Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Sol-Wagon napisał(a):...podaj proszę główne miejscowości w BiH oraz Czarnogórze podczas przejazdu... czy są jakieś odcinki o braku nawierzchni lub z dziurami nie do ominięcia?
Ja jechałem tranzytem przez BiH czyli obok centrum Sarajewa ,drogi są OK bez dziur nie co to jak u nas ...jak jechałem za Wisłą gdzie urzędował Małysz ,to tam droga wyglądała jak ser szwajcarski ....brak nawierzchni było przed granicą z Czarnogórą jakieś 50 m ,przyszykowane było przed kładzeniem asfaltu ,poza tym wszędzie były dobre nawet w górach Durmitor Przeczytaj moją relację to zobaczysz wszystko do-chorwacji-przez-montenegro-t43071.html
Sol-Wagon napisał(a):Panie i Panowie: 1) czy taka trasa przez Serbię jest optymalna jeśli chodzi o czas / jakość drogi / widokowo? https://www.google.pl/maps/dir/Tompa,+W ... !3e0?hl=pl z Belgradu na Cacak drogą nr 24 / 151 / 152 i 21?
Odcinek Scepan Polje/Hum (granica MNE/BiH) do Focy w BiH a właściwie to jakieś 12-15 km za granicą (po stronie BiH) jest w dość kiepskim stanie i do tego wąski - są miejsca, że dwa osobowe muszą się mijać 5 km/h Mam filmy z kamerki samochodowej z sierpnia 2013 ale b. duże
przepioor napisał(a):Odcinek Scepan Polje/Hum (granica MNE/BiH) do Focy w BiH a właściwie to jakieś 12-15 km za granicą (po stronie BiH) jest w dość kiepskim stanie i do tego wąski - są miejsca, że dwa osobowe muszą się mijać 5 km/h Mam filmy z kamerki samochodowej z sierpnia 2013 ale b. duże
Potwierdzam! W zeszłym roku stuknąłem się na tej drodze lusterkami z jakimś Bośniackim kierowcą przy ok 30-40 km/h moje lusterko ocalało ale jego hyba nie do końca bo jakieś kawałki prysnęły w moje drzwi co było wyraźnie słychać na szczęście ta droga jest tak wąska że nie da się zawrócić więc byłem spokojniejszy ... . Po kilku kilometrach minąłem już konkretnego dzwona (3 samochody) . Ta droga wygląda tak że z jednej strony jest przepaść (kanion) lub jakieś chaszcze a z drugiej skarpa w górę lub głęboka fosa z przepustami po wjechaniu w które auto spokojnie zawiśnie na podwoziu dla tego należy bardzo uważać.
przepioor napisał(a):Odcinek Scepan Polje/Hum (granica MNE/BiH) do Focy w BiH a właściwie to jakieś 12-15 km za granicą (po stronie BiH) jest w dość kiepskim stanie i do tego wąski - są miejsca, że dwa osobowe muszą się mijać 5 km/h Mam filmy z kamerki samochodowej z sierpnia 2013 ale b. duże
Potwierdzam! W zeszłym roku stuknąłem się na tej drodze lusterkami z jakimś Bośniackim kierowcą przy ok 30-40 km/h moje lusterko ocalało ale jego hyba nie do końca bo jakieś kawałki prysnęły w moje drzwi co było wyraźnie słychać na szczęście ta droga jest tak wąska że nie da się zawrócić więc byłem spokojniejszy ... . Po kilku kilometrach minąłem już konkretnego dzwona (3 samochody) . Ta droga wygląda tak że z jednej strony jest przepaść (kanion) lub jakieś chaszcze a z drugiej skarpa w górę lub głęboka fosa z przepustami po wjechaniu w które auto spokojnie zawiśnie na podwoziu dla tego należy bardzo uważać.
... nie mogę uwierzyć co wy piszecie ,albo z was tacy kierowcy autostradowcy ...ja jestem amatorem ale nic tam takiego nie ma strasznego ,jechałem 40km/h ten kawałek do granicy jest w porządku, masz kawałek drogi do granicy i dalej co jechałem
...i dalej przez Durmitor
przepioor napisał(a):Odcinek Scepan Polje/Hum (granica MNE/BiH) do Focy w BiH a właściwie to jakieś 12-15 km za granicą (po stronie BiH) jest w dość kiepskim stanie (
...Jaki kiepski stan w tamtym roku jechałem i był prawie nowy asfalt bez żadnych dziur
mervik napisał(a): To ja nie wiem którędy Ty jechałeś. W 2013 i 2012 jechałem tamtą drogą i do 'nowego' asfaltu to sporo brakuje
..to co pokazujesz na zdjęciach to jest przed samą granicą ,jakieś może 200m ...ale przed tym kawałkiem i za mostem jest asfalt i niema co robić tragedii z tego kawałka bez asfaltu ...szutrówka bardzo dobrze ubita Jakbyś miał jechać taką drogą to mógłbyś ponarzekać
Takich odcinków w sierpniu 2013 r. było tylko kilka po kilkaset metrów każdy. Większym problemem jest szerokość a raczej wąskość tej drogi. Są miejsca, gdzie minięcie się np. z autokarem może być sporym problemem... Ale pewnie, że nie ma co dramatyzować - duzo gorszymi drogami jeździłem np. w Albanii. Kolega Sol-Wagon pytał to ostrzegamy, że to nie autostrada
Ostatnio edytowano 03.05.2014 19:48 przez przepioor, łącznie edytowano 1 raz
mervik napisał(a):..to co pokazujesz na zdjęciach to jest przed samą granicą ,jakieś może 200m
No co Ty To akurat jest jakieś 7-8 km przed granicą i takich odcinków jest kilka. Zobacz na poniższe zdjęcia i ich nazwy gdzie jest czas - odstęp jest kilkanaście minut a i tak udokumentowałem tylko fragmenty. Ograniczenia do 10km/h o czymś świadczą. Nie chce nikogo straszyć, ale dobrze aby każdy miał świadomość że to nie jest 2-pasmowa droga klasy A
mervik napisał(a):...ja jakoś nie widziałem tam autokarów ,a ruch na tej drodze był znikomy
No to również miałeś dużo szczęścia. Ja widziałem kilka autobusów z którymi się trzeba było mijać. W niektórych miejscach ciśnienie wzrasta jak jedziesz w stronę MNE i musisz połową auta zjechać na pobocze gdzie kilka centymetrów dalej jest urwisko. A druga strona nie może zjechać bo ma ścianę ze skał.
mervik napisał(a):..to co pokazujesz na zdjęciach to jest przed samą granicą ,jakieś może 200m
No co Ty To akurat jest jakieś 7-8 km przed granicą i takich odcinków jest kilka. Zobacz na poniższe zdjęcia i ich nazwy gdzie jest czas - odstęp jest kilkanaście minut a i tak udokumentowałem tylko fragmenty. Ograniczenia do 10km/h o czymś świadczą. Nie chce nikogo straszyć, ale dobrze aby każdy miał świadomość że to nie jest 2-pasmowa droga klasy A
...nie wiem może jak jechałem to spałem ale na moich zdjęciach jakoś ten asfalt ładniej wygląda i przejrzałem właśnie nagranie wideo i nie mam takiej złej drogi ...czy aby na pewno jechaliśmy tą samą drogą