Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Racibor
Odkrywca
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 21.08.2013 12:18

Jechałem trzy tygodnie temu drogą SH20 z Gusinije do Albanii.
Sytuacja na tej drodze w stosunku do tego co pisałem w zeszłym roku niewiele się zmieniła. W dolinie Cemu droga jest już w większości wyprofilowana, trwają prace przy zabezpieczeniach przed osuwaniem się zbocza i systemie odprowadzania wody. Ekipy budujące drogę przeniosły się na odcinek południowy, ale i tam droga jest już poszerzona a na najbardziej krętym odcinku poprowadzono ją zupełnie inaczej omijając wsie. Asfaltu jeszcze nie ma, ale przejazd odbywa się bez problemów. Nadal największą ostrożność trzeba zachować w rejonie q. Bordolecit.
Nowy asfalt jest na odcinku czarnogórskim.
Jadąc tą drogą widziałem, że prowadzone są prace drogowe w rejonie gdzie granica przecina dolinę Cemu / Cijevny.
To najłatwiejsze przejście przez góry z rejonu Jeziora Szkoderskiego do zlewiska Morza Czarnego. Zawsze była tu droga. Sto lat temu przecięła ją granica, oficjalnego przejścia tu nie było.
Tak wyglądało to w 2011roku. Za rok czy dwa będzie tu droga i przejście graniczne.
Obrazek
Droga SH20 prowadzi przez góry widoczne w prawym górnym rogu powyższego zdjęcia.
Tak wyglądała ona w 2010 roku.
Obrazek

Drogi łączącej Çerem z Czarnogórą i przejścia granicznego (informacja była tutaj) nie ma i nic, zarówno po stronie czarnogórskiej jak i albańskiej, nie wskazuje na to by zaczęto je budować.
Granicę można pieszo legalnie przekraczać w górach po załatwieniu formalności na policji w Plavie.
Z Çerem nowa gruntowa droga prowadzi do Dobërdoll i Sulbicës . Jej stan po zimie i wiosennych intensywnych deszczach jest taki, że trudno tam dojechać nawet samochodem terenowym. Prace przy drodze w tym roku zawieszono. W planach jest przedłużenie jej do Tropojë.

Valbona bardzo szybko się rozwija. Nie ma problemu ze znalezieniem noclegu, są liczne restauracje. Ceny są niższe niż w Theth.
Drogi w Valbonie i Dragobi są już pokryte asfaltem, dojazd z Bajram Curri jeszcze nie.
Znakowane są szlaki turystyczne, wydana została mapa szlaków. Wisi ona w kilku miejscach wsi, można ją kupić w każdej restauracji. Większości szlaków na niej zaznaczonych nie ma w terenie. To w znacznej części stare pasterskie ścieżki, często od lat nie wykorzystywane więc pozarastane i zniszczone przez wiosenne wody.
W miarę łatwo można odnaleźć trasy opisane na stronie Journey to Valbona, jej autorzy znakują szlaki w tej okolicy.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 02.09.2013 17:54

zawodowiec napisał(a):W Grbaji spotkaliśmy się z Agą i Remikiem - dzięki za piwko i miłe spotkanie :) Jak się Wam udała dalsza część wyjazdu?

Piwko w takim miejscu i przede wszystkim z Wami smakowało podwójnie :) Aga nie wierzyła a jednak się udało :) Piwko, ognisko i Wasze opowieści sprowadziły mą Lubą na dobrą drogę, za rok bierzemy namiot ze sobą :) Przeraziło ją tylko jedno - plecak Racibora, a dokładniej jego waga :D

Z gór zjechaliśmy aż pod Sarandę, zrobiliśmy rekonesans albańskiego wybrzeża i okolic Elbasanu. Piękny kraj oraz otwarci i gościnni mieszkańcy. Wrócimy tam, to pewne.

Chciałbym codziennie mieć taki widok za oknem jak w Grbaji. Codziennie pić kawę z widokiem na Karanfile. Wiemy, już co tak Cię ciągnie w Prokletije :roll:

typ napisał(a):Ja już wróciłem, nawet wcześniej niż Ty :-)
To był szybki "rekonesans" przez Ukrainę i Rosję do Gruzji, przejazd kilkuset kilometrów ciekawszymi drogami górskimi (Omalo, Shatili, Pętla Swanecka i inne mniej znane), zobaczenie większości "pocztówkowych miejsc" Gruzji i powrót ekspresowy do domu, czyli taki "japoński wypad" z aparatem i spaniem w samochodzie. Samochód dał radę. Góry są tam nadal. Czekają.
Wolałbym oczywiście pochodzić niż pojeździć, ale jest jak jest...

Spiszesz jakąś małą relację? Szykuję się na przyszły rok, może się w końcu uda...

typ napisał(a):A ta górka o której piszesz i z której zrezygnowaliśmy w tamtym roku bo się paliło :-) jest chyba w zasięgu moich możliwości, choć za blisko jej nie byłem, więc szczegółów nie znam jeszcze.
Racibor przechodził wcześniej w jej pobliżu... wie więcej...

Wiedza Racibora n/t tamtych terenów mnie poraża. Jest niesamowita. Po prostu niesamowita.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 03.09.2013 15:32

Witajcie !
Po latach zastoju bałkańskiego ( niechorwackiego :wink: ) jest duża szansa,że za dwa tygodnie zrealizuję marzenia i powędruję Waszymi ścieżkami - nie tylko za kólkiem.
Łapczywie czytam, chylę czoła przed wiedzą, kondycją i wszystkimi "waletami" - prawdziwie żujecie pszczoły :D

Racibor - drugi raz ( po 6 latach ! ) Twoje rady są bezcenne.

Pozdrawiam 8)
AroN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AroN » 06.09.2013 11:21

Witaj Plavac, my też powinniśmy być za kilka/naście dni w Czarnogórze, może nawet się spotkamy? Jeśli dysponujesz jakimiś miejscami w drodze powrotnej, chętnie dorzucimy się do paliwa, bo jak narazie nie planowaliśmy jeszcze jak wrócimy z Czarnogóry, albo pociąg Bar-Belgrad, albo okazją.

Jutro wyjazd do Turcji, więc na forum co najwyżej jeszcze dziś wieczorem zajrzę. Pisz proszę na PW, a jeszcze lepiej na maila aron78 małpa o2 kropka pl.

Wielkie dzięki dla Typa i Racibora za odpowiedź na moje pytanie (SH20), o ile złapiemy busika w Szkodrze, skorzystamy. :hut:

Sorki, za odrobinę prywaty,
pozdrawiam serdecznie, A.
annawy72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) annawy72 » 11.01.2014 18:34

Witam! :D Właśnie jestem na etapie planowania wakacji i w tym roku po przeczytaniu wielu postów, relacji padło na Czarnogórę.
Mam namiary na lokum w Dobrej Wodzie i w związku z tym mam pytanie:
Czy są w tamtej okolicy fajne małe kameralne skaliste plaże.
Czy woda w morzu jest tak samo krystalicznie czysta i ciepła jak w Chorwacji.
Czy Dobra Woda to dobre lokum na zwiedzanie zarówno wybrzeża jak i głębi kraju.
Czy faktycznie Czarnogóra jeszcze jest tańsza niż Chorwacja.
Z góry dziękuję :papa:
anazaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anazaw » 12.01.2014 18:02

annawy72 napisał(a):Witam! :D Właśnie jestem na etapie planowania wakacji i w tym roku po przeczytaniu wielu postów, relacji padło na Czarnogórę.

My zawsze jeździmy 7km dalej, do Utjehy :) Miejsce wypadowe fajne, w końcu prawie w połowie Czarnogóry :D Co do cen to nie jest już tak tanio jak kilka lat temu, ale nadal do zniesienia:) A może cieplutkie, piękne i lazurowe :) Zresztś zapraszam na swoje czarnogórskie (między innymi) fotorelacje:)
zen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zen » 13.01.2014 14:03

Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Czytając część wpisów jestem pełen podziwu dla Waszych dokonań i wiedzy. Niestety dla mnie laika ten gąszcz informacji jest często nie do przebycia więc proszę o wyrozumiałość i jak będę miał jakieś głupie pytania nie odsyłajcie mnie do wcześniejszych postów bo nie wiem czy poradzę sobie ze znalezieniem w nich właściwej informacji.
Teraz prośba. Wybieram się ze znajomymi do Czarnogóry i Grecji. W planach mamy góry: Durmitor i Komovi w Czarnogórze i masyw Olimpu w Grecji. Proszę doradźcie jak najlepiej/najszybciej dojechać z Polski do Zabljaka bo różne są opinie na temat optymalnej trasy. I jeszcze prośba o radę jak dojechać z Czarnogóry, ostatni nocleg mamy w Kolasinie, do Litochoro w Grecji.
Wybaczcie banalność pytania ale po wielu dniach poszukiwań w necie i przewodnikach wciąż jestem w kropce.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.01.2014 15:49

Witaj, zen!
Na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem konkretnie, bo do Żabljaka jeszcze nie dotarłem, ale gdybym się wybierał z Krakowa to jechałbym przez Węgry, przed przejściem autostradowym z Serbią w Horgos uciekłbym wcześniej na Suboticę i potem lokalnymi drogami przez Novi Sad, Sabac, Valjevo , Uzice i Prijepolje.

Ale konkretnie mogę coś powiedzieć o trasie Kolasin-Litochoro.
Jeżeli nie peszy Cię przejazd przez Kosowo ( KFOR, 25 EUR za dodatkowe ubezpieczenie za osobówkę ) to trasa Andrijevica-Berane-Rožaje-Dubovik-Peć-Prisztina-Skopje i potem autostradą prosto do Litochoro ( :wink: ) wydaje mi się najrozsądniejsza. Jechałem nią w tym roku ( tzn Skopje-Kolašin) i jest bezproblemowa jeśli chodzi o nawierzchnię i oznaczenia. Warto wiedzieć, że przejście graniczne pomiędzy Andrijevicą (MNE) a Pec (RKS) w 2013 r było nieczynne, stąd konieczny objazd przez Berane i Rožaje. Jedyne miejsce wymagające uwagi to Prisztina, oznaczenia nie zawsze konsekwentne z powodu licznych modernizacji rond i skrzyżowań, ale jak nawet gdzieś się zgubisz, za chwilę pojawiają się nowe drogowskazy. Prisztina bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
Odwrotnie niż Tirana w 2006 roku - przejazd wówczas przez nią był emocjonującym przeżyciem :) Piszę o tym, bo to druga droga, którą przejechałem spod Olimpu do Hercegnovi w MNE. Asfalt na całej trasie był doskonały (drogi lepsze niż w Polsce), ale oznakowanie właśnie w Tiranie, oraz na pograniczu grecko-macedońskim fatalne. Jak jest teraz, nie wiem. W każdym razie trasę Kolašin-Podgorica-Shkoder-Tirana-Elbasan- Cafasan-Ohryd- Bitola- Kozani i potem autostradą do Litochoro polecałbym na dwa dni ze względu na wspaniałą okolicę i zabytki jeziora Ochrydzkiego.

Pozdrawiam :)
zen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zen » 13.01.2014 16:08

Plavac bardzo dziękuje Ci za odpowiedź a szczególnie w części dotyczącej trasy Kolasin -Litochoro. Proszę napisz mi jeszcze gdzie takie dodatkowe ubezpieczenia 25 euro osobówkę się kupuje.
A może jeszcze poradzisz mi jak najlepiej dojechać z Litochoro do Polski ( Mielec)? Rozważam powrót przez Bułgarie i Rumunie spodziewając się, że łatwiej podróżuje się po krajach unijnych. Wole zapłacić za autostrady itp. byle tylko mieć zapewniony większy komfort podróży.

Plan wyjazdu wygląda tak:

13 czerwca wyjazd z Mielca z noclegiem po drodze
14 czerwca dotarcie do Zabljaka.
15, 16, 17 czerwca Durmitor i Komovi
18 przejazd do Litochoro
19, 20 czerwca Olimp
21 czerwca wyjazd z Litochoro do Mielca z noclegiem po drodze
22 czerwca wieczorem chciałbym być w Mielcu

Zarezerwowałem noclegi w Zabljaku i Kolasinie oraz w Litochoro. Pozostały jeszcze noclegi tzw. podróżne ale te będę rezerwował jak zdecyduje którędy jechać. Nie chcemy jechać więcej niż 10 godzin dziennie stąd konieczność noclegu w drodze tam i z powrotem. Celem wyjazdu jest robienie zdjęć flory górskiej i lekki trekking.
Proszę Was o pomoc w zaplanowaniu trasy dojazdu do Czarnogóry i powrotu z Grecji do Polski oraz propozycje ewentualnych korekt do planu.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 13.01.2014 17:04

zen napisał(a):... gdzie takie dodatkowe ubezpieczenia 25 euro osobówkę się kupuje.

Na granicy. I nie wpuszczą Cię, jeśli nie zapłacisz :) Po serbsku ubezpieczenie to osiguranje, po albańsku sigurim. Pogranicznicy są przyjaźni, pokażą palcem, gdzie się trzeba udać, mnie nawet osobiście zaprowadzili pod drzwi pokoju, w którym urzędował ubezpieczyciel. Potrzebny jest paszport, dowód rejestracyjny samochodu i gotówka !
Stosuj się do znaków STOP na granicy ! Kolega dostał 30 EUR mandatu za podjechanie pod okienko bez zatrzymania się na białej linii i zezwolenia na podjechanie ( tzn. kiwnięcie ręką ).

zen napisał(a):...jak najlepiej dojechać z Litochoro do Polski ( Mielec)? Rozważam powrót przez Bułgarie i Rumunie spodziewając się, że łatwiej podróżuje się po krajach unijnych. Wole zapłacić za autostrady itp. byle tylko mieć zapewniony większy komfort podróży.

Nie wiem, czy drogi akurat tych krajów unijnych zapewnią Ci większy komfort podróży na Twojej trasie.
Spod Olimpu do Mielca jechałbym prawie non-stop autostradą przez Gevgelije-Kumanovo-Belgrad(obwodnica) -Budapest (obwodnica) -Miskolc-Kosice-Presov-Svidnik-Dukla-Rzeszów-Mielec. Przejścia graniczne i owszem, są, ale per saldo na autostradach nadrabiasz ew.postoje. Horgos na granicy SRB/HU zawsze zatrzymywało mnie najdłużej. Jak tylko masz ochotę i możliwość, objedź je przez Suboticę.

Pozdrawiam.
kabar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kabar » 14.01.2014 15:05

annawy72 napisał(a):Witam! :D Właśnie jestem na etapie planowania wakacji i w tym roku po przeczytaniu wielu postów, relacji padło na Czarnogórę.

Byłem w zeszłym roku w Dobrej Vodzie i w tym również się tam wybieram . Myślę , że warto i na pewno polecam . Jest a raczej było takie forum http://www.eurocamps.net/pl/forum/276/czarnogora . Od pół roku w zasadzie umarło , ale dla każdego kto nie był a być chce w MN to jest to obowiazkowa lektura . Trzeba sięgnąć trochę wstecz , przynajmniej dwa lata i poczytać a gwarantuję odpowiedzi na wszystkie pytania . MN ma w sobie " to coś " czego już nie ma Chorwacja , czyli jeszcze brak komercji i przez to sporo folkloru . W Dobrej Vodzie jest mała skalista plaża na północ od miejskiej licząc na mapie " dwa cyple do góry " . Na miejskiej plaży woda jest zmącona , po prostu sporo ludzi w sezonie . Na skałkach kryształ i na pewno cieplejsza niż w CRO . Jako miejsce wypadowe , chyba najlepsze w każdym kierunku . Tunelem Sozina wgłąb kraju ( wybrałem się przez góry by ominąć tunel i widoki zapierały dech w piersi to jednak traci się sporo czasu ) , przez Budve do Kotoru , a przez Uljcin do Albani . Oczywiście to są tylko przykłady . Byłem ta trzy tygodniei co drugi dzień zwiedzałem . MN nie jest dużym krajem , ale i tak na miejscu zrobiłem ponad trzy tys. kilometrów .
Czy jest tańsza od CRO . Jeszcze tak . Po lewej stronie za drugim rondem wjeżdżając do Baru od D.Vody macie supermarket VIOLI . Odpowiednik naszego TESCO itp. Wieczorem spore tłumy w sklepie , ale zrekompensowane dorymi cenami nawet jak dla Polaka . W samej D.V. jest też kilka sklepów . Ciekawostką jest cena ich pszennego chleba równa wszędzie , czy to piekarnia prywatna czy też VIOLI ( 0,70 eu) . Pisać można dużo , ale to tak na początek .
annawy72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) annawy72 » 14.01.2014 18:04

Dziękuję wam za odpowiedź na temat Dobrej Wody decyzja podjęta wyjazd w szczycie sezonu 30.07 (niestety takt to jest z terminami urlopów ). Chcemy po drodze zaliczyć rating na rzece Tara. Jak można to poproszę doświadczonych o jakieś wskazówki na temat dojazdu. Wyjazd z północnej Polski (Malbork)
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 14.01.2014 20:48

Witam wszystkich, w tym roku mam zamiar wybrać się do Czarnogóry ,jestem ciekawy jak w praktyce wygląda
przewóz żywności przez granicę czy jest to kontrolowane i czy stosujecie się do tego przepisu,
nie chodzi mi oczywiście o cały bagażnik mięsiwa tylko o kilka konserw i jakiś alkohol dla gospodarza.
A drugie pytanie to czy dalej jest na granicy opłata 10 euro .Z góry dziękuję . :papa:
htx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) htx » 15.01.2014 08:13

lotnikwsk napisał(a):Witam wszystkich, w tym roku mam zamiar wybrać się do Czarnogóry ,jestem ciekawy jak w praktyce wygląda
przewóz żywności przez granicę czy jest to kontrolowane i czy stosujecie się do tego przepisu,
nie chodzi mi oczywiście o cały bagażnik mięsiwa tylko o kilka konserw i jakiś alkohol dla gospodarza.
A drugie pytanie to czy dalej jest na granicy opłata 10 euro .Z góry dziękuję . :papa:

Witam w Czarnogórze byłem w 2012 roku przejazd przez granicę bez jakichkolwiek dokładnych kontroli (także z żywnością bez obaw) sprawdzali tylko czy pasażerowie zgadzają się z podanymi paszportami :) najdłużej na przejściu granicznym Węgry\Serbia około 3 godzin, nie przypominam też sobie żebym wnosił jakieś opłaty na granicy
przepioor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przepioor » 15.01.2014 08:57

plavac napisał(a): ... Horgos na granicy SRB/HU zawsze zatrzymywało mnie najdłużej. Jak tylko masz ochotę i możliwość, objedź je przez Suboticę....

Pozdrawiam.

Polecam przejście graniczne Assothalom (H) - Backi Vinogradi (SRB) - w połowie lipca 2013 r. ok. godz. 12.00 byliśmy jedynym samochodem na tym przejściu, odprawa trwała może 3 minuty :)

Oto link do mapki Googla: https://maps.google.pl/maps?saddr=Nieznana+droga&daddr=Istv%C3%A1n+kir%C3%A1ly+%C3%BAt%2FTrasa+55+to:Nieznana+droga+to:A1%2FE75&hl=pl&ie=UTF8&ll=46.226878,19.765091&spn=0.416122,0.617294&sll=46.219722,19.883323&sspn=0.026011,0.038581&geocode=FTG4wQIdY7wxAQ%3BFYM0wQId5X0vAQ%3BFQwSwAIdsdMuAQ%3BFSN1vwIdWgMuAQ&mra=dme&mrsp=1&sz=15&t=m&z=11

Pozdrawiam
Jacek

PS. Pomyliłem lata - chodziło mi o 2013 ! (poprawiłem)
Ostatnio edytowano 16.01.2014 08:30 przez przepioor, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone