lotnikwsk napisał(a):Witam wszystkich, w tym roku mam zamiar wybrać się do Czarnogóry ,jestem ciekawy jak w praktyce wygląda
przewóz żywności przez granicę czy jest to kontrolowane i czy stosujecie się do tego przepisu,
nie chodzi mi oczywiście o cały bagażnik mięsiwa tylko o kilka konserw i jakiś alkohol dla gospodarza.
A drugie pytanie to czy dalej jest na granicy opłata 10 euro .Z góry dziękuję .
mike_ napisał(a):Co do Czarnogóry dodam że wśród turystów którzy odwiedzają ten kraj jest bardzo dużo Chorwatów, z dwóch powodów: po pierwsze jest taniej, po drugie mniejszy natłok turystów niż w Chorwacji Opłaty klimatyczne to te które się płaci wynajmując w apartamentach za dobę za osobę 1 euro, za małe dzieci się nic nie płaci no chyba że za większe to 0,5euro. Jak by ktoś potrzebował apartamentów to polecam apartamenty mojej rodziny w Petrovac w samym centrum wybrzeża. Jestem w połowie Czarnogórcem ale mieszkam w Polsce Adres strony na PW.
Pozdrawiam serdecznie
Sol-Wagon napisał(a):mike_ napisał(a):Co do Czarnogóry dodam że wśród turystów którzy odwiedzają ten kraj jest bardzo dużo Chorwatów, z dwóch powodów: po pierwsze jest taniej, po drugie mniejszy natłok turystów niż w Chorwacji Opłaty klimatyczne to te które się płaci wynajmując w apartamentach za dobę za osobę 1 euro, za małe dzieci się nic nie płaci no chyba że za większe to 0,5euro. Jak by ktoś potrzebował apartamentów to polecam apartamenty mojej rodziny w Petrovac w samym centrum wybrzeża. Jestem w połowie Czarnogórcem ale mieszkam w Polsce Adres strony na PW.
Pozdrawiam serdecznie
Oczywiście, że poproszę adres strony na PW...
Napisz coś jeszcze o lokalizacji, jak z parkingiem, itp.
Do tego co już pisałem mogę dodać, że prace przy drodze zawieszono z powodu dużych zniszczeń po poprzedniej zimie. W tym roku śniegu było na Bałkanach znacznie mniej, mniej będzie w górach wody, więc i przejechać będzie łatwiej.typ napisał(a):... może juz przejście na przełęczy ponad Cerem będzie otwarte - ma ktoś jakieś informacje?
Rozumiem, że pytasz nie o drogę doliną Cemu o której pisałem kiedyś, tylko o drogę po stronie czarnogórskiej.Stąd pytanie o Kucką Krajinę. ... czy można przejechać droga tą wzdłuż granicy z Albanią (wzdłuż drogi Hani-Hoti-Vermosh, podjechać pod crkve sv.Ilije samochodem (???), a potem kierowac się w stronę Komów i Andrijevicy?
Cała środkowa Czarnogóra to drogi szutrowe. Zjedź z drogi Žabljak – Nikšić w dowolnym miejscu na wschód a znajdziesz to czego szukasz – plątaninę dróg w różnym stanie. Teren jest suchy więc nie grozi Ci, że utopisz się w błocie na tym odludziu.Jesli znacie jakieś ciekawe szutry to chętnie "pogooglam" za nimi
typ napisał(a):To już 10 lat.
typ napisał(a):pytanie do tych, którzy tam byli
Racibor napisał(a):Cała środkowa Czarnogóra to drogi szutrowe. Zjedź z drogi Žabljak – Nikšić w dowolnym miejscu na wschód a znajdziesz to czego szukasz – plątaninę dróg w różnym stanie. Teren jest suchy więc nie grozi Ci, że utopisz się w błocie na tym odludziu.typ napisał(a): Jesli znacie jakieś ciekawe szutry to chętnie "pogooglam" za nimi
Racibor napisał(a):Od Podgoricy do Kority prowadzą dwie wąskie asfaltowe drogi. Północna jest bardziej kręta. Południowa, przez Poprat, oferuje ciekawe widoki na kanion Cemu / Cijevny.
Dalej, do Rikavacko Jezero droga gruntowa jest przejezdna latem nawet dla zwykłych samochodów osobowych. Jest dobrze oznaczona, prowadzi tam szlak rowerowy.
Podjazd od jeziora do Katunu Širokar jest bardzo stromy, miejscami po drobnym żwirku, bez napędu 4x4 wjechać tam się nie da.
Dalej jak rozumiem, chciałeś jechać drogą po wschodniej stronie Maglica, by dostać się w rejon Katunu Carine. Pytałem o przejazd tamtędy w 2011 r. Powiedzieli mi miejscowi, że droga ta była przejezdna gdy korzystała z niej policja graniczna, ale od lat nikt nią nie jeździ, zniszczyła ją woda w dolinie Vucin Potok a dalej zarosła krzakami. Lepiej chyba objechać wkoło Magic, zjechać przez Mokro w dolinę Tary i próbować podjechać pod Komy doliną Opasanicy.
Jadąc przez Mokro koniecznie odwiedź malownicze Bukomirsko Jezero. Samochodem można podjechać nieco wyżej, w rejon okresowego jeziora. To dobra baza wypadowa w sąsiednie niewysokie ale eksponowane góry.
W niedalekiej Bjelasicy jest sporo gruntowych dróg. Trzeba jedynie wykupić bilet i możesz sobie jeździć po drogach Parku Narodowego Biogradska Gora.
Racibor napisał(a):Cała środkowa Czarnogóra to drogi szutrowe. Zjedź z drogi Žabljak – Nikšić w dowolnym miejscu na wschód a znajdziesz to czego szukasz – plątaninę dróg w różnym stanie. Teren jest suchy więc nie grozi Ci, że utopisz się w błocie na tym odludziu.
kulka53 napisał(a):Albo od drugiej strony - kawałek za Kolasinem w kierunku na Mojkovac jest skręt na Lipovo. Za wioskami asfalt się skończy, dla rozgrzewki możesz skoczyć na Babin Zub a jak pojedziesz dalej, wjedziesz kilkaset m pod górę i płaskowyż Sinjajeviny z masą szutrów stoi otworem...
Proponowałem dojazd do katunu Carine doliną Opasanicy tak jak pokazują Mapy Google a nie asfaltem do katunu Štavna.typ napisał(a): ... Plan jest do Katunu Carine, a jesli się nie da to tak jak piszesz - dołem pod Komy. Drogę od północy na Komy już znam, można osobówką, ...
Na płaskowyżu na wschód od szczytu jest sporo dróg. Wydaje mi się, że większość z nich jest po stronie BiH bo z tej strony dojazd jest łatwiejszy. Na południe płaskowyż opada stromymi ścianami w dolinę Pivy. Mapy Google pokazują drogę od południa prowadzącą do leżącego po drugiej stronie granicy Vučevo. Widziałem ją w 2011 r. ze szczytu, wyglądała na uczęszczana.... Zastanawiałem się np czy podjazd jak najbliżej Maglica (ale nie tego Kuckiego) od południa jest ciekawy i czy można tam wchodzić też od strony Czarnogóry ...
Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe