Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Alidrzi
Globtroter
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 09.07.2014 22:29

Znajomy dwa razy stał na przejściu w Roszke Horgos i szczerze mi odradzał. Posłuchałem rady i przekraczałem w zeszłym roku granicę w okolicy miasteczka Tompa jadąc do Czarnogóry (poniedziałek około 4 rano) byłem sam więc odprawa około 1 minuta .Dodam że wyjazd drugi tydzień lipca a powrót po dwóch tygodniach. Wracałem też przez to przejście w niedzielę ok 2 w nocy i również nie było ani jednego samochodu. Za tydzień wyjazd (w tym roku Grecja )i oczywiście jadę na Tompę !
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 10.07.2014 11:04

kubasz5 napisał(a): Na granicy serbsko-węgierskiej planuje być tak 17-18, bo odbieram apartament w Belgradzie o ok 20.00. Czego powinienem się spodziewać i czego powinienem unikać?

na tym przejściu, jak już wspominałem, problemem są zachodnioeuropejscy (głównie niemieccy) Turcy, którzy masowo jeżdżą do ojczyzny... nie zawsze granica jest zapchana, bo to zależy od wielu rzeczy (ramadan, okres wakacyjny w Niemczech, ich urlopy itp.), ale biorąc pod uwagę, że wielu z nich wyjeżdża w piątek po robocie albo w sobotę, na początku weekendu rano, to właśnie w sobotę po południu masz szansę na nich się natknąć w wielkiej kupie. A to może oznaczać i 4 godziny stania... to zresztą nie tylko domena tej granicy, ale również głównego przejścia z Bułgarią - rok temu pod koniec sierpnia korek sięgał ponoć 10 km, gdy Turcy wracali :D

Ja nadal polecam Tompę - odbijając z autostrady pod Szeged nadkładasz 30-40 km, ale tam raczej nie utkniesz. Przekraczając w Tompie granicę o 17-18 spokojnie powinieneś zdążyć na 20 do Belgradu. A z Roszke-Horgos, gdy podjedziesz i okaże się, że jest korek, to już nie zawrócisz, bo to autostrada... Tak jak pisałem - możesz mieć szczęście, ale w sobotnie popołudnie nie liczyłbym na szybki przejazd tam. Czy dużo Turków mknie do granicy będziesz już zapewne widział na autostradzie Budapeszt-Szeged, wypatruj wielu niemieckich blach, wyładowanych różnymi tobołkami, ze śniadymi kierowcami :)

Aha - dodam, że przez Tompę ja sam jechałem w niedzielę około 10-tej, natomiast przez przejście koło Baji/Somboru w sobotę około 16-tej...
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 12.07.2014 22:08

Potwierdzam te słowa. W Tompie na granicy spędziłem ledwie 15 min. Ewidentnie graniczniacy przywiązywali więcej uwagi do śniadych na niemieckich blachach. Ja tylko pokazałem paszporty i dalej w trase. Ruszając z granicy po 17 faktycznie zdążyłem na 20 do Belgradu.

Właśnie odpoczywam w Ulcinj.
Czy waszym zadaniem warto podjechać do Albanii i co zobaczyć wartego zachodu?
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 16.07.2014 17:33

witam.
Wybieramy się do Albanii początkiem września. Okolice Himare, Dhermi. Ostatnie 3 wypady wakacyjne spędzaliśmy w Czarnogórze ( Bar, Petrovac ). Trzeba zmienić kraj i coś nowego poznać :) Planujemy wyjechać z okolic Krakowa około 7 rano przez Słowację , Węgry, Serbie, Macedonię do Albanii. Spanie tranzytowe w miejscowości Nisz ( Serbia ). Jechał może ktoś podobną trasą? Jak z czasem przejazdu. Bez szaleństw. Normalna szybka jazda.
Pozdrawiam. Tomek
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 16.07.2014 18:04

Jechałem tą trasą do Belgradu. Wyjazd również 7.00 z tym, że miałem ponad godzinny postój w Nowym Sączu. Z objazdem granicy Serbskiej przez Tompę w Belgradzie byłem o 20.00
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.07.2014 05:24

tofi156 napisał(a):witam.
Wybieramy się do Albanii początkiem września. Okolice Himare, Dhermi. Ostatnie 3 wypady wakacyjne spędzaliśmy w Czarnogórze ( Bar, Petrovac ). Trzeba zmienić kraj i coś nowego poznać :) Planujemy wyjechać z okolic Krakowa około 7 rano przez Słowację , Węgry, Serbie, Macedonię do Albanii. Spanie tranzytowe w miejscowości Nisz ( Serbia ). Jechał może ktoś podobną trasą? Jak z czasem przejazdu. Bez szaleństw. Normalna szybka jazda.
Pozdrawiam. Tomek

a następnie jak? do granicy z Macedonią i lokalną drogą Ochrid?
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 17.07.2014 07:59

Myślałem żeby granice H/SRB przekraczać w miejscowościach Roszke - Horgos i dalej Belgrad - Nisz - Kumanovo- Skopje - Tetovo - Gostivar - Struga. Od granicy Macedonia/ Albania trasą przez Elbasan - Lushnje - Fier - Vlore - Himare.
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 18.07.2014 08:55

Uważaj na przejście w Roszke w weekendy - "dzikie" tłumy Turków na blachach "D" ;-) Polecam malutkie przejście Assothalom - Backi Vinogradi 14.07 ok. 10 były 2 (dwa !) samochody w stronę SRB
WRC
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WRC » 18.07.2014 09:23

przepioor napisał(a):Uważaj na przejście w Roszke w weekendy - "dzikie" tłumy Turków na blachach "D" ;-) Polecam malutkie przejście Assothalom - Backi Vinogradi 14.07 ok. 10 były 2 (dwa !) samochody w stronę SRB

Możesz coś więcej napisać o tym przejściu ? To jakieś nowe ? Ludzie piszą żeby na Tompę jechać ale tu byłoby bliżej.
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 18.07.2014 09:39

Dokładnie jeszcze nie wiem w jaki dzień tygodnia pojedziemy ale faktycznie lepiej ominąć Roszke. Na Tompe lub jak piszesz zjechać z autostrady na drogę 55 w kierunku Assothalom i odbić dalej na przejście graniczne droga 101 na Backi. Patrzyłem w goolge maps ( Street View ) ale na drogowskazie jest przekreślona droga do przejścia granicznego ( Backi Vinogradi ). Mogą być nie aktualne zdjęcia.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 18.07.2014 10:24

przepioor napisał(a):Uważaj na przejście w Roszke w weekendy - "dzikie" tłumy Turków na blachach "D" ;-) Polecam malutkie przejście Assothalom - Backi Vinogradi 14.07 ok. 10 były 2 (dwa !) samochody w stronę SRB

Dzikie tłumy w weekendy, tzn. w piątek po południu też, czy dopiero w sobotę, bo Turcy w piątek po pracy dopiero ruszają?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 18.07.2014 12:03

WRC napisał(a):

Możesz coś więcej napisać o tym przejściu ? To jakieś nowe ? Ludzie piszą żeby na Tompę jechać ale tu byłoby bliżej.

działa z rok albo dwa. Tylko, że jest czynne jedynie w dzień, bodajże od 7 do 19-tej
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 18.07.2014 21:20

Jak ja jechałem to stała policja i na rondzie drogi 55 nie puszczała na to przejście, puścili jesynie Serba przede mną. Sobota (12.07) ok. godz. 17.30
tofi156
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tofi156 » 19.07.2014 08:11

Chyba lepiej nie ryzykować w weekend i od razu jechać na Tompe.
A jak z przejazdem na przejściu granicznym Roszke w tygodniu. Może pojadę w środę lub czwartek i będę tam w godzinach popołudniowych?
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 19.07.2014 08:52

Obserwuj mapy google jesli chodzi o natężenie ruchu, będzie to być może najlepsza odpowiedź. Teraz widzę np że korek na Roszke ma już 4km. Co prawda sobota ale rano. Jeśli to rzeczywiście 4km to bardzo dużo.
https://goo.gl/maps/7KnbY
Tompa - w tej chwili brak danych, ale widzę że natężenie ruchu Tompe też obejmuje tylko akurat nie teraz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone