Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
MWN
Cromaniak
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.07.2014 11:12

Myślę, że przez Międzylesie, Boguszów (Dk 8 ), Brno, Bratislavę, Budapest, Beograd, Kosovo, Tirana (obok) i dalej na południe. Masz co najmniej 100 km mniej, a o 4 rano droga jest pusta całkowicie. Tak ostatnio jechałem i się nie przewiozłem. Kombinowałem jak ty, ale pomyślałem, że w sumie już od Mohelnice masz dwupasmówkę, więc kawałek bez autostrady mi nie zaszkodzi. Nocowałem na obwodnicy Belgradu.
Ostatnio edytowano 08.07.2014 13:30 przez MWN, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.07.2014 12:18

tyle, że przez Czechy to już jest druga winietka... potem winietka na Słowację za stosunkowo krótki odcinek autostrady, chyba, że bocznymi drogami, wzdłuż. Kosowo to dodatkowe 30 euro za ubezpieczenie wozu - przy zwiedzaniu OK, ale za sam przejazd to trochę przesada.

A czeskie autostrady są w większości jeszcze z czasów Czechosłowacji i to płyty jak kiedyś koło Wrocławia - jeździ się fatalnie (np. ten odcinek Brno w kierunku Słowacji), w dodatku 2 tygodnie temu tam był remont za remontem, ciągłe zwężenia i ograniczenie do 80... ja bym osobiście jednak jechał na Cieszyn i Żylinę.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 08.07.2014 13:31

Ja tam jechałem 160 w pełni załadowanym autem i się nic nie stało
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.07.2014 13:43

nie mówię, że coś się musi stać, ale przyjemność takiej jazdy średnia, a i mojego auta mi zwyczajnie szkoda na takie dziadostwo. A obecnie, jak pisałem, tam są ciągłe remonty, z jednym nieczynnym pasem, że i 100-wą ciężko pocisnąć...
patrykdo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) patrykdo » 08.07.2014 16:16

dzięki za wszystkie sugestie , przez Międzylesie odpada raz będę się wlókł po "8" dwa górki zaraz za granicą trzy miałem już przyjemność jechać po pseudo autostradzie od Mohelnic . Zostaję przy opcji przez Słowację tyle że faktycznie pojadę przez Bratysławę . Gwoli wyjaśnienia to posiadam takie dziwne autko na E85 czyli bioetanol i trasa jest pod stacje z E 85( cena za litr jakieś 3,92 :) )
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.07.2014 20:04

Sol-Wagon napisał(a):może ktoś z was się orientuje, czy pierwszy tydzień października nie jest "za zimny" na urlop w Czarnogórze?
raczej zwiedzanie - nie plażowanie...
jakich temperatur można się spodziewać?

może cieplejszy Ochrid albo Pd Albania?
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 08.07.2014 20:56

Pudelek napisał(a):Słuszny wybór, że Tompa, a nie autostradowe przejście z Serbią.

No i coś ciekawego się dowiedziałem, bo za miesiąc tam będę jechał. Przejeżdzałem 2 lata temu, ale właśnie przez Szeged i była spora kolejka na granicy.
Jadąc przez Tompę jest mniejszy ruch ???
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.07.2014 08:26

W tym roku przejście było puste, a na autostradzie w Serbii bywało, że jak okiem sięgnąć nie było żadnego auta. Może to jeszcze następstwa powodzi?
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 09.07.2014 12:16

Tompa to przejście na bocznej drodze, korzystają z niego głównie miejscowi, odpada więc problem Turków i większości zagranicznych turystów, którzy potrafią skutecznie zablokować przejście autostradowe. Można normalnie na Węgrzech jechać na Szeged i potem odbić na drogę 55.

Jest też inna opcja, którą testowałem w tamtym roku - z Budapesztu na Szekszard, następnie z autostrady na Baję i do przejścia z Serbią koło Somboru. Jest to dłuższa trasa, ale autostrada w kierunku Mohacsu puściutka, potem jest trochę bocznych dróg, ale człowiek się tak nie nudzi patrząc na to co dookoła jak na autostradzie :) Na obydwu bocznych przejściach nie stałem dłużej niż 10 minut.

Pytanie trochę z innej beczki - dotyczy co prawda Grecji, ale wiem, że sporo osób do południowej Albanii jeździ właśnie tamtędy. Czy odcinek autostrady Janina - Igoumenitsa ma bramki? Wiem, że ktoś już o to pytał, ale nie umiałem znaleźć.
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 09.07.2014 12:25

Tu http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429 masz opis wszystkich bramek na całej autostradzie A2 "Egnatia Odos". To jest oficjalna strona autostrady ale nie wiem jak z jej wiarygodnością :wink:
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.07.2014 13:41

Pudelek napisał(a):Tompa to przejście na bocznej drodze, korzystają z niego głównie miejscowi, odpada więc problem Turków i większości zagranicznych turystów, którzy potrafią skutecznie zablokować przejście autostradowe. Można normalnie na Węgrzech jechać na Szeged i potem odbić na drogę 55.

Jest też inna opcja, którą testowałem w tamtym roku - z Budapesztu na Szekszard, następnie z autostrady na Baję i do przejścia z Serbią koło Somboru. Jest to dłuższa trasa, ale autostrada w kierunku Mohacsu puściutka, potem jest trochę bocznych dróg, ale człowiek się tak nie nudzi patrząc na to co dookoła jak na autostradzie :) Na obydwu bocznych przejściach nie stałem dłużej niż 10 minut.

Pytanie trochę z innej beczki - dotyczy co prawda Grecji, ale wiem, że sporo osób do południowej Albanii jeździ właśnie tamtędy. Czy odcinek autostrady Janina - Igoumenitsa ma bramki? Wiem, że ktoś już o to pytał, ale nie umiałem znaleźć.

Na Tompie też mi się zdarzyło postać kilka godzin. W tym roku postanowiłem skorzystać z trzeciego z przejść, pomiędzy Horgos a autostradowym Roszke. Nazwy miejscowości nie pamiętam, chyba Backi Vinogradi, przejscie czynne do 19. Byliśmy po 18, bylismy oczywiście jedynie na przejściu, ale to był koniec czerwca, nie wiem co będzie w sezonie. Minusem są właśnie godziny otwarcia. Jesli okaże się że jest kolejka i nie zdąży się do 19 to kupa....
Wracaliśmy przez Osijek i Mohacs. Też fajnie, pusto wszędzie.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 09.07.2014 14:23

na Tompie kilka godzin? masakra!

Przez Osijek wracałem 2 lat temu - pusto, ale ponoć o czasu wejścia Chorwacji do Unii to lubią złośliwie na zewnętrznych granicach potrzymać i potrzepać, czyli jadąc ze strony Serbii nie zawsze musi być przyjemne i na tym z kolei można stracić... w tym roku najprawdopodobniej będę jechał przez Tompę, chyba że zdecyduję się na to przejście co rok temu - pod Bają.

przepiór - dzięki :)
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 09.07.2014 14:59

Pudelek napisał(a):Przez Osijek wracałem 2 lat temu - pusto, ale ponoć o czasu wejścia Chorwacji do Unii to lubią złośliwie na zewnętrznych granicach potrzymać i potrzepać

Ja przez Osijek i dalej w kierunku BiH jechałem rok temu i dwa lata temu - idzie tam z marszu w pełni sezonu.
Ale to gdy jechałem do Czarnogóry przez Bośnię i Hercegowinę. W tym roku chcemy jechać przez Serbię z noclegiem w Belgradzie, więc bardziej przez Tompę mi pasuje.
kubasz5
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubasz5 » 09.07.2014 16:25

Witam, w tym roku jadę pierwszy raz bezpośrednio do Montenegro z noclegiem w Belgradzie. Nie przypuszczałem, że na granicy HUN-SRB są jakiekolwiek problemy. Planuję jechać w sobotę (12go) autostradą M5 (HUN) i dalej A1 (SRB). Na granicy serbsko-węgierskiej planuje być tak 17-18, bo odbieram apartament w Belgradzie o ok 20.00. Czego powinienem się spodziewać i czego powinienem unikać?

Najwięcej pytań dostarcza mi odcinek z Belgradu do Petrovac (MNE), którędy radzicie jechać?

Z góry dzięki!
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 09.07.2014 17:46

kubasz5 napisał(a):Witam, w tym roku jadę pierwszy raz bezpośrednio do Montenegro z noclegiem w Belgradzie. Nie przypuszczałem, że na granicy HUN-SRB są jakiekolwiek problemy. Planuję jechać w sobotę (12go) autostradą M5 (HUN) i dalej A1 (SRB). Na granicy serbsko-węgierskiej planuje być tak 17-18, bo odbieram apartament w Belgradzie o ok 20.00. Czego powinienem się spodziewać i czego powinienem unikać?

Najwięcej pytań dostarcza mi odcinek z Belgradu do Petrovac (MNE), którędy radzicie jechać?

Z góry dzięki!

Ja niestety nie mogę ci odpowiedzieć, bo taką trasę będę pokonywać dopiero za miesiąc.
Ale jak już przejedziesz to daj znać jak było, to będę miał wstępnie jakieś pojęcie co robić :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 80
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone