Jacek S napisał(a):Usypane kopce z tajemniczymi drewnianymi znakami/tabliczkami, bez napisów:
Co one oznaczają?
Nie mam pojęcia.
Jacek S napisał(a):Czekam więc dalej na jakiegoś Sherlock'a.
Cześć
Jacek może nie w powyższej roli, ale jeśli internet nie dawał mi żadnych wskazówek w tym względzie, postanowiłem przepytać informatorów.
Turcy byliby najbardziej wiarygodni, więc w tym celu udałem się na poszukiwania.
Przesłuchania przyniosły efekty rozwiązania tej zagadki.
Mam nadzieję, że nie wprowadzono mnie w błąd przy wyjaśnianiu tej zagadki.
Na temat ceremonii pogrzebowej nie będę tutaj pisał, bo na wyszukiwarce można dowiedzieć się znacznie więcej odnośnie obrzędów.
Zgodnie z muzułmańskim skromnym pochówkiem, ciało zmarłego owinięte w tkaninę bez używania trumny jest złożone do grobu, na prawym boku z twarzą zwróconą do Mekki.
Aby nie miało bezpośredniego kontaktu z ziemią, jest przykrywane deskami, dopiero na nie jest sypana ziemia.
Kopczyk z nadmiarem ziemi wskazuje świeży grób, ale bieg czasu powoduje równoczesny rozkład desek i ciała, co spowoduje samoistne zapadnięcie się grobu.
Drewniane markery (znaczniki) wskazują ten proces, są też oznaczeniem miejsca nowego pochówku, często też wskazują gdzie jest głowa i stopy zmarłego.
Głowa zawsze powinna być skierowana w stronę Mekki.
Z kolejnego zdjęcia nawet widać, że kolejny grób jest starszy, nie ma kopczyka i znaczniki wyraźniej są bardziej zagłębione.
Ukośne nacięcia mogą być zapewne miarą, albo takim dodatkowym wskaźnikiem zagłębiania się, a tym samym upływającego czasu.
Chyba to ułatwia decyzję dla krewnych, co do właściwego momentu na umieszczenie stałego pomnika, gdy ziemia przestanie się zapadać.
Pozdrawiam (przy herbatce
).