Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
tofi156
Podróżnik
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 23.07.2014 12:22

Czyli lepiej płacić kartą za paliwo i na bramkach. A jak z wymianą waluty w Albanii. Wiadomo że trzeba zabrać Euro na spanie ale myślę czy warto więcej zabrać i wymienić w kantorze na Leki. W zeszłym roku jak byliśmy w Czarnogórze od kwoty wypłaconej z bankomatu bank PKO BP brał prowizje 3%. A tu jeszcze dochodzi przeliczenie Leki na Euro i Euro na zł co pewnie dodatkowo kosztuje.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 23.07.2014 14:39

tofi156 napisał(a):Czyli lepiej płacić kartą za paliwo i na bramkach. A jak z wymianą waluty w Albanii. Wiadomo że trzeba zabrać Euro na spanie ale myślę czy warto więcej zabrać i wymienić w kantorze na Leki. W zeszłym roku jak byliśmy w Czarnogórze od kwoty wypłaconej z bankomatu bank PKO BP brał prowizje 3%. A tu jeszcze dochodzi przeliczenie Leki na Euro i Euro na zł co pewnie dodatkowo kosztuje.

Tak jak piszesz.
Poza tym w Albanii już nie wszędzie zapłacisz kartą. Natomiast może zdarzyć się że na stacji paliw w Albanii przyjmą Ci zapłatę w EUR przeliczając leki na EUR. Kurs zazwyczaj jest "poprawny" to znaczy nie próbują naciągać, ale mimo to warto wiedzieć ile wynosi aktualny.
hacia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hacia » 23.07.2014 16:04

A jak jest z LPG w albanii? chodzi mi ilość stacji z gazem i cenę. Będziemy jechać przez grecję więc jakieś informacje o stacjach i przybliżonych cenach w serbii, macedoni i grecji też będą mile widziane
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.07.2014 22:22

typ napisał(a): Nie przyjmują chyba bilonu EUR w Macedonii, co mnie zaskoczyło (a może to tylko był wyjątek na tych jednych bramkach).

w 2012 płaciłem tylko bilonem euro na bramkach - ponieważ opłata to zazwyczaj koło 1 euro, to chyba nikt z cudzoziemców nie płacił banknotami...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.07.2014 07:01

Ja pisze o 2014 i o tym co mnie spotkało na pierwszych płatnych bramkach w Macedonii od strony Serbii.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 24.07.2014 11:56

to rzeczywiście dziwna sytuacja... bo w takim razie jak tam płacić? Ja np. nie lubię używać karty za granicą, a kasy miejscowej można nie zdążyć nabyć. Dobrze, że w tym roku tam nie będę wjeżdżał.
karjost
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karjost » 24.07.2014 18:53

Z innej beczki - czy ktoś może niedawno jechał drogą Lushnje-Berat w Albanii?
W 2012r miał się ponoć zacząć remont tego odcinka, ale świeższych informacji nie udało mi się znaleźć...
Czy aktualnie jest toto przejezdne zwykłym samochodem, tzn. z podwoziem w jednym kawałku?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 24.07.2014 19:51

Pudelek napisał(a):to rzeczywiście dziwna sytuacja... bo w takim razie jak tam płacić? Ja np. nie lubię używać karty za granicą, a kasy miejscowej można nie zdążyć nabyć. Dobrze, że w tym roku tam nie będę wjeżdżał.

Płacić mogłem kartą, albo miejscową walutą albo EUR, ale nie bilonem tylko papierkiem :-)

karjost napisał(a):Z innej beczki - czy ktoś może niedawno jechał drogą Lushnje-Berat w Albanii?
W 2012r miał się ponoć zacząć remont tego odcinka, ale świeższych informacji nie udało mi się znaleźć...
Czy aktualnie jest toto przejezdne zwykłym samochodem, tzn. z podwoziem w jednym kawałku?

Jechałem w czerwcu z Fier przez Berat, więc droga pokrywała się na ostatnich 10-20km z tą z Lushnje. Nadal remont, ale już częściowo kawałki nowego asfaltu są. Gorzej droga wyglądała z Fier, ale tuż przed Berat już mimo wszystko lepiej... Mogę w wolnej chwili rzucić okiem na pliki z rejestratora, jeśli nie skasowałem tego odcinka, wtedy coś więcej sobie przypomnę.
Niestety całego odcinka z Lushnje nie jechałem.
Powrót z Osum Tommor i Berat przez Kucove-Elbasan-Tiranę. Kręto ale nawierzchnia ok. Lepiej niż przez Fier czy Lushnje
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 25.07.2014 06:26

witam.
Orientuję się ktoś jaki jest stan dróg od przejścia granicznego AL/MK w Kjafasan.
Droga SH3 do Elbasan i dalej SH7 Rozgozhine - SH4 Lushnje - Fier - SH8 Vlore - Himare.
Bez większych problemów się przejedzie i mniej więcej jaki czas przejazdu?
Google pokazuje 260 km około 4 h.
karjost
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karjost » 25.07.2014 19:46

typ napisał(a): Jechałem w czerwcu z Fier przez Berat, więc droga pokrywała się na ostatnich 10-20km z tą z Lushnje. Nadal remont, ale już częściowo kawałki nowego asfaltu są. Gorzej droga wyglądała z Fier, ale tuż przed Berat już mimo wszystko lepiej... Mogę w wolnej chwili rzucić okiem na pliki z rejestratora, jeśli nie skasowałem tego odcinka, wtedy coś więcej sobie przypomnę.
Niestety całego odcinka z Lushnje nie jechałem.
Powrót z Osum Tommor i Berat przez Kucove-Elbasan-Tiranę. Kręto ale nawierzchnia ok. Lepiej niż przez Fier czy Lushnje

Bardzo dziękuję za informację :)

Żeby się tylko upewnić co do tej alternatywnej drogi - chodzi o SH91?
(Kucova -> Belsh -> Cerrik -> Elbasan)

W kierunku Fier też prawdopodobnie będę jechać (bo planuję się dostać z Beratu do Girokastry)... Jak rozumiem, zwykła osobówka jakoś się tam mimo wszystko przeczołga?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 25.07.2014 20:17

karjost napisał(a):
Żeby się tylko upewnić co do tej alternatywnej drogi - chodzi o SH91?
(Kucova -> Belsh -> Cerrik -> Elbasan)

W kierunku Fier też prawdopodobnie będę jechać (bo planuję się dostać z Beratu do Girokastry)... Jak rozumiem, zwykła osobówka jakoś się tam mimo wszystko przeczołga?

Kucove-Gostime-Cerrik-Elbasan.
Do Fier da radę, ale rewelacji nie ma...
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 25.07.2014 21:56

tofi156 napisał(a):witam.
Orientuję się ktoś jaki jest stan dróg od przejścia granicznego AL/MK w Kjafasan.
Droga SH3 do Elbasan i dalej SH7 Rozgozhine - SH4 Lushnje - Fier - SH8 Vlore - Himare.
Bez większych problemów się przejedzie i mniej więcej jaki czas przejazdu?
Google pokazuje 260 km około 4 h.

Droga całkiem niezła, jechałem nią i opisywałem w zeszłym roku. albania-ksamil-sarande-butrint-himare-korfu-2011-t35083-165.html#p1230581 Krótki odcinek ok.3-4 km w okolicach Elbasan był w przebudowie
Ostatnio edytowano 26.07.2014 08:09 przez przepioor, łącznie edytowano 1 raz
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.07.2014 07:01

nie chcesz jechać na Pd na Pogradec-Korce-Erseke-Permet?
podobno bardzo ładne widoki, jak pokazał w relacji kolega KOL...
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 26.07.2014 08:07

Sol-Wagon napisał(a):nie chcesz jechać na Pd na Pogradec-Korce-Erseke-Permet?
podobno bardzo ładne widoki, jak pokazał w relacji kolega KOL...

Droga kręta, ale za to ciepłe źródełka i kanion po drodze, no i piękne widoki, ...
Karolina742
Plażowicz
Czarnogóra - opinie i wskazówki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina742 » 28.07.2014 12:11

Witam was cromaniacy,
wybieram się w tym roku na Peljesac, ale mój facet bardzo chciałby wybrać się na kilka dni do Czarnogóry. Może podpowiecie, jak zaplanować taki wyjazd, co jest potrzebne, czego się obawiać? mile widziane wszelkie mity i fakty zweryfikowane ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone