Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 19.03.2006 12:35

Hahaha Typie jakiś czas temu już tłumaczyłem ten fragment, trochę skracałem niektóre kawałki ale tak to szło:
zawodowiec napisał(a):Spytali przewodników o zejście na stronę Valbony, ci nie znali drogi, tylko pokazali w dół. Zaczęli schodzić północną ścianą (wg mojej mapy prędzej północno-wschodnią?) po skalnych stopniach, z miejscami łatwej wspinaczki, potem piarżystym żlebem. Dołączyli się do nich 3 pasterze (chyba z tej samej grupy), wzięli wory od dziewczyn. Spod żlebu rampa doprowadziła do śnieżnego pola, którym kawałek zjechali. Stąd Albańczycy wrócili do domu. Dalej były 2 trudniejsze miejsca gdzie musieli plecaki opuścić na linkach. Potem na jedną i jeszcze następną przełęcz gdzie rozbili biwak, woda do gotowania z pola śnieżnego.
Rano dalsze zejście, miejscowy pokazał im jak iść do ścieżki do Valbony, jednak zamiast ścieżki czekało ich jeszcze długie, czasem karkołomne zejście stromym stokiem, trochę po trawie, czasem po kamieniach, na końcu lasem. Znaleźli ścieżkę którą zeszli do doliny, rozbili namioty na polanie, część ekipy zeszła do Valbony na piwo i po chleb i wyczajć połączenia autobusowe do Bajram Curri. W międzyczasie przyszli pasterze, 2 dziewczyny trochę mówiły po angielsku, później przyszła ekipa z Valbony (kupili chleba ale połowę im zeżarł pies) i siedzieli przy ognisku do północy. Albańczycy ich zaprosili na rano do wsi. Następnego dnia mieli autobus między 10.30 a 11.

Von Laosie dzięki za wyjaśnienie ponora. Widać żeś fachowiec-krasowiec :)
von Laos napisał(a)::D Krasowe Urwisko... można je zaobserwować jako Barwę na Kurierze. ;)

A Krasowemu Urwisku często towarzyszą Larwy jak Kuleczki :lol:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 19.03.2006 14:07

zawodowiec napisał(a):Hahaha Typie jakiś czas temu już tłumaczyłem ten fragment, trochę skracałem niektóre kawałki

Niedobrze....
Zaczynam się już gubić w tych relacjach, kto co kiedy tłumaczył a co nie.... Ale pisałem to wpół do trzeciej w nocy, więc tym się spróbuje wytłumaczyć :-)
Wniosek taki sam dla mnie jak i dla innych - należy jeszcze raz przeczytać te 11 stron....
A teraz się chyba prześpię....
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 20.03.2006 10:35

typ napisał(a):Chcesz wejść od strony Valbone? Powiem szczerze - duzo wspólnie szukaliśmy w internecie informacji na temat wejscia na MJ. Najwięcej opisów - tak jak zauważyłeś - jest od strony Czarnogóry (tak jak ten ostatni opis) czyli od strony Gusinje, Vusanje. Baaardzo mało informacji jest od strony Albańskiej (z Theth), ale od Valbone znalazłem tylko jedną bardzo skromną czeską relację - z zejścia - z 1995 roku. Kiedyś już linka do niej wrzucałem.
Myśle, że częstotliwość spotykania opisów jest wprost proporcjonalna do trudności komunikacyjnych. A z tego co się zorientowałem to do Valbone droga jest gorsza niż do Theth.
Oczywiście - najlepszym rozwiązaniem byłoby wyjść od strony Theth a zejść na stronę Valbone i stamtąd w stronę Bajram Curri, ale tak można tylko jak się jest bez własnego samochodu....

Pamiętam tę relację z zejścia Czechów. Pamiętam też, że była jedyną, jaka opisywała tę trasę.
Jeżeli wejdziemy na MJ to tylko od strony Valbone, gdyż właśnie w tamtych rejonach będziemy wcześniej działać. Pomiędzy Bajram Curri a Valbone znajduje się jaskinia którą chciałbym odwiedzić, a skoro z Valbone do Theth prowadzi tylko górska ścieżka, której nie można pokonać samochodem no to cóż pozostaje innego, jak podjechać najdalej, jak się da i ruszyć na Maję od wschodu.
Z tego, co czytam wynika, że będzie to typowa trasa na orientację. Bez szlaków, bez opisu, wszystko "na przyrządach"... :)
Zresztą MJ to cel "bonusowy", ale sądzę, że będą chętni na taką "górską przebieżkę". ;)

zawodowiec napisał(a):Von Laosie dzięki za wyjaśnienie ponora. Widać żeś fachowiec-krasowiec icon_smile.gif

Raczej jaskiniowiec, a krasowiec to tak "siłą rzeczy" i "un poco"... ;)
Tak czy inaczej chętnie służę pomocą.
:)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 20.03.2006 23:37

Bym musiał spojrzeć na tą dokładną mapę od Czechów żeby coś doradzić którędy napierać od Valbony. A mapa jest 1100 km ode mnie ale przy najbliższej wizycie w domu spojrzę.

Półsłówko na dziś: Tenis w Porcie.
I żeby było w temacie górskim: Bój z Hakami.
pozdrav :D
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 20.03.2006 23:59

Rzuce okiem na te okolice poprzez google.earth. Zrobie zrzut ekranu i wstawie na forum.

Jak mawiala pewna Madra Jola ruszajmy na Boj w Hucie... Envera! :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.03.2006 00:02

von Laos napisał(a):Madra Jola

ale Mała jak Płotek :lol:
laku noć!
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 25.03.2006 01:20

A, to tam, gdzie słychać Parne Gwizdy?
:lool:

Wiecie co, po wakacjach 2006 to chyba trzeba będzie poprosić modka o dyspensę i założyć tu jakieś albańskie podforum lub analogicznie do cro.pl - al.pl
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.03.2006 12:50

Jak tak dalej pójdzie to nawet Pędzące Glizdy popędzą do Albanii :lol:
Też się nie mogę od niej uwolnić, w wolnych chwilach skończyłem tłumaczyć ostatnią część relacji do wrzucenia na Summitpost, tylko foty muszę jeszcze powstawiać...
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 25.03.2006 17:43

A myśmy się wczoraj dowiedziały, że w inetersującym nas rejonie są prawdziwe niedzwiedzie- nie misie- tylko takie drapieżce 8O 8O
(WIadomość od mieszkańca, żeby uważać bardzoooo)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 25.03.2006 18:59

A tu cos ładnego ( jak już było, to sorki):
http://www.trekearth.com/gallery/Europe ... 129399.htm
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.03.2006 21:12

wiolak3 napisał(a):A tu cos ładnego ( jak już było, to sorki):
http://www.trekearth.com/gallery/Europe ... 129399.htm

Było :-)
Ale zdjęcie jest ładne więc dobrego nigdy za wiele.
Rozmawiałem (albo dokładniej korespondowałem) z Aurelem (autorem tego zdjęcia). Jest Albańczykiem, ale jak wielu z nich mieszka poza Albanią.
W tym roku wybiera się własnie na Maja Jezerce. Jeśli ktos z was jest zainteresowany wypadem wcześniejszym niż lipiec-sierpień to moze się z nim wybrać, bo poszukuje towarzystwa.... :-)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.03.2006 21:13

von Laos napisał(a):Wiecie co, po wakacjach 2006 to chyba trzeba będzie poprosić modka o dyspensę i założyć tu jakieś albańskie podforum lub analogicznie do cro.pl - al.pl

Zgadza się.
A jesli tu sie nie zgodzą to nawet zastanawiam się nad wykupieniem ciekawej domeny :-)
Ale to dopiero po powrocie....
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 26.03.2006 10:52

I to jest TO!!!!!
TYPIE jesteś 8)
Ale masz recje, wpierw pojedżmy i wróćmy!
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 26.03.2006 13:10

http://www.travel4u.pl/kraje/albania.html

Może to Was zainteresuje?? Jest i Forum :D :

oraz w gazecie. pl jest swietne forum o Albanii bardzo ciekawe wypowiedzi i dyskusje.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 27.03.2006 09:31

Zazwodowiec, jak to jest z OC na terenie Kosova. Nie doczytałem sie w twojej reklacji (może nieuważnie czytałem...) niczego na ten temat, a nie wiem jak traktowany jest ten protektorat ONZ pod względem ubezpieczeń komunikacyjnych.
Rozmawiałem kiedys z człowiekiem, który tamtędy jeździ i twierdzi że na granicy płaci się ok 100 EUR ubezpieczenia (!!!), bo zielona karta nie jest ważna....
Możesz to potwierdzic, albo zdementować?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone