Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Arkadek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadek » 02.08.2015 08:47

Wybieram się wraz z żonką na początku września do Ulcinij. Podróż zaplanowałem z Wrocławia przez Boboszów, Svitavy, Brno,Bartysława i dojazd do Rejka. Po węgierskiej stronie wjeżdżam na autostradę i jedziemy do Belgradu gdzie nocujemy. Następnego dnia zwiedzamy stolicę i wieczorem pociągiem (który zabiera auta) jedziemy do Bar w a potem już do Ulcinij. Będziemy szukać na własną rękę jakiegoś apartamentu na 6 noclegów w pobliżu zachodniej dużej plaży. W czasie naszego pobytu mamy zamiar wybrać się na jednodniowy dzień do Podgrolicy i krótki wypad do Szkodra w Albanii. W drodze powrotnej chcę pojechać do Kotoru i następnie jechać wzdłuż wybrzeża Chorwackiego do Splitu w którym planujemy 2 noclegi. Po dwóch dniach z rana jedziemy do Zagrzebia przez Zadar płatnym odcinkiem gdzie zwiedzamy stolicę i nocujemy. Powrót do Wrocławia następnego dnia w godzinach wieczornych drogą bez opłat z Zagrzebia przez Żetele, Mureck następnie przez Austrię płatnymi drogami do Mikulov a potem bez opłat do Wrocławia.

W związku z tym że jest to mój pierwszy wyjazd autem na Bałkany mam kilka pytań do doświadczonych podróżników:

1. Ile jest mniej więcej koszt noclegu w Ulcinij za dobę dla 2 osób?
2. Czy można wymienić euro na lokalną walutę czy lepiej płacić w euro?
3. Jaki jest koszt wyżywienia i gdzie można w rozsądnych cenach i smacznie zjeść w Ulcinij?
4. Gdzie lepiej zatankować auto w Serbii czy w Czarnogórze? Jakie polecacie stacje benzynowe?
5. Czy przejeżdżając 10 km przez BIH jedziemy specjalnym tranzytem i obowiązuje nas prawo Chorwackie?
6. Czy po przekroczeniu granicy w Austrii - Mureck mogę bez problemu kupić winietę na stacji paliw?

Z góry dziękuję za wszelkie informację!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2015 09:02

ad.2 -euro jest lokalna waluta w czarnogorze ,innej nie mają
ad4.ceny zblizone w czarnogorze paliwo kosztuje wszedzie tyle samo.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 02.08.2015 09:24

Arkadek napisał(a):Wybieram się wraz z żonką na początku września do Ulcinij. Podróż zaplanowałem z Wrocławia przez Boboszów, Svitavy, Brno,Bartysława i dojazd do Rejka. Po węgierskiej stronie wjeżdżam na autostradę i jedziemy do Belgradu gdzie nocujemy. Następnego dnia zwiedzamy stolicę i wieczorem pociągiem (który zabiera auta) jedziemy do Bar w a potem już do Ulcinij. Będziemy szukać na własną rękę jakiegoś apartamentu na 6 noclegów w pobliżu zachodniej dużej plaży. W czasie naszego pobytu mamy zamiar wybrać się na jednodniowy dzień do Podgrolicy i krótki wypad do Szkodra w Albanii. W drodze powrotnej chcę pojechać do Kotoru i następnie jechać wzdłuż wybrzeża Chorwackiego do Splitu w którym planujemy 2 noclegi. Po dwóch dniach z rana jedziemy do Zagrzebia przez Zadar płatnym odcinkiem gdzie zwiedzamy stolicę i nocujemy. Powrót do Wrocławia następnego dnia w godzinach wieczornych drogą bez opłat z Zagrzebia przez Żetele, Mureck następnie przez Austrię płatnymi drogami do Mikulov a potem bez opłat do Wrocławia.

W związku z tym że jest to mój pierwszy wyjazd autem na Bałkany mam kilka pytań do doświadczonych podróżników:

3. Jaki jest koszt wyżywienia i gdzie można w rozsądnych cenach i smacznie zjeść w Ulcinij?
4. Gdzie lepiej zatankować auto w Serbii czy w Czarnogórze? Jakie polecacie stacje benzynowe?
5. Czy przejeżdżając 10 km przez BIH jedziemy specjalnym tranzytem i obowiązuje nas prawo Chorwackie?
6. Czy po przekroczeniu granicy w Austrii - Mureck mogę bez problemu kupić winietę na stacji paliw?

Z góry dziękuję za wszelkie informację!

Poważnie zaplanowałeś taką podróż przez Czarnogórę i nadal nie wiesz jaka waluta tam jest?,czy jaja sobie robisz?.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.08.2015 09:47

[quote="Arkadek"]Wybieram się wraz z żonką na początku września do Ulcinij. Podróż zaplanowałem z Wrocławia przez Boboszów, Svitavy, Brno,Bartysława i dojazd do Rejka. Po węgierskiej stronie wjeżdżam na autostradę i jedziemy do Belgradu gdzie nocujemy. Następnego dnia zwiedzamy stolicę i wieczorem pociągiem (który zabiera auta) jedziemy do Bar w a potem już do Ulcinij. Będziemy szukać na własną rękę jakiegoś apartamentu na 6 noclegów w pobliżu zachodniej dużej plaży. W czasie naszego pobytu mamy zamiar wybrać się na jednodniowy dzień do Podgrolicy i krótki wypad do Szkodra w Albanii. W drodze powrotnej chcę pojechać do Kotoru i następnie jechać wzdłuż wybrzeża Chorwackiego do Splitu w którym planujemy 2 noclegi. Po dwóch dniach z rana jedziemy do Zagrzebia przez Zadar płatnym odcinkiem gdzie zwiedzamy stolicę i nocujemy. Powrót do Wrocławia następnego dnia w godzinach wieczornych drogą bez opłat z Zagrzebia przez Żetele, Mureck następnie przez Austrię płatnymi drogami do Mikulov a potem bez opłat do Wrocławia.

Z góry dziękuję za wszelkie informację![/quote]
ad.1 w sezonie 8-10E (we wrześniu jest jeszcze taniej- za 7E znajdziesz bez problemu)-
ad.2 EURO jest walutą obowiązującą w Czarnogórze
ad.3 nie stacjonowałem w Ulcinj, ale w Dobra Voda ceny dań obiadowych od 3E (pljeskavica+frytki-surówki), za 5E nadziewana pljeskavica+frytki+surówki (rest. Sidro Dobra Voda), w Ulcinj może być trochę taniej,
ad.4 najlepiej tankować na znanych sieciówkach, np. w Czarnogórze jest słoweński Petrol, w Serbii podobnie-na znanych koncernach. Łatwiej w MNE, bo można płacić w Euro, w Serbii żeby zapłacić trzeba mieć DINARY, albo kartą (ale przed tankowaniem zapytać, czy można kartą płacić)- ceny paliw w MNE trochę niższe niż w Serbii, w tej chwili 1,14E
ad.5 moim zdaniem w BIH - obowiązuje prawo BIH, to nie jest żaden specjany tranzyt.
ad.6 w Mureck bez problemu możesz kupić winiety na stacjach paliw! w samym Mureck (tankstelle Susane Pein Czyyna 5.30-22.00) i niedaleko wjazdu na autostradę (tankstelle Temmel)...
Ostatnio edytowano 02.08.2015 16:52 przez slavko.v, łącznie edytowano 5 razy
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.08.2015 10:02

Arkadek napisał(a):Wybieram się wraz z żonką na początku września do Ulcinij. Podróż zaplanowałem z Wrocławia przez Boboszów, Svitavy, Brno,Bartysława i dojazd do Rejka. Po węgierskiej stronie wjeżdżam na autostradę i jedziemy do Belgradu gdzie nocujemy. Następnego dnia zwiedzamy stolicę i wieczorem pociągiem (który zabiera auta) jedziemy do Bar w a potem już do Ulcinij. Będziemy szukać na własną rękę jakiegoś apartamentu na 6 noclegów w pobliżu zachodniej dużej plaży. W czasie naszego pobytu mamy zamiar wybrać się na jednodniowy dzień do Podgrolicy i krótki wypad do Szkodra w Albanii. W drodze powrotnej chcę pojechać do Kotoru i następnie jechać wzdłuż wybrzeża Chorwackiego do Splitu w którym planujemy 2 noclegi. Po dwóch dniach z rana jedziemy do Zagrzebia przez Zadar płatnym odcinkiem gdzie zwiedzamy stolicę i nocujemy. Powrót do Wrocławia następnego dnia w godzinach wieczornych drogą bez opłat z Zagrzebia przez Żetele, Mureck następnie przez Austrię płatnymi drogami do Mikulov a potem bez opłat do Wrocławia.

na początek proponuję przestudiować jeszcze raz nazwy miast do których się kierujesz :wink:
pisze o tym dlatego, że kumpel dziwił się, że navi nie wyszukuje mu PodgorNicy
Arkadek napisał(a):1. Ile jest mniej więcej koszt noclegu w Ulcinij za dobę dla 2 osób?

zależy od standardu, ale np. taki jak mój 25E
Arkadek napisał(a):2. Czy można wymienić euro na lokalną walutę czy lepiej płacić w euro?

odpowiedź już dostałeś i nie dziw się reakcji usera "Z"
Arkadek napisał(a):4. Gdzie lepiej zatankować auto w Serbii czy w Czarnogórze? Jakie polecacie stacje benzynowe?

ceny podobne, np. stacje Petrol w MNE w większych miastach + Gazprom, Nis w SRB
Arkadek napisał(a):5. Czy przejeżdżając 10 km przez BIH jedziemy specjalnym tranzytem i obowiązuje nas prawo Chorwackie?

BiH to osobny kraj ze swoim prawem i nie obowiązuje tam prawo Chorwackie, jedyny że tak powiem objaw tranzytu, to specjalne pasy na granicach dla obywateli UE
Arkadek napisał(a):6. Czy po przekroczeniu granicy w Austrii - Mureck mogę bez problemu kupić winietę na stacji paliw

kupowałem Tu, ale w dzień, nie pamiętam w jakich godz pracują
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.08.2015 13:09

te kiero napisał(a):
Arkadek napisał(a):6. Czy po przekroczeniu granicy w Austrii - Mureck mogę bez problemu kupić winietę na stacji paliw

kupowałem Tu, ale w dzień, nie pamiętam w jakich godz pracują

Tankstelle Temmel 05:30 - 22:00
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.08.2015 13:25

rzeczywiście, może być problem z zakupem winiety w nocy, bo tam wszystkie stacje czynne do 22.00ej!
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.08.2015 15:34

dabecja napisał(a):ad.2 -euro jest lokalna waluta w czarnogorze ,innej nie mają
ad4.ceny zblizone w czarnogorze paliwo kosztuje wszedzie tyle samo.

Paliwa w BiH średnio 2Marki.Chyba,że na odcinku tranzytowym drożej.Ceny na wczoraj :D Allbania ok.5.3 (po przeliczeniu na PLN)Dla leniwych 2 Marki to prawie jedno Euro.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 02.08.2015 16:10

2 marki to chyba ciut ponad 1 euro :wink: , ale to i tak dobra cena :D
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.08.2015 16:31

Paliwo w BIH, trochę powyżej 2 Marek, ale... trzeba te Marki kupić w banku, bank liczy prowizję... albo kupić w Chorwacji po kursie tak sobie korzystnym, albo płacić kartą i wtedy wychodzi paliwko trochę drożej niż 2,10-2,20 Marki. Poza tym podobno w BIH najlepiej tankować na stacjach znanych koncernów...
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 02.08.2015 16:38

w czwartek tankowałem w BIH cena 1,95 płatność kartą przelicznik 2,18 zł za markę prowizji brak bank PeKaO sa
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.08.2015 16:49

pewnie diesel 4,40 zł za litr, a jaka to była stacja i gdzie?
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 02.08.2015 17:00

pb95 Doboj OMV na Petrolu przy wlocie do miasta cena 1,99 , Sarajewo 1,99 do 2,05
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.08.2015 17:53

Cena Pb95 waha się od 2.14 do 1.85.Bank za wymianę pobiera malutką prowizję,ale w centrum starego miasta w Sarajewie było bez(kantor)Chyba i tak najtaniej :D
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 02.08.2015 17:59

Widocznie ceny trochę spadły, jak wracałem 13.07, było od 2,00 do 2,20 za diesla
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone