Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Aktualny stan drog - pytanie o 2 warianty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.03.2011 07:57

Zbieram powoli infrmacje do wyjazdu HR a.d.2011 i mam małą zagwochę.

Do tej pory jeździliśmy przez Cieszyn - Zilinę - B-sławę - Wieden, ale w tym roku chcemy przez Ołomuc - Brno - Wieden.

I teraz pytania:
- czy odcinek "A" to dwupasmowka (autostrada/ekspresowka)? google.maps.pl pokazują zwykłą, "żołtą" drogę a z kolei viamichelin autostradę.
- czy odcinek "B" to dwupasmowka (autostrada/ekspresowka)? - ostatni raz jechałem tym odcinkiem do HR w 2004 i nie pamiętam.
- czy odcinek A4 od Mysłowic do węzła z A1 i dalej A1 w doł jest płatny?
- w jakim stanie jest droga od Rybnika do Granicy z CZ?

I kolejne: zakładając start w Siewierzu a metę w Olomoucu lepiej jechać:
- Siewierz - Katowice - Gliwice - Rybnik - Ostrava - Olomouc?
czy
- Siewierz - B-Biała - Cieszyn - Frydek-Mistek - Olomouc

Obrazek
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 30.03.2011 09:20

Odcinek A to autostrada D1.
Jechałem nią w ubiegłym roku.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 30.03.2011 09:43

A - potwirdzam autostrada z tym że odcinkami idzie oszaleć od tego płytowego dudum dudum dudum.

Co do pytania nr 2- w jaąc do Chorwacji 2011- Odcinek Gliwice -Rybnik -Chałupki po godzinie 17 w piątek jechałam ponad 2 godziny - istna mordęga to była.

Katowice-BB pokonywałam swego czasu codziennie przez 5 lat i trwało to ok 1h tez po 17). Odcinek BB-cieszyn to chwilka. Nie wiem niestety jak potem na Olomuc.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 30.03.2011 23:21

> - czy odcinek A4 od Mysłowic do węzła z A1 i dalej A1 w doł jest płatny

nie jest
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 31.03.2011 05:42

Powiem tak - w tamtym roku jechałem z Dąbrowy Górniczej opcją B - ta część, którą zaznaczyłeś to zwykła droga - może tylko trochę szersza. Do tego w tamtym roku było dużo zwężeń.
Ja w 2009 jechałem przez Słowację natomiast w tamtym przez Czechy i wg mnie zdecydowanie lepszej jakości droga przez Słowację. No i jak już wjedziesz w Żilinie na autostradę to do Słowenii nią pędzisz (w wariancie przez Czechy musisz jeszcze kawałek zwykłą drogą jechać na granicy CZ-A).
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.03.2011 07:17

lukasz1977 napisał(a):Ja w 2009 jechałem przez Słowację natomiast w tamtym przez Czechy i wg mnie zdecydowanie lepszej jakości droga przez Słowację. No i jak już wjedziesz w Żilinie na autostradę to do Słowenii nią pędzisz (w wariancie przez Czechy musisz jeszcze kawałek zwykłą drogą jechać na granicy CZ-A).

Zaliczyłem już wszystkie opcje tego odcinka: B.Biała - Zwardon - Zilina, B.Biała - Cieszyn - Zilina, B.Biała - Cieszyn - Ołomuc.
Stan drog zmienia się jak w kalejdoskopie, stąd moje pytanie.
Z Waszych postow wynika, że Czesi trochę zaspali, bo od 2004 roku nie zrobili nic z odcinkiem "B", B.Biała - Cieszyn - Zilina odpada (zeszłoroczna masakra i kupa straconego czasu, IIpasmowki szybko tam też nie będzie).

Może opcja B.Biała - Zwardon - Zilina ponownie wroci do łask: tam się coś dzieje i chyba S-ka jest już zaawansowana. Kurcze, ale ta trasa jest tak nudna jak flaki z olejem.

Muszę precyzyjnie zaplanować trasę, bo na pokładzie będzie "Minimój" :wink: w wielku 9ciu m-cy.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 31.03.2011 07:28

el_quapo - mamy ten sam problem bo ja będę miał na pokładzie 7-miesięczne cudo i od planowania trasy mam już łeb 6 na 9. Im bliżej wyjazdu tym wiecej tras do analizy :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.03.2011 07:43

Slavko1974 napisał(a):el_quapo - mamy ten sam problem bo ja będę miał na pokładzie 7-miesięczne cudo i od planowania trasy mam już łeb 6 na 9. Im bliżej wyjazdu tym wiecej tras do analizy :)

Ja pierwszego dnia muszę pokonać 1000km - Wwa-Graz, a chciałbym pokonać je we względnej ciszy :wink:
Fajnie by było jeszcze mieć czas na piwko w Cocacabanie
Wirkovska
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wirkovska » 31.03.2011 11:47

Mnie interesuje odcinek "B" z powyższej mapki. Jak wygląda droga i gdzie najlepiej kupić winietke na Czechy? Moja ekipa wyrusza z Oświęcimia, więc oczywiście jedziemy na Pszczynę - Bielsko B. - Cieszyn i dalej na Olomuniec. (Droga do granicy z Oświęcimia ok. 1h)

Pozdrawiam
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 31.03.2011 11:52

No to ja mam do przebycia 1300 km jednego dnia. Planuję wyjechać ok 3.00 żeby do Breli dojechać przed 22.00.
Google pokazuje mi czas 14 godzin, więc zostaje mi 5 godzin na postoje.
Będzie nas 3 kierowców więc nie powinno być problemu, ale jak myślę o męczarniach dziecka to się zastanawiam, czy się nie porywam z motyką na słońce...
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 31.03.2011 12:36

Slavko1974 napisał(a):No to ja mam do przebycia 1300 km jednego dnia. Planuję wyjechać ok 3.00 żeby do Breli dojechać przed 22.00.
Google pokazuje mi czas 14 godzin, więc zostaje mi 5 godzin na postoje.
Będzie nas 3 kierowców więc nie powinno być problemu, ale jak myślę o męczarniach dziecka to się zastanawiam, czy się nie porywam z motyką na słońce...

Z małym dzieckiem lepiej jechać w nocy - my zazwyczaj wyjeżdżamy ok 18 i na rano jesteśmy na miejscu. Dzieciaki śpią całą drogę (lub prawie całą drogę), a my jedziemy komfortowo (bez "daleko jeszcze" ;) ).
ptysiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptysiek » 31.03.2011 14:12

winete kupisz na granicy w Cieszynie!!!ostatnio leciałem do Pragi,droga nieciekawa dużo remontów,w szczegulności od Cieszyna-do Ołomunca!!jechałem w nocy więc jakoś poszło,w dzień moze być nieciekawie!!!!pozdro 8) [/url]
ptysiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptysiek » 31.03.2011 14:13

winete kupisz na granicy w Cieszynie!!!ostatnio leciałem do Pragi,droga nieciekawa dużo remontów,w szczegulności od Cieszyna-do Ołomunca!!jechałem w nocy więc jakoś poszło,w dzień moze być nieciekawie!!!!pozdro 8) [/url]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.03.2011 14:30

Według planów nasza A1 ma być otwarta "na wiosnę 2011" do miejscowości Swierklany, koło Wodzisławia Śląskiego. Z Świerklan do autostrady w Czechach masz jakieś 20km. Czyli trasa A jest dosyć dobrą alternatywą.
piotr3005
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr3005 » 31.03.2011 19:09

Witam!!!
Trasę Chorzów-Brela zrobiłem już cztery razy raz Cieszyń-Wiedeń-Slowenia-CRO, a trzy Zwardoń-Żylina-Bratysława-Route_86(Węgry_Verażdin i dalej CRO co lepsze to ostatnio jak kolega wspomniał może Chałupki?? najważniejszy jest czas wyjazdu a jeżdzę z trójką małych dzieci to wyjeżdzamy o godz. 18.00 w sobotę ale nigdy i to nigdy nie jedż w piątek lub w sobotę w dzień. Korki na trasie w Austrii na bramkach!!! w Cro to samo tyczy się powrotu,

pozdrawiam

Piotr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone