Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady
napisał(a) balkanyrudej » 26.08.2014 12:13
marekbrzoska napisał(a):Czy ktoś kto był w tym roku w Albanii może powiedzić jak to obecnie wygląda z szukaniem apartamentów na miejscu? Interesują mnie nadmorskie miejscowości, ale nic w stylu wielkich kurortów - chcielibyśmy z rodziną odpocząć przy odrobinie ciszy na niezbyt zatłoczonych plażach i podziwiając okolicę. Jedziemy koło 20 sierpnia, więc sezon pewnie jeszcze hula... Sądząc po cenach na booking itp to może być drogo i ciężko coś znaleźć, ale może jest dużo lokalnych apartamentów, które się w sieci nie ogłaszają?
Generalnie byłam w Ksamilu i Sarandzie ale w żadnym z tych miejsc nie nocowałam w apartamencie (nocowałam na dziko na półwyspie przy Ksamilu). Natomiast widać sporo osób, które robią łapankę z ulicy i w ten sposób naganiają sobie klientów do swych przybytków, zatem na miejscu można spokojnie coś znaleźć. W kwestii tłumów, to niestety na plażach było teraz tłoczno (w szczególności w tych dwóch, wymienionych miastach), ale wystarczy pójść w nieco bardziej dzikie miejsca, żeby mieć święty i błogosławiony spokój. Niestety nie ma tam parasoli, leżaków oraz innych udogodnień, za to nikt po nikim nie łazi, nie potrąca, nie przeszkadza.
Pozdrawiam,
ruda z Bałkanów według Rudej