Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Pudelek
Cromaniak
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 05.08.2014 21:18

typ napisał(a):
Pudelek napisał(a):Z kolei winietkę węgierską można nabyć dopiero po wjeździe na drogę płatną, nie trzeba wcześniej (mamy czas do północy dnia, w którym wjechaliśmy do autostradę) - tego lepiej jednak nie zmieniać, bo ludzie zaczną cwaniakować ;)

Skąd taka informacja, możesz jakiegoś linka podesłać?

informacja jest bodajże z forum węgierskiego. Dlatego m.in. pisałem, o tym, żeby tego nie zmieniać, bo nie jest w 100% pewna i lepiej się do tego nie stosować, natomiast może się okazać, że gdybyśmy przez przypadek tak wjechali na autobanę, to niekoniecznie musimy od razu mieć problem z mandatem. Natomiast byłoby to sensowne - w niektórych miejscach autostrad węgierskich są punkty (nie przy wjazdach), gdzie można kupić winietkę już w środku drogi. Sam fakt, że ktoś jedzie przez Węgry 1 dzień niczego nie zmienia - e-winietę musimy trzymać przez dłuższy czas i w razie kolejnej wizyty na Węgrzech mogą nas drapnąć za zaległą. Ewentualnie wysłać do Polski rachunek.

Co do płacenia w Czarnogórze, to nawet ambasada Polski podaje, że płatny jest tylko ten jeden tunel.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.08.2014 06:44

Pudelek napisał(a):
typ napisał(a):
Pudelek napisał(a):Z kolei winietkę węgierską można nabyć dopiero po wjeździe na drogę płatną, nie trzeba wcześniej (mamy czas do północy dnia, w którym wjechaliśmy do autostradę) - tego lepiej jednak nie zmieniać, bo ludzie zaczną cwaniakować ;)

Skąd taka informacja, możesz jakiegoś linka podesłać?

informacja jest bodajże z forum węgierskiego. Dlatego m.in. pisałem, o tym, żeby tego nie zmieniać, bo nie jest w 100% pewna i lepiej się do tego nie stosować, natomiast może się okazać, że gdybyśmy przez przypadek tak wjechali na autobanę, to niekoniecznie musimy od razu mieć problem z mandatem. Natomiast byłoby to sensowne - w niektórych miejscach autostrad węgierskich są punkty (nie przy wjazdach), gdzie można kupić winietkę już w środku drogi. Sam fakt, że ktoś jedzie przez Węgry 1 dzień niczego nie zmienia - e-winietę musimy trzymać przez dłuższy czas i w razie kolejnej wizyty na Węgrzech mogą nas drapnąć za zaległą. Ewentualnie wysłać do Polski rachunek.

Co do płacenia w Czarnogórze, to nawet ambasada Polski podaje, że płatny jest tylko ten jeden tunel.

Wydaje mi się że nie ma co wierzyć w plotki z forum, bardziej w to co podaje operator obsługujący autostradę na swojej stronie internetowej.
Bardzo fajny to byłby przepis, niestety zbyt korzystny, żeby był prawdziwy.

Nie wiem o co chodzi z tym "trzymaniem winiety przez dłuższy czas", jakoś nie wyobrażam sobie że podczas kontroli będą chcieli sprawdzić moją e-winietę sprzed roku czy dwóch, bo na pewno jej nie będę miał. To też chyba plotki z forum. Co innego gdy jadę bez winiety i zarejestrują to wykroczenie i karę będą chcieli nałożyć podczas kolejnej mojej wizyty, ale raczej mają to tak wymyślone że 1-2km za samochodem skanującym rejestracje stoi samochód zatrzymujący ewentualnych "gapowiczów", więc kara jest bez opcji "odroczenia" :-)

Podsumowując: opłaty za winiety węgierskie są tak niskie (w porównaniu choćby z naszymi opłatami), że nie warto kombinować i ryzykować polegając na niepewnych i pewnie błędnych informacjach z forum. Zazdroszczę im tego "bezbramkowego" systemu. Zero korków spowodowanych bramkami... Tyle że ten system jest najkorzystniejszy dla kierowców a nie dla tych którzy chcą na autostradach zarabiać.
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 06.08.2014 07:04

typ napisał(a):
Nie wiem o co chodzi z tym "trzymaniem winiety przez dłuższy czas",

Z tego co pamiętam (poszukam i sprawdzę w domu) to na rachunku/potwierdzeniu zakupu węgierskiej "matricy" jest napisane, że należy ten kwitek przechowywać przez rok od daty zakupu
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 06.08.2014 07:29

przepioor napisał(a):
typ napisał(a):

Z tego co pamiętam (poszukam i sprawdzę w domu) to na rachunku/potwierdzeniu zakupu węgierskiej "matricy" jest napisane, że należy ten kwitek przechowywać przez rok od daty zakupu

Informacja z winiety:
"Please save this certificate for one year, after the end of validity period."
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.08.2014 08:26

rysiek_r74 napisał(a):
przepioor napisał(a):
typ napisał(a):

Informacja z winiety:
"Please save this certificate for one year, after the end of validity period."

Czyli jednak jest taki dziwny zapis :-)
Martwy chyba.
Chętnie odnalazłbym wyjaśnienia jaki jest powód że taki zapis istnieje, jaki jest jego sens, jeśli wszystko jest w systemie zapisane w momencie zakupu e-winiety. Pewnie się nie dowiem :-)

Na razie nadal nie zamierzam przetrzymywać tych potwierdzeń, bo szansa na to, że będą go ode mnie go wymagać jest równa 0. Jeśli się mylę to wyjaśnijcie mi - bo może się czegoś dowiem - dlaczego warto kolekcjonować te potwierdzenia i w jakich sytuacjach mogą ode mnie go wymagać? Człowiek całe życie się uczy...
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 06.08.2014 09:29

Na stronie o e-winietach w H: http://www.toll-charge.hu/Toll-tariffs/Charges/
masz taki tekst: Should you have any questions or comments regarding toll payment and inspection, please contact our customer service centre at 06-40/40-50-60 (local-rate number, 7/24), or write an e-mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Napisz, może Ci wyjaśnią, dlaczego aż rok.... :wink:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.08.2014 09:36

przepioor napisał(a):Na stronie o e-winietach w H: http://www.toll-charge.hu/Toll-tariffs/Charges/
masz taki tekst: Should you have any questions or comments regarding toll payment and inspection, please contact our customer service centre at 06-40/40-50-60 (local-rate number, 7/24), or write an e-mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Napisz, może Ci wyjaśnią, dlaczego aż rok.... :wink:

Nie zamierzam, zgodnie z tym co pisałem wyżej
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 06.08.2014 09:44

typ napisał(a): Chętnie odnalazłbym wyjaśnienia jaki jest powód że taki zapis istnieje...

Odpowiadałem na to zdanie :)
Poza tym zgadzam się z Tobą całkowicie, jeżeli chodzi o wygodę korzystania z e-winiet węgierskich. 13 lipca ok 11.00 na stacji SHELL w Antosovicach (czeska D1) nie mieli winiet miesięcznych :( na szczęście były tygodniowe, a nie tylko roczne :evil: . W drodze powrotnej "olałem" braci Czechów i wracałem przez Słowację. W przypadku e-winiet węgierskich nie jest możliwy przypadek, że akurat czegoś zabrakło :wink:
Ostatnio edytowano 06.08.2014 10:00 przez przepioor, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 06.08.2014 09:45

ja nigdzie nie sugerowałem, aby kombinować z wjazdem na płatne, węgierskie drogi za darmo - to raczej miała być szansa dla tych, co się zagapili i wjechali na taką drogę bez winiety. Inaczej nie bardzo rozumiem po co bramki na niektórych węgierskich autostradach, gdzie można dokupić winietę - skoro osoby te wjechały tam już nielegalnie i powinny dostać mandat, a nie dokupywać ją już po wjeździe...

według forum węgierskiego przed północą ma być ostateczna weryfikacja danych zarejestrowanych samochodów przejeżdżających płatnymi odcinkami - te, które nie dokupiły winiety, wchodzą na listę "do ukarania". Abstrahując od tego, czy tak rzeczywiście jest - w dzisiejszych czasach to już nie jest nic nadzwyczajnego, że w Polsce przychodzi nam rachunek za wykroczenie popełnione za granicą jakiś czas temu... część osób płaci, część nie, sądy też coraz częściej to egzekwują, a w miarę upływu lat będą to robiły jeszcze skuteczniej... tak więc nie traktowałbym tego jako martwy przepis.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 06.08.2014 09:56

Pudelek napisał(a):ja nigdzie nie sugerowałem, aby kombinować z wjazdem na płatne, węgierskie drogi za darmo - to raczej miała być szansa dla tych, co się zagapili i wjechali na taką drogę bez winiety. Inaczej nie bardzo rozumiem po co bramki na niektórych węgierskich autostradach, gdzie można dokupić winietę - skoro osoby te wjechały tam już nielegalnie i powinny dostać mandat, a nie dokupywać ją już po wjeździe...

... to akurat chyba rozumiem. Przykład: kupiłeś kilkudniową, myślałeś że zdążysz ostatniego dnia, ale nie zdążyłęś, północ mija za 10 minut a Ty masz jeszcze 100km przed sobą autostrady, wjeżdżasz na stacje paliw i kupujesz nową winietę.

Pudelek napisał(a):według forum węgierskiego przed północą ma być ostateczna weryfikacja danych zarejestrowanych samochodów przejeżdżających płatnymi odcinkami - te, które nie dokupiły winiety, wchodzą na listę "do ukarania". Abstrahując od tego, czy tak rzeczywiście jest - w dzisiejszych czasach to już nie jest nic nadzwyczajnego, że w Polsce przychodzi nam rachunek za wykroczenie popełnione za granicą jakiś czas temu... część osób płaci, część nie, sądy też coraz częściej to egzekwują, a w miarę upływu lat będą to robiły jeszcze skuteczniej... tak więc nie traktowałbym tego jako martwy przepis.

Oczywiste jest, że jeśli jadę bez winiety może do mnie przyjśc po kilku tygodniach/miesiącach mandat do zapłaty, bo gdzieś tam mnie zarejestrowali. Myślę jednak że ich system ma wprowadzone moje dane gdy kupuje winietę i przetrzymuje je pewnie dłużej niż miesiąc, czy rok, dlatego nie przyśle mi mandatu bo "będzie wiedział" że zapłaciłem. Gdyby mieli "luke w pamięci" to mam też potwierdzenie zapłaty kartą kredytową, bo w 100% płacę za winietki kartami.
Kiedyś też "chomikowałem" przez kilka lat wszystkie potwierdzenia wypłat z bankomatów i zapłat za towary kartami, ale mi się znudziło przechowywanie makulatury i już je niszczę...
No ale dość już o winietach. Płacić trzeba, a jak ktoś chce to może i przez rok przechowywać świstek zgodnie z zapisem na potwierdzeniu zapłaty :-)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 06.08.2014 10:17

Przykład: kupiłeś kilkudniową, myślałeś że zdążysz ostatniego dnia, ale nie zdążyłęś, północ mija za 10 minut a Ty masz jeszcze 100km przed sobą autostrady, wjeżdżasz na stacje paliw i kupujesz nową winietę.

te bramki z winietami mijam zwykle koło południa (autostrada Budapeszt - Wiedeń), zawsze tam jest pełno aut, więc raczej ludzie kupują to na bieżąco, a nie na "zapas" od północy... to jest dość intrygująca sprawa, zawsze się zastanawiałem - "po co to"? No bo jeśli tam idzie legalnie kupić winietkę już po wjeździe, to niepotrzebnie kupuję ją na granicy, gdzie zawsze to kilka minut trwa. A jeśli nie idzie kupić legalnie, to... znowu pytanie - "po co to"?
konar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konar » 06.08.2014 13:04

ustawiam trasę do Montenegro i mapa google pokazuje kontynuację A1 drogą M6 przez BIH az Do Herceg Novi
czyli nie zjazd do Place i nie 8 do Dubrownika ale wyżej ,czy ktoś jechał ta trasą?

https://www.google.pl/maps/dir/Split,+C ... 42.4572478
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 09.08.2014 16:48

Nie wiem czy zakładać nowy wątek czy pytać w tym :wink:
Jechał ktoś do Albanii przez Grecję? Konkretnie do Borsh w Albanii ? I przekraczał granicę w ... Kakavi?
14 wyjazd a ja widzę, że dla mnie przełęcz Llogara jest nie do przejechania :cry: Za duża otwarta przestrzeń.
Planuję skręcić w Jorgucat na Sarandę - z filmów na YT wynika, że droga jest mniej hmmm widokowa :wink: Owszem są góry ale drzew więcej... ja wszędzie wjadę byle drzewa mi ograniczały otwartą przestrzeń :D
Macie jakieś rady? Jadę przez Skopje.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 09.08.2014 17:23

napisz do kolegi KOL...
dodatkowo poczytaj tu i to chyba nawet od tej strony...chyba opisuje w tym wątku przejazd tym przejściem...
grecja-przez-albanie-i-nie-tylko-raz-jeszcze-2011-i-2012-t32480-720.html#p1188415
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.08.2014 20:35

heca7 napisał(a):Nie wiem czy zakładać nowy wątek czy pytać w tym :wink:
Jechał ktoś do Albanii przez Grecję? Konkretnie do Borsh w Albanii ? I przekraczał granicę w ... Kakavi?
14 wyjazd a ja widzę, że dla mnie przełęcz Llogara jest nie do przejechania :cry: Za duża otwarta przestrzeń.
Planuję skręcić w Jorgucat na Sarandę - z filmów na YT wynika, że droga jest mniej hmmm widokowa :wink: Owszem są góry ale drzew więcej... ja wszędzie wjadę byle drzewa mi ograniczały otwartą przestrzeń :D
Macie jakieś rady? Jadę przez Skopje.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chcesz dostać się do Borsh, ale nie przez Llogare?
Skręcając w "Jogurcie" na Sarandę jadąc od południa od strony Grecji masz wjazd na Qafa e Muzines. Pooglądaj na youtube filmiki z podjazdu. Nie jest to oczywiście taka przestrzeń jak na Llogare, ale patrząc na płaską jak stół drogę od Grecji to w Jogurcie zaczyna się podjazd i przestrzeń widać. Sam ocenisz - choć jeśli piszesz że oglądałeś tzn że takie coś akceptujesz - o ile widziałeś podjazd na Muzine. Zresztą jazda po albańskiej riwierze cały czas dostarcza takich przestrzeni i widoków.
Można jeszcze próbować od samego południa, przez Butrinti i Konispol, ale to bardziej na około, nie pamiętam czy były tam jakieś przestrzenie, na pewno nie takie jak Llogara. Przy okazji po drodze zajrzysz do Butrinti i Ksamil...
Spróbuj jednak Llogarę (to tylko 10 minut w dół, na przełęcz pod górkę od strony Vlore jedziesz lasem) - każda inna opcja jest dłuższa jeśli chodzi o kilometry, czasowo wielkiej różnicy pewnie nie będzie ze względu na inne średnie prędkości...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone