Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
malwiny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 16.07.2015 07:38

dzięki za info. Arbuzy....oczywiście! Mamy je przerobione po Chorwacji - rewelacja! Może jeszcze napisz jak z płatnościami kartą - czy nie ma problemu i czy można wypłacać w bankomatach jak w Cro.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.07.2015 07:49

W sklepach i stacjach benzynowych nie ma problemu z płaceniem kartą. Z bankomatów nie korzystałem. - nie wiem. Mam ze sobą euro i płacę karta.

P.S. Lody w Budvie po 70 - 90 centów za kugle, w Petrovac 60, a w Ulcinj po 50. Niestety ale kugle są mniejsze jak w Chorwacji kuzyn podpowiada i mniej smaczne. Wina dobre, rozcieńczamy z woda mineralną. Woda gazowana 1,5 litra najtańsza 0,45 euro w markecie Voli.

WI - Fi działa ale słabo. Są przerwy w połączeniach.
Ostatnio edytowano 16.07.2015 08:30 przez Ural, łącznie edytowano 2 razy
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 16.07.2015 07:56

Małe uzupełnienie, jechałem tydzień temu tą samą drogą co Ural....ale cena promu w zatoce Kotorskiej to 4,5 E. Kursują co najmniej 3 więc idzie to bardzo sprawnie.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 16.07.2015 08:03

Jak ktoś ma czas i siłę to dla widoków warto objechać tę zatokę...
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.07.2015 08:15

Tak pomyliłem się. Prom kosztuje 4,5 euro za auto. Za osoby nie płaci się.
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 16.07.2015 08:16

7 euro za kugle? 8O
malwiny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwiny » 16.07.2015 08:18

no właśnie - 7 E za kugle - może są w wiadrach ?!
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.07.2015 08:18

Kolejna pomyłka. Kugla lodów - 70 - 90 centów w Budvie, 60 centów w Petrovac, 50 centów w Ulcinj. Szybciej piszę niż myślę. :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.07.2015 08:30

malwiny napisał(a):no właśnie - 7 E za kugle - może są w wiadrach ?!

No co Ty :D :D :D
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 16.07.2015 09:21

Ural napisał(a):Pozdrawiam z Petrovac. Drogę z Łodzi do Montenegro pokonałem przez Ostravę, Brno, Mikulov, Wiedeń - Mureck - Ptuj (objazd płatnej autostrady w Słowenii), Zagrzeb - Karlovac - Dubrownik - Herceg Novi - Petrovac. nocleg tranzytowy w Karlovac ul. Turanj 10 euro od osoby. Przyjechałem w sobotę. W Petrovac sa dwie plaże. Miejska droższa czyli wielika orac Luciste kameralna, fajniejsza ale też zatłoczona. Ceny niższe niż w Chorwacji - kwater o 50%, żywność porównywalna jak w Polsce lub ciut droższa. Wybór w Marketach typu Voli bardzo dobry. Byłem już w Bar i Ulcinj oraz Budwie. Zabytków nie dużo, spodziewałem się większych starówek. Budva droga leżak z parasolem po 25 euro, a w Ulcinj po 5 euro. Budva dla bogatych, Petrovac, Bar dla średnio zamożnych, a Ulcinij dla biedniejszych lub inaczej mówiąc chcących poczuć albański klimat, meczety, nawoływania modlących się itp. Tak też kształtują się ceny w knajpach. Pizza w Budwie od 7 euro, Petrovac 5, 6 euro, Ulcinj 4 euro. Cevapii z frytkami Ulcinj od 3,5 euro, w Petrovac od 4, 5 euro, Budva 6 euro. Piwo Ulcinj 1,5 euro, Petrovac 2 euro, a Budva to 2,5 albo i więcej.

Czystość. Budva czysto, Petrovac mniej, a Ulcinj więcej smieci. Widać, że władze działają w tym względzie, ale jeszcze wiele brakuje. Na plażach o dziwo czysto, w Ulcinj też. Wszędzie kosze na śmieci. Jakie plaże najlepsze?. Kamieniste i żwirkowe. W Ulcinj jest szeroka piaszczysta i ciągnie się ze 13 km. Kolor piasku ciemny. Jak wiatr zawieje to piasek pyli w oczy i na ciało. Woda czysta ale płytka na 400 m. Samo miasto Ulcinj fajne i w miare nawet czyste. Na ulicach gwar niczego nie brakuje. Ludzie uprzejmi. Pełno sklepów. W części zabytkowej hotele. Plus Ulcinj to niższe ceny. Minus, że daleko trzeba jechać bo aż pod albańską granicę. Co warto kupić na targu, arbuzy i melony dużo smaczniejsze niż w Polsce, fasolkę szparagową, paprykę. W Ulcinj targ jest w piątki i we wtorki. Ja byłem we wtorek, sprzedają Albanki w białych chustach na głowie. Na plażach po za Ulcinj tłoczno. Nie ma problemu z żywieniem i piciem na plażach. W Pekarach i sklepach Burki z serem lub mięsem po 1 euro lub 2 w Budvie. Papierosy o 50% tańsze niż w Polsce. Wódka biała droższa. Na granicy z Czarnogóra sprawdzają tylko paszporty. Można wwieść niezbędne artykuły żywnościowe z Polski, nikt nie sprawdza. Ceny kwater - średnie po za Budvą to 10 euro od osoby. Przed miasteczkami naganiacze kwater. Góry zielone nie takie jak w Chorwacji gdzie występują gołe skały lub wyschnięta roślinność. Na pewno jest czyściej w Chorwacji. Pojemniki ze śmieciami przepełnione. W drodze do Ulcinj walające sie papiery i butelki przy drodze ale bez przesady nie jest tak żle. Zabudowa nad morzem inna niż w Chorwacji, dużo hoteli i brak apartamentów przy linii brzegowej. Po prostu występuje tu inne ukształtowanie brzegu morza. Taxa turystyczna 1 euro od osoby.Co do ruchu aut to nie włączają kierunkowskazów i jeżdżą czasami pod prąd chociaż to nie reguła. Trąbią jak wyprzedzają lub omijają. Nie oznacza to złośliwości z ich strony. Na drogach tubylcy jakby się ciągle śpieszyli.To tyle z krótkiego reporterskiego rozpoznania. Pozdrawiam.

hej Uralku!
byłam ciekawa Waszych wrażeń,wyczuwam zadowolenie,to najważniejsze :) pozdrawiam i miłego wypoczynku
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 16.07.2015 13:46

Hvala Lipa Aldona.

Dodam jeszcze, że dla miłośników skuterów wodnych koszt wynajęcia tegoż środka lokomocji w Ulcinj na 15 minut wynosi 20 euro.
Sam nie jeżdziłem bo mnie to nie pociąga. Najsmaczniejsze arbuzy, melony, brzoskwinie, nektarynki w dzień targowy w Ulcinj od Albanczyków. Pomidory to od 0.5 euro do 1, 5 euro. Najdroższe knajpy w Budvie. Chyba, że kupi się danie dnia za 6 euro tj. zupa np. rosół, schabowy, sałatka, ryż albo frytki i kawałek słodkiego ciasta na deser w II lini brzegowej od morza. Mieszane mięso z grilla od 7 do 12 euro zależy od miejscowości. Przy morzu ceny znacznie wyższe ale trochę dalej od morza II, III linia jest ok.
Pozdrawiam.
domcia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) domcia » 16.07.2015 14:26

Wybieram się w te wakacje do Budvy. Chciałabym zapytać osoby, które wypoczywały już w tej miejscowości o kilka kwestii:

1. Czy w Budvie w morzu znajdziemy jeżowce blisko plaży lub inne mniej lub bardziej niebezpieczne zwierzątka jak w Chorwacji?
2. Czy bezpośrednio w Budvie są jakieś dostępne, ciekawe szlaki górskie?
3. Gdzie najlepiej(najtaniej) kupować artykuły spożywcze? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2015 20:06

ural

Czystość. Budva czysto, Petrovac mniej, a Ulcinj więcej smieci.

no wiesz tak pisać o petrovacu.Kolega Mike się obrazi.
:D
idealizowanie nie ma sensu .
Jednemu córka drugiemu teściowa.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 16.07.2015 20:51

dabecja napisał(a):ural

Czystość. Budva czysto, Petrovac mniej, a Ulcinj więcej smieci.

no wiesz tak pisać o petrovacu.Kolega Mike się obrazi.
:D
idealizowanie nie ma sensu .
Jednemu córka drugiemu teściowa.

Masz jakąś manię prześladowczą?
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 16.07.2015 20:56

również nie podoba mi się to ciągłe dogadywanie Mikowi :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone