Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.02.2016 20:55

Sytuacja na granicach do wakacji będzie wiele razy się zmieniać i tak naprawdę jest nie do przewidzenia.Jeśli się sztywno ustawisz na określoną trasę a zbiegnie się to z problemami w danym regionie to masz wówczas poważny kłopot. Ja na trasie do Grecji zakładam minimum trzy możliwości do wyboru , od drogi podstawowej przez Serbię po zapasową prze Rumunię,Bułgarię i wariant jaki w ub.roku realizowałem w trasie powrotnej tzn.Albania,MNE,BiH. Decyzja zapadnie w ostatniej chwili lub nawet w drodze :D Są też osoby jadące do Włoch i dalej promem.Niestety wielka polityka czy tego chcemy czy nie dosięga wszystkich.
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 21.02.2016 12:59

Plebi ....przede wszystkim zmień miejsce docelowe . Jest dużo ładniejszych miejscowości niż te co wymieniłeś.
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 21.02.2016 21:10

goly napisał(a):Plebi ....przede wszystkim zmień miejsce docelowe . Jest dużo ładniejszych miejscowości niż te co wymieniłeś.

Do Sarande to może lepie przez Grecję.
Odnośnie noclegów nad wodą nie pomogę. Jak z 3 miasto po 8 godzin to na dwa npoclegi. Jak z dziećmi to jak napisał goly sa inne lepsze miejscówki. Wejdź cobie na forum albańskie i poczytaj.
Co do drogi to należy na bieżąco śledzić sytuację na granicach - ja np. posiłkowałem się forum węgierskim gdzie znalazłem dużo informacji
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 22.02.2016 20:08

Jak od strony Grecji to np.przez Macedonię z noclegami nad Jeziorem Ochrydzkim.
Natomiast część osób zatrzymuje się w Szeget na basenach termalnych.
plebi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plebi » 22.02.2016 20:45

pawelh napisał(a):Jak od strony Grecji to np.przez Macedonię z noclegami nad Jeziorem Ochrydzkim.
Natomiast część osób zatrzymuje się w Szeget na basenach termalnych.

Dzięki za info.
Odnosnie goly - ze jest duzo ladniejszych miejscowosci - prosze o konkrety, bo tak to zawsze mozna napisac o czymkolwiek.
(jakie i dlaczego lepsze ???).
Ja wybralem akurat Dhermi - bo tak wywnioskowalem z tego co juz gdzies w roznych miejscach wyczytalem. Nie znaczy to oczywiscie ze to najlepszy wybor - dlatego otwarty jestem na sugestie.
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 22.02.2016 21:16

Plebi to piszesz Vlore/Saranda a teraz ze wybrałeś Dhermi :) Wiec uspokoje cie ......wybrałeś dobrze :) Dhermi ,Himare , Borsh to takie trójmiasteczko :) leżą w jednej lini na odległości 15 km ?? .Jest tam zdecydowanie mniej ludzi niż w Sarandzie i dużo ładnych plaz .
Jak znajde chwile wysle ci zdjęcia. My byliśmy w Himare i zwiedziliśmy wiekszosć plaż od Borsh do Giljepe (czy jak jej tam)
plebi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plebi » 22.02.2016 21:22

No to juz lepiej :-)
Vlore jest blisko Dhermi (przynajmniej jak na 2,5kkm ktore musze zrobic to prawie to samo) - wiec napisalem orientacyjnie. Nie mam pojecia jak bardzo sie rozni oprocz tego ze jest mniej tloczno, a ja nie szukam tloku.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2016 08:40

goly napisał(a):Jest tam zdecydowanie mniej ludzi niż w Sarandzie i dużo ładnych plaz .
Jak znajde chwile wysle ci zdjęcia. My byliśmy w Himare

Proszę wrzuć tu zdjęcia, bo jestem tematem zainteresowana i może z zaznaczeniem na mapie, gdzie są dokładnie te plaże.
Można prosić na kwaterkę w Himare? Napisałam kilka maili ale odpisał tylko 1 hotel, a w ciemno nie chcę jechać.

A ma ktoś jakieś zdjęcia plaż w Dhermi i ewentualnie w jakiej okolicy szukać noclegu, aby nie było huku, dyskoteki pod oknem, ale i nie wysypiska śmieci.
Dzięki
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 24.02.2016 08:51

Tam trzeba jechac w ciemno szczególnie jak jedziesz w lipcu. Możesz ewentualnie przez internet podgladnac awaryjnie jakis hotel na jedna noc, a na miejscu wybierasz taki co ci pasuje na dłuzej, Ewentualnie w tym co bedziesz na jedna dogadasz sie co do lepszej ceny. Znajomi tak zamówili za 40 euro przez wyszukiwarke, a na mijescu gość im zszedł do 30 bez posredników
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 24.02.2016 09:00

Proszę wrzuć tu zdjęcia, bo jestem tematem zainteresowana i może z zaznaczeniem na mapie, gdzie są dokładnie te plaże.
Można prosić na kwaterkę w Himare? Napisałam kilka maili ale odpisał tylko 1 hotel, a w ciemno nie chcę jechać.

A ma ktoś jakieś zdjęcia plaż w Dhermi i ewentualnie w jakiej okolicy szukać noclegu, aby nie było huku, dyskoteki pod oknem, ale i nie wysypiska śmieci.
Dzięki[/quote]

Z odpisywaniem na emaile u niech jest ciężko - mi odpisali po 2 tygodniach z jednego hotelu, z klilku pozostałych wcale

Tu masz fotki kilku plaż - pierwsze są z Himare https://goo.gl/photos/BamruyJaZ8SbHpBQ9

jak coś to znajdź fotkę - przeslij mi link do tej fotki, lub wklej ją na forum to napisze gdzie to jest. Jak znajdę czas dziś to dam opisy do zdjęc na google
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.02.2016 11:22

marwyk napisał(a):Tam trzeba jechac w ciemno szczególnie jak jedziesz w lipcu. Możesz ewentualnie przez internet podgladnac awaryjnie jakis hotel na jedna noc, a na miejscu wybierasz taki co ci pasuje na dłuzej, Ewentualnie w tym co bedziesz na jedna dogadasz sie co do lepszej ceny. Znajomi tak zamówili za 40 euro przez wyszukiwarke, a na mijescu gość im zszedł do 30 bez posredników

Pojedziemy (jeśli) to w terminie 10-20 lipca. Ja poprostu nie lubię w ciemno, byłam w Cro raz i to było męczące.
Myślę, że wyjedziemy z PL w piątek lub sobotę rano, nocleg wypadłby w okolicy Niszu/Lescovac i kolejnego dnia do celu. Wypada mi, że nad morzem będę popołudniu - czy to nie za późno na szukanie miejscówki? Czy moja trasa i nocleg jest dobrze zaplanowane? Czy powinnam na coś zwrócić uwagę? (oczywiście granica pod znakiem ?, ale tu już do lipca nic nie zdziałamy). Myślałam o postoju na obiad w Belgradzie i rzuceniem okiem na miasto. Co o tym myślicie?

Ta plaża mi się podoba, chyba, że na taką pustą tylko wygląda ze względu na kąt robienia fotki
Obrazek
i jeszcze ta
Obrazek

Plaża nie musi być całkowicie pusta, ale lubię mieć dookoła siebie przestrzeń i sąsiadów w odległości min, tych 10 metrów

A zdjęciami z Dhermi ktoś się podzieli? I może jakieś opinie o tej miejscowości? Obstawiałam Himare ale wpadło też Dhermi i nie wiem co lepsze i dlaczego akurat to. Planujemy pierwszy raz pojechać do Albanii.
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 24.02.2016 11:40

Pierwsza to Himare, druga to też Himare ale plaża Livadhi - ta druga bardziej dzika i większa (ale z infrastruktura gorzej )
W Himare jest lepsza instastruktura.

Plaża z pierwszego zdjęcia w ciągu dnia

druga plaża z rana
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 24.02.2016 11:43

A i jeszcze plaża w Dhermi

marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 24.02.2016 11:55

piekara114 napisał(a):
marwyk napisał(a):Tam trzeba jechac w ciemno szczególnie jak jedziesz w lipcu. Możesz ewentualnie przez internet podgladnac awaryjnie jakis hotel na jedna noc, a na miejscu wybierasz taki co ci pasuje na dłuzej, Ewentualnie w tym co bedziesz na jedna dogadasz sie co do lepszej ceny. Znajomi tak zamówili za 40 euro przez wyszukiwarke, a na mijescu gość im zszedł do 30 bez posredników

Pojedziemy (jeśli) to w terminie 10-20 lipca. Ja poprostu nie lubię w ciemno, byłam w Cro raz i to było męczące.
Myślę, że wyjedziemy z PL w piątek lub sobotę rano, nocleg wypadłby w okolicy Niszu/Lescovac i kolejnego dnia do celu. Wypada mi, że nad morzem będę popołudniu - czy to nie za późno na szukanie miejscówki? Czy moja trasa i nocleg jest dobrze zaplanowane? Czy powinnam na coś zwrócić uwagę? (oczywiście granica pod znakiem ?, ale tu już do lipca nic nie zdziałamy). Myślałam o postoju na obiad w Belgradzie i rzuceniem okiem na miasto. Co o tym myślicie?

Ta plaża mi się podoba, chyba, że na taką pustą tylko wygląda ze względu na kąt robienia fotki
Obrazek
i jeszcze ta
Obrazek

Plaża nie musi być całkowicie pusta, ale lubię mieć dookoła siebie przestrzeń i sąsiadów w odległości min, tych 10 metrów

A zdjęciami z Dhermi ktoś się podzieli? I może jakieś opinie o tej miejscowości? Obstawiałam Himare ale wpadło też Dhermi i nie wiem co lepsze i dlaczego akurat to. Planujemy pierwszy raz pojechać do Albanii.

Czesc, Himre ma te zalete ze miasto jest przy plaży , w Dhermi plaża jest na dole, trzeba zejsc, chyba ze wybierzesz nocleg na plazy. Ja tez wolałbym zarezerwować, termin troche zachacza o sezon, lepiej szukaj w południowej częsci Himare gdzie jest duża plaża, na niej nie ma tłoku. Wg mnie popularność Himare rośnie szybciej niż sa w są w stanie budować hoteli. Jesli chodzi o jazdę z Niszu to raczej będziesz w Hmare na wieczór a nie po południu, w Albanii to co nadrobisz na autostradzie stracisz po górach, w dodatku czeka cię przejście Serbia-Macedonia, tam tez możesz w sezonie stracić troche czasu. Na Belgrad rzucenie okiem to minimum cały dzień, obiad lepiej zjeść po drodze niż tracic czas na błądzeniu po mieście.
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 24.02.2016 12:28

Czesc, Himre ma te zalete ze miasto jest przy plaży , w Dhermi plaża jest na dole, trzeba zejsc, chyba ze wybierzesz nocleg na plazy. Ja tez wolałbym zarezerwować, termin troche zachacza o sezon, lepiej szukaj w południowej częsci Himare gdzie jest duża plaża, na niej nie ma tłoku. Wg mnie popularność Himare rośnie szybciej niż sa w są w stanie budować hoteli. Jesli chodzi o jazdę z Niszu to raczej będziesz w Hmare na wieczór a nie po południu, w Albanii to co nadrobisz na autostradzie stracisz po górach, w dodatku czeka cię przejście Serbia-Macedonia, tam tez możesz w sezonie stracić troche czasu. Na Belgrad rzucenie okiem to minimum cały dzień, obiad lepiej zjeść po drodze niż tracic czas na błądzeniu po mieście.[/quote]

Zgadzam się 100%
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 131
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone