Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Albania 2008 ostrzeżenie!

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 11.06.2008 15:21

Wczoraj wróciłem z wakacji(Grecja-Kefalonia,Lefkada;Albania,Macedonia).Osoby które wybierają się do Albanii powinny uważać na drogę Vlora-Saranda.Praktycznie na całym odcinku z Dhermi do Sarandy(60km) prowadzona jest przbudowa drogi która skończy się w kwietniu 2009.Ja ten odcinek pokonywałem 5 godzin.Jedzie się po kamieniach albo ziemi, cały czas pracują spychacze, koparki i trzeba się pomiedzy nimi przeciskać.Nawet Albańczycy, którzy przyzwyczajeni są przecież do nienajlepszych nawierzchni, odradzają przejazd tym odcinkiem.Jeśli nie musicie tamtędy jechać i nie macie terenowego auta to odradzam, szkoda nerwów i samochodu.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.06.2008 17:46

KOL
dzięki za info, bo właśnie w planach awaryjnych mieliśmy Sarandę
A można tam jakoś inaczej dojechać???
A może polecisz jakieś fajne miejsca nad morzem.. no , plaża, zacisze i odrobinę cywilizacji .. w bardziej północnych partiach Albanii, gdzieś w pobliżu np. Dures?
pozdro
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 11.06.2008 18:11

janniko napisał(a):KOL
dzięki za info, bo właśnie w planach awaryjnych mieliśmy Sarandę
A można tam jakoś inaczej dojechać???
A może polecisz jakieś fajne miejsca nad morzem.. no , plaża, zacisze i odrobinę cywilizacji .. w bardziej północnych partiach Albanii, gdzieś w pobliżu np. Dures?
pozdro

Jeśli jedziesz od strony Durres to do Sarandy dojedziesz dobrymi drogami przez Fier i Gjirokaster, trochę dalej ale na pewno szybciej.
Ja spałem dwie noce w Dhermi, miejsce było zaciszne,kilka restauracji,fajna plaża(bunkry)w jedną stronę,małe plaże ze skałkami w drugą. ale cywilizacji tam było mało, nie wiem jak jest w sezonie.Cywilizowana jest na pewno Vlora, fajne hotele,sklepy, palmy, ale zaciszna nie jest.Wybrzeże w okolicach Durres jest według mnie mniej atrakcyjne, ale każdy lubi coś innego.Pozdrawiam
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.06.2008 18:43

To dobrze ze robią ten odcinek. W tamtym roku była wyraźna różnica w nawierzchni pomiędzy odcinkiem Vlore -Dhermi (bardzo dobra) a Dhermi-Saranda (kiepska). Zrobią i w 2009 będzie się przyjemniej jechać.
Choć mogliby to robić etapami, np po kilka kilometrów, byłoby mniej uciążliwie.
Dzieki za info. W tym roku chyba tylko albańskie góry, na morze zabraknie czasu :-)
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 25.06.2008 15:15

Ale co, byliście w Albanii i wróciliście cali? Nie zabili Was, nie okradli nie zgwałcili, nie porwali dla okupu :lol:
Będę w Czarnogórze i chcę skoczyć przynajmniej do Szkondra, a moja laska jest tym pomysłem przerażona :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 25.06.2008 16:17

tomb napisał(a):Ale co, byliście w Albanii i wróciliście cali? Nie zabili Was, nie okradli nie zgwałcili, nie porwali dla okupu :lol:
Będę w Czarnogórze i chcę skoczyć przynajmniej do Szkondra, a moja laska jest tym pomysłem przerażona :)

No kolego, nigdy nic nie wiadomo. Może do kolegi się dobiorą, porwą i zgwałcą , a póżniej przetną piłą motorową, a laskę zostawią w spokoju.

Powrót do Albania - Shqipëria

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone