tofi156 napisał(a):Czyli lepiej płacić kartą za paliwo i na bramkach. A jak z wymianą waluty w Albanii. Wiadomo że trzeba zabrać Euro na spanie ale myślę czy warto więcej zabrać i wymienić w kantorze na Leki. W zeszłym roku jak byliśmy w Czarnogórze od kwoty wypłaconej z bankomatu bank PKO BP brał prowizje 3%. A tu jeszcze dochodzi przeliczenie Leki na Euro i Euro na zł co pewnie dodatkowo kosztuje.
typ napisał(a): Nie przyjmują chyba bilonu EUR w Macedonii, co mnie zaskoczyło (a może to tylko był wyjątek na tych jednych bramkach).
Pudelek napisał(a):to rzeczywiście dziwna sytuacja... bo w takim razie jak tam płacić? Ja np. nie lubię używać karty za granicą, a kasy miejscowej można nie zdążyć nabyć. Dobrze, że w tym roku tam nie będę wjeżdżał.
karjost napisał(a):Z innej beczki - czy ktoś może niedawno jechał drogą Lushnje-Berat w Albanii?
W 2012r miał się ponoć zacząć remont tego odcinka, ale świeższych informacji nie udało mi się znaleźć...
Czy aktualnie jest toto przejezdne zwykłym samochodem, tzn. z podwoziem w jednym kawałku?
typ napisał(a): Jechałem w czerwcu z Fier przez Berat, więc droga pokrywała się na ostatnich 10-20km z tą z Lushnje. Nadal remont, ale już częściowo kawałki nowego asfaltu są. Gorzej droga wyglądała z Fier, ale tuż przed Berat już mimo wszystko lepiej... Mogę w wolnej chwili rzucić okiem na pliki z rejestratora, jeśli nie skasowałem tego odcinka, wtedy coś więcej sobie przypomnę.
Niestety całego odcinka z Lushnje nie jechałem.
Powrót z Osum Tommor i Berat przez Kucove-Elbasan-Tiranę. Kręto ale nawierzchnia ok. Lepiej niż przez Fier czy Lushnje
karjost napisał(a):
Żeby się tylko upewnić co do tej alternatywnej drogi - chodzi o SH91?
(Kucova -> Belsh -> Cerrik -> Elbasan)
W kierunku Fier też prawdopodobnie będę jechać (bo planuję się dostać z Beratu do Girokastry)... Jak rozumiem, zwykła osobówka jakoś się tam mimo wszystko przeczołga?
tofi156 napisał(a):witam.
Orientuję się ktoś jaki jest stan dróg od przejścia granicznego AL/MK w Kjafasan.
Droga SH3 do Elbasan i dalej SH7 Rozgozhine - SH4 Lushnje - Fier - SH8 Vlore - Himare.
Bez większych problemów się przejedzie i mniej więcej jaki czas przejazdu?
Google pokazuje 260 km około 4 h.
Sol-Wagon napisał(a):nie chcesz jechać na Pd na Pogradec-Korce-Erseke-Permet?
podobno bardzo ładne widoki, jak pokazał w relacji kolega KOL...
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe