Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania i Czarnogóra - pytania, porady

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
remikrmk
Croentuzjasta
Re: Albania i Czarnogóra 2006 - pytania, porady

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 05.07.2013 16:14

Jechał ktoś przez przejście graniczne Grncar/Bashkimi i może podzielić się wrażeniami co do jakości drogi? Tak sobie kombinuję jak przedostać się z Gusinje do doliny Theth samochodem i tędy jest najkrócej ale ciekawi mnie nawierzchnia, za info stawiam dobry trunek :)
Druga opcja to z Gusinje do Valbone, na google maps pokazuje mi drogę przez Cerem ale tam nie ma przejścia granicznego prawda? Na viamichelin to już w ogóle jakąś trasę kosmiczną pokazuje, prawie 300km. Jak ugryźć ten temat - jechać z Plav do Berane dalej do Pec w Kosowie i Morina/Tropoje? Tyle, że przez jadąc przez Kosowo trzeba im dorzucić 30euro za ubezpieczenia :| Bez sensu...
Kto był i przerabiał te trasy w niedalekiej przeszłości niech poradzi co nie co :)
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 05.07.2013 17:21

Tutaj jest coś o budowie przejścia w Cerem. Na 45 stronie mojego wątku jeszcze trochę linków i informacji.
Jeszcze tu, więc przejście chyba już jest.

Pozdrawiam
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 05.07.2013 18:09

Dzięki KOL za info, w Twoim wątku jest tego sporo i bardzo ciekawe! W nocy go sobie przewertuję dokładnie i parę wskazówek zapiszę :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.07.2013 14:06

remikrmk napisał(a):Jechał ktoś przez przejście graniczne Grncar/Bashkimi i może podzielić się wrażeniami co do jakości drogi? Tak sobie kombinuję jak przedostać się z Gusinje do doliny Theth samochodem i tędy jest najkrócej ale ciekawi mnie nawierzchnia, za info stawiam dobry trunek :)

Typ już chyba gdzieś o tym pisał w tym wątku, nie mam czasu szukać. Krótko: z Gusinja do granicy dziurawy asfalt, droga do Vermosh w 2011 była przygotowywana do asfaltowania, od niej w lewo odchodzi szutrówka do Predelca (Bordolec). Dotąd z Typem w ostatnich latach 2x dojechaliśmy moją felą, powoli ale bez przygód. Wracając z gór w 2011 jechaliśmy na pace ciężarówki z Tamary do Bordolec, nawierzchnia wydawała mi się trochę gorsza niż z Bashkim do Bordolec, zastanawialiśmy się czy by moja fela dała radę. Typ z Raciborem chyba przejechali w zeszłym roku całą tą drogę aż do Hani i Hoti bardziej terenową bryczką, to się tu może przypomną.

remikrmk napisał(a):Druga opcja to z Gusinje do Valbone, na google maps pokazuje mi drogę przez Cerem ale tam nie ma przejścia granicznego prawda? Na viamichelin to już w ogóle jakąś trasę kosmiczną pokazuje, prawie 300km. Jak ugryźć ten temat - jechać z Plav do Berane dalej do Pec w Kosowie i Morina/Tropoje? Tyle, że przez jadąc przez Kosowo trzeba im dorzucić 30euro za ubezpieczenia :| Bez sensu...
Kto był i przerabiał te trasy w niedalekiej przeszłości niech poradzi co nie co :)

O budowie tamtej drogi i przejścia z Cerem się dopiero teraz dowiaduję, ale z linków KOLa widzę że coś się dzieje...
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 06.07.2013 15:46

Pisałeś, że w drugiej połowie lipca wybierasz się w Prokletije. Gdzie dokładnie jedziesz? Planuje tam być od 14 do 20 więc z chęcią jakieś piwko postawię tam na miejscu za te wskazówki :) 4 dni czarnogórska strona i 3 dni albańska, taki mam plan :) Ciekawi mnie bardzo co będzie z tym przejściem z Cerem...
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 07.07.2013 11:20

Potrzebuję pomocy w ustaleniu optymalnej trasy przejazdu. Jadę ze Stalowej Woli do Stoj Dolnij. Z góry dziękuję za pomoc.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 07.07.2013 22:08

pioszczep napisał(a):Potrzebuję pomocy w ustaleniu optymalnej trasy przejazdu. Jadę ze Stalowej Woli do Stoj Dolnij. Z góry dziękuję za pomoc.

Ja jechałem mniej więcej tak
Droga męcząca ale widoki to wynagradzają...
A drugim razem tak
Wrażenia jak powyżej, męka ale widoki piękne...
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 07.07.2013 22:40

pioszczep napisał(a):Potrzebuję pomocy w ustaleniu optymalnej trasy przejazdu. Jadę ze Stalowej Woli do Stoj Dolnij. Z góry dziękuję za pomoc.

Najwygodniej do Belgradu, w sezonie do Nowego Sadu, a tam auto na pociąg i do Baru.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.07.2013 06:01

KarKoz napisał(a):

Ja jechałem mniej więcej tak
Droga męcząca ale widoki to wynagradzają...
A drugim razem tak
Wrażenia jak powyżej, męka ale widoki piękne...

Droga przez mękę 8O 8O 8O
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 08.07.2013 07:32

Hardcore :) Jednego razu wracałem jeszcze inną drogą: mapka
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 08.07.2013 20:07

Ludkowie mili! Nie chcę hardcore - bo to może w drodze powrotnej. W "tamtą" stronę chciałbym przejechać raczej bez atrakcji.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 08.07.2013 22:21

pioszczep napisał(a):Ludkowie mili! Nie chcę hardcore - bo to może w drodze powrotnej. W "tamtą" stronę chciałbym przejechać raczej bez atrakcji.

Rozłożyć trasę na etapy, czyli noclegi po drodze.
Ja bym proponował może pierwszy etap pociągnąć do Sarajewa, autostradami. Następnie przez Kanion Pivy do Ulcinj.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.07.2013 12:22

Ja też krótko, czas ucieka a pojutrze wyjazd.....
Dziwią mnie te informacje o przejściu granicznym w Cerem. Byliśmy tam w tamtym roku, wyleźliśmy stamtąd na Kolaty, żadnych prac na tej drodze nie widziałem...
Faktycznie poprawiali drogę w kierunku Valbone, ale stamtąd nijak przez granicę przejechać nie można, chyba że przez Kolaty :-). Jedyną opcją jest Cerem... Raczej samochód 4x4... I to pisze ja, który wiele razy ładował się osobówkami w miejsca gdzie wszyscy mówili że tylko 4x4 :-). Problemem dla osobówki jest jeden czy dwa ostre ale jednocześnie stromo podjeżdżające zakręty.

Ale.... Jeśli jednak budują jakąś alternatywną drogę, łagodniejszą to wtedy i standardowa osobówka pewnie pojedzie. Widzę na tych linkach/mapkach, że droga jednak na pierwszym etapie jest budowana na nowo, bardziej na północ... Szkoda Cerem. Taka pusta wioska na końcu świata, a tutaj będzie przejście graniczne. Pewnie powstaną jakieś hoteliki, gospody itd.... A bar z nielamowanych desek w "centrum" zniknie i pojawi się na tym miejscu jakiś nowoczesny budynek...
Za to będzie przejście, które faktycznie będzie potrzebne...

Co do przejścia Bashkim - już nie pamiętam jaki stan jest teraz, mylą mi się te przejazdy, ale jeśli coś mi się nie pomieszało to w tamtym roku droga do przejścia od strony Czarnogóry była poszerzana (tak, tak) do dwóch pasów (to znaczy jeden w jedną drugi w drugą stronę, żeby nie było że piszę o dwupasmówce), więc chwilowo była szutrowa, a wjazd do Albanii to już asfalt nie wiem czy nie do samego Vermosh, my odbiliśmy w kierunku Ljepush i Tamare... Tam też coś robią, żeby od strony Hani Hoti jakoś wyprostować drogę, ale na razie jeszcze dużo prac, tylko szuter, ale za to jakie piękne widoki (!). Na razie jednak z Bashkim do Hani Hoti to piękna droga, ale dla osobówki bardzo ciężka, o ile w ogóle możliwa i bardzo długa. Szybciej na około pewnie, choć dla samych widoków warto się przejechać przez Tamarę...
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 09.07.2013 14:34

Gdzie w końcu jedziesz Typ - Gruzja czy Prokletije? :)
W Czarnogórze Kom Vasojevicki, Volusnica, Doliny Grbaj, Ropojana i Moze ktoras z Kolat. Taki mam plan.
Ale Albanii to za cholerę nie wiem jak ugryźć. Czy jechać do Valbone i tam spędzić ze 2-3 dni i pochodzić po okolicy bez wspinania się na góry, czy jechać do Theth i tam spędzić 2-3 dni też chodząc po okolicy.
Za Valbone przemawia to, że dojadę tam swoim autem. Za Theth to, że widokowo jest chyba jednak ciekawiej. Sam już nie wiem :|
Czy jest w ogóle opcja dojechania z Boge do Theth z jakimś lokalsem bez żadnego ustalania czegoś wcześniej? I jak tam z noclegami, problemu nie ma w ciemno? Mało tam miejscówek a ludzi nie wiem ile tam będzie w przyszłym tygodniu. No chyba, że jednak się jakoś dokulam swoim seatem do Theth. Wtedy ewentualnie można w aucie się przekimać :))
Map Prokletiji ciągle szukam, kiepsko z nimi. O ile Czarnogórska jeszcze jakaś jest to Albańskiej brak.
Będzie spontan w tym roku totalny :)
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.07.2013 15:29

remikrmk napisał(a):Gdzie w końcu jedziesz Typ - Gruzja czy Prokletije? :)
W Czarnogórze Kom Vasojevicki, Volusnica, Doliny Grbaj, Ropojana i Moze ktoras z Kolat. Taki mam plan.
Ale Albanii to za cholerę nie wiem jak ugryźć. Czy jechać do Valbone i tam spędzić ze 2-3 dni i pochodzić po okolicy bez wspinania się na góry, czy jechać do Theth i tam spędzić 2-3 dni też chodząc po okolicy.
Za Valbone przemawia to, że dojadę tam swoim autem. Za Theth to, że widokowo jest chyba jednak ciekawiej. Sam już nie wiem :|
Czy jest w ogóle opcja dojechania z Boge do Theth z jakimś lokalsem bez żadnego ustalania czegoś wcześniej? I jak tam z noclegami, problemu nie ma w ciemno? Mało tam miejscówek a ludzi nie wiem ile tam będzie w przyszłym tygodniu. No chyba, że jednak się jakoś dokulam swoim seatem do Theth. Wtedy ewentualnie można w aucie się przekimać :))
Map Prokletiji ciągle szukam, kiepsko z nimi. O ile Czarnogórska jeszcze jakaś jest to Albańskiej brak.
Będzie spontan w tym roku totalny :)

Gruzja. Jak dojedziemy :-) Wiza rosyjska już jest... Wyjazd pojutrze...
Opcja dojechania do Theth oczywiście jest, ale liczą sobie sporo za to. Oczywiście cennika nie ma, ale rozstrzał jest duży, zależy czy specjalnie z Koplika ktoś jedzie czy - tak jak my - jedziesz na chlebie i arbuzach na ciężarówce, wtedy jest taniej :-). Co do noclegów - nie powiem bo nie nocowałem pod dachem w górach Albanii jeszcze, więc nie wiem jak z obłożeniem... Jest to najlepsza opcja żeby żona się przespała się w namiocie. Jedziecie w ciemno i na miejscu okazuje się że miejsc nie ma - wtedy namiot rozkładacie i jest dobrze...
Co do map - wyślij mi na maila swój adres mailowy - początek mojego adresu jest taki jak nick a potem @interia.pl
Wieczorem coś Ci podeślę... starego... Nowe mapy są gdzieś, na pewno na jednej z wielu stron tego wątku były podawane linki do tych map, bo pojawiły się już mapy turystyczne Theth i okolic, czyli całego Parku... niestety nie pamiętam nazwy tej mapy, ale można ją gdzieś nawet w polskim sklepie było kupić z tego co pamiętam... Nawet teraz jak wrzuciłem w google zapytanie o mapy to wyskoczyły mi w "grafikach" skany tej mapy o którą mi chodzi...
Co do wyboru Theth czy Valbone - nie wiem co Ci doradzić. Valbone jest łatwiej osiągalne, po drodze masz jeszcze odbicia do Cerem, czy do Dragobii itd. Z Valbone do Theth można oczywiście przejść przełęczą, więc oczywiście możesz być i tu i tu, ale oczywiście z tych dwóch lokalizacji droga do Theth jest widokowa, a do Valbone biegnie doliną rzeki, choć oczywiście też jest pięknie :-).
Gdzie nie pojedziesz będzie fajnie....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Albania i Czarnogóra - pytania, porady - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone