Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 08.07.2015 14:15

loco1 napisał(a):Witam wszystkich
Mam pytanko - Jaki jest koszt- prowizja korzystania z bankomatów w Albanii. Czy jest to porównywane z resztą państw bałkańskich . Pytam sie dlatego, że za przelew z Pko SA do Albani koszty wyszły mi ponad 110zł ( wiem że Albania nie należy do SWIFT ) . Zawsze korzystałem z bankomatów gdziekolwiek byłem w Europie i było ok ale tu moze być inaczej
Z góry dzięki za odpowiedź

wszystko zalezy od twojego banku, sa takie w ktorych wyplaty na calym swiecie z bankomatow sa darmowe. na takie wyjazdy najlepsze sa karty walutowe z darmowymi bankomatami, unika sie wtedy podwojnego przewalutowania
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.07.2015 20:27

generalnie jest raczej jedna stawka za wypłatę za granicą, np. 2% kwoty ale nie mniej niż 10 zł...
trzeba zapytać w banku jaką mają taryfę w tym zakresie...
loco1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) loco1 » 09.07.2015 08:56

ok
Właśnie otrzymałem info z banku PKO SA ( może sie to komuś przydać ) --karta Master Cards prowizja 4% ale nie mniej niż 10 zł za jednorazową wypłatę z bankomatu - na Albanię
kuba74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba74 » 10.07.2015 17:56

Witam. Mam pytanie gdzie moge na wszelki wypadek znależć informację/regulamin że wjazd dla turystów z Polski do Albanii jest bezpłatny. Chciałbym to wydrukować i w razie czego mieć przy sobie. Dzięki i pozdrawiam
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.07.2015 20:01

a po jaką cholerę Ci to?,nawet nie miałem pojęcia że ktoś się o coś takiego będzie pytał,wjeżdżałem w tę i nazad dwa tygodnie temu i żadnych problemów z dokumentami nie było(trzy paszporty+dowód),za to czas oczekiwania na granicy masakra.
natart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) natart » 11.07.2015 07:09

mam pytanie - jak jest z wjazdem do Czarnogóry samochodem firmowym - czy może być oświadczenie o użyczeniu podstemplowane pieczątką firmową i podpisane (po polsku i angielsku napisane, bez poświadczenia notarialnego - bo nie zdążę załatwić)
jedziemy przez Węgry, Bośnię i byc może skoczymy do Albanii - czy gdzieś to sprawdzają?
zestresowałam się lekko, bo nie myślałam o takim czymś nigdy jadąc do Cro

jak jest z korkami na granicach aktualnie? są kontrole , długo się czeka?
bedziemy w środku tygodnia po południu wjeżdżać do Czarnogóry
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2015 08:14

natart napisał(a):mam pytanie - jak jest z wjazdem do Czarnogóry samochodem firmowym - czy może być oświadczenie o użyczeniu podstemplowane pieczątką firmową i podpisane (po polsku i angielsku napisane, bez poświadczenia notarialnego - bo nie zdążę załatwić)
jedziemy przez Węgry, Bośnię i byc może skoczymy do Albanii - czy gdzieś to sprawdzają?

tutaj link.
http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/upo ... d,278.html

kolejki nie powinno być ale dokumenty samochodu to mi sprawdzaja zawsze zarówno przy wjeździe jak i wyjeździe.Pamietaj o zielonej karcie
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.07.2015 08:23

natart napisał(a):mam pytanie - jak jest z wjazdem do Czarnogóry samochodem firmowym - czy może być oświadczenie o użyczeniu podstemplowane pieczątką firmową i podpisane (po polsku i angielsku napisane, bez poświadczenia notarialnego - bo nie zdążę załatwić)

na granicy Mne-Al (Sukobin-Muricani) weryfikowali w tamtym roku również dowody rejestracyjne (pogranicznik woła: dżesmi a redżistrimi; w jakim celu nie wiem)...
wjazd w tygodniu po koniec sierpnia do Albanii: 1,15 h; wjazd z Albanii: 30min; wyjazd z MNE do HR w tygodniu 2godz; wjazd BiH-MNE (Scepana Polje): 30min
natart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) natart » 11.07.2015 10:25

dziękuję :)
zieloną kartę już mam, oświadczenie też napisałam, podpiszę o podstepmluję, po polsku i angielsku bez tłumacza przysięgłego
najwyżej z Albanii tym razem zrezygnujemy, jak nas nie wpuszczą do Czarnogóry bez oświadczenia własciciela samochodu to wrócimy do Chorwacji, mimo, ze chata juz zadatkowana

nie zdążę załatwić w PZMot bo to samochód na zarejestrowany na spółkę jawną, której wspólnikiem jest mój brat a jego nie ma teraz, miniemy się i mi nie podpisze, jadę i ryzyk fizyk jednym słowem
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.07.2015 10:35

natart napisał(a):dziękuję :)
zieloną kartę już mam, oświadczenie też napisałam, podpiszę o podstepmluję, po polsku i angielsku bez tłumacza przysięgłego
najwyżej z Albanii tym razem zrezygnujemy, jak nas nie wpuszczą do Czarnogóry bez oświadczenia własciciela samochodu to wrócimy do Chorwacji, mimo, ze chata juz zadatkowana

nie zdążę załatwić w PZMot bo to samochód na zarejestrowany na spółkę jawną, której wspólnikiem jest mój brat a jego nie ma teraz, miniemy się i mi nie podpisze, jadę i ryzyk fizyk jednym słowem

przy wjeździe do MNE dowodów rej. nigdy mi nie sprawdzali, nie interesowali się autem, więc tu powinno być z tym spokojnie;
do Albanii już tak, brali od wszystkich drej, większość na przejściu stanowili Kosowianie, więc może dlatego (?)
natart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) natart » 11.07.2015 10:42

a po drodze w Bośni/Serbii sprawdzali?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.07.2015 10:45

natart napisał(a):a po drodze w Bośni/Serbii sprawdzali?

w BiH również nigdy na kilkanaście razy przekraczanej granicy,
o Serbi Ci nie pomogę
natart
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) natart » 11.07.2015 10:47

ok, dziękuję jeszcze raz :)
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 11.07.2015 13:38

kuba74 napisał(a):Witam. Mam pytanie gdzie moge na wszelki wypadek znależć informację/regulamin że wjazd dla turystów z Polski do Albanii jest bezpłatny. Chciałbym to wydrukować i w razie czego mieć przy sobie. Dzięki i pozdrawiam

bylem wczoraj w Albanii nic nie płaciłem za wjazd i nie sprawdzali żadnych upoważnień tylko paszport i dowód rejestracyjny, tylko był piątek wiec długo stałem na granicy Czarnogóra Albania to 1 godzina, a Albania Czarnogóra 2 godziny, no i na granicy dużo żebraków pewnie ze 20 osób, dzieci pukające w szybę i pokazujące faka jak się nie kasy :) w Albanii tanio za rybę Dorada płaciłem 4,30 euro w restauracji, sałatka 1,20 euro, koniak 0,7l 4,50 euro, nie za czysto, chociaż główna droga posprzątana ale boczne już nie :) plątanina kabli na budynkach, riksze do transportu towarów i dużo mercedesów :)

W Ulcinj natomiast nasi goście byli wczoraj i mówili jednak że z sezonem żebractwo powróciło tam, proszeni o kasę byli w 3 punktach miasta, no i znowu nie za czysto tam jednak w sezonie sobie z tym nie radzą. Poza sezonem jak byłem było czysto i nie było żebraków. Za to dzieci miały frajdę na plaży :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 12.07.2015 01:14

Witam,

3-ci rok z rzędu wyjeżdżam za granice służbowym samochodem (Albania, Czarnogóra i właśnie 5 minut temu wróciłem z Rumunii). Za każdym razem mam zaświadczenie z PZMot-u i nigdy nikt mnie o to nie poprosił. Zaświadczenie wydają na miejscu na podstawie wniosku. W oddziale katowickim wniosek nie jest weryfikowany szczególnie, spisują tylko dane pojazdu, więc tak naprawdę wniosek możesz wypełnić, podpisać i opieczętować sam :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone