Wybieram się wraz z żonką na początku września do Ulcinij. Podróż zaplanowałem z Wrocławia przez Boboszów, Svitavy, Brno,Bartysława i dojazd do Rejka. Po węgierskiej stronie wjeżdżam na autostradę i jedziemy do Belgradu gdzie nocujemy. Następnego dnia zwiedzamy stolicę i wieczorem pociągiem (który zabiera auta) jedziemy do Bar w a potem już do Ulcinij. Będziemy szukać na własną rękę jakiegoś apartamentu na 6 noclegów w pobliżu zachodniej dużej plaży. W czasie naszego pobytu mamy zamiar wybrać się na jednodniowy dzień do Podgrolicy i krótki wypad do Szkodra w Albanii. W drodze powrotnej chcę pojechać do Kotoru i następnie jechać wzdłuż wybrzeża Chorwackiego do Splitu w którym planujemy 2 noclegi. Po dwóch dniach z rana jedziemy do Zagrzebia przez Zadar płatnym odcinkiem gdzie zwiedzamy stolicę i nocujemy. Powrót do Wrocławia następnego dnia w godzinach wieczornych drogą bez opłat z Zagrzebia przez Żetele, Mureck następnie przez Austrię płatnymi drogami do Mikulov a potem bez opłat do Wrocławia.
W związku z tym że jest to mój pierwszy wyjazd autem na Bałkany mam kilka pytań do doświadczonych podróżników:
1. Ile jest mniej więcej koszt noclegu w Ulcinij za dobę dla 2 osób?
2. Czy można wymienić euro na lokalną walutę czy lepiej płacić w euro?
3. Jaki jest koszt wyżywienia i gdzie można w rozsądnych cenach i smacznie zjeść w Ulcinij?
4. Gdzie lepiej zatankować auto w Serbii czy w Czarnogórze? Jakie polecacie stacje benzynowe?
5. Czy przejeżdżając 10 km przez BIH jedziemy specjalnym tranzytem i obowiązuje nas prawo Chorwackie?
6. Czy po przekroczeniu granicy w Austrii - Mureck mogę bez problemu kupić winietę na stacji paliw?
Z góry dziękuję za wszelkie informację!