Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
janmar64
Autostopowicz
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) janmar64 » 06.04.2014 17:26

Jadąc do Czarnogóry przez Chorwację czy moze byc tak że to co zaoszczędzę na chorwackiej autostradzie to przestoję na granicy?
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 07.04.2014 14:48

typ napisał(a):...czy można tam wchodzić też od strony Czarnogóry ....
Dostałem od kolegi, który wchodził na Maglica trasą o której wcześniej pisałem, zdjęcia i na ich podstawie wygenerowałem bardzo uproszczoną ścieżkę, pozwalającą wejść na szczyt również od strony Czarnogóry.
Babin Zub mi się skojarzył z Babin Zubem przez który wiedzie doga na Midżur. Tam Racibora Duster pomykał przez leśne ścieżki i dojechał właśnie prawie pod Babin Zub, jeśli dobrze pamiętam, ale to był inny Zub.
Jadąc tam nie wiedzieliśmy, że z drugiej strony prowadzi pod Babin Zub nowa droga asfaltowa.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.04.2014 21:07

typ napisał(a):Babin Zub mi się skojarzył z Babin Zubem przez który wiedzie doga na Midżur. Tam Racibora Duster pomykał przez leśne ścieżki i dojechał właśnie prawie pod Babin Zub, jeśli dobrze pamiętam, ale to był inny Zub.

To był zdecydowanie inny Zub :D , serbski.
Ten czarnogórski jest opisywany jako najwyższy szczyt Sinjajeviny i nosi inną nazwę Torna. Trochę sił nam pod koniec zabrakło by go zdobyć, a zostało pewnie tylko jakieś 200m :?

Racibor napisał(a):Jadąc tam nie wiedzieliśmy, że z drugiej strony prowadzi pod Babin Zub nowa droga asfaltowa.

A było czytać croplowe relacje.... :wink:
Już w 2008 jakoś dowlekliśmy się na Babin Zub pod Midżorem podczas budowy owej "nowej drogi asfaltowej :lol:
kulka53 napisał(a):W niedużym Knjażevcu odbijamy w lewo, czyli nieco na wschód. Ta boczna droga jest już zupełnie lokalna i w złym stanie, kręta, wąska, za zniszczoną nawierzchnią, prędkość spada. Dookoła nas coraz wyższe góry, mijamy nawet niewielki kanionik i przełęcz. We wsi Kalna znowu skręcamy w lewo, to już całkowita serbska prowincja, małe wioski z na wpół pozapadanymi domami, biedne obejścia.

Naszym celem jest miejsce o nazwie Babin Zub, punkt startowy na nasz dzisiejszy szczyt, najwyższy szczyt pozbawionej Kosova :roll: Serbii - Midżor :D . No ale od tego miejsca dzieli nas jeszcze jakieś 30 kilometrów jazdy 8O . Mijamy miejscowość Golema Reka, potem Berilovac, dotąd jechało się jeszcze ok, ale potem jest już znacznie gorzej. Asfalt jest albo zasypany spływającą z gór ziemią, albo wysypanym szutrem, miejscami pozdzierany. Droga wraz ze zwężaniem doliny zaczyna się też coraz mocniej wznosić, mijamy kolejne wsie, Vrbovac i Inovo. Stoją tu też maszyny drogowe, asfaltu nie ma, jest ubity szuter a skały przy których jedziemy są kruszone w celu poszerzenia drogi. Wyraźnie widać, że kiedyś była tu normalna, wąska, górska asfaltówka, a my akurat trafiliśmy na jej przebudowę i stąd te wszystkie utrudnienia :( . Te długie kilometry wolnej jazdy zabrały nam naprawdę sporo czasu, ale wreszcie koniec, gwałtownie skręcamy i mocno wznosimy się już po dziurawym co prawda ale asfalcie. Jesteśmy coraz wyżej, dookoła rozciągają się coraz rozleglejsze i ładniejsze widoki.

Obrazek

Obrazek

No i jest wreszcie Babin Zub, okazuje się, że są tu 2 duże budynki, jeden to hotel, w drugim jest schronisko.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 14.04.2014 18:53

janmar64 napisał(a):Jadąc do Czarnogóry przez Chorwację czy moze byc tak że to co zaoszczędzę na chorwackiej autostradzie to przestoję na granicy?

Oczywiście że może tak być zwłaszcza w sezonie , ja jechałem w tamtym roku drogą odbijającą z Dubrovnika na Trebninje tam nie było żadnych korków i droga była dość dobra, bo po remoncie

....jeden warunek musisz mieć kartę zieloną na te państwa :wink:
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 15.04.2014 14:22

janmar64 napisał(a):Jadąc do Czarnogóry przez Chorwację czy moze byc tak że to co zaoszczędzę na chorwackiej autostradzie to przestoję na granicy?

W zeszłym roku w Lipcu granicę Chorwacko - Czarnogórską przekraczaliśmy kilka razy i ani razu nie staliśmy w zadnym korku. Na przejściu jest oddzielny pas dla samochodów z UE ,jezeli była jakaś kolejka to na pasie dla samochodów z poza UE.
opelr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelr » 21.04.2014 18:34

mike_ napisał(a):To mój email. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Szkoda że na stronie nie ma najważniejszego - cennika
koszmarek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koszmarek » 25.04.2014 14:07

Witam
Na przełomie czerwca i lipca wybieram się samochodem do Czarnogóry ( brak sprecyzowanego miejsca) . Stąd mój post , jakie małe miasteczko na wybrzeżu moglibyście polecić ( tłumy w kurortach działają na mnie odpychająco) . Jedziemy "na kwatery", przydałby się w okolicy sklep oraz jakaś knajpka . Może Perast ?
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 25.04.2014 19:58

koszmarek napisał(a):jakie małe miasteczko na wybrzeżu

....może Buljarica

koszmarek napisał(a): Może Perast ?

...jest to miejscowość nad zatoką Kotorską , dobra do zwiedzenia i okolic :roll:
....jak dla mnie nie ma klimatu na siedzenie tam , brak Jadranu :wink:
nie wiem czy czytałeś :roll:
do-chorwacji-przez-montenegro-t43071-45.html
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 25.04.2014 20:18

może uda mi się pierwszy raz w tym roku odwiedzić Czarnogórę; tym samym chciałbym zrobić 1-dniowy wypad do Albanii do twierdzy w Szkodrze i w twierdzy w Kruje;
odpowiedzcie na moje głupie pytania...:)

1. gdzie zaopatrzyć się w leki-walutę (nie lekarstwa:p) jadąc z Baru do Szkodry? (bankomat/kantor; potrzebuję na bilety wstępu i by coś zjeść w Kruje pod twierdzą / może coś tam polecacie do zjedzenia?);
2. ze Szkodry do Lezhe wybrać drogę SH1 czy SH29? (ze względu na stan nawierzchni);
3. dla zrobienia kilku fotek czy rozkoszowania się widokami jaką drogą proponujecie się przejechać? (liczy się też dla mnie dobra jakość drogi, np. dziury mogą być ale do ominięcia...:p)?
a) z pkt. A w kierunku B, czy z A w kierunku C?
https://www.google.pl/maps?saddr=A1%2FE ... 1&t=m&z=11
b) z pkt. A w kierunku B czy z A w kierunku C?
https://www.google.pl/maps?saddr=E762&d ... 2&t=m&z=10
c) a może jeszcze w innych kierunkach?
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 25.04.2014 20:43

W Szkodrze masz dużo bankomatów, droga Szkodra-Lezhe zdecydowanie SH1 - prawie nasza ekspresówka ;-), w Kruji na zamku jest fajna knajpka albo w hotelu Panorama (na wylocie 'uliczki handlowej', schodami w górę), przy okazji - hotel Panorama w Kruji to jedno z jeszcze nielicznych miejsc w Albanii, gdzie w sierpniu 2013 płaciłem kartą.
O drodze do Theth poczytaj zeszłoroczne relacje KOL-a
koszmarek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) koszmarek » 26.04.2014 13:56

mervik napisał(a):
koszmarek napisał(a):jakie małe miasteczko na wybrzeżu

....może Buljarica

koszmarek napisał(a): Może Perast ?

...jest to miejscowość nad zatoką Kotorską , dobra do zwiedzenia i okolic :roll:
....jak dla mnie nie ma klimatu na siedzenie tam , brak Jadranu :wink:
nie wiem czy czytałeś :roll:
do-chorwacji-przez-montenegro-t43071-45.html

właśnie czytam 8) . Byłbyś tak miły i podesłał na @ namiary na kwatery ?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry wielkie dzięki
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 28.04.2014 20:46

Panie i Panowie:
1) czy taka trasa przez Serbię jest optymalna jeśli chodzi o czas / jakość drogi / widokowo?
https://www.google.pl/maps/dir/Tompa,+W ... !3e0?hl=pl
z Belgradu na Cacak drogą nr 24 / 151 / 152 i 21?

2) jaki w miarę realny czas przejazdu zakładać przez Serbię do Cacak?
(sobota, mniej więcej połowa września);
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 28.04.2014 21:18

To po sezonie więc tłumu raczej nie będzie
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 28.04.2014 21:53

Sol-Wagon napisał(a):Panie i Panowie:
1) czy taka trasa przez Serbię jest optymalna jeśli chodzi o czas / jakość drogi / widokowo?

Nie lepiej jechać przez BiH , póżniej przez kanion Piva i góry Durmitor :wink:
do-chorwacji-przez-montenegro-t43071-15.html
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 29.04.2014 16:47

mervik napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):Panie i Panowie:

Nie lepiej jechać przez BiH , póżniej przez kanion Piva i góry Durmitor :wink:
do-chorwacji-przez-montenegro-t43071-15.html

przez BiH to jasna sprawa, ale w drugą stronę:)
z drugiej strony...przez BiH można różnymi trasami jechać...podaj proszę główne miejscowości w BiH oraz Czarnogórze podczas przejazdu...
czy są jakieś odcinki o braku nawierzchni lub z dziurami nie do ominięcia?
Ostatnio edytowano 29.04.2014 17:01 przez Sol-Wagon, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone