Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
plavac
Cromaniak
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.01.2014 09:12

przepioor napisał(a):
plavac napisał(a): ... Horgos na granicy SRB/HU zawsze zatrzymywało mnie najdłużej. Jak tylko masz ochotę i możliwość, objedź je przez Suboticę....

Polecam przejście graniczne Assothalom (H) - Backi Vinogradi (SRB) - w połowie lipca 2012 r. ok. godz. 12.00 byliśmy jedynym samochodem na tym przejściu, odprawa trwała może 3 minuty :)

Dokładnie o to mi chodziło :)
Fajnie, że pokazałeś to na mapce. Mnie brakło "umiejętności" :wink:
Pozdrawiam.
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 15.01.2014 22:45

plavac napisał(a):
przepioor napisał(a):
plavac napisał(a): ... Horgos na granicy SRB/HU zawsze zatrzymywało mnie najdłużej. Jak tylko masz ochotę i możliwość, objedź je przez Suboticę....

Polecam przejście graniczne Assothalom (H) - Backi Vinogradi (SRB) - w połowie lipca 2012 r. ok. godz. 12.00 byliśmy jedynym samochodem na tym przejściu, odprawa trwała może 3 minuty :)

Dokładnie o to mi chodziło :)
Fajnie, że pokazałeś to na mapce. Mnie brakło "umiejętności" :wink:
Pozdrawiam.

Faja opcja!
Ja w zeszłym roku jechałem przez przejście niedaleko miejscowości Tompa była może 5-ta rano i też nikogo oczekującego nie było tak że odprawa to max kilka minut była...

To przejście otwarli chyba nie dawno sądząc po Street view w 2011 nie można chyba było tamtędy przekraczać...
https://maps.google.pl/maps?saddr=M5&da ... 28.22,,0,0
Cenna uwaga z tym przejściem !
Dzięki pewnie w tym roku z niego właśnie skorzystam!
Ostatnio edytowano 19.01.2014 14:56 przez Alidrzi, łącznie edytowano 1 raz
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 16.01.2014 08:15

Alidrzi napisał(a):To przejcie otwarli chyba nie dawno sądząc po Street view w 2011 nie można chyba było tamtędy przekraczać...

Z tego co pamiętam :roll: to uroczyste otwarcie było w okolicach maja 2013
W sumie to się nadkłada parę kilometrów, ale czasowo na pewno się opłaca.
W Horgosz/Roszke nawet jak nie ma kolejki tureckich Niemców (albo niemieckich Turków - jak kto woli :wink: ) to minimum czekania wynosi ok. 30-40 minut.
Ale uwaga! Przejście czynne tylko w godzinach 07.00 - 19.00 i tylko dla obywateli EU i Serbii.
Pozdrawiam
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 17.01.2014 17:39

Alidrzi napisał(a):Ale uwaga! Przejście czynne tylko w godzinach 07.00 - 19.00 i tylko dla obywateli EU i Serbii.
Pozdrawiam

Oj to raczej nie tędy droga bo pewno będę tam w srodku nocywięc pozostaje Tompa...
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 17.01.2014 17:50

Przejście graniczne w Baćki Vinogradi jest korzystne w sierpniu, kiedy na głównym przejściu autostradowym tworzą się największe kolejki. Jednak w Baćki V. w soboty i niedzielę rano tworzą się ponad godzinne kolejki na wjazd do Węgier z uwagi na lokalny ruch Serbów na baseny termalne w Morahalom. Ja połowie lipca stałem na tym przejściu ponad godzinę właśnie w niedzielny poranek. Kolega w ten sam dzień na przejściu autostradowym czekał tylko ok. 15 minut! Tak więc nie ma pewnej reguły. Serbowie mówią (pracownicy stacji benzynowej w Suboticy) mówią, że największe kolejki na przejściu w Horgoś są od końca lipca do września.
Pozdrawiam,
Tomek
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.01.2014 18:13

przepioor napisał(a):
Alidrzi napisał(a):To przejcie otwarli chyba nie dawno sądząc po Street view w 2011 nie można chyba było tamtędy przekraczać...

Z tego co pamiętam :roll: to uroczyste otwarcie było w okolicach maja 2013
W sumie to się nadkłada parę kilometrów, ale czasowo na pewno się opłaca.
W Horgosz/Roszke nawet jak nie ma kolejki tureckich Niemców (albo niemieckich Turków - jak kto woli :wink: ) to minimum czekania wynosi ok. 30-40 minut.
Ale uwaga! Przejście czynne tylko w godzinach 07.00 - 19.00 i tylko dla obywateli EU i Serbii.
Pozdrawiam

7 dni w tygodniu?
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 21.01.2014 11:33

Według węgierskiej policji czynne jest 7 dni w tygodniu.
A to link do strony z czasami oczekiwania na przejściach węgierskich - niestety, tylko w języku naszych bratanków :-( ale 'wujek Google' sobie jakoś radzi z tłumaczeniem ;-)
http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 01.02.2014 21:31

Może mi ktoś opisać krótko o Czarnogórze, jak tam jest z noclegami we wrześniu i z cenami, no i czy warto? (pewnie zaraz wszyscy napiszą ze jasne że warto), ale jest porównywalnie do Cro? Rakija tania itd :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 03.02.2014 18:40

Noclegi znajdziesz taniej pozostałe rzeczy nieco taniej.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.02.2014 15:48

Tyle było wątków na tym forum o MNE, że tylko wyjątkowe lenistwo nie pozwala Ci wstukać paru znaków w okienku wyszukiwania.
bartus40
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartus40 » 16.02.2014 19:24

Witam,
czy w trakcie swojej podróży po Albanii korzystaliście z noclegu, który możecie polecić.
Nie chodzi mi o miejsce postawienia namiotu tylko kwatery.
Mam na myśli obszar nadmorski na długości Borsh-Sranda.
Jeśli tak to czy możecie przesłać dane kontaktowe gospodarzy lub wskazać inną możliwość kontaktu ?
Pozdrawiam
Paweł
patrykdo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) patrykdo » 17.02.2014 17:42

witam
w tym roku zamierzam wybrać się nad albańskie wybrzeże , jako że ten kierunek jest dla mnie obcy -( była trasa Polska-Bułgaria przez Rumunie ) , bardzo proszę o weryfikację mojej wymyślonej trasy :) będę wdzięczny za każdy głos :)
https://www.google.pl/maps/dir/Kie%C5%8 ... 277798!3e0

czy może taka ?
https://www.google.pl/maps/dir/Kie%C5%8 ... 98!3e0!5i1

założenia ma być szybko , trasa "krajoznawcza " jest planowana w drodze powrotnej .
pozdrawiam
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 17.02.2014 21:40

Jeśli ma być szybko, to druga trasa jest optymalna, nie ma potrzeby jej zmieniania. Sprawdzone empirycznie.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 18.02.2014 10:19

Ja pojadę przez Kosovo: od Prisztiny masz doskonałą autostradę do Tirany (niemal) a potem, na płołudnie. Przejazd przez Ochrydę wydaje mi się nieco egzotyczny, bo drogi nie są tam dobre a i ceny wyższe niż w Albanii. Tylko, że do Kosova trzeba zapłacić 30 € podatku drogowego.

Napisz jakie Ci wyszły odległości?

Dobrze wybrałeś Mohelnice - od tego miejsca jest już dwupasmówka. Jeżeli kupisz też winietę na Węgry online, przejedziesz przez granicę Sło-Węgry bez stania w kolejce po winietę.
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 20.02.2014 12:47

patrykdo napisał(a): bardzo proszę o weryfikację mojej wymyślonej trasy będę wdzięczny za każdy głos

Też popieram drugą trasę. Jechaliśmy w połowie lipca 2013 Łódź -> (A1) -> Ostrava -> Olomuniec -> Brno -> Bratislava -> Budapest -> Szeged -> Novi -> Sad -> Belgrad -> Nis -> Skopje -> Ohrid -> Librazhd -> Elbasan -> Rrogozhine -> Fier -> Vlore -> Saranda -> Ksamil. W Czechach trochę "płytostrady" trochę remontów; na obwodnicy Budapesztu (M0) spowolnienia i niewielkie korki; obwodnica Belgradu to moim zdaniem nieporozumienie - wąska, b. zatłoczona ciężarówkami - lepiej chyba jechać przez miasto. W Macedonii drogi OK , w Albani też, jedynie w okolicach Elbasan kilka kilometrów starej drogi i remont.

remikrmk napisał(a):Jeżeli kupisz też winietę na Węgry online, przejedziesz przez granicę Sło-Węgry bez stania w kolejce po winietę.

Ja kupuję węgierską e-winietę w miejscowości Rajka - zaraz za granicą SK/H, na stacji MOL. Płacę kartą, cena urzędowa a nadłożenie drogi (czasowo) ok. 10 minut.

O przejściu H/SRB, alternatywnym do Roszke/Horgosz, pisałem kilka postów wyżej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone