniej rezerwowac.
loco1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) loco1 » 25.03.2016 10:12

Kawon
Co do plaży Gjipe ( albania ) to dojazd na plażę tylko terenówką i to prawdziwą bo suw ma za niski prześwit byłem tam dwa razy i tylko raz jechał jeep 2 osobowy
po jak sie juz ma taki samochód to trzeba mieć umiejętności . Parking u góry ale chodzi jakis gościu i kasuje many miejsca do rozbicie nie widziałem.
Droga ok 0,5 h pieszo ( jak jest ze 45 stopni w słońcu to daje w kość ale warto )
kaawon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaawon » 25.03.2016 18:09

loco1 napisał(a):Kawon
Co do plaży Gjipe ( albania ) to dojazd na plażę tylko terenówką i to prawdziwą bo suw ma za niski prześwit byłem tam dwa razy i tylko raz jechał jeep 2 osobowy
po jak sie juz ma taki samochód to trzeba mieć umiejętności . Parking u góry ale chodzi jakis gościu i kasuje many miejsca do rozbicie nie widziałem.
Droga ok 0,5 h pieszo ( jak jest ze 45 stopni w słońcu to daje w kość ale warto )

Czytałem o tym. Jednak na stronie dirtyriders są zdjęcia i opis dwu kamperów na tejże plaży:) Ja nie mam zamiaru się tam pchać. Oby na tym parkingu była woda dostępna na jakieś mycie po bujaniu się wśród fal.
A tak przy okazji: jakie tam są temperatury w połowie lipca? Szansa opadów?
kaawon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaawon » 25.03.2016 18:21

Zmieniłem trochę plan. Zauważyłem, że z Fierze do Valbone jest niedaleko. W opozycji do żony wolę góry więc przynajmniej jeden dzień i dwa noclegi w Przeklętych może uda się zaliczyć. Znalazłem jeden opis wejścia na przełęcz pod Maja Jezerce od Valbone. Jeśli ktoś dysponuje opisem wejścia na szczyt będzie wdzięczny.
Pozdrawiam,
Adam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2016 22:02

czarnogora-od-gor-do-morza-t36998-540.html#p1397363

Może jeszcze coś znajdziesz wpisując w forumowej wyszukiwarce: Maja Jezerce
Primosten
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Primosten » 28.03.2016 20:20

Witam serdecznie poszukuje sprawdzonego apartamentu albo hotelu w miejscowości Ksamil ewentualnie Saranda w Albanii z góry dziękuje za odpowiedzi !
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 29.03.2016 19:23

Romo napisał(a):kaawon
Co do wodospadów Kravica.
W 2009 roku to było piękne, dzikie, mało uczęszczane i jeszcze niezadeptane miejsce, nawet parkingu jeszcze nie było, dopiero zaczęły się jakieś przygotowania do jego stworzenia. W charakterze infrastruktury turystycznej występowała jakaś chatka, zbita z żerdek, nawet nie z desek i to tak na uboczu. Ludzi spotkaliśmy tam sztuk kilkanaście, praktycznie całe wodospady i jezioro było dla nas i spędziliśmy tam w sumie ze 3-4 godziny. Było przepięknie.
W 2013 roku stwierdziłem, że sytuacja zmieniła się diametralnie. Tłumy turystów - także wycieczki autokarami, tłumy "tambylców", którzy przybywają tam na całodzienne pikniki. Otworzyły się tam chyba ze trzy knajpy - w tym dwie bezpośrednio przy spadającej z góry wodzie, "przemysł parkingowy" na dość rozległym, a mimo to przepełnionym parkingu, kwitnie w najlepsze - oczywiście pobierane są opłaty. Potem, lawirując między ludźmi i czekając na swoją kolej do przejścia wąskimi ścieżkami i drewnianym pomostem, jakoś dotarliśmy bezpośrednio pod wodospady.
Dla mnie osobiście, a także dla mojej rodziny, to co tam zastaliśmy, w porównaniu do roku 2009, to była tragedia i potężny niesmak. Szybciutko uciekliśmy stamtąd.
Rozumiem, że chcesz koniecznie zobaczyć te wodospady. Zatem jeśli już, to spróbuj być tam jak najwcześniej, żeby mieć szansę na ich obejrzenie bez udziału "miliona" innych osób. W innym przypadku - możesz być zawiedziony.
Pozdrowionka
Romo

w 2010 roku kasowali bodajże 2 euro za parking. Przy jeziorach chyba jeszcze nie było żadnej knajpy, ale już tłumy ludzi. Wiedziałem, że to ostatnia szansa zobaczyć przed kompletną komercjalizacją - ja się Bośniakom nie dziwię, chcą zarobić, jak Chorwacja ciągnie kasę na wszystkim. Ale żal...

2) Dziki biwak przy plaży Gjipe

Faktycznie idzie tam dojechać terenówką - dwa lata temu stały ze cztery, wszystkie polskie. To był największy minus tej plaży. Ja nie rozumiem pasji rozjeżdżania autem piasku, zwłaszcza jak pięć metrów dalej leżą inni ludzie - co innego, gdyby byli tam sami, ale jednak... nie po to służy plaża, moim zdaniem, aby po niej jeździć. Gdy jedna z terenówek jechała pod górę to samrodziła na cąłą okolicę.

Widziałem tam rozbite namioty, coś w rodzaju dzikiego pola namiotowego. Raczej nic zorganizowanego - namioty stały w jakiś krzakach, oddzielone taśmą od reszty. Nie zauważyłem żadnej infrastruktury. Sam szukałem jakiejś czystej wody aby spłukać sól - nie znalazłem. W dawnej toalecie stała... taczka, ale nie leciała woda. Być może trzeba ją tachać gdzieś z góry. A gdyby tam był bar plażowy... marzyło mi się zimne piwo, lecz nic z tego ;)

Aha, parę minut od parkingu w górę są ruiny monastyru - mocno rozwalone, lecz można zajrzeć.
loco1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) loco1 » 30.03.2016 09:35

Hej kaawon
Ja byłem na początku sierpnia temperatury jak na południu 30+ lecz jest to blisko gór i pogoda jest zmienna nie ma całego dnia słonecznego jak na południu Grecji. Ja byłem 10 dni - była spora burza na początku pobytu ( grzmiało lało i błyskało konkretnie nie tak jak w Polsce ) i i raz z godzinkę popadał drobny deszczyk a tak słońce choć jak pisałem wcześniej niebo z małymi chmurkami.
Co do Gjipe jak byłem to na końcu plaży był czynny bar ale za to łazienki nie widziałem :)
kaawon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaawon » 30.03.2016 15:09

loco1 napisał(a):Hej kaawon
Ja byłem na początku sierpnia temperatury jak na południu 30+ lecz jest to blisko gór i pogoda jest zmienna nie ma całego dnia słonecznego jak na południu Grecji. Ja byłem 10 dni - była spora burza na początku pobytu ( grzmiało lało i błyskało konkretnie nie tak jak w Polsce ) i i raz z godzinkę popadał drobny deszczyk a tak słońce choć jak pisałem wcześniej niebo z małymi chmurkami.
Co do Gjipe jak byłem to na końcu plaży był czynny bar ale za to łazienki nie widziałem :)

Pisząc o pogodzie masz na myśli całą Albanię czy stricte Valbone?
Bez łazienki można się obejść - bez wody nie bardzo. Nie chcę mi się wozić jakiś baniaków aby wziąć prysznic. Gdzieś znalazłem info o wodzie/źródełku na parkingu nad plażą.
loco1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) loco1 » 31.03.2016 11:13

Kaawon
pisząc o pogodzie miałem na myśli 2014 od 05.08-13.08 region Himare
Co do łazienki to chodziło mi o plażę Gjipe
kaawon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaawon » 31.03.2016 16:00

loco1 napisał(a):Kaawon
pisząc o pogodzie miałem na myśli 2014 od 05.08-13.08 region Himare

A to dobrze wiedzieć. Ciekawe jak będzie w połowie lipca!
Zastanawiam się właśnie czy nie lepiej zamiast Ksamilu i Gjipe nie wykorzystać campu Kranea w Himare właśnie. Ksamil przeludniony, a nocleg na dziko z dzieckiem jakoś słabo mi się widzi. Co prawda z Ksamil bliżej do Gjirokater, ale z Himare można po drodze zaliczyć Blu Eye.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 31.03.2016 21:54

Byłem w zeszłym roku w Ksamil wlaśnie, w sierpniu. Nocowałem i plażowałem na początku miejscowości, od strony Sarande. W porównaniu do okolic centrum Ksamil - gdzie mieszkalem trzy lata wcześniej, mogę powiedzieć, że było bardzo przyzwoicie jeśli chodzi o ilość ludzi, tak na prawdę to byłem zaskoczony, że nie było tłumów, spodziewałem się czegoś gorszego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 136
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone