Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Pioracz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pioracz » 01.07.2015 23:27

Jeśli chodzi o stateczki to nie mam pojęcia. Mieszkamy poza miastem i poruszamy się samochodem.
Knajpy odwiedzaliśmy głównie na starym mieście, ale nie potrafię nic konkretnego polecić.
Jeśli chodzi o lody to trafiliśmy bardzo dobrą knajpkę w okolicy gdzie będziecie, postaram się znaleźć fotki
jazzy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jazzy » 02.07.2015 08:59

dabecja napisał(a):
jazzy napisał(a):Slavko będzie dokładnie jak piszesz. Trasa Kraków-Budapeszt-Belgrad-Uzice-Podgorica. Nocleg mamy pod Belgradem.
Sprawdzony. Ogólnie trasa przez Serbię (odcinek do Belgradu ok.) W ubiegłym roku tamtędy jechałem w drodze do Ohridu.
Przez Cro może i lepsza droga ale ok. 300 km dalej i sama końcówka te 300 km to wybrzeżem/granica itp. czyli najtrudniesze na koniec, Dlatego zdecydowałem się przez Serbię. Powrót przez Boścnię - z noclegiem w Sarajewie a dojazd trasą widokową Podgorica-Mojkovac-Zabljak-Jasenovo Polje-Hum i dalej na Sarajewo. Jest trochę kręcenia i nadrabiania ale podobno warto.
Później nocleg w Sarajwie a dalszą część - zobaczymy może dojedziemy już 'na raz' a jeśli nie to pewnie gdzieś na Słowacji się zatrzymamy.

skręć w priepole w kierunku plieva wyjedziesz na kanion tary,Od razu bedziesz mial atrakcje.Pożniej pojedziesz kanionem na mojkovac albo na Durmitor

Planujemy właśnie taką trasą wracać. Mam już nocleg w Sarajewie zarezerwowany i przy okazji chcę też popodziwiać trochę widoków. Podobno to trzeba zobaczyć jak się tam jest:)
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 02.07.2015 12:03

zonia1980 napisał(a):Mike jakie baniaki z wodą?za 3 dni jedziemy do Ulnicj.

a no takie ze woda nie jest zdatna do picia z kranu i trzeba ja przegotować lub są wstawiane do apartamentu dozowniki baniaki z woda pitna :) Ulcinij nie ma oczyszczalni ścieków, gmina Bar też dlatego tam jest taniej bo słabsza infrastruktura.
Ostatnio edytowano 02.07.2015 13:07 przez mike_, łącznie edytowano 1 raz
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 02.07.2015 13:05

Pioracz napisał(a):
zonia1980 napisał(a):Mike jakie baniaki z wodą?za 3 dni jedziemy do Ulnicj.
ża

Nie ma żadnych baniek z wodą. Ja i moi znajomi jeździmy w okolice Ulcinj od lat i w tym roku znów się tam pojawimy. Jest dużo spokojniej (oczywiście poza centrum miasta) niż w innych miejscowościach, no i mamy do dyspozycji 13 km piaszczystej plaży, na której jest zdecydowanie mniej śmieci niż na naszych bałtyckich.

Kolega mike_ na tym forum poleca głównie okolice Petrovaca gdzie "pomaga" w znalezieniu noclegu za kosmiczne pieniądze.

To powiedz mi, co się dzieje z nieczystościami z kanalizacji w Ulcinij :) ? Skoro nie ma oczyszczalni to z kibelka leci prosto w morze, a potem w tym się pływa na szczęście to 2 km w głąb morza jest wyprowadzane rurą nie widziałem jeszcze żadnych pływających bojek :) Kolega Poracz uparcie twierdzi że te tanie miejscowości są tanie bez powodu, a naprawdę powodem jest brak infrastruktury :) My mieliśmy w Petrovac apartamenty nawet po 55 euro z basenem za 5 osobowy jak na tak drogą miejscowości to raczej nie są to kosmiczne pieniądze ale już je dawno wynajęliśmy (nie mamy problemu z zapełnieniem naszych apartamentów bo od listopada robimy rezerwacje), mowie o cenach na lipiec i sierpień. Oczywiście mamy też i droższe apartamenty :) Napisałem też o tym że w tym roku dopiero Kotor i Tivat dostały oczyszczalnie, wiec promuje też pewnie i Kotor i Tivat twoim zdaniem haha :) niskie ceny w Ulcinij nie biorą się z niczego :) Moim zdaniem po co przepłacam w Ulcinij można jechać od razu obok do Albanii obok i za to samo zapłaci się jeszcze mniej :) Gmina Budva od dawna ma oczyszczalnie, a Petrovac do tej gminy należy jest to najlepszy rejon Czarnogóry dlatego ceny tu są najwyższe. Plaża Jaz została najlepszą plażą europy w tym roku no ale to też pewnie moje promowanie i wymysły http://balkanistyka.org/czarnogorska-pl ... w-europie/ te 13 kilometrow Vielkiej plaży z piaskiem który dostaje się do oczu bo jest mega drobny jak popiół to nie wiem czy to takie super i woda mętna od piasku przy brzegu. Koniec wielkiej plaży nie jest do leżakowania bo tam jest zakaz ze względu na campy z kajtami jest pełno tabliczek z zakazami. A jak są kajty to musi wiać wiatr a jak wieje to niestety piasek w oczach jest murowany :) Jak ktoś lubi niezagospodarowane tereny wsie to jak najbardziej ok, kwestia gustu :) Moim zdaniem w okolicach Ulcinij cena za 5 osobowy dwu pokojowy apartament to w sezonie 40 euro po tej cenie się opłaca tam wynająć, a jak chcą od was więcej to wiedzcie że nie źle na was zarabiają :) Najlepiej spać za darmo tak jak ostatnio spotkana przeze mnie para autostopowiczów z polski. Uprawiają couchsurfing i śpią w Ulcinij, w Alabani, Chorwacji, Grecji, dosłownie wszędzie za free :) polecali mi ten serwis internetowy hehe

PS. Może ktoś się wybiera na Sea Dance Festival? Ja idę 16 i 18 lipca bo wtedy jak dla mnie będzie najfajniej. Ogólnie to polecam wszystkim tą imprezę, będzie super nagłośnienie i oświetlenie, dużo Drum & Bassu ajjjj :)
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 02.07.2015 13:18

zonia1980 napisał(a):Fajna cena za nocleg....parasol nosimy swój bo nie jesteśmy nigdy długo,a poza tym parasol "wędruje" za dzieciakami;) a my wraz z nim;). Plaża (duża)jest w miarę czysta?bo słyszałam,że ta mała plaża tylko tłoczna i brudna i czy można autem podjechać w pobliże plaży bez opłat za parking?

to nie jest fajna cena za nocleg tylko normalna cena w tym rejonie Czarnogóry za nocleg :) podpowiem że tam da się znaleźć 5 osobowy w cenie 40 euro w sezonie tam a czasem nawet za 35 euro :) Pytacie o parking tam jest pełno niezagospodarowanego pustkowia wystarczy spojrzeć na google maps można parkować za darmo wszędzie :) 700m do morza może się okazać że wyjdzie 1000m bo to Czarnogórskie 700m :) Cześć Czarnogóry ta od Sutomore po Albanie jest najtańsza, tak już po prostu jest. :)
zonia1980
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonia1980 » 02.07.2015 20:40

Mike my mamy za mniej więcej 35 euro 2 pokojowy apartament,więc cena korzystna. Co do piachu to szukamy miejsc z piaskiem i dlatego padło na Ulcinj...dla moich dzieciaków nie ma nic lepszego ...testowaliśmy rok temu w Chorwacji różne plaże i najlepsza piaszczysta....z resztą na tej piaszczystej sami rodzice z dzieciakami,a na kamienistych reszta;)...więc każdy ma inne potrzeby. Jak ktoś lubi siedzieć na miejscu może faktycznie mu nie odpowiadac to miasto(są na pewno ładniesze z widokami gór jak z pocztówki np.Kotor),ale my będziemy duzo zwiedzac,a wieczorami na plażę...stąd wybór ten a nie inny miejscowości.
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 02.07.2015 20:50

Już kiedyś pisałem pod innym nickiem ale admin mnie wywalił za niby reklamę forum o Albanii, ale zamieszczę i teraz fotki z mojego pobytu w 2012 roku w Petrovac (dla mnie miejscówka w 100% doskonała)

https://photos.google.com/u/0/album/AF1 ... ZyVb7AwgWS

Jadaliśmy w pizzeri Kiss, oraz dwa razy byliśmy w reatauracji KING - drogo ale jedzenie i obsługa na najwyższym poziomie. Na plażę chodziliśmy do Lucice - piękna zatoczka
Pioracz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pioracz » 02.07.2015 21:46

mike_ napisał(a):
zonia1980 napisał(a):Fajna cena za nocleg....parasol nosimy swój bo nie jesteśmy nigdy długo,a poza tym parasol "wędruje" za dzieciakami;) a my wraz z nim;). Plaża (duża)jest w miarę czysta?bo słyszałam,że ta mała plaża tylko tłoczna i brudna i czy można autem podjechać w pobliże plaży bez opłat za parking?

to nie jest fajna cena za nocleg tylko normalna cena w tym rejonie Czarnogóry za nocleg :) podpowiem że tam da się znaleźć 5 osobowy w cenie 40 euro w sezonie tam a czasem nawet za 35 euro :) Pytacie o parking tam jest pełno niezagospodarowanego pustkowia wystarczy spojrzeć na google maps można parkować za darmo wszędzie :) 700m do morza może się okazać że wyjdzie 1000m bo to Czarnogórskie 700m :) Cześć Czarnogóry ta od Sutomore po Albanie jest najtańsza, tak już po prostu jest. :)

A ten jak zwykle swoje... Człowieku zrozum wreszcie że nie wszyscy ludzie muszą zgadzać się z twoimi opiniami. Może wydaje Ci się że jesteś jakimś Guru, ale uwierz mi TAK NIE JEST! Są ludzie którzy cenią sobie inne wartości niż Ty. Nie koniecznie chcą wypoczywać na zatłoczonej kamienistej plaży, gdzie leżak prawie na leżaku stoi. Nie wszystkim zależy na całonocnych imprezach. Więc może w końcu zrozumiesz że ludzie mogą mieć inne zdanie niż Ty.
Ludzie chcą się tu czegoś dowiedzieć na temat przepięknego kraju jakim jest Czarnogóra, a nie koniecznie czytać twoje subiektywne opinie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2015 00:40

A ten jak zwykle swoje... Człowieku zrozum wreszcie że nie wszyscy ludzie muszą zgadzać się z twoimi opiniami. Może wydaje Ci się że jesteś jakimś Guru, ale uwierz mi TAK NIE JEST! Są ludzie którzy cenią sobie inne wartości niż Ty. Nie koniecznie chcą wypoczywać na zatłoczonej kamienistej plaży, gdzie leżak prawie na leżaku stoi. Nie wszystkim zależy na całonocnych imprezach. Więc może w końcu zrozumiesz że ludzie mogą mieć inne zdanie niż Ty.
Ludzie chcą się tu czegoś dowiedzieć na temat przepięknego kraju jakim jest Czarnogóra, a nie koniecznie czytać twoje subiektywne opinie.[/quote]
i tu się zupełnie zgadzam.Petrovac i apartamenty kolegi to nie wszystko co jest w czarnogórze.Kazdy ma indywidualny plan wyjazdu i preferencje i grunt to uszanować.Idealizowanie jest kompletnie bez sensu.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.07.2015 05:57

Z powyższych informacji wynika, że najfajniejsza plaża to Petrovac - Lucice.
Skoro mam tam być to warto zatem tam plażować. Slavko zachwala Dobrą Vode. Trzeba tam też pojechać, zjeść u Polaka w barze Sidro po dobrej cenie. Zobaczyć plażę w Bar i Sutomore. Ulcinij też należałoby - może by posmakować coś orientalnego albańskiego. :papa: :hut:
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 03.07.2015 13:16

Czy ktoś się wybiera na Sea Dance Festival w Budvie na plaży Jaz? Czyli dużo dobrych dramów na plaży! Jest to najlepszy festiwal muzy elektronicznej w Europie, jeśli chodzi o festiwale średniej wielkości do 40 tyś. osób. Ja idę na pewno 16 i 18 lipca wtedy będzie najfajniej :) Pytanie raczej do młodszych osób hehe chociaż znam i starsze które też lubią takie imprezy :) wejściówka na 1 dzień to 40 euro, będzie super nagłośnienie, super oświetlenie i super muzyka na plaży :)

https://www.youtube.com/watch?v=YzNnQVuoMSw
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 03.07.2015 13:53

[quote="Ural"]Z powyższych informacji wynika, że najfajniejsza plaża to Petrovac - Lucice.
Skoro mam tam być to warto zatem tam plażować. Slavko zachwala Dobrą Vode. Trzeba tam też pojechać, zjeść u Polaka w barze Sidro po dobrej cenie. Zobaczyć plażę w Bar i Sutomore. Ulcinij też należałoby - może by posmakować coś orientalnego albańskiego. :papa: :hut:[/quote]
Ural! jadąc tutaj planowałem jeździć po okolicy, ale jakoś jak tu jestem odechciało mi się... do Sidro można wstąpić, fajna obsługa, szef pół Polak, pół Czarnogórzanin, można posłuchać polskich melodii, dla Ciebie puszczą coś specjalnego.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 03.07.2015 13:57

Będąc dzisiaj w Sidro, na małej przekąsce, rozmawiałem z Ervinem, okazało się, że też mają tam apatmany np. 55m2 mieszkanie, pierwsza linia brzegowa 15E/os, ja płacę 10E za osobę w Milica i Mrvica, także ceny różne, w zależności od tego kto ile ma kasy...
wojkoch
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojkoch » 03.07.2015 19:39

slavko.v napisał(a):można posłuchać polskich melodii,

łojezusmaria

to nawet tam puszczają takie ... hiciory jak "jesteś szalona" i tym podobne?

:wink: :wink:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 03.07.2015 20:07

Dokładnie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 105
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone